Сирійський аналітик: російські солдати боягузливі, а в Росії немає сил воювати зі США

Антін Борковський
23 жовтня, 2016 неділя
12:41

Сирійський аналітик Абу Ібрагім про причини російської інтервенції в Сирію та можливість зіткнення РФ і США

Ситуація в Сирії дуже напружена, переговори ні до чого не привели, хоча президент Олланд погодився розмовляти з Путіним тільки про ситуацію в Сирії. Чого можна хотіти від Путіна в цій ситуації?

Ситуація в Сирії створює значний дискомфорт Європі, особливо у Франції, адже чим більше Путін бомбить Сирію, тим більше людей із півночі країни стають біженцями. А коли вони стають біженцями, то спершу їдуть до Туреччини, потім до Євросоюзу, до Франції.

Звісно, Олланду незручно перед своїми людьми. Незручно, адже цю катастрофу потрібно зупиняти. Путін все це чудово знає, однак розуміє тільки одну мову - мову сили. Дипломатична методологія в такій ситуації не принесе результату. Тому Путін просто витрачає час, продовжуючи Голокост в Алеппо.

А навіщо Путіну участь Росії в сирійській війні?

Зараз знайшли дуже великі запаси газу в Середземному морі, поруч Сирія. Навіть більше - Сирія, якщо дивитися на карту, повинна стати дорогою для будь-якого газопроводу - або з Ірану, або з Катару. Певна річ, що в цих умовах газопроводу там не буде, а Міллер має дуже великий вплив на Путіна, і цього проекту вони дозволити не можуть.

Тобто тут два моменти. З одного боку, він жене хвилю біженців до Європи, з іншого - посилює контроль над газовим ринком?

Є ще одна причина, яка може бути важливішою від усіх інших. Це та сама причина, чому він брав участь у війні в Україні, чому атакував Україну, і чому зараз атакує Сирію. Річ у тому, що Путін - просто диктатор, а будь-який диктатор боїться революцій навіть в інших країнах.

Зауважте, якщо ви дивитеся російське телебачення, там дуже концентруються на таких питаннях: "Погляньте, як у "хохлів" справи, як у сирійців справи, погляньте, який хаос, погляньте, що буде відбуватися після революції".

А навіщо Путіну "збитий льотчик" або "збита кульгава качка" Асад? Ми розуміємо, що його кар'єра може продовжитися тільки в Гаазі. Він буде як Каддафі - нев'їзним, політичним ізгоєм.

Я не згоден із вами, оскільки ви дивитеся на російську політику як на розсудливу політику. Це не зовсім так. Досвід доводить, що вони підтримували убивць у Сербії до останньої секунди, підтримували "кульгаву качку" в Іраку до останньої секунди, підтримували Каддафі.

У них є жахливий жарт: "Подивіться, до чого призвело те, що прибрали Каддафі. Подивіться на ситуацію в Лівії. Подивіться на ситуацію в Сирії". Мене самого, як сирійця, дуже шокує таке порівняння. Ситуація в Сирії значно гірша, ніж у Лівії. Хоча і в Лівії вона неприємна, після того як Каддафі знищив країну, і після 40 років диктатури буде хаос - це приклади всієї історії доводять.

А наскільки далеко може піти Путін у протистоянні зі США в сирійському питанні? Чи можливі збройні сутички між російськими так званими миротворцями й американськими силами?

Ні. Те, що показують по телевізору, це одне, а те, що насправді відбувається в Сирії, інше. Часто і російські, і західні ЗМІ демонструють ніби Росія стоїть на одному боці, а Америка - на іншому. Насправді Росія стоїть на одному боці, Європа може бути на іншому боці, оскільки вона від дій Путіна отримує шкоду.

А ось США тут не стоять проти Путіна - вони не намагаються зупиняти це. Для них його дії часом навіть вигідні. Те, що робить Джон Керрі, це просто створення іміджу, щоб потім ніхто не сказав, що вони нічого не робили. Якби США реально хотіли діяти проти Росії, то вони хоча б тиснули через якісь санкції.

Тобто росіяни навряд чи будуть збивати американські літаки?

Вони і не пробують, після того як воювали проти грузинів, і якоюсь мірою, програли. Після того як вони намагались атакувати Україну і в них не вийшло, після того як вони воювали проти звичайних сирійців, у яких немає зброї, якою реально можна протистояти.

Вони не можуть воювати проти США - це просто жахливий жарт. У них немає сил воювати проти США. З іншого боку, якби США хотіли воювати проти них - а так все це просто шоу.  Активна війна - це проблема. Інша проблема в тому, що російські солдати боягузливі - вони воюють із повітря. Якби вони воювали на землі, все змінилося б.

Техніка така: Асад атакує, його опозиція розбиває, потім російські літаки йдуть і бомблять звичайних людей, як спосіб тиску на опозицію. Якщо дивитися на останні дані по жертвах, то це десь 3200 невинних людей, з них 900 дітей і 600 жінок. Це більше безневинних людей, ніж вбила "ІДІЛ" за 5 років війни в Сирії.

А які стосунки у РФ та "ІДІЛ"?

Існування "ІДІЛ" вигідне для Асада, вигідне для Росії, іноді це вигідно навіть для США, як спосіб пропаганди у виборах. Тому ніхто не хоче, щоб "ІДІЛ" зникла, крім звичайних сирійців. 

Звідки в "ІДІЛ" стільки грошей?

По-перше, після того, як "ІДІЛ" окупувала зони, де є багато нафти, вони качали і продавали її на чорному ринку до багатьох країн. По-друге, коли окупували культурні об'єкти, роблячи вигляд, що вони радикальні мусульмани, то продавали цінності на чорному ринку. Багато артефактів із Пальміри зараз перебувають у багатьох країнах світу - і це забезпечило дуже великий прибуток.

Я пам'ятаю такий аргумент росіян, мовляв, це Туреччина купувала нафту в "ІДІЛ". Але якщо Туреччина справді купує нафту в "ІДІЛ", то чому зараз вона посилає солдат воювати проти "ІДІЛ" у Сирії, при цьому намагаючися закрити всі кордони з "Ісламською державою"?!

Ми розуміємо, що терористичні акти у Франції, Бельгії пов'язані з "ІДІЛ". А яка мета цих терактів?

Рекрутинг і реклама. Є дуже важлива річ, яку треба розуміти щодо Сирії і того, що взагалі відбувається у світі - зараз піднімається правий рух у західних країнах. "ІДІЛ" вбиває невинних європейців, які не беруть участь у війні, і каже, що влада цих країн бере участь у війні проти них. Було б зрозуміло, якби "ІДІЛ" постаралася знищити військовий об'єкт у Франції чи Бельгії. Це б мало якийсь сенс. А вбивати простих людей на вулицях, при цьому не чіпати ні Росію, ні Іран, це теж дуже велике питання.

Логіка така: якщо я буду вбивати людей у Європі, у правих партій буде матеріал, щоб тиснути там на мусульман. Коли вони тиснутимуть, а якісь скінхеди вбиватимуть мусульман, то у мусульман з'явитися ненависть і врешті-решт куди вони підуть? До "ІДІЛ". Тому для них це дуже вигідно. Вони так ніби дві сторони, що одна одній допомагає.

Якщо йти за цією логікою, то завдяки терактам і посиленню позицій "ІДІЛ" у Західній Європі, Росія підвищує рівень підтримки праворадикальних рухів у Європі, чимало з яких пов'язані з РФ. Одночасно вона починає нагнітати протистояння між арабськими країнами та ЄС, теж послаблюючи ЄС. Тобто, по суті, це стратегічний план, у якому "ІДІЛ" використовується як інструмент.

Так, й "ІДІЛ" це теж вигідно. Якщо мусульмани будуть обурені на праві рухи, які намагаються їх затискати в Європі, то до них, в радикальні групи, будуть приходити люди. Навіть те, що відбувається в Сирії, є дуже великим рекрутингом для "ІДІЛ".

Поки Асад вбиває невинних людей, поки світ просто дивиться на сирійську трагедію, при цьому нічого не роблячи, підвищується рівень ненависті. Людина, яка дуже багато втратила, почала бачити у світі не друзів, а ворогів, які допомагають її ворогам - і у неї починається психологічна радикалізація. Вона буде ладна помститися будь-якій країні, яка, на її думку, в цьому брала участь. У цієї людини, на жаль, неадекватна психологія, тому світ повинен бути зацікавлений в тому, щоб закінчувати цей кошмар.

Дуже часто Лавров говорить, що тільки сирійці вирішуватимуть, хто буде у них при владі. Я особисто не проти того, щоб Башар Асад брав участь у виборах, але при цьому нехай спочатку буде суд - хай він посидить 500 років або 1000 років за тих людей, яких він убив. А потім - будь ласка, якщо він доживе до цього моменту, то хай іде на вибори. Я вимагаю тільки закону. Я, всі сирійці, ми маємо на це право і це єдине, чого ми вимагаємо.

У нас не громадянська війна, як багато хто говорить. Проти нас воюють іранці, афганці, терористи з усього світу прийшли і воюють проти нас на боці Асада - понад 80 тисяч терористів із різних країн. Увесь світ дивиться на це, але немає жодного рішення ООН проти тієї ж Хезболла, хоча всі знають, що вона терористична.

До речі, Росія вважає, що Хезболла - непогана організація, і підтримує з ними відносини.

Це зрозуміло. Диктатор завжди буде підтримувати банди, так само як вони підтримують банди "ДНР-ЛНР", то чому б не підтримувати терористів із Хезболли. У Сирії зараз немає влади, є лялька, через яку Іран і Росія реалізують свої проекти.

Теги:
Читайте також:
Київ
+6°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.82
    Купівля 38.82
    Продаж 39.34
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.94
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
13:28
На фото: "Вірші з бійниці" Максима Кривцова
Видавництво "Наш Формат" попередило про незаконність використання віршів полеглого на війні Максима Кривцова без дозволу
13:22
«Рамштайн», 20-та зустріч Контактної групи з питань оборони України
ППО, снаряди та далекобійні ракети: у Німеччині почалась 20-та зустріч у форматі "Рамштайн"
13:12
Сергій Шойгу
Розвідка Британії розповіла, навіщо Шойгу відвідав командний пункт Чорноморського флоту РФ у Криму
13:12
забрудненість повітря в Делі
У 10 разів перевищують ліміти ВООЗ: екологи назвали 100 міст із найбруднішим повітрям
13:08
Володимир Зеленський
Зеленський обговорив із президентом Євроради Мішелем, як збільшити постачання Україні артснарядів
12:56
Молдова
Молдова оголосила дипломата РФ персоною нон ґрата за організацію "виборів президента" у Придністров'ї
12:44
Єнс Столтенберг НАТО Вірменія світ
Столтенберг після Азербайджану та Грузії завітав у Вірменію
12:44
телевізор телебачення
Discovery Channel, CNN, Eurosport: Кремінь попросив Warner Bros. перекласти українською програми, які транслюють російською
12:18
OPINION
Костянтин Жеваго
Потрібно скорочення функцій, а не міністерств
12:16
США Японія
США та Японія підготували проєкт резолюції Радбезу ООН щодо заборони на розміщення ядерної зброї у космосі
12:14
фейкові новини, fake news
Зеленський критикує "президентські вибори" в РФ, але "скасував" українські: добірка фейків та маніпуляцій світових ЗМІ за 19 березня
12:08
Бюро економбезпеки пропонує запровадити санкції проти 23 юросіб, пов'язаних з РФ і Білоруссю
У результаті протестів фермерів ЄС вводить мито на зерно з РФ та Білорусі, - FT
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Що відбувається з військовим рекрутингом
11:54
Кирило Буданов
Буданов назвав переломний момент в обороні Києва навесні 2022 року
11:38
Путін планує відвідати Китай у травні для переговорів з Сі Цзіньпіном, - Reuters
11:35
Стежив за ЗСУ за допомогою дронів: на Миколаївщині затримали інформатора РФ
11:29
Оновлено
Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш і його колега з Німеччини Борис Пісторіус, Польща, 18 березня 2024 р.
Польща та Німеччина створять бронетанкову коаліцію для підтримки України
11:12
Поранено чотирьох цивільних: РФ уночі обстріляла ракетами С-300 Селидове на Донеччині
11:02
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
11:02
Гаїті
На Гаїті банди вчинили напад на елітні райони столиці: загинуло щонайменше 12 людей
10:59
Огляд
міжнародний огляд
Що означає для українців перемога Путіна на президентських виборах, приєднання України до ЄС та підтримка російським народом війни. Акценти світових ЗМІ 19 березня
10:54
відключення електроенергії
Через обстріли РФ є знеструмлення у 7 областях України: ситуація в енергосистемі станом на 19 березня
10:47
Україна ЄС
ЄС відкидає публічні обговорення перспектив членства України з двох причин, – Politico
10:41
WSIS Prizes 2024
Дія.Engine номінували на міжнародну нагороду WSIS Prizes 2024
10:33
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
10:22
Американські зоологи модифікували ДНК корови, аби у молоці продукувалися білки людського інсуліну
10:18
Володимир Зеленський та Хакан Фідан
У МЗС Туреччини висловили надію, що 2025 рік стане мирним для України
10:01
OPINION
Орест Сохар
Німецький канцлер піддався на тролінг Макрона
10:00
Ентоні Блінкен
Блінкен заявив, що дії Китаю у Південнокитайському морі є провокаційними та порушують права Філіппін
09:50
Ексклюзив
Парад ганьби. Путін
Путін боїться оголошувати широкомасштабну мобілізацію, - Згурець
09:48
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 березня: гривня послабшала щодо євро та долара
09:40
Президента США Джо Байдена та прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху
"Є кращий спосіб": Байден застеріг Нетаньягу від наступу на Рафах
09:38
Огляд
вбивство Маргарити Разаз
Що відомо про вбивство українки в Німеччині: підозрювана з Росії та інші деталі справи
09:30
крилата ракета X-32
Партизани "Атеш" з'ясували, скільки ракет X-32 РФ планує виготовити цьогоріч
09:18
Дмитро Кулеба
В Індії анонсували візит Кулеби: названо дати
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
Більше новин