Чи справді закриття сплячих ФОПів вбиває економіку України

12 січня, 2017 четвер
15:34

Прийняті в грудні 2016 року зміни в процедурі сплати підприємцями єдиного соціального внеску змушують "сплячі ФОПи" припиняти діяльність. Як це вплине на економіку України

Парламент проголосував за проект закону №5130 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» ще 6 грудня 2016 року, а 27 грудня документ підписав Президент. З цього моменту в адміністративних центрах Міністерства юстиції почався справжній штурм підприємців, які прийшли подати заяву про внесення до реєстру даних про припинення діяльності. Тобто, про закриття СПД (суб'єкт підприємницької діяльності).

За даними сервісу моніторингу реєстраційних даних українських компаній OpenDataBot, з другої половини грудня 2016 року по 6 січня 2017 року у країні припинили діяльність 128,4 тисячі СПД-фізосіб.

Найбільша кількість закритих ФОП - у Київській, Харківській і Дніпропетровській областях. Дослідники, юристи та економісти прогнозують в найближчі місяці зменшення кількості СПД-фізосіб ще, як мінімум, на 400 тисяч (наразі зареєстрованих ФОП біля 1,9 млн.).

704 гривні розбрату

Причини закриття СПД - в уже згаданому законі «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (проект 5130), який в грудні прийняв парламент і підписав президент. Нові норми вносять зміни в абзац 1 пункт 2 частини 1 статті 7 закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

А конкретно - зобов'язують усіх підприємців регулярно сплачувати єдиний соціальний внесок. Навіть тих, які «сплять», тобто, тимчасово не ведуть діяльності та не отримують доходу.

«Найбільш болючим для підприємців стало те, що з даної норми про базу нарахування ЄСВ виключені слова «за місяць, у якому отримано дохід», і внаслідок цього підприємці на загальній системі оподаткування, а також особи, які займаються незалежною професійною діяльністю, зобов'язані щомісячно сплачувати єдиний соціальний внесок в розмірі, не нижче мінімального», - розповіла Ірина Кузіна, адвокат, керівник Харківського офісу ЮФ «Ілляшев та Партнери».

За її словами, з 1 січня 2017 року сплата ЄСВ щомісяця обов'язкова для всіх незалежно від факту отримання або неотримання доходу за звітний період - місяць. І навіть наявність поважних причин для неотримання доходу - хвороба, відпустка по догляду за дитиною до досягнення трирічного віку, відсутність доходу внаслідок економічних чинників - не є підставою для звільнення від платежу.


Виходить, що підприємці, які не отримують коштів від своєї діяльності, з 1 січня 2017 року зобов'язані сплачувати внесок до Пенсійного фонду на підставі того факту, що вони зареєстровані підприємцями. Юристи вже назвали ці зміни «податком на статус підприємця», за аналогією з середньовічною Англією, в якій в XIV столітті був введений «податок на життя».


Мінімальний ЄСВ на 2017 рік становить 704 грн. (це пов'язано з підвищенням мінімальної заробітної плати до 3200 грн.).

Що ж буде з тими СПД, які не встигли подати заяву про закриття в грудні 2016 року? Юристи кажуть, що таким доведеться сплатити ЄСВ за кілька місяців 2017 року.

«Згідно з роз'ясненням податкової, якщо ФОП не встиг закритися в кінці 2016 року, то йому доведеться заплатити ЄСВ за звітний період 2017 року, в якому він закрився, тобто, фактично за перший квартал. Податкова також роз'яснила, що ФОП вважається закритим саме з моменту внесення реєстратором в ЄДРПОУ (реєстр підприємств і організацій) запису про припинення діяльності ФОП. Для закриття ФОП досить подати реєстратору в центр надання адмінпослуг заяву стандартного зразка про припинення діяльності та отримати виписку про припинення діяльності», - зазначив керуючий партнер адвокатського об'єднання «Suprema Lex», адвокат Віктор Мороз.

Хороша новина в тому, що до Верховної Ради України внесено законопроект №5633 від 04.01.2017 року (ініціатори - Олег Ляшко і Віктор Галасюк). Там йдеться про введення перехідного періоду для підприємців до 1 квітня 2017 року, протягом якого буде можливість подати заяву державному реєстратору про припинення підприємницької діяльності.

«У разі подання такої заяви у першому кварталі 2017 року підприємець не платитиме ЄСВ за місяці першого кварталу, в якому дохід не отримано», - зазначила Ірина Кузіна. Втім, зараз цей проект тільки розглядається в комітетах Верховної Ради, до сесійної зали він може потрапити, в кращому випадку, в лютому,  та ще й із значними змінами.

Економіка не постраждає?

На думку економістів, метою змін у процедурі сплати єдиного соцвнеску було скорочення непрацюючих ФОП, а також збільшення надходжень до Пенсійного фонду від соцвнеску.

«Мотивація авторів закону (Кабінет міністрів, - ред.) - скоротити кількість непрацюючих ФОП. А також отримати додаткові доходи від ЄСВ, надати фіскальним органам інструмент тиску на підприємця», - впевнений співавтор ліберальної податкової реформи (законопроект 3357), експерт Данило Монін.

За його оцінкою, частка малого бізнесу в економіці України сягає 15%. У зв'язку з новими нормами експерт прогнозує ряд негативних наслідків.

«Підприємцям, у яких підприємництво є джерелом додаткового заробітку, швидше за все, доведеться закритися і піти в тінь. Вплив на ВВП буде мінімальним. Проте бажання відкривати власний бізнес - буде ще меншим. Ще один негатив - зміни вводяться за тиждень до вступу в силу, а отже непрацюючі підприємці просто не в змозі закритися в такий короткий термін », - зазначив Данило Монін.

Втім, не всі експерти схильні до негативних оцінок наслідків прийнятих змін.

«Негатив переоцінений. Якщо закриються ті, хто не вів діяльності, на ВВП це не вплине. Тема через місяць перестане бути актуальною. Те, що здорові люди, які мають зайнятість, повинні заплатити мінімальний внесок на нинішніх пенсіонерів, це нормально. У нас полюбляють мультиплікувати негатив, недовіру і «зраду» щодо дрібних питань», - вважає викладач макроекономіки Києво-Могилянської бізнес-школи Олексій Геращенко.

Однак, яким би мізерним не видавався вплив закриття «сплячих» СПД на економіку, він все ж буде. В першу чергу, мова йде про закриття разом з тими, хто вже давно не вів діяльності, і тих, хто працював час від часу - сезонно. До того ж, не можна недооцінювати вплив на загальний рівень інвестиційної привабливості країни, в якій, як зазначають експерти, «ясно дали зрозуміти, що підприємцям не раді».

«Частка приватних підприємців в ВВП України невелика. Але окрім долі у ВВП СПДшники несуть значний соціальну роль - самі себе годують, та політічну роль - це є кістяк середнього класу, які не орієнтуються на руку, яка годує», - говорить Дмитро Боярчук, виконавчий директор CASE Україна.

Економісти впевнені, що частина працюючих СПД закриються, щоб працювати на інше СПД, і таким чином економити на єдиному соціальному внеску. «Напевно, багато хто стане на облік в центрах зайнятості», - прогнозує Дмитро Боярчук.

Більшість опитаних експертів вважають, що глобального макро-ефекту від введення нових норм по сплаті ЄСВ і, відповідно, закриття декількох сотень тисяч ФОП, не очікується.

Це означає, що за підсумками року Україна все ж може досягти запланованого зростання ВВП на 2,5%, яке прогнозує МВФ і більшість міжнародних експертних груп.

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
09:13
На фото: Ксенія Мішина
Ведуча телешоу "Я люблю Україну" Мішина записала на Балі російськомовний подкаст зі своїм фітнес-тренером
09:09
Україна і США домовились про відтермінування виплат за державним боргом
09:04
Оновлено
шахед
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
08:55
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Росіяни запустять залізницю від Маріуполя до Іловайська у квітні-травні та мріють про ще одну вздовж азовського узбережжя, - Андрющенко
08:38
Сумщина, шахеди, ППО, обстріл
Масована атака РФ: українська ППО знищила 84 повітряні цілі ворога
08:38
окупанти
Росія забирає нерухомість жителів ТОТ Луганщини та Донеччини, які поїхали з окупації, - ОВА
08:30
на фото: українська жінка
Близько 50% українських біженців, які опинилися у Польщі після повномасштабного вторгнення, висловлюють бажання повернутися в Україну, - дослідження
08:03
OPINION
Юрій Бутусов
Війна дронами. Прямі збитки Росії від атак на НПЗ сягнули півтора мільярда доларів
08:01
Бріджит Брінк
"Наша допомога потрібна зараз": посолка США Брінк відреагувала на російську атаку по Україні
07:49
Оновлено
втрати росіян
ЗСУ ліквідували 820 окупантів, 27 бронемашин та 56 БПЛА
07:24
санкції проти Росії
Японія продовжила торговельні санкції проти РФ ще на рік
07:22
Ємен, хусити
Сили США знищили 4 безпілотники хуситів, які намагалися атакувати судна у Червоному морі
07:15
Інфографіка
Регулювання Telegram та інших соцмереж: що пропонують народні депутати?
07:08
ООН
В ООН пояснили, хто стежитиме за санкціями проти КНДР після вето РФ на роботу спостерігачів
06:51
ЗАЕС Запорізька атомна електростанція
Експерти МАГАТЕ на ЗАЕС щодня чули вибухи впродовж тижня, а візит на сховище пального відклали через авіаналіт
06:49
На фото: військові
ISW розповів, на скільки просунулася РФ в Україні з початку 2024 року
06:48
олімпіада 2024
Польща відправить війська на Олімпійські ігри в Париж для допомоги в забезпеченні безпеки
06:29
Оновлено
Бєлгород
У РФ заявили про збиття 15 снарядів РСЗВ Vampire над Білгородом та областю: нібито є пошкодження
06:27
новини Львова
Окупанти планують "легалізувати" винищення української літератури на ТОТ, - Спротив
06:21
Окупанти, кримінал, росіяни
Запобігти потраплянню товарів до РФ: США просять американський бізнес вжити експортних обмежень
03:54
Макрон і Путін
Макрон назвав умови для запрошення Путіна на саміт G20
03:10
Ігор Потєря (праворуч)
UFC: українець Потєря проведе бій з непереможним росіянином
02:37
Прикордонники
Двоє чоловіків "замаскувались" під продавців подушок та ковдр, щоб незаконно потрапити у Молдову
01:59
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Євро-2024: скарги тренерів змусили УЄФА змінити правила турніру
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
Більше новин