Володар перстнів з Оболоні. Як українець Федотенко став зіркою НХЛ

Дмитро Марценишин
21 жовтня, 2016 п'ятниця
20:00

Руслан Федотенко став першим українським хокеїстом, який здобув найпрестижніший трофей світового хокею – Кубок Стенлі

Еспресо продовжує серію публікацій про найяскравіших зірок українського спорту. До вашої уваги розповідь про кращого українського хокеїста – Руслана Федотенка, який у жовтні цього року оголосив про завершення кар'єри.

Кращий серед кращих

Український хокей навіть у свої найкращі часи не міг похвалитися великою кількістю зіркових вихованців. А у найсильнішій у світі – Національній хокейній лізі - і поготів, вдалося пограти одиницям – Олександру Годинюку, Дмитру Христичу, Олексію Житнику, Олексію Понікаровському, Антону Бабчуку, Руслану Федотенку.

Христич, на загальну думку, був найяскравішим з вихованців київського "Сокола" та став найрезультативнішим українським гравцем в НХЛ у історії, набравши 596 очок (259 голів та 337 передач), а у складі збірної СРСР переміг на чемпіонаті світу 1990 року.

Олексій Житник зі збірною СНД виграв Олімпіаду-1992, але потім зрікся українського громадянства на користь російського. Те саме зробив й Антон Бабчук, який брав Кубок Стенлі у 2006 році з "Кароліною Гаррікейнз".

Тож єдиним хокеїстом збірної України, який здобував цей почесний трофей залишається Руслан Федотенко. Причому нападник є дворазовим володарем Кубка Стенлі, який він виграв у складі різних команд – "Тампа Бей Лайтнінг" (2004) та "Пітсбург Пінгвінс" (2009).

Напевне, Федотенко за обдарованістю поступається деяким своїм співвітчизникам, але найпрестижніший трофей світового хокею двічі вигравав лише він. І саме цей факт дає підстави називати Федотенка кращим у історії українським хокеїстом.

Прощання з Україною

Федотенко належить до категорії людей, які зробили себе самі та проклали шлях до успіху завдяки наполегливій праці, цілеспрямованості та впертості. Ці риси дуже цінують у США, можливо саме тому киянин швидко став там своїм і за роки кар'єри настільки американізувався, що зараз йому вже набагато легше спілкуватися англійською, ніж українською або російською.

Руслан Федотенко з дружиною Деббі

Федотенко живе у Флориді, одружений на американці, перевіз за океан батьків та молодшого брата і не мислить свого життя без цієї країни. Америка його прийняла за свого.

Читайте також: Кращий футболіст та політик-невдаха. Суперечлива історія Андрія Шевченка

Руслан Федотенко ще змалечку не боявся докорінно змінювати своє життя. У хокей його навчили грати у школі київського "Сокола". Проте, у середині 1990-х український хокей стрімко приходився у занепад і перспектив у талановитого хокеїста на батьківщині було небагато. Нападник виступав за дубль "Сокола" – команду ШВСМ та навіть встиг зіграти два матчі за перший склад київського клубу¸ але все це було трохи не те.

На щастя, у Руслана вже у 15 років з'явився свій агент - Марк Гандлер, який взяв гравця на олівець під час юнацького чемпіонату світу та почав займатися його працевлаштуванням. Саме він знайшов для 16-річного хокеїста варіант з фінським ТПС, який тренував відомий російський фахівець Володимир Юрзінов, що порадив Федотенку шукати щастя у Канаді.

"Рівень українського чемпіонату був невисоким, тому залишатися тут я не міг. Мій агент сказав, що є варіант у Фінляндії і я зірвався. Вже звідти потрапив до Канади, провів там рік, а потім перейшов до юніорської ліги США", - пригадує початок закордонного відрізку кар'єри Федотенко.

Прорив до НХЛ

Нападник своєю вдалою грою за команди "Су-Сіті Макскітірс" та "Трентон Тітанс" привернув увагу клубу НХЛ – "Філадельфії Флайєрс", до якого він потрапив оминаючи звичну для північноамериканських професійних ліг процедуру драфту.

Перед тим, як дебютувати у НХЛ, Федотенко пройшов загартування у фарм-клубі філадельфійців – "Фантомс", який виступав у Американській хокейній лізі, де пропагується надзвичайно жорсткий хокей, до якого європейцям пристосуватися вкрай важко. Але Федотенко випробування витримав.

І от одного жовтневого дня 2000 року його викликали на гру "Флайєрс". "Я виходив на кожну гру, як на останню. Розумів, що мені не пробачать ані найменшої помилки", - згадує перший сезон у "Філадельфії" Федотенко.

Нападник розпочав кар'єру у НХЛ у "Філадельфії" 

З хвилюванням форвард впорався і незабаром відзначився своїм першим голом у НХЛ. Забив українець у ворота "Баффало Сейбрс", які захищав не аби хто, а один з кращих голкіперів у історії світового хокею - легендарний чех Домінік Гашек.

У НХЛ Федотенко закріпився. Його кар'єра поволі йшла вгору, як у 2002 році надійшла несподівана звістка – їдучи на авто на чергове тренування, він дізнався по радіо, що його обміняли до іншого клубу – "Тампа Бей Лайтнігс", який на той момент ще не проіснував й 10 років і не йшов в жодне порівняння зі славетною "Філадельфією".

Гол ціною у Кубок Стенлі

Але виявилося, що цей трансфер - на краще. Саме "Тампа" стала клубом у якому Федотенко вперше підкорив найбільшу для кожного хокеїста у світі вершину. За кілька років у "Лайтнінг" створили чудову команду, яка у 2004 році здобула Кубок Стенлі.

Федотенко став не просто володарем чемпіонського перстня, а головним героєм фінальної серії проти "Калгарі Флеймз". У заключному сьомому матчі протистояння він закинув вирішальну шайбу, яка й принесла "Блискавкам" трофей.

Федотенко забив за "Тампу" вирішальний голу у фіналі Кубка Стенлі

Показово, що українець вийшов на ту гру з незалікованою травмою, хоча сам він нічого надзвичайного у цьому не бачить. "У НХЛ, люди спокійно лягають під шайбу, виходять на матчі з переломами, дограють зміну з будь-якою травмою, лише б не пропустити гол", - каже Федотенко.

Того ж 2004 року Федотенко вперше у історії привіз Кубок Стенлі до України і продемонстрував його киянам. Серед іншого, хокеїст за ініціативою мера Києва та за сумісництвом керівника Федерації хокею України Олександра Омельченка побував на зустрічі з тодішнім прем'єр-міністром Віктором Януковичем, який саме вів передвиборну президентську кампанію та подарував йому іменний хокейний светр. У нас політики давно звикли користуватися чужою славою. 

Вдруге Федотенко виграв Кубок Стенлі 2009 року у складі зірковjго "Пітсбург Пінгвінс" з суперфорвардами Євгеном Малкіним та Сідні Кросбі у складі. Також у заокеанській кар'єрі українця були Нью-йоркські "Айлендерс" та "Рейнджерс" та "Міннесота Уайлд".

"Пітсбург" на прийомі у президента США Барака Обами

Щоправда, за останній з клубів Федотенко так і не провів жодного матчу, два роки відігравши за фарм-клуб цієї команд з Айови, який виступає у АХЛ. Власне втративши надію знову зіграти у НХЛ Федотенко і вирішив завершити активні виступи. Загалом він провів у НХЛ 863 матчі та набрав 366 очок (173 голи та 193 передачі).

Повернення додому

Помітний слід Руслан Федотенко залишив і у Континентальній хокейній лізі – створеному на газпроміські гроші проекту, який близько 10 років безуспішно намагається скласти конкуренцію. НХЛ.

Федотенко потрапив до КХЛ у 2012 році під час локауту у НХЛ (страйку хокеїстів, який виник через суперечки з власниками клубів). Поки чемпіонат НХЛ простоював, форвард виступав за єдиний український клуб у лізі – донецький "Донбас", за який у той час також грали Антон Бабчук та Олексій Понікаровський.

Федотенко два сезони провів у "Донбасі"

"Я сподівався дати щось моїй країні. Я хотів допомогти повернути в Україну хокей, адже саме вона дала мені можливість грати у цю чудову гру", - розповідає про перехід у "Донбас" Федотенко.

З першої спроби "Донбасу" у дебютному сезоні не вдалося пробитися до плей-офф. Проте вже наступного року команда дійшла до чвертьфіналу. Допоміг донеччанам у цьому Федотенко, який провів за "Донбас" цілий сезон.

Проте повноцінним його назвати язик не повертається, оскільки навесні 2014 року вибухнула російська агресія на Донбасі, через яку клуб догравав сезон на чужих майданчиках. Через окупацію Донецька проект ХК "Донбас" було згорнуто і Федотенко повернувся до США.

"Важко навіть собі уявити, що це може відбуватися у наш час . Що хтось може вдертися до чужої країни та забрати частину її території. Це безглуздя", - ділиться думками про російську агресію Федотенко.

Руйнівник стереотипів

Руслан Федотенко не пристав на численні пропозиції заможних російських клубі та не поїхав у лігво окупантів за довгим рублем. На відміну від багатьох інших українських хокеїстів, того ж Олексія Понікаровського, який не тільки погодився грати за санкт-петербурзький СКА, але й прийняв російське громадянство, щоб не вважатися у КХЛ легіонером.

За збірну України Федотенко грав мало, але цьому заважали об'єктивні обставини. Під час чемпіонату НХЛ та Кубка Стенлі тамтешні клуби ніколи не відпускають гравців у збірні. Виключення складає лише Олімпіада, під час якої у НХЛ оголошується пауза.

Також хокеїсти найсильнішої ліги світу мають змогу грати за національні команди після закінчення сезону. У більшості випадків, коли на чемпіонатах світу виступала збірна України, сезон у НХЛ був у розпалі.

Форвард виступав за збірну України на Олімпіаді-2002

Проте, Федотенко брав участь у єдиній в історії збірної Олімпіаді - у 2002 році. Також під час виступів за "Донбас" він допоміг команді у олімпійському відборі у 2012 році. Українці, зібравши найсильніший за останні роки склад, здолали перший етап кваліфікації, але вибули з другого, коли страйк у НХЛ закінчився і Федотенка та інших лідерів на льоду вже не було.

Зараз у НХЛ немає жодного нашого хокеїста, а рівень чемпіонату України настільки скромний, що прорив українців за океан здається фантастикою. Але, лише на перший погляд. Що все у цьому житті реально - довів 16-річний хлопчина з Оболоні - Руслан Федотенко, який став дворазовим володарем Кубка Стенлі. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.28
    Продаж 43.04
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
14:27
Challenger 3
У Британії стартувало виробництво танків Challenger 3
14:23
Оновлено
ППО
Росіяни з самого ранку атакують Україну: у Дніпрі, Запоріжжі, Харкові та Херсоні прогриміли вибухи
14:15
Оновлено
Вовчанськ обстріл
Росія зранку вдарила авіабомбою по 9-поверхівці у Вовчанську: зруйновано цілий під'їзд, є загиблі та поранені
14:12
хакери
У ФБР заявили, що китайські хакери готують атаку на критичну інфраструктуру США
14:05
OPINION
Богдан Данилишин
Дев'ять тисяч українців взяли кредити на придбання житла за програмою єОселя
13:32
Михайло Подоляк
"Прийдуть із погрозами й танками": Подоляк про запрошення Росії на річницю висадки в Нормандії
13:24
фейк
Росіяни намагаються використати інцидент з розстрілом патрульних для підриву довіри до поліції та ЗСУ в Україні
13:21
співачка та володарка Греммі Мандіса
Американська співачка та володарка Греммі Мандіса померла у віці 47 років
13:20
Ексклюзив
Об’єднати ветеранів та їхні родини: Жолоб про роботу Львівського центру надання послуг учасникам бойових дій
13:14
Інтерсіті
Укрзалізниця в тестовому режимі повертає швидкісний потяг Київ - Одеса
13:14
Завдяки протестам українців у Нью-Йорку скасували участь артистів балету російського Маріїнського театру в гала-концерті
13:05
Буданов обговорив з митрополитом Епіфанієм розвиток капеланського служіння
12:53
Оновлено
чоловік, який підпалив себе під час суду над Трампом
У Нью-Йорку чоловік, який підпалив себе під час суду над Трампом, помер у лікарні
12:46
активісти пофарбували Гранд-канал у Венеції
Кліматичні активісти пофарбували Гранд-канал у Венеції в зелений і червоний кольори
12:42
Ексклюзив
переговори України з Росією
Вже проходили таке: політолог Мусієнко оцінив заяви Лаврова про переговори
12:41
ВАКС
Справа "Роттердам+": ВАКС звільнив від відповідальності двох фігурантів через закінчення терміну давності
12:41
цвітіння сакур у Львові, погода
Де 21 квітня можливі дощі, а де - сонячна погода: прогноз від Наталки Діденко
12:33
Оновлено
Вбивство поліцейського на Вінниччині людьми в камуфляжі: є фото підозрюваних та відео з бодікамери
12:07
схема
РФ примусово вивозить українців з узбережжя Дніпра на окупованій Херсонщині: розповідають партизани
12:00
OPINION
Андрій Бондар
"Чорні півні" та "чорні лебеді" Росії
11:53
На Донеччині через російські обстріли за добу постраждали 4 людини
11:43
Оновлено
Українські спецслужби атакували об'єкти у 8 областях РФ: пошкоджено енергетику
11:27
Ту-22М3
Британська розвідка проаналізувала збиття стратегічного бомбардувальника РФ Ту-22М3
11:15
Шахтарі
На Донеччині понад 130 шахтарів були заблоковані під землею через обстріл РФ: ситуація в енергосистемі станом на 20 квітня
11:02
Сергій Курченко
У США бізнесмена засудили на 6 років за порушення санкцій: він визнав, що торгував з українським олігархом Курченком
10:31
Одесит, дружина і син якого загинули через російський удар, зустрівся зі спікером Конгресу США
10:30
Казино
Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо обмеження азартних ігор
10:23
Ексклюзив
Боєць ЗСУ Ієвлєв прокоментував заяви про контрнаступ у 2025 році
10:17
Олаф Шольц
Близькі до РФ країни мають сумніви в доцільності війни в Україні, - Шольц
10:12
ДТП у Запоріжжі 20 квітня
У Запоріжжі вночі сталася ДТП: загинули 2 людей, є постраждалі
10:08
OPINION
Михайло Гончар
Найправильнішою політикою санкцій є нищення російських НПЗ
10:02
Олександр Сирський та Майкл Віггерс Хільдгаард
Сирський зустрівся в Києві з новопризначеним командувачем оборони Данії
09:54
Ексклюзив
керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк
Журналістам заборонено було знімати Херсон та область, - медійник Нікітенко про відсторонення Гуменюк
09:48
Херсонщина
РФ увечері 19 квітня обстріляла селище Антонівка на Херсонщині: загинула жінка
09:39
Оновлено
обстріл, ППО
Українська ППО знищила дві ракети Х-59/Х-69 та чотири розвідувальні БПЛА
09:32
окупанти Маріуполь
Партизани переслідують та ліквідовують військових 568-го зенітного ракетного полку РФ, який обстрілює житлові райони Харкова
09:30
Діти, евакуація
Через російську агресію в Україні загинули щонайменше 545 дітей, 1298 отримали поранення
09:14
фейк, розсилка
"У Слов'янську ліквідовано французьких найманців": черговий фейк РФ
09:06
Оновлено
збита ракета, Київ 9 травня
Вранці 20 квітня у Запоріжжі та Одесі пролунали вибухи
09:03
Огляд
Як вийти з бідності, почати заробляти гроші та процвітати - 5 книг про маленькі справи для великого успіху
Більше новин