Найгучніші політичні скандали року: мільйони у деклараціях, бухгалтерія регіоналів та невдача Коломойського

Юрій Корогодський
28 грудня, 2016 середа
16:30

2016 рік був гучним на скандали, але як це часто буває в Україні, такі резонансні події не мали помітних наслідків

Націоналізація ПриватБанку: у Коломойського відібрали банк

null

18 грудня найбільший в Україні приватний банк - ПриватБанк перейшов у стовідсоткову власність держави. Історична подія трапилась у неділю вночі, коли країна вже лягла спати.

Такими діями влада показала громадянам все, що вона думає про прозорість, публічність та відкритість фінансових процесів в Україні.

Все по темі: Чому націоналізація ПриватБанку - це необхідна жорстокість

Поки що найбільш негативного сценарію вдалось уникнути. Вже 21 грудня ПриватБанк вдалося стабілізувати, він став працювати в звичайному режимі, платежі здійснювались без обмежень. Однак залишилось питання щодо причин такого кроку з боку держави та про майбутнє націоналізованого банку.

У НБУ кажуть, що націоналізація була необхідна, бо ПриватБанк мав борги на майже 148 млрд гривень, що загрожувало банкрутством банку і обвалом усієї банківської системи країни.

Екс-директор з IT-питань ПриватБанку Дмитро Дубілет заявив, що питання про майже 150 млрд боргу "сформувалося після того, як Нацбанк доволі різко, неочікувано і несправедливо змінив свою нормативну політику".

У відповідь на це член ради НБУ Василь Фурман пояснив, що екс-власники ПриватБанку ще на початку цього року визнавали необхідність докапіталізації на 100 млрд гривень.

Панамські документи Порошенка: "сліпий траст", який заблукав у офшорі

null

3 квітня Центр по дослідженню корупції та організованої злочинності (OCCRP), Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ), а також сайти світових ЗМІ опублікували великий матеріал, в якому йшлось про численні офшорні компанії, що використовуються лідерами держав, політиками та відомими особистостями.

Розслідування містило 2,6 терабайта даних та 11,5 млн документів з серверів одного з провідних реєстраторів офшорів у світі - панамської юридичної фірми Mossack Fonseca.

Читайте також: Другий постріл. Хто з українців засвітився в Панамських архівах

У матеріалах зокрема, йшлось про те, що президент України Петро Порошенко не передав свої активи в "сліпий траст", як він заявляв раніше, проте для реструктуризації активів корпорації Roshen були створені три офшорних компанії.

Порошенко потім пояснював, що офшор був потрібен для передпродажної реструктуризації власного бізнесу.

Представники юридичної компанії "Авеллум", які виступали юридичними радниками з продажу корпорації Порошенка, заявили, що при створенні офшорів закон не був порушений. Але, вони уточнили, що функцією компанії Prime Asset Partners Limited було передати активи групи Roshen у траст. Про продаж компанії не йшлося.

Чорна бухгалтерія Партії регіонів

null

Наприкінці травня 2016 року колишній перший заступник голови СБУ Віктор Трепак передав у НАБУ пакет документів, які начебто підтверджують систематичні виплати Партією регіонів готівки ряду політиків і громадських діячів. За словами Трепака, йшлось приблизно про $2 млрд, виданих за різні послуги депутатам, міністрам, суддям, членам Центральної виборчої комісії, політологам та журналістам.

Розслідування за матеріалами чорної бухгалтерії ПР триває до цього часу. Незважаючи на гучний резонанс, справа поки не мала суттєвих наслідків для українського політикуму.

24 грудня у НАБУ заявили, що досудовим розслідуванням зібрано достатньо доказів, якими підтверджено оригінальність "амбарної книги" Партії регіонів, переданої Трепаком до бюро.

Читайте також: Головні фігуранти "чорної бухгалтерії" Партії регіонів

Наприкінці року стало відомо, що на думку слідства, документами так званої чорної бухгалтерії підтверджуються випадки отримання головою Центральної виборчої комісії Михайлом Охендовським готівкових коштів від Партії регіонів на загальну суму $16 734.

Подальше вивчення документів, які до НАБУ передав Трепак, показало ще два записи про можливе отримання Охендовським грошей у сумі $100 000 та $45 000. Сам Охендовський спростовує висунуті йому підозри та певен, що справа незабаром завершиться.

Справа Онищенка-"Укргазвидобування"

null

15 червня стало відомо, що народний депутат від групи "Воля народу" Олександр Онищенко підозрюється в організації схеми з розкрадання коштів при видобутку і продажу газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ "Укргазвидобування" (держкомпанія). В результаті цього державі було завдано збитків на суму близько 3 млрд грн.

Скандал почав набирати обертів, коли постало питання про скасування депутатської недоторканності Онищенка.

5 липня Верховна Рада надала згоду на притягнення нардепа до відповідальності, затримання і арешт. Однак, як і слід було очікувати напередодні голосування, скориставшись статусом народного депутата, Онищенко залишив Україну.

8 серпня його оголосили у національний розшук. Зараз Онищенко знаходиться на території Великої Британії і, судячи з його публічних виступів, почуває себе у безпеці.

Восени за його ініціативи в Україні спалахнув ще один політичний скандал, який може продовжитись у наступному році.

Майор Мельниченко-2: записи Онищенка про розмови Порошенка

У відповідь на звинувачення Онищенко сказав, що вважає цю кампанію політичним замовленням Адміністрації президента і може оприлюднити компрометуючі аудіо-записи на Петра Порошенка. За словами Онищенка, переговори з президентом і іншими вищими посадовцями він записував на диктофон, вбудований в наручний годинник.

1 грудня Онищенко повідомив, що передав записи розмов спецслужбам США. Цього ж дня СБУ повідомила, що вбачає в його діях ознаки державної зради.

За словами нардепа, він виконував посередницькі функції між Адміністрацією президента і Верховною Радою, домовляючись з депутатами про купівлю голосів для необхідних АП рішень. Ціна одного голосу складала від $20 тисяч до $100 тисяч.

Читайте також: Торби з $6 млн та змова для повалення Яценюка: Онищенко про корупцію в Україні

6 грудня був опублікований перший запис з архіву Онищенка. На запису нібито Онищенко в Лондоні веде переговори про врегулювання конфлікту з депутатом від групи "Воля народу" Олесем Довгим, який виступав посередником між нардепом і українською владою.

Довгий згодом підтвердив факт зустрічі з Онищенком в Лондоні, проте не став підтверджувати або спростовувати достовірність запису.

Також Онищенко розповів, що зміг стати народним депутатом і подолав адміністративні бар'єри після того, як заплатив високопоставленому парламентарію $6 млн. Ще нардеп заявив, що витратив майже $30 млн на кампанію проти Яценюка.

Надія і розчарування: дивні заяви Савченко

null

Одним з головних розчарувань року з присмаком скандалу стала політична активність звільненої з російської в’язниці народного депутата Надії Савченко. Савченко за доволі короткий період часу подолала шлях від народної героїні до політика з сумнівною репутацією.

Апогеєм цього процесу стали її переговори з ватажками сепаратистів на Донбасі, які відбулись 7 грудня у Мінську.

Читайте також: Порожня Надія. Чому українців карають Савченко та безвізом

12 грудня Надія Савченко підтвердила журналістам факт зустрічі з ватажками "ДНР" і "ЛНР" і заявила, що метою цих зустрічей було посилення мінського формату.

15 грудня в ефірі Еспресо.TV вона заявила, що не вважає ватажків сепаратистів терористами.

"Для мене Захарченко і Плотницький не є терористами. Треба відкрити військовий статут, правила ведення війни, і почитати, що таке тероризм. Ні, терористами вони не є. Є чітко визначений набір понять того, що входить до тероризму. Там є частина сепаратистів і частина колаборантів", - сказала Савченко.

Того ж дня Савченко виключили з фракції "Батьківщина". 22 грудня Рада відкликала Савченко з української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи.

Е-декларації: готівка під елітними матрацами

null

Одним з найгучніших скандалів року стало оприлюднення українськими посадовцями своїх електронних декларацій про доходи. Виявилось, що високопосадовці зовсім не приховують свої надто великі статки. Вони хизуються наявністю ексклюзивних дорогих речей та не довіряють українським банкам, тримаючи вдома мільйони готівки у іноземній валюті.

А все починалось з того, що 31 серпня Національне агентство з питань запобігання корупції прийняло рішення про запуск системи електронного декларування. Кампанія з оприлюднення декларацій тривала до 31 жовтня.

І от наприклад прем'єр-міністр Володимир Гройсман в електронній декларації за 2015 рік лише готівки записав на $1,5 млн. Мер Харкова Геннадій Кернес вніс до декларації 11 годинників. Один з них - F.P.Journe Tourbillon Souverain з трьома хронометрами він оцінив у $130 тис.

Голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Валентин Резніченко задекларував телевізор вартістю 137 240 грн і $830 тис. готівкою. Але всі рекорди в цьому плані побив заступник голови фракції БПП Анатолій Матвієнко, який з грудня 2014 року … володіє будівлею храму Успіння Пресвятої Богородиці в селі Бирлівка Бершадського району Вінницької області.

Читайте також рейтинг Есрпесо 25 народних депутатів з найбільшими грошовими активами, вказаними в деклараціях.

Розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета

null

Завершити цю статтю треба згадкою про одну трагічну подію, яка отримала скандальне продовження. Йдеться про вбивство журналіста Павла Шеремета. Розслідування цієї трагедії як і очікувалось не призвело до якогось зрозумілого результату. 

О 7:45 20 липня автомобіль Subaru, за кермом якого перебував Шеремет, вибухнув у центрі Києва на перетині вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка.

Вибуховий пристрій потужністю приблизно 500 грам тротилу був закладений під дно автомобіля біля місця водія. За кілька хвилин після вибуху Шеремет помер в автомобілі "швидкої допомоги".

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що зробить усе можливе для розкриття цього злочину, а голова Національної поліції Хатія Деканоідзе назвала розслідування загибелі Шеремета "справою честі".

Читайте також: Ким був загиблий журналіст Павло Шеремет

Слідство розглядає кілька версій причин вбивства: професійні відносини, особиста неприязнь і "російський слід". Є версія, що метою замаху міг бути не Шеремет, а керівник інтернет-видання "Українська правда" Олена Притула, якій належав підірваний автомобіль.

29 листопада в.о голови Нацполіції Вадим Троян повідомив, що експерти ФБР привезли українському слідству висновки дослідження відеомоніторингу в справі про вбивство Шеремета.

До цього часу вбивці відомого українського журналіста не названі і не знайдені.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.36
    Купівля 39.36
    Продаж 39.87
  • EUR
    Купівля 41.97
    Продаж 42.75
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
17 квітня
02:36
Міністерка фінансів США Джанет Єллен
Країни G7 розглядають декілька варіантів передачі Україні заморожених російських активів: які є пропозиції
01:47
Жозеп Боррель
Боррель пояснив відмінності у захисті повітряного простору України та Ізраїлю
01:28
Канада готова надати України додаткових 450 млн. позики
Канада заклала у бюджет на 2024 рік кошти на військову допомогу Україні на 5 років: скільки виділять
00:49
Ентоні Блінкен
Блінкен під час візиту до Пекіну переконуватиме Китай припинити допомогу оборонно-промисловому комплексу Росії
00:24
Рустем Умєров з Ллойдом Остіном
Умєров обговорив з Остіном плани РФ та способи їх зірвати
00:15
Держдепартамент США
Держдеп запевнив, що США не вступатимуть навіть в непрямий збройний конфлікт із Росією
00:00
Усман Дембеле (у світлій формі), Барселона - ПСЖ
ПСЖ у більшості шокував "Барселону" та вийшов до півфіналу Ліги чемпіонів
2024, вiвторок
16 квітня
23:53
Донецька область, стела
Monobank анонсував скін на картку зі стелою Донецької області
23:53
Антуан Грізманн та Емре Джан (ліворуч), Борусія - Атлетико
"Борусія" розбила "Атлетико" у повторному чвертьфіналі ЛЧ
23:28
Володимир Путін і Дмитро Пєсков
"ЗСУ намагались вчинити теракт на ЗАЕС": російські фейки і маніпуляції за 16 квітня
23:09
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
Парламент Грузії відклав розгляд закону про "іноагентів" на тлі сутичок протестувальників з поліцією
22:55
Ексклюзив
Рада Європи
ПАРЄ планує закликати держави не визнавати Путіна легітимним президентом, - кореспондентка Висоцька
22:48
Ексклюзив
Зараз у росіян нема ресурсу та умов стрімко захопити Часів Яр, - "Інформаційний спротив"
22:28
Ексклюзив
Пожежа на Ільському НПЗ в РФ
"Російські НПЗ - легітимна ціль": скоріш за все у ПАРЄ проголосують за резолюцію, - кореспондентка Висоцька
22:27
Джон Кірбі
Білий дім готовий розглянути 4 окремі законопроєкти Джонсона, серед яких - допомога Україні
21:59
Ексклюзив
Олександр Корнієнко
Віцеспікер Корнієнко пояснив, чому серед українців впала довіра до Верховної Ради
21:57
Оновлено
ПАРЄ
ПАРЄ підтримала вступ Косова до Ради Європи
21:40
Ексклюзив
курс валют
Економіст Пендзин спрогнозував, чи НБУ підвищить курс долара більше 40 грн
21:36
Ексклюзив
Катаріна Матернова
Посол ЄС в Україні Матернова назвала дві найскладніші сфери під час переговорів про вступ до Євросоюзу
21:32
Ексклюзив
Роман Безсмертний
На найближчому зібранні буде голосуватися ленд-ліз для України: Безсмертний про пакет допомоги США для України
20:56
ЗСУ
Протягом доби росіяни здійснили 49 атак на позиції Сил оборони. 26 - на Навопавлівському та Бахмутському напрямках
20:44
В ЗСУ створили нову окрему штурмову військову частину
20:41
Інтерв’ю
Хто і як урятував Софію Київську від планів комуністичної влади. Слід імперської політики РФ у сьогоденні: розмова Еспресо з Оксаною Забужко та Вахтангом Кебуладзе
20:32
Володимир Зеленський
Зеленський заявив, що зробить запит на скликання засідання Ради Україна – НАТО
20:24
Ексклюзив
Ольга Стефанішина
"Маємо оптимістичні прогнози": Стефанішина про затвердження переговорної рамки щодо вступу України в ЄС
20:22
Реджеп Тайїп Ердоган
Ердоган звинуватив Нетаньягу, що він спровокував удари Ірану по Ізраїлю
20:08
OPINION
Ігор Гулик
Осад від чайних ложечок, або Чому Ізраїль у фаворі Заходу
20:04
керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк
"Замінити Наталю Гуменюк на компетентнішу особу": медійники звернулися до військового керівництва України
20:00
Огляд
перемога переможні новини
Переможні новини 783-го дня війни: ГУР влаштували блекаут двом російським військовим заводам, МВФ прогнозує зростання ВВП України в цьому році
19:53
F-16
Аргентина придбала в Данії 24 літаки F-16
19:38
Ексклюзив
У російському Ногінську знищили єдиний храм ПЦУ, - клірик ПЦУ Святослав Скороход
19:32
TikTok
В Україні блокуватимуть TikTok-акаунти з контентом, "який не варто переглядати", - ЦПД
19:28
На фото: чернетка останнього портрета Вінстона Черчилля
На аукціон виставили чернетку спаленого портрета Черчилля, який він ненавидів
19:27
Сергій Богачук
"Намагатимуся домовитись": український боксер-чемпіон відповів, що зробив би з Путіним
19:17
Румунія, прапор Румунії
У Румунії побільшало шпигунів із РФ: вони були, зокрема, серед біженців з України, - CSAT
19:16
Маріуполь
Росія перекинула в Маріуполь велику кількість військових, - "Атеш"
18:50
Rheinmetall
Литва домовилася з Rheinmetall про будівництво заводу з виробництва боєприпасів
18:50
ПАРЄ
Підтримка відновлення України коштом активів РФ: ПАРЄ одноголосно ухвалила резолюцію
18:46
Октоберфест
На Октоберфесті не дозволять вживання марихуани
18:44
Дуда може зустрітися з Трампом цього тижня
Більше новин