Гордість нації, чи пристосуванець. Суперечлива історія боксера Олександра Усика

Дмитро Марценишин
28 жовтня, 2016 п'ятниця
17:48

Своїми перемогами на ринзі та неоднозначною поведінкою за його межами боксер Олександр Усик викликає багато суперечок

Еспресо матеріалом про Олександра Усика продовжує серію публікацій, присвячених найвидатнішим українським спортсменам.

Боксер року

Олександр Усик 17 вересня провів найважливіший бій у своїй професійній кар'єрі. Український боксер переміг у Гданську одноголосним рішенням суддів чемпіона світу у першій важкій вазі (до 91 кг) за версією Всесвітньої боксерської організації поляка Кшиштофа Гловацькі та відібрав у нього титул.

29-річний Усик здобув перемогу надзвичайно ефектно. Він домінував на ринзі впродовж усіх 12 раундів, та посоромив скептиків, які перед боєм багато розповідали про чужий майданчик, відсутність у претендента належного досвіду та серйозних суперників.

При цьому наш важковаговик не просто виграв титул, а побив 30-річний рекорд легендарного американця Евандера Холіфілда, якому у середині 1980-х знадобилося лише 12 боїв, щоб стати чемпіоном світу у крузервейті. Усику для цього вистачило 10-ти поєдинків.

Досягнення не залишилося непоміченим Всесвітньою боксерською організацією, яка не чекаючи закінчення 2016-го року ще у жовтні визнала Олександра Усика найкращим боксером року. Дійсно, перевершити українця буде складно.

Дебютант

До чемпіонства і всесвітнього визнання Усик йшов 15 років. Боксом він почав займатися у 15, потрапивши на ринг з футбольного поля. Хлопець займався у школі сімферопольської "Таврії", але був вимушений залишити футбол через нестачу грошей.

"Для того, аби йти далі були необхідні немалі кошти – потрібно було платити за тренування, поїздки, купувати екіпіровку. У моїх батьків не було таких грошей. А секція боксу була безкоштовною", - пригадує Усик.


Проте, за розповідями батьків майбутнього боксера, справа була не тільки у грошах. Під час одного з тренувань Усик вдарив у обличчя хлопця, який поставив йому підніжку, та відмовився перед ним вибачатися, наполягаючи на свої правоті. Більше на футбольних тренуваннях він не з'являвся.


Тільки-но юнак потрапив до боксерської секції у групу Сергія Лапіна, про інші види спорту він забув. Усик швидко прогресував і вже у 19-річному віці став чемпіоном України серед дорослих на своєму дебютному чемпіонаті України у вазі до 75 кг, а згодом здобув бронзову нагороду на чемпіонаті Європи.

Фактурний юнак зі зростом 190 см надовго й у цій категорії не затримався та за два роки вже став чемпіоном Європи у вазі до 81 кг та потрапив на Олімпіаду-2008 до Пекіну. При чому, Усик здобув путівку на Ігри у категорії до 91 кг, у останню мить замінивши на ліцензійному турнірі тодішнього лідера у тій вазі – Дениса Пояцику.

Проте перший олімпійський досвід Олександрі виявився гірким – серед важковаговиків він був новачком і зупинився у чвертьфіналі, поступившись майбутньому олімпійському чемпіону – італійцю Клементе Руссо.

Золотий збірник

2008 рік став переламним у кар'єрі Олександра Усика. Саме після олімпійської невдачі він почав тренуватися у Анатолія Ломаченка – батька олімпійського чемпіона Пекіну – Василя Ломаченка, який примусив боксера подивитися на тренувальний процес та весь навколишній світ іншими очима.

Повністю зосередитися на своїй меті – перемозі на Олімпіаді та серйозно взятися за навчання у Львівському державному університеті фізичної культури, а не відбувати там номер, як робить більшість спортсменів.

Результати співпраці були вражаючими – Усик, під орудою вкрай жорсткого у своїх методах Ломаченка, програв лише один бій – у півфіналі чемпіонату світу-2009 росіянину Єгору Мехонцеву, повернувшись з турніру з бронзовою нагородою.

Далі були лише суцільні перемоги. Блискучий виступ на чемпіонату світу-2011 у Баку, де Усик разом з Василем Ломаченком, Тарасом Шелестюком та Євгеном Хитровим здобув золоті медалі, принісши збірній України перемогу у загальнокомандному заліку турніру.

Звання олімпійського чемпіона Лондону-2012. У фіналі Усик віддав старий борг італійцеві Руссо, а після гонгу станцював у ринзі свій славетний гопак. Цей танок, а також колоритний козацький імідж – з оселедцем на голові та хрестом на шиї - вмить перетворив Усика на національного улюбленця.

Отаман

Козацький колорит, який випромінював Усик та його партнери по золотій збірній, взяли на озброєння у клубі "Українські отамани", який був створений у 2012 році та дебютував у Всесвітній серії боксу (WSB) – командних змаганнях, де боксери билися без шоломів - за наближеними до професійних правилами.

Олександр Усик, Василь Ломаченко, Олександр Гвоздик та Денис Берічник спричинили у WSB справжній фурор, у перший же свій сезон дійшовши у серії до фіналу, де лише через необ'єктивне суддівство поступилися казахському клубу "Астана Арланс".

Усик став справжнім лідером тієї команди, блискуче виступивши у надважкі вазі (понад 91 кг) та здобувши шість перемог над суперниками, які були за нього важчими на 10-20 кг.

Професіонал

Після закінчення сезону у WSB Олександр Усик оголосив про перехід у професіонали. Він наче був створений для професійного рингу – харизматичний, відкритий для преси та фанів. Його запрошували американські промоутери, але Усик обрав українську компанію братів Кличків - K2 Promotions, з якою уклав контракт влітку 2013 року.

Вибір виявився вдалим. Замість тісних американських залів, у яких зазвичай проводять перші професійні бої новачки, Усик отримав переповнені українські арени. На усіх його боях у київському Палаці спорту спостерігалися аншлаги, він "забив" зал у Одесі та зібрав понад 10 тисяч глядачів на футбольній "Арені Львів".

А за телевізійними рейтингами трансляцій Усик поступається лише Володимиру Кличку та регулярно збирає аудиторію не менше 5 мільйонів глядачів.

Дебютував Усик у профі 9 листопада 2013 року боєм проти мексиканця Феліпе Ромеро, якого він нокаутував у третьому раунді. У грудні 2014 року він здобув інтерконтинентальний титул WBO, відправивши на помост рингу південноафриканця Дені Вентера, а потім тричі відстояв своє звання.

До чемпіонського титулу українця вів мегадосвідчений американський тренер Джеймс Алі Башир, який більше 40 років працює у професійному боксі. До того, як зосередитися на роботі з Усиком, цей фахівець був асистентом легендарного Емануеля Стюарда, який тренував Володимира Кличка.

До сильних сторін Усика – його рухливості та техніки, американець додав ударної потужності, що допомогло боксеру здобути дев'ять поспіль перемог нокаутом.

Ще недавно Усика багато критикували за низький рівень опозиції та обіцяли йому проблеми у боях з більш кваліфікованими суперниками. Але після перемоги над Гловацькі ці розмови вщухнули, а Усик та Башир переконалися, що обрали вірну стратегію.

Сім'янин

Усик народився 1987 року у Сімферополі у родині робітниці та колишнього військового. Певний час сім'я мешкала у сільській місцевості на Сумщині і майбутній чемпіон допомагав матері на фермі доглядати за коровами. У дитинстві Усик багато хворів і, за словами його матері Надії Петрівни, подолати проблеми зі здоров'ям йому допоміг саме спорт.

Батько Усика – Олександр Анатолійович - помер у 2012 році від інфаркту, так і не дочекавшись повернення сина з Лондону з олімпійським золотом. 

Усик одружений та називає сім'ю набагато важливішою у його житті, ніж бокс. Дружина Катерина народила йому трьох дітей – 6-річну доньку Єлизавету та двох синів – 3-річного Кирила та Михайла, якому йде другий рік.

Кумом Усика є Василь Ломаченко. Також він підтримує дружні стосунки з Денисом Берінчиком та одним зі своїх тренерів – Сергієм Ватаманюком.

Православний

Олександр Усик завжди підкреслює, що він віруюча людина та є прихожанином православної церкви московського патріархату. "Ми сім'єю регулярно ходимо до церкви, я воджу дітей до причастя, перед сном читаємо "Отче наш", - розповідає боксер.

За словами Усика, у часи його виступів у любительській збірній усі боксери команди були віруючими. Перед боями тренер Анатолій Ломаченко кропив та поїв боксерів свяченою водою.

Усик завжди виходить на бої з дерев'яним хрестом на грудях. Під час Олімпіади-2012 він відмовився його знімати на вимогу організаторів та влаштував суперечку з приводу відсутності цієї вимоги у регламенті, у підсумку настоявши на своєму. "Я православний християнин, краще я помру, ніж зніму хрест", - каже Усик.

Кримчанин

Олександр Усик та Сергій Лапін

Після російської анексії Криму Олександр Усик залишився з сім'єю жити у Сімферополі. Це викликало нерозуміння у багатьох українців та багато запитань до боксера, який підкреслює, що спорт має бути поза політикою.

Зокрема, на одній з прес-конференцій на запитання, чи Крим це Україна, Усик відповів, що "Крим – це Крим". 

Також навесні 2016 року він відзначився одіозною заявою, про відсутність різниці між українським та російськими народами. "Я не розділяю російський та український народи, бо ми – слов'яни", - підкреслив Усик.

Крім цього, олімпійський чемпіон відзначився у 2015 році, коли прийняв участь у відкритті дитячого турніру у Сімферополі, разом із самопроголошеним главою кримського окупаційного уряду Сергієм Аксьоновим.

Все це дуже дисонує з регулярними відвідинами Усиком українських прикордонників, у тому числі й поблизу зони АТО у Краматорську, де боксер побував навесні, та заявами про любов до України.

"Я українець. У паспорті у мене написано – громадянин України. Я люблю свою країну, тому що це моя Батьківщина. Мати у мене з Чернігівської області, батько – зі Сумської, а я народився у Сімферополі. Сімферополь це мій дім і буде ним залишатися", - каже Усик, який після перемоги над Гловацькі поїхав відпочивати до кримського Місхору.

Спадкоємець Кличків

Поки у Усика, який виступає під українським прапором, а у 2015 році навіть побив росіянина Андрія Князева, не виникало серйозних конфліктів з окупаційною владою. Проте не факт, що їх вдасться уникнути у майбутньому, навіть попри обережні висловлювання Усика щодо Криму.

Зокрема, минулого року голова кримського осередку російської партії "Справедлива Росія" Олександр Юр'єв закликав заборонити Усику в'їзд до Криму. Тож у найближчому майбутньому боксер все ж переїде до Києва. Зараз, за його словами, він з дружиною займається розглядом потенційних варіантів з помешканням та школою для доньки.

Постійно жити у Криму та будувати професійну кар'єру у США та Європі Усику не вдасться. А плани у боксера масштабні. Зараз його головною метою є об'єднання титулів у першій важкій вазі, а в майбутньому Усик не виключає переходу у надважку категорію, де боксера називають спадкоємцем братів Кличків. А чому б і ні - у складі "Отаманів" він вже довів, що й у найпрестижнішій категорії багато на що здатен.

А поки що на Олександра Усика чекає дебют у США. Йому вже найшли тамтешнього менеджера- Егіса Клімаса, який серед іншого, займається справами Василя Ломаченка.

Усик може вийти на американський ринг вже 17 грудня у андеркарті прощального бою легендарного Бернарда Хопікінса. Суперником українця може стати поляк Матеуш Мастернак, у бою проти якого він й проведе перший захист чемпіонського титулу. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.07
    Купівля 39.07
    Продаж 39.55
  • EUR
    Купівля 42.26
    Продаж 42.99
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
11:05
тарифи на електроенергію, лічильник
Атаки РФ на енергосистему: в Міненерго розповіли, чи підвищать тарифи на світло
10:50
Ексклюзив
"Через Курахове на Вугледар": військовослужбовець ЗСУ "Магнат" про спроби просування росіян
10:37
Намагався скоригувати удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі: СБУ затримала підозрюваного
10:35
Огляд
світ, міжнародний огляд
Сіярто заявив про загрозливий ризик третьої світової війни, а українська армія окопується, щоб стримати атаки Росії. Акценти світових ЗМІ 28 березня
10:30
Наслідки руйнування житлового будинку після ракетного удару в Дніпрі
ООН: щонайменше 14 085 цивільних загинуло внаслідок російського вторгнення
10:20
Ексклюзив
річниця деокупації Ірпеня
Друга річниця деокупації Ірпеня: у місті вшанували пам'ять полеглих військових і цивільних
10:15
Ексклюзив
гроші
З 29 березня збільшиться коло осіб, які мають право на допомогу в разі загибелі військового, - правозахисниця Денісова
10:10
ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику
Зрубали 100-річні дуби у Чорнобильському заповіднику на 60 млн грн: ДБР викрило посадовців держпідприємства
10:02
OPINION
Олексій Голобуцький
"Гаряча картоплина" мобілізації: з ким грають у пінг-понг?
09:56
Дмитро Пєсков
"Використовується терористами": у Кремлі закликали Дурова уважніше стежити за Telegram
09:36
Київ літо спека
КМВА не виключає загрозу проникнення російських ДРГ у Київ
09:24
Саміт ЄС, Олаф Шольц
Низка країн, включно з Україною, обговорюють можливу мирну домовленість з Росією, - Шольц
09:02
Оновлено
Удар балістикою по Миколаєву 27 березня: 12 людей поранені
08:59
ЄС - Китай
Сі Цзіньпін заявив прем'єру Нідерландів, що Китай готовий поглиблювати взаємодію з Європою
08:48
діти війна
Через російську агресію в Україні загинули 537 дітей
08:40
Оновлено
Еммануель Макрон
Bloomberg припустив, що заява Макрона щодо іноземних військ в Україні могла розлютити чиновників у США. У Держдепі відреагували
08:36
Оновлено
Обстріл Запоріжжя
Росія вночі запустила ракети Х-22 та "шахеди": Повітряні сили знищили 26 БПЛА
08:25
Партизани зафіксували прибуття нової партії військової техніки РФ в окупований Крим
08:16
росія дипломат
"Бачимо, куди західні цінності котяться": на Далекому Сході РФ в одному з міст скасували вибори мера
08:00
OPINION
Орест Сохар
Китай зазіхає на Європу
07:53
На фото діти з України
Канада не планує продовжувати програму зі спрощеного прийому українських біженців
07:39
ЗСУ. Війна з Росією. Військові новини
Сили оборони за добу ліквідували 780 окупантів, 10 танків та 32 артсистеми
07:30
Telegram
"Законопроєкт "про заборону телеграм" ніякої заборони Telegram або анонімних каналів, не передбачає": Микола Княжицький відповідає на поширені питання про законопроєкт
07:19
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Південна Корея, США та Японія обговорили співпрацю для протидії військовим загрозам КНДР
07:04
електроенергія
Росія не може повернути жителям ТОТ електроенергію: Спротив розповів, де найважча ситуація
06:49
Естонія
Міністр юстиції Естонії не бачить перспектив швидко позбавити росіян права голосу на виборах
06:37
Володимир Путін і Дмитро Пєсков
Кремль, ймовірно, посилить риторику про "терористичні загрози", щоб підвищити підтримку війни проти України, - ISW
06:15
Більшість американців не підтримують війну Ізраїлю проти ХАМАСу, - опитування
05:59
світ Канада Латвія військові новини
Канада відправила до Латвії 150 одиниць техніки для міжнародної бригади
05:56
Сергій Наришкін
"Обговорили змовницькі дії ворогів": Наришкін з'їздив до КНДР
05:36
Окупанти, кримінал, росіяни
РФ формує резерви для підтримки поточних операцій, а не для нового наступу, - ISW
05:08
війна з росією нафта безпілотник
Росія після атак на свої НПЗ збільшила експорт пального з Білорусі, - Reuters
04:12
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
У Росії після теракту у "Крокусі" наростає міжетнічна ворожнеча, - NYT
03:44
Габріель Атталь
Уряд Франції підтримав директора ліцею у конфлікті з ученицею через носіння чадри
03:16
Siemens
Співробітникам Siemens висунули обвинувачення у порушенні кримських санкцій поти РФ
02:48
У Польщі оперативно звільнили командувача Єврокорпусу: він навчав ЗСУ
02:20
Косово - Сербія
Комітет ПАРЄ рекомендував запросити Косово до Ради Європи. Сербія відреагувала
01:52
Нобелівська премія
Нобелівські лауреати вимагають посилити тиск на Путіна і допомогу Україні, - відкритий лист
01:51
Росіяни обстріляли смт Борова на Харківщині
На Харківщині росіяни вбили 12-річну дитину, пошкодили дитсадок і житлові будинки
01:24
обстріл ТЕС
"Метою був тотальний блекаут держави": Галущенко про російську атаку 22 березня
Більше новин