Ударний ювілей. Топ-10 найкращих боїв братів Кличків

Дмитро Марценишин
16 листопада, 2016 середа
10:56

20 років тому - 16 листопада 1996 року - Віталій та Володимир Клички дебютували у професійному боксі

До ювілею видатних українських боксерів Еспресо.TV пропонує згадати найяскравіші боїв братів Кличків, які 16 листопада 1996 року у німецькому місті Гамбург дебютували на професійному ринзі.

Володимир у цей день нокаутував мексиканця Фабіана Мезу, а Віталій достроково переміг американця Тоні Бредхема.

Віталій Кличко – Хербі Хайд. 26.06.1999

Віталій Кличко провів свій перший поєдинок за звання чемпіона світу раніше брата – у червні 1999 року. Він вийшов на ринг проти володаря титулу WBO (Всесвітньої боксерської організації) британця Хербі Хайда.

Українець відібрав у суперника титул надзвичайно ефектно. Він вже у другому раунді відправив Хайда спочатку у нокдаун, а потім взагалі "погасив йому світло" та здобув перемогу нокаутом.

Цей поєдинок відбувався у Лондоні, але за ним також спостерігали десятки тисяч глядачів й у Києві, де на переповненому Майдані Незалежності на великому екрані йшла пряма трансляція бою.

Саме з цього протистояння в Україні почалася справжня ера братів Кличків – захоплюватися українські вболівальники мали чим – Віталій виявився першим нашим боксером, який став чемпіоном світу серед професіоналів у надважкій категорії.

Володимир Кличко – Кріс Бьорд. 14.10.2000

Поєдинок проти Кріса Бьорда був для Володимира Кличка надзвичайно принциповим не лише тому, що він вперше бився за титул чемпіона світу. До володаря поясу WBO в українця були особисті рахунки, адже американець в квітні 2000 року завдав першої поразки у кар’єрі Віталію Кличку, вигравши технічним нокаутом через травму нашого боксера.

Перша епізод улюбленої "саги" українських вболівальників "Брат мститься за брата" виявилася надзвичайно вдалою. Володимир домінував у бою проти Бьорда, двічі - у дев'ятому та 11-му раундах - відправляв його у нокдаун та здобув переконливу перемогу одноголосним рішенням суддів. Таким чином, Кличко-молодший вперше у кар’єрі став чемпіоном світу.

Віталій Кличко – Леннокс Льюїс. 21.06.2003

Віталій Кличко вийшов на бій проти Леннокса Льюїса завдяки збігу обставин. Легендарний британець мав захищати титул чемпіона світу за версіями WBC (Всесвітньої боксерської ради) та IBO (Міжнародної боксерської організації) проти американця Кірка Джонсона. Але той у незадовго до зустрічі травмувався, через що промоутери Льюїса почали терміново шукати заміну.

Такою заміною став саме Кличко, який отримав шанс зустрітися з найсильнішим суперважковаговиком того часу. Своїм шансом українець скористався сповна, створивши британцю величезні проблеми.

Українець краще розпочав поєдинок і був у своїх атаках точнішим чинного чемпіона. Він вів на картках усіх суддів, проте на заваді стало серйозне розсічення брови, через яке його обличчя заливало кров’ю. У підсумку лікар зупинив поєдинок після шостого раунду, попри бажання Кличка продовжувати битися. Хоча за очками вигравав наш боксер, за регламентом WBC перемога була присуджена Льюїсу, який так і не наважився на реванш з Віталієм, і після бою з ним завершив кар’єру.

Віталій Кличко – Коррі Сандерс. 24.04.2004

Після виходу Льюїса на пенсію титул WBC став вакантним і Віталій Кличко отримав право боксувати за нього у квітні 2004 року проти Коррі Сандерса з ПАР. У цьому поєдинку українець бився не лише за чемпіонство, алей за брата, якого південноафриканець образив у 2003 році, задавши йому розгромної поразки .

Помста Віталієві Кличку вдалася. Сандерс вдало розпочав бій, але швидко втомився і решту поєдинку провів у захисті. Рефері зупинив побиття південноафриканця у восьмому раунді, віддавши перемогу технічним нокаутом українцю, який поверну собі титул чемпіона світу.

Володимир Кличко – Семюель Пітер. 24.09.2005

На кону у бою проти нігерійця Семюеля Пітера не було чемпіонського титулу, але для Володимира Кличка він означав надзвичайно багато. Після чемпіонського злету українець зазнав двох поразок – у 2003 році він програв нокаутом Коррі Сандерсу, а наступного року зазнав дострокової поразки від американця Леймона Брюстера. Ще одна поразка цілком могла поставити хрест на кар’єрі Кличка-молодшого, над яким у світі боксу почали відверто насміхатися за його "кришталеве" підборіддя.

Проте, у бою з одним з найперспективніших боксерів того часу – Пітером, Кличко довів, що здатен тримати удар. Нігерієць двічі у п’ятому та одного разу в 11-му раунді відправляв українця у нокдаун, але наш боксер зводився на ноги і продовжував боксувати. За очками ж він переконливо лідирував і у підсумку виграв одноголосним рішенням суддів. Саме ця перемога стала переламною у кар’єрі Володимиру та відкрила йому шлях до довготривалого домінування у надважкому дивізіоні.

Віталій Кличко – Семюель Пітер. 11.10.2008

Після перемоги над Коррі Сандерсом Віталій Кличко провів лише один захист здобутого титулу WBC – він нокаутував британця Денні Вільямса. Після цього українець кілька разів був вимушений через травми переносити бій проти американця Хасіма Рахмана та врешті у 2005 році оголосив про завершення кар’єри.

Повернувся Кличко у бокс у 2008 році та одразу отримав право змагатися за титул WBC, який він залишив вакантним. Чемпіоном світу у той час вже був Пітер, який завдав суттєвого клопоту Володимиру.

Попри побоювання, що Віталій не впорається з нігерійцем після тривалого простою, українець виграв бій. Він не дозволив небезпечному супернику затягти себе у ближній бій і переконливо лідирував за очками. Пітер зрозумів безнадійність свого становища і після восьмого раунду відмовився від подальшого продовження поєдинку.

Володимир Кличко – Девід Хей. 2.07.2011

Кличко-молодший до бою проти Девіда Хея підходив володіючи трьома чемпіонськими титулами – за версіями WBO, IBO та IBF (Міжнародної боксерської федерації). У особі британця українець зіштовхнувся з надзвичайно серйозним суперником, який мав пояс WBA (Всесвітньої боксерської асоціації) у надважкій вазі, а до цього утримував лідерство у першій важкій вазі (до 91 кг).

Хей перед поєдинком поводив себе надзвичайно зухвало та провокував суперника, розгулюючи у футболці з власним зображенням із відірваними головами братів Кличків у руках.

Для Володимира було принципово не лише покарати британця за його вибрики, але й здійснити свою з братом давню мрію – зібрати у своїх руках усі пояси у надважкому дивізіоні (Віталій володів титулом WBC).

Попри гучні заяви, Хей діяв проти Кличка обережно, але не зміг уникнути потужних ударів українця, після одного з яких у 11-му раунді опинився у нокдауні. Володимир виграв одноголосним рішенням суддів.

Віталій Кличко – Дерек Чісора. 18.02.2012

Дерек Чісора, як і Девід Хей, зробив усе, щоб напруга перед його боєм проти Віталія Кличка зашкалювала. Британець вдавався до образливих висловів на прес-конференціях, а на під час процедури зважування ляснув долонею українця по обличчю.

Кличко цей вибрик Чісори стерпів, а британець продовжив викидати "коники", плюнувши у обличчя Володимиру, що перебував разом з братом у ринзі перед боєм.

Віталій покарав суперника на ринзі, методично лупцюючи його впродовж усього поєдинку і одержавши перемогу одноголосним рішенням суддів. Ця зустріч стала передостанньою у кар’єрі українця, який у вересні того ж 2012 року, після перемоги над німцем Мануелем Чарром, остаточно пішов з боксу.

Володимир Кличко – Олександр Повєткін. 5.10.2013

Вперше Володимир Кличко повинен був зустрітися з Олександром Повєткіним ще 2008 року, але росіянин всіляко уникав бою, який двічі зривався. Але врешті у жовтні 2013 року WBA зобов’язала Повєткіна, який володів титулом регулярного чемпіона організації, зустрітися з українцем, який був "суперчемпіоном" за цією версією.

Право на організацію бою у Москві отримав росіянин Андрій Рябінський, який забезпечив неймовірний призовий фонд – Кличко отримав за зустріч найбільший гонорар у кар’єрі – $17,5 млн.

Попри неймовірний тиск російських глядачів, у Кличка не виникло жодних проблем з Повєткіним, якого він ганяв рингом усі 12 раундів та чотири рази відправляв у нокдаун. У суддів не залишилося жодних сумнівів у перевазі українця і вони віддали йому перемогу одноголосним рішенням.

Володимир Кличко – Кубрат Пулєв. 15.11.2014

Перед боєм з офіційним претендентом на чемпіонський титул за версією IBF Кубратом Пулєвим, Володимира Кличка багато критикували за те, що його бої невидовищні через надлишкову обережність.

Проте поєдинок з болгарином довів, що справа радше у тактиці суперників, які відверто бояться "сталевих" кулаків нашого боксера. Пулєв виявився набагато сміливішим інших боксерів і запропонував Кличкові відкритий бій з взаємогострими атаками.

У видовищному протистоянні болгарин кілька разів добряче влучив, але удари українця виявилися нищівними. Пулєв тричі побував у нокдауні, а в п’ятому раунді опинився у нокауті, проте заслужив повагу за конкурентний бій.

Цей поєдинок надзвичайно сподобався телевізійникам, завдяки чому Кличко підписав новий контракт з німецьким телеканалом RTL та отримав пропозицію, після тривалої перерви, боксувати у США, де у квітні минулого року переміг Брайанта Дженнігнгса.

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
07:03
ЗСУ
За минулу добу на фронті відбулося 104 бойові зіткнення, - Генштаб
06:56
Україна, Португалія
Україна почала перемовини з Португалією про безпекову угоду
06:53
Дмитро Лубінець
РФ заявила про "перші очні переговори" з Україною щодо обміну дітей, Лубінець спростував заяву і уточнив формат
06:43
ЗСУ генштаб війна з Росією
Сили оборони просунулися біля Кринків: ISW оцінив ситуацію на фронті
06:42
OPINION
Микола Княжицький
Чи блокуватиме Польща інтеграцію України з ЄС?
06:21
Telegram логотип
"Щоб залишатись у доступі": Дуров попередив про зміни для українських користувачів Telegram
05:59
ракета ATACMS
В ISW припустили, що могло стати ціллю удару ЗСУ ракетами ATACMS під Бердянськом
05:36
Руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі
Італія підпише угоду з Україною та ЮНЕСКО про відбудову Одеси
05:08
Католицька церква
В Іспанії жертви домагань представників РКЦ отримають компенсацію
04:40
соцмережа Х (Твіттер)
Соцмережа X запускає спеціальний TV додаток для відео
04:12
Танкер для доставки СПГ
Німеччина пропонує ввести ембарго на імпорт СПГ з РФ до Євросоюзу
03:44
Росія ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
Більше новин