Топ-5 українських боксерів, якими захоплюється світ

Дмитро Марценишин
8 листопада, 2016 вiвторок
18:32

Як українці Володимир та Віталій Клички, Василь Ломаченко, Олександр Усик та Віктор Постол увірвалися до еліти світового боксу

Володимир Кличко

За що потрапив у топ: Володимир Кличко майже 10 років беззастережно домінував у надважкому дивізіоні – він став чемпіоном світу за версією Міжнародної боксерської федерації (IBF) у 2006 році та поступово зібрав у своїх руках чотири титули.

null

Володимир Кличко прославився на весь світ у 1996 році, коли став олімпійським чемпіоном з боксу у надважкій вазі. Одразу після цього 20-річний важковаговик перейшов у професіонали.

Вже за чотири роки Кличко-молодший став чемпіоном світу серед профі, перемігши американця Кріса Бьорда та відібравши у нього титул чемпіона світу за версією Всесвітньої боксерської організації (WBO).

Пояс українець втратив у 2003 році, програвши нокаутом південноафриканцю Корі Сандерсу. Наступного року Кличко програв іншому боксеру зі США – Леймону Брюстеру, після чого українцю навіть пророкували завершення кар'єри.

Але Володимир Кличко зумів звестися після болючих поразок і стати лідером у надважкій вазі на довгі роки, зібравши у своїх руках одразу чотири титули – за версіями WBO, Всесвітньої боксерської асоціації (WBA), IBF та Міжнародної боксерської організації (IBO).

Це сталося у 2011 році, завдяки перемозі над британцем Девідом Хеєм. Іншим видатним успіхом українця була перемога над росіянином Олександром Повєткіним, яку він здобув у 2013 році на чужій території– у Москві.

Кличку зараз вже 40 років, але свого останнього слова у боксі він ще не сказав. Після того, як зірвався реванш з Тайсоном Ф'юрі, якому він програв титули минулого року, українець домовляється про зустріч з іншим представником Великої Британії – чемпіоном світу IBF Ентоні Джошуа, з яким він має зустрітися у березні-квітні 2017-го.

Віталій Кличко

За що потрапив у топ: Віталій Кличко став першим українським чемпіоном світу з боксу серед професіоналів у надважкій вазі та володарем титулу за найпрестижнішою версією – Всесвітньої боксерської ради (WBC).

null

Кличко-старший розпочав професійну кар'єру разом із братом Володимиром – у 1996 році, проте успіхів досягнув раніше. Він став чемпіоном світу в 1999 році, відібравши титул у британця Хербі Хайда.

Свій найвідоміший поєдинок українець провів у 2003 році проти чинного чемпіона світу WBC Леннокса Льюїса. У цьому бою перемогу віддали легендарному британцю лише через серйозне розсічення брови у Кличка, який на час зупинки матчу вів у рахунку на картках усіх суддів, але був вимушений капітулювати через рішення лікарів. Згодом Льюїс так і не наважився вийти проти українця на реванш і завершив кар'єру.

У 2004 році Віталій Кличко уже у статусі чемпіона світу WBC був вимушений піти на чотири роки з боксу через травму, але тріумфально повернувся у 2008 році та повернув собі титул, нокаутувавши нігерійця Самюеля Пітера.

Свій останній бій Кличко-старший провів у 2012 році та достроково переміг німця Мануеля Чарра. На знак поваги до українця, WBC дала йому титул почесного чемпіона з правом у будь-який момент повернутися на ринг та боксувати за пояс. Однак Кличко зосередився на політиці та повертатися у свої 45 років на ринг не збирається.

Василь Ломаченко

За що потрапив у топ: Ломаченко двічі здобув олімпійське золото у 2008 та 2012 роках, а серед професіоналів за 7 поєдинків виграв чемпіонське звання у двох різних категоріях.

null

Василь Ломаченко заслужив місце у історії світового боксу вже однією любительською кар'єрою. Він виграв серед аматорів понад 300 поєдинків, а поступився лише одного разу.

Українець в 2008 році виграв Олімпіаду в категорії до 57 кг, а за чотири роки повторив свій успіх у вазі до 60 кг та є, на думку експертів, одним з кращих боксерів-любителів за всю історію.

На професійному ринзі Ломаченко одразу ж почав штурмувати рекорди, спробувавши у 2014 році стати чемпіоном світу у другому бою, проте поступився мексиканцю Орландо Салідо.

Проте уже в третьому поєдинку титул WBO від українця нікуди не дівся і він отримав його, перемігши американця Гері Рассела-молодшого. На початку цього року наш 28-річний боєць зустрівся з небажанням битися з ним і у напівлегкій вазі (до 57,2 кг) та був вимушений змінити в категорію на другу напівлегку (до 59 кг).

Результат жодним чином не постраждав – у першому ж бою у новій вазі Ломаченко відібрав титул WBO у пуерторіканця Романа Мартінеса. Свій новий титул українець захищатиме 26 листопада проти ямайця Ніколаса Уолтерса.

Олександр Усик

За що потрапив у топ: виграв чемпіонат світу та Олімпіаду серед любителів, у профі став чемпіоном світу WBO у першій важкій вазі в 10-му поєдинку.

null

Олександр Усик також досягнув усіх можливих вершин на любительському ринзі, вигравши у 2011 році чемпіонат світу, а за рік тріумфувавши на Олімпіаді в Лондоні.

Стрімким був злет українця і серед професіоналів. Він ризикнув вийти на чемпіонський поєдинок уже в своєму 10-му бою проти володаря титулу WBO у першій важкій вазі (до 91 кг) Кшиштофа Гловацкі з Польщі та впевнено відлупцювавши досвідченого суперника, відібрав у нього пояс.

29-річному Усику для того, аби стати чемпіоном світу у першій важкій категорії вистачило 10-ти поєдинків. Тим самим він побив рекорд славетного американця Евандера Холіфілда, якому для цього знадобилося 12 боїв.

Віктор Постол

За що потрапив у топ: створив одну з головних сенсацій у професійному боксі 2015 року, здобувши чемпіонський титул WBC у першій напівлегкій вазі (до 63,5 кг).

null

Віктор Постол не мав великих здобутків на любительскому ринзі та тривалий час залишався у тіні серед професіоналів, переважно проводячи бої в Україні.

Свій шанс наш боксер використав у 2014, нокаутувавши турка Сельчука Айдина та отримавши статус офіційного претендента на титул WBC.

Завдяки цьому успіху та незвичайним для його категорії антропометричним даним (зріст 180 см) на Постола звернули увагу. До свого тренувального табору його запросив видатний філіппінець Менні Пак'яо.

Постол став чемпіоном світу WBC у 2015 році, несподівано нокаутувавши аргентинця Лукаса Матіссе, хоча вважався аутсайдером.

На жаль, "зірковий час" 32-річного українця тривав недовго. У липні 2016-го він зустрівся у об'єднавчому поєдинку з володарем титулу WBO Теренсом Кроуфорду, якого вважають одним з кращих боксерів світу незалежно від вагових категорій. Американець не залишив Постолу шансів і відібрав у нього титул.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.99
    Купівля 38.99
    Продаж 39.5
  • EUR
    Купівля 42.18
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
10:58
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Боєприпаси в Україну почнуть надходити з квітня, і це суттєво змінить динаміку на полі бою, - Згурець
10:57
годинник, зміна часу
Україна 31 березня переходить на літній час: у Мінекономіки нагадали причини
10:55
ракета Х-101
У Молдові не підтвердили інформацію про проліт російської ракети над своєю територією
10:54
На фото: пропалестинська акція у Cтокгольмі з вимогою виключити Ізраїль з Євробачення-2024
Ізраїль закликав своїх громадян не ходити з національною символікою під час Євробачення у Мальме
10:49
Володимир Соловйов
У Вірменії заблокували трансляцію програм російського пропагандиста Соловйова
10:27
Валерій Залужний та Олександр Сирський
Сирський прокоментував звільнення Залужного
10:25
Анонс
Фільм Одеса: змінюючи код
Віднайти код Одеси у її героях: в п'ятничному ефірі Еспресо новий документальний фільм
10:22
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 29 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:20
Фортифікації, зуби дракона
Військові та цивільні інженери об’єдналися для зведення фортифікацій на Запорізькому напрямку
10:16
Авдіївка
Сирський розповів, скільки українських військових потрапили у полон до РФ під час виходу з Авдіївки
10:14
Наводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала пособницю окупантів
10:07
Олександр Сирський, Рустем Умєров
У ЗСУ переглянули потребу в мобілізації 500 тис. людей, - Сирський
10:00
OPINION
Сергій Фурса
Чому поляки не вважають себе "боягузами"?
09:58
На фото: Антон Птушкін
"Смертю людини вже нікого на Заході не здивувати": Птушкін презентував документалку про тварин і війну
09:57
Patriot
Улітку Нідерланди розгорнуть системи Patriot у Литві
09:43
Олександр Сирський
Атаки дронами по кораблях РФ виявилися такими ефективними, що може йтися про зміну стратегії війни на морі, - Сирський
09:42
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
09:41
Ексклюзив
окупанти в Криму
Ворог перекинув резерви з Куп'янського напрямку, щоб просунутися на Лиман, - командир взводу 95-ї ОДШБр Краснов
09:34
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чи зможе Зеленський переграти Трампа, а Росія заблокувала спостережну місію ООН щодо санкцій проти Північної Кореї. Акценти світових ЗМІ 29 березня
09:13
На фото: Ксенія Мішина
Ведуча телешоу "Я люблю Україну" Мішина записала на Балі російськомовний подкаст зі своїм фітнес-тренером
09:09
Україна і США домовились про відтермінування виплат за державним боргом
08:55
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Росіяни запустять залізницю від Маріуполя до Іловайська у квітні-травні та мріють про ще одну вздовж азовського узбережжя, - Андрющенко
08:38
Сумщина, шахеди, ППО, обстріл
Масована атака РФ: українська ППО знищила 84 повітряні цілі ворога
08:38
окупанти
Росія забирає нерухомість жителів ТОТ Луганщини та Донеччини, які поїхали з окупації, - ОВА
08:30
на фото: українська жінка
Близько 50% українських біженців, які опинилися у Польщі після повномасштабного вторгнення, висловлюють бажання повернутися в Україну, - дослідження
08:03
OPINION
Юрій Бутусов
Війна дронами. Прямі збитки Росії від атак на НПЗ сягнули півтора мільярда доларів
08:01
Бріджит Брінк
"Наша допомога потрібна зараз": посолка США Брінк відреагувала на російську атаку по Україні
07:49
Оновлено
втрати росіян
ЗСУ ліквідували 820 окупантів, 27 бронемашин та 56 БПЛА
07:24
санкції проти Росії
Японія продовжила торговельні санкції проти РФ ще на рік
07:22
Ємен, хусити
Сили США знищили 4 безпілотники хуситів, які намагалися атакувати судна у Червоному морі
07:15
Інфографіка
Регулювання Telegram та інших соцмереж: що пропонують народні депутати?
07:08
ООН
В ООН пояснили, хто стежитиме за санкціями проти КНДР після вето РФ на роботу спостерігачів
06:51
ЗАЕС Запорізька атомна електростанція
Експерти МАГАТЕ на ЗАЕС щодня чули вибухи впродовж тижня, а візит на сховище пального відклали через авіаналіт
06:49
На фото: військові
ISW розповів, на скільки просунулася РФ в Україні з початку 2024 року
06:48
олімпіада 2024
Польща відправить війська на Олімпійські ігри в Париж для допомоги в забезпеченні безпеки
06:29
Оновлено
Бєлгород
У РФ заявили про збиття 15 снарядів РСЗВ Vampire над Білгородом та областю: нібито є пошкодження
06:27
новини Львова
Окупанти планують "легалізувати" винищення української літератури на ТОТ, - Спротив
06:21
Окупанти, кримінал, росіяни
Запобігти потраплянню товарів до РФ: США просять американський бізнес вжити експортних обмежень
03:54
Макрон і Путін
Макрон назвав умови для запрошення Путіна на саміт G20
03:10
Ігор Потєря (праворуч)
UFC: українець Потєря проведе бій з непереможним росіянином
Більше новин