Шлях "бойового недороса"

Дмитро Гомон
17 жовтня, 2016 понедiлок
13:22

Коротка, огидна та повчальна історія життя російського терориста Мотороли, розпіареного кремлівськими пропагандистами до рівня медіа-героя

Минув без двох днів місяць із дня вбивства у ресторані "Ветерок" лідера "Оплоту" Євгена Жиліна як російські терористи втратили ще одну фігуру. Не знакову, але символічну. Арсена Павлова із позивним Моторола підірвали в багатоквартирному будинку.

Як і хто вбив - озвучені версії

Дистанційно керований вибуховий пристрій спрацював у ліфті (за іншою версією - в під'їзді), терорист опинився в епіцентрі та загинув. Як стверджує журналіст російської "Комсомольської правди" Олександр Коц, разом із Моторолою загинув його охоронець.

Дехто спочатку заявляв, нібито 33-річного Павлова підірвали разом із дружиною та двома дітьми, але це виявилось неправдою. Його Олена, донька і син неушкоджені - на момент вибуху вони всі були в квартирі.

Стиль вдалого замаху свідчить, що Моторолу давно "пасли", знали кількість охорони та маршрут, і точно розрахували час, коли він опиниться в замкненому просторі. Один із керівників так званої "ДНР" Денис Пушилін оперативно з'явився в ефірі телеканалу "Россия 24" та заявив, що Павлова вбила українська ДРГ (диверсійно-розвідувальна група). Це у них єдина причина всіх вибухів, убивств та негараздів.

Пушилін звично заявив, що загибель Мотороли може "обумовити деяке загострення" ситуації на Донбасі, мовляв, "Україна провокує". Це означає, що бойовики знайшли собі нову "відмазку" для обстрілу українських військових і порушення мінських угод.

Загибель Мотороли швидко підтвердили й українські силовики із СБУ та МВС. Прес-секретар МВС Артем Шевченко припустив, що терориста "зачистили" свої ж.


Трохи розширив цю версію волонтер Роман Доник. Він повідомив, що дозвіл на ліквідацію Павлова дав Кремль, і невдовзі після повернення з "відрядження по зачистці" Луганська.


"Моторолу завалили люди Абхаза (Ахра Авідзба) командира п'ятнашки (15-та інтернаціональна бригада). З літа хотів вальнути Моторолу за те, що його дружина нахуліганила в Абхазії та назвала абхазів ч@рножо..ми козо@бами", - написав Доник на своїй сторінці у Facebook. За його даними, гроші на спецоперацію виділив Ставрос Багателія, якого Захарченко призначив "смотрящим" за "віджатою" мережею АТБ.

Соціальний ліфт "ДНР"

Біографія терориста Мотороли - зразок того, звідки взялися на українському сході відморожені добровольці з паспортами РФ. Натхненна Кремлем та створена ними недореспубліка перетворилась для них на такий собі соціальний ліфт.

Ті, хто ще вчора перебував на соціальному дні знайшли місце з доступом до складових вбогого щастя: "пушки", баби, бухло та жратва, "віджаті" круті тачки та квартири, самопальні медальки й паради.

терорист Моторола Арсен Павлов

Про те, звідки взявся Моторола відомостей багато, але й протиріч у них вистачає. Це й не дивно, враховуючи, що більшість даних - це його власні оповідки журналістам. І не факт, що завжди на тверезу голову.

Як стверджував друг терориста письменник Захар Прилєпін у паспорті Павлов був записаний саме як Арсен, а не Арсеній. Походить із Комі АРСР - чи то з Ухти, чи то з Соногорська. У 15 років залишився без батьків, служив у армії, в морській піхоті. Взяв участь у Другій чеченській війні, вже під самий її кінець. У армії був зв'язківцем, звідки й взялось прізвисько-позивний Моторола.

За словами самого ж Мотороли, він працював у рятувальній службі, екструдерщиком (формувальник деталей шляхом витискання), мармурником і гранітником (скоріш за все, у якійсь ритуальній конторі).

Популярна версія (хоча й не підтверджена остаточно) що до приїзду в Україну Арсен Павлов працював на автомийці в Ростові-на-Дону. Подейкували, що до нашої країни він втік, бо вдома йому загрожував строк за угон автомобіля в нетверезому стані.

Шлях "бойового недороса"

Сам Павлов говорив, мовляв, "сів на поїзд та приїхав", бо тут росіяни. Після перемоги Революції Гідності Моторола засвітився у березні 2014 року в Харкові. У мережі є популярне відео проросійського мітингу, на якому він зображує "мирного жителя".

Напередодні запису відео Павлов спробував сили у протистоянні на вулиці Римарській, де "оплотівці" намагалися взяти штурмом штаб-квартиру "Правого сектору".

Швидко зметикувавши, що у Харкові діла не буде, Моторола швиденько перебрався у Слов'янськ. Ось там уже, нарешті, він дорвався до справжнього життя з "калашем" і швидко перетворився на ватажка власної банди, яку гучно назвали батальйоном "Спарта". Він світився у знакових точках війни - в боях все за той же Слов'янськ, Іловайськ, ДАП (Донецький аеропорт), Савур-Могилу.

Хоча особливими військовими звершеннями Моторола похвалитися не міг, зате він швидко опанував секрет успіху - побільше галасу в ефірі. Він знімав власні бойові дії на камеру GoPro, які охоче брали в ефір різноманітні "лайфньюси".

терорист Моторола Арсен Павлов

Дуже швидко бойовий новорос перетворився на улюбленого персонажа пропагандистів. Глядачам показували "простого російського мужика", який не зміг стерпіти "знущань бандерівців" над російськомовним населенням та приїхав його захищати. І життя одразу пішло в гору - з'явилася квартира, машина, молода дружина, "почет и уважуха".

Це гарно працювало як агітка для таких же як Моторола мешканців соціального дна. Якщо такому, як він - автомийнику з Ростова - усміхнулася фортуна, то чому не спробувати й собі? Так що на рахунку терориста не лише десятки життів українських військових, але й російських "відпускників", які повелись на його казки про солодке життя в окупованому Донецьку.

Відморожений убивця

Показати Моторолу людині, яка в житті не дивилася російські ЗМІ - напевно, першою реакцією буде сміх із відтінком огиди. Створений російською пропагандою "герой" вигляд мав плюгавий, його руда борідка та намагання грати м'язами виглядали недолуго.

От лише не завжди цей персонаж смішний, бо в руках він мав справжню зброю, а в голові - порожнечу. Цей виродок особисто побив, познущався та застрелив на допиті українського бійця Ігоря Брановицького - кіборга-кулеметника 81-ї десантно-штурмової бригади, якого взяли в полону в ДАПі.

Моторола зізнався у вбивстві сам - у розмові з журналістом газети Kyiv Post. На записі розмови терорист похвалився, що особисто стратив 15 полонених.

Замахи на Моторолу

Взагалі Моторола вже мав не один шанс загинути. Його поранили в боях за ДАП у листопаді 2014 року. Він довго ходив із рукою на перев'язці.

Ще одне серйозне поранення він отримав уже влітку 2016 року - залишився фактично без ока. Були чутки, нібито отримав його на навчаннях із російськими військовими. За іншими даними, в око терористу поцілив майор-спецназівець із позивним Кеня - той самий, який днями викликав на рівний бій Гіві.

терорист Моторола Арсен Павлов

Також було не менше двох повідомлень про замахи на Моторолу, але не факт, що вони справді мали місце. У червні в Донецьку підірвався автомобіль поблизу лікарні, куди Моторола нібито мав приїхати для планового лікування ока. У серпні 2015 року були повідомлення про вибух біля будинку в Донецьку, де жив терорист. Тоді, як стверджували сепаратисти, загинув перехожий, який підняв торбину з вибухівкою.

Як і у випадку з керівником недореспубліки Захарченко, це може бути не стільки замах, скільки намагання підтримувати страх у місцевих мешканцях перед міфічними "українськими ДРГ". Аби не думали про більш нагальні проблеми - відсутність роботи, їжі та інших елементарних благ людського життя.

Двоєженець

На початку свого перебування в Україні Павлов розповідав російським журналістам, що покинув у Росії сім'ю - дружину з маленьким сином. Але скоро згадки про першу дружину випарувалися, бо в Мотороли з'явилась нова пасія - молодша за нього на 10 років уродженка села Семенівка, що під Слов'янськом, Олена Колєнкіна.

Їхнє весілля дуже збудило російські ЗМІ. Потім вони ще навідувалися в квартиру до молодожонів, їхній "скромний побут" описував Захар Прилєпін.

терорист Моторола Арсен Павлов

терорист Моторола Арсен Павлов

Подружжя засвітилося на фотографіях в Криму, де Моторола лікував руку. А потім - в Абхазії, де Колєнкіна, як уже згадувалося, нажила собі ворогів.

Вона тоді писала на своїй сторінці "Вконтакте", що не всі абхази гідні називатися людьми, що вони ліниві, а у самопроголошеній республіці "неймовірний срач", хоча після війни минуло 23 роки.

У відповідь вона отримала не лише прокльони, але й погрози. Звідси й з'явилася версія про те, що Моторолі помстилися гарячі абхазці, яких чимало воює на боці "ДНР".

Швидше за все, їм "підказали" в ФСБ. Популярна також версія, що Кремль підчищає одіозні фігури, готуючись замінювати їх кадровими військовими та нав'язувати Україні окуповані території "згідно з мінськими угодами".

Гіві приготуватися

Захарченко в своєму виступі з нагоди загибелі Павлова заявив, що це оголошення війни і тепер, мовляв, Україно, готуйся. Це до слова щодо провокацій і загострення, про які торочив Пушилін.

Спочатку зачистки йшли здебільшого в "ЛНР" - вбиті уже Олександр Беднов ("Бэтмен"), Олексій Мозговий, Павло Дрьомов ("Сопля"), Геннадій Циплаков ("прем'єр" недореспубліки). Потім у ресторан "Ветерок" завітав і не вийшов звідти Жилін,а тепер от і Моторолі не пощастило з ліфтом.

терорист Моторола Арсен Павлов

Подейкують, що наступні - це командир батальйону "Сомалі" Михайло Толстих (Гіві) та командир батальйону "Восток" Олександр Ходаковський. Так само натякають не кататися в ліфтах і не ходити по ресторанам Захарченко й Плотницькому.

А головна мораль життя та смерті Мотороли полягає в тому, що ніхто з таких як він не вмирає своєю смертю. Після недовго життя як сир у маслі неодмінно приходить розплата.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.23
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:55
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
16:30
Росіяни атакували з мінометів поліцейських, які прибули на місце обстрілу на Херсонщині
16:30
машина для розмінування WISENT 1
Спецтранспорт, дрони та озброєння: Німеччина надала Україні новий пакет допомоги
16:26
На фото: Анастасія Приходько
Анастасія Приходько прокоментувала смерть свого турменеджера під час її концерту
16:13
Очільник МЗС Латвії Каріньш подав у відставку через скандал зі спецрейсами
16:08
Ексклюзив
Мирослав Чех
Над Польщею нависає російська загроза, а уряду байдуже, - польський політик Чех
16:06
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Для наступу на Харків 100 тис. недостатньо: у бригаді Гвардії наступу припустили, скільки військ потрібно РФ, щоб захопити місто 
16:00
OPINION
Богдан Буткевич
Звільнення Данілова — це страх Зеленського. Через підступи Єрмака
15:59
ЗСУ, мобілізація
Мобілізація: на Полтавщині поліція отримала від ТЦК звернення про доставку 30 тис. військовозобов'язаних
15:48
На фото: Стівен Спілберг
Стівен Спілберг назвав "Дюну 2" одним з найяскравіших науково-фантастичних фільмів, які він бачив
15:39
На фото: потяги
Україна та Словаччина цьогоріч запустять новий залізничний маршрут Київ - Кошице
15:04
Ілюстративне фото
Росіяни вдарили по селу на Харківщині: вбили жінку та поранили чоловіка
15:02
Авдіївка
Заступник комбрига 3-ї штурмової Жорін розповів про пріоритет росіян на Авдіївському напрямку
14:48
окупанти Мелітополь
У Мелітополі окупанти використовують авто з РЕБ "Пелена" для блокування мобільних і захисту від вибухових пристроїв, - Федоров
14:47
малюнок, діти
У Мінсоцполітики розповіли, скільки дітей в Україні потребують усиновлення
14:32
На фото: гурт "Бумбокс"
"Бумбокс" презентував пісню "Фіртка", записану в проміжках між бойовою роботою
14:02
OPINION
Ольга Лень
"СВО" проти України стала "священною війною" Росії
14:00
щеплення вакцинація
Захищає від штаму "Омікрон": в Україну доставили понад чверть мільйона доз вакцини проти COVID-19
13:55
Джонні Депп "Пірати Карибського моря"
Наступних "Піратів Карибського моря" знімуть без Джонні Деппа, - продюсер
Більше новин