Суперечлива команда Трампа. Мільярдери, любителі Russia Today і яструби

Дмитро Гомон
25 січня, 2017 середа
18:00

Серед тих, кого новий президент США бере в свою команду є відверті симпатики Кремля та його жорсткі критики, грошові мішки, бюрократи з багатим досвідом та один близький родич

Потихеньку президент Трамп заповнює своїми людьми ключові посади в своїй адміністрації. Поки що жодної сенсації не відбулося - Сенат затверджує саме ті персоналії, прізвища яких називалися до виборів.

Про віце-президента Майка Пенса ми вже неодноразово писали. Тож зазначимо лише, що він - повна емоційна протилежність Трампу. Під час перегонів він послідовно демонтував звинувачення на адресу шефа, пояснюючи, наприклад, що він зовсім не прагне дружби з Путіним.

Яструби й голуби

Вже за кілька годин після інавгурації Трамп підписав укази про затвердження на посаді двох представників силового блоку - міністра оборони Джеймса Меттіса та міністра внутрішньої безпеки Джона Келлі. Найголовніше завдання нового шефа Пентагону - покінчити з терористами "Ісламської держави". Для Келлі головна робота полягатиме в забезпеченні безпеки в питаннях з мігрантами, зокрема, під час побудови обіцяної Трампом стіни на кордоні з Мексикою.

Українцям, звісно, більш цікавий новий голова Пентагону. Меттіс лишається вірним собі та поставив російську загрозу в один ряд з терористичною.

Новий голова Пентагону Джеймс Меттіс складає присягу. Фото: Reuters

"США сьогодні переживають найбільшу загрозу з часів Другої світової війни з боку Росії, з боку терористичних угрупувань, з боку Китаю", - сказав Меттіс на слуханнях в Сенаті. Його кандидатура не викликала питань навіть у сенаторів-демократів, тож призначення відставного генерала пройшло гладенько. Так само не було й проблем із Келлі.

Любитель Russia Today

Занепокоєння як американських конгресменів, так і українців викликає третій генерал в обоймі Трампа - його радник з питань нацбезпеки Майкл Флінн. Його навіть не мав затверджувати Сенат, бо радників президент призначає собі одноосібно.

Посада, яка дісталась Флінну - дуже важлива. Фактично, він координуватиме роботу спецслужб, Пентагону, Держдепу та інших відомств. Його попередники на цій посаді були архітекторами сучасного світу: Генрі Кіссінджер, Збігнев Бжезінський, Колін Пауелл, Кондоліза та Сьюзан Райс.

Майкл Флінн відомий як ісламофоб, прибічник теорій змов та симпатик Кремля. Він неодноразово з'являвся в ефірі пропагандистського державного телеканалу RT (колишній Russia Today). У грудні 2015 року його бачили серед почесних гостей на корпоративі RT, за одним столиком з Путіним. На цій же події він виголосив промову, за яку отримав від росіян гонорар.

Радник президента США з питань нацбезпеки Майкл Флінн. Фото: Reuters

Сам він в інтерв'ю газеті The Washington Post говорив, що не бачить у цьому проблеми. Більш того, тоді ж він розповів журналісту, що незважаючи на агресію щодо України відносини з Росією "необхідні США та для інтересів США", бо разом вони зможуть успішно боротися з ісламським тероризмом.

Вже у січні 2017 року до Флінна з'явилися питання щодо його дзвінків та смс послу РФ у США Кисляку в день, коли адміністрація Обами витурила з країни 35 російських дипломатів. Сам Флінн та команда Трампа заперечують, що розмова стосувалася видворення росіян.

Проте, як написала газета Wall Street Journal, розмови Флінна стали предметом об'єднаного розслідування спецслужб у справі про втручання Росії в американські вибори.

Друг Путіна. Колишній чи?

У вівторок, 24 січня, комітет Сенату з питань зовнішньої політики попередньо затвердив кандидатуру Рекса Тіллерсона на пост Держсекретаря. Щодо колишнього керівника однієї з найбільших нафтовидобувних компаній світу ExxonMobil існували великі сумніви в його неупередженості щодо деяких країн з сумнівною репутацією. Адже його бізнес напряму постраждав від введення санкцій проти Росії та Ірану.

Ухвалення кандидатури супроводжувалося бурхливими дискусіями. Окрім демократів, що природньо, щодо Тіллерсона були сумніви в республіканців Джона Маккейна, Ліндсі Грехема та Марко Рубіо - прибічників жорсткого покарання Росії за анексію Криму та війну на Донбасі.

Претендент на посаду Держсекретаря США Рекс Тіллерсон. Фото: Reuters

Врешті-решт Тіллерсону вдалося переконати більшість і його кандидатура була схвалена. Тепер йому треба ще пройти затвердження повним складом Сенату. Проте, як стверджує The Guardian, це майже вирішена справа. Республіканцям належать 52 зі 100 місць у Сенаті, а сумніви нібито зняті.

Читайте також: Нафтовик та друг Путіна. Що відомо про нового держсекретаря США

Що важливо, Тіллерсон засвідчив сенаторам, що Росію за його керівництва в Держдепі не чекає нічого хорошого. На слуханнях він сказав, що Росія - це загроза, але вона не є непередбачуваною в переслідуванні своїх інтересів.

"Вона вдерлася в Україну, захопила Крим та підтримувала сирійську армію, яка жорстко порушує закони війни. Наші союзники по НАТО не помиляються, коли висловлюють занепокоєність з приводу Росії", - відзначив Тіллерсон на слуханнях.

Він додав, що "все це стало можливим" через відсутність лідерства США. "Росія має розуміти, що ми будемо виконувати свої зобов'язання перед союзниками і що Росія буде відповідати за свої дії", - сказав Тіллерсон.

ЦРУ та ФБР

Того ж таки 24 січня Сенат затвердив на посаді нового керівника ЦРУ Майка Помпео. Представник консервативного Руху чаювання та відставний офіцер ніколи не висловлював особливого пієтету щодо Росії.

Під час слухань Помпео заявив, що на посаді голови ЦРУ продовжить вивчати інформацію щодо втручання Росії в американські вибори. "Росія самостверджується. Вона вдерлася та окупувала Україну, вона погрожує Європі і не зробила нічого, щоб допомогти в знищенні ІДІЛ", - сказав Помпео на слуханнях.

Претендент на пост голови ЦРУ Майк Помпео. Фото: Reuters

Призначення не випадкове - конгресмен від штату Канзас працював у профільних комітетах, тож тепер він очолить організацію, яку раніше неодноразово критикував.

На посаді голови ФБР може залишитися нинішній голова спецслужби Джеймс Комі, стверджує, спираючись на дані своїх джерел газета The New York Times. Трамп його критикував під час виборчої кампанії, але згодом змінив тон, коли шеф ФБР заявив про відновлення справи щодо листування Хілларі Клінтон.

Голова ФБР Джеймс Комі. Фото: Reuters

Новий посол в ООН

Голос американської дипломатії в Радбезі ООН з правом вето - важлива посада. Ця людина буде озвучувати позицію США з ключових питань, плести альянси, умовляти союзників та витримувати тиск з боку негативно настроєних проти Америки країн. Цю непросту роботу віддали колишньому губернатору штату Південна Кароліна Ніккі Хейлі.

Вона жодного дня не працювала на дипломатичній посаді, весь її досвід міжнародних контактів пов'язаний з просуванням бізнес-інтересів рідного штату. Та незважаючи на це, кандидатуру Хейлі ухвалили з рідкісною одностайністю. Проти висловились лише четверо сенаторів зі ста.

Під час слухань у Сенаті майбутній посол розвіяла сумніви щодо її невизначеної позиції з ключових міжнародних питань, зокрема пояснила своє ставлення до Росії.

Майбутній посол США в ООН Ніккі Хейлі. Фото: Reuters

"Росія намагається прямо зараз показувати свої м'язи. Це те, що вона робить. І я вважаю, ми завжди має бути насторожі. Я не думаю, що ми можемо їй довіряти. Я думаю, що Росія має зробити позитивні дії перед тим, як ми зможемо зняти хоч якісь санкції", - відзначила Хейлі під час слухань у Сенаті.

Схоже, що аби пройти затвердження на посаду в адміністрації Трампа, треба публічно скласти іспит - заявити привселюдно, що вважаєш Росію загрозою для Америки.

Відповідальні за санкції

Кандидат на посаду міністра фінансів, який серед іншого відповідатиме й за санкції проти Росії - Стівен Мнучін. Бізнесмен був одним з членів передвиборчої команди Трампа, якому довірили керувати фінансами штабу. Мнучін 17 років працював у керівництві банку Goldman Sachs, а потім пішов у вільне плавання та створив кілька хедж-фондів.

Стівен Мнучін

Претендент на посаду міністра фінансів Стівен Мнучін. Фото: Reuters

Коли його спитали на слуханнях, чи зобов'язується він підтримувати запроваджені проти Росії санкції, він перевів стрілки на Трампа. Мовляв, санкції будуть "100 процентів", принаймні, до того часу, поки з Росією не буде укладена "краща угода" та США отримають щось взамін.

Набагато цікавіше, що керувати департаментом Мінфіна, який безпосередньо запроваджує санкції, лишається Адам Шубін, призначений Обамою. Це той самий чиновник, який у фільмі BBC "Таємні багатства Путіна" сказав, що вважає Путіна корумпованим.

Заступник міністра фінансів з питань фінансової розвідки та протидії тероризму Адам Шубін. Фото: Reuters

Торгівля і транспорт

Без особливих проблем 23 січня були затверджені профільними комітетами Сенату ще двоє членів команди. Інвестор-мільярдер Вілбур Росс отримав схвалення на пост міністра торгівлі. Його задача - внести зміни у великі торгівельні угоди США, що було однією з передвиборчих обіцянок Трампа. Президент уже підписав указ про вихід країни з Транстихоокеанського партнерства.

Претендент на посаду міністра торгівлі Уілбур Росс. Фото: Reuters

Росс в першу чергу візьметься за переробку умов Північноамериканської зони вільної торгівлі (NAFTA) до якої входять США, Канада і Мексика. Також він відомий як ветеран "сталевих війн" з Китаєм.

Так само попередньо затверджено міністра транспорту Елайн Чао. Вона ветеран державної служби, в адміністрації Буша вона була міністром праці. Чао - китаянка, народжена на Тайвані. Саме їй доведеться виконати обіцянку Трампа, згадану в інавгураційній промові - будувати більше автодоріг, залізниць, аеропортів та мостів.

Претендентка на посаду міністра транспорту Елайн Чао. Фото: Reuters

Очікується, що обидві кандидатури будуть без проблем затверджені повним складом Сенату. Тим часом, на черзі по слуханням міністр охорони здоров'я, голова адміністрації малого підприємництва, адміністративно-бюджетного управління, а на початку лютого - міністра праці.

Дефіцит кадрів

Взагалі американські ЗМІ відзначають, що процес заповнення ключових посад в кабінеті Трампа відбувається дуже повільно. Це не трагедія, але може виявитися, що це буде найдовший перехід з часів приходу до влади Буша-старшого в 1989 році, коли частина призначенців Рейгана щиро обурювалась тим, що їх не залишають на посаді, хоча влада лишилася в руках республіканців.

Дуже цікаво, що Трамп попросив близько 50 призначених Обамою чиновників залишитись на своїх посадах, щоб забезпечити наступництво в уряді. Серед таких уже згаданий Адам Шубін, а також спецпосланець США в коаліції, яка веде боротьбу з "Ісламською державою" в Іраці та Сирії Брет МакҐурк та директор Національного антитерористичного центру Ніколас Расмуссен.

Якщо демократи будуть шалено протидіяти, процес призначення 15 міністрів та шести чиновників рівня міністрів може зайняти десь місяць, прогнозує видання Politico. А ще більше часу піде на призначення заступників, які "часто керують міністерством, у той час як міністр виступає як публічна особа".

Зять та інші радники

Окрім згаданого вище Майкла Флінна, ще до інавгурації Трамп визначився й з іншими радниками, помічниками та секретарями. Ці посади не потребують затвердження Сенату.

Головним радником Трамп призначив свого зятя Джареда Кушнера. За однією з версій, саме йому Трамп довіряє найбільше в своїй команді. За іншою, президент дуже любить стикати лобами членів своєї команди.

Кушнер чоловік доньки президента Іванки Трамп, вони одружувались по іудейському обряду. Про зятя президента США багато згадували під час сварок у соцмережах через скасування поїздки українського прем'єра в Ізраїль. Мовляв, він матиме великий вплив на Трампа через його зятя, тож сваритися з цією країною недоречно. Проте, це поки що лише припущення, яке не має пракичних доказів.

Щодо Кушнера були застережння, чи не буде його призначення проявом непотизму (в українських реаліях це називається кумівство) і, відповідно, порушенням закону. Мінюст США виніс окреме рішення по Кушнеру - ні, закон не порушено.

Керівником апарату був призначений голова Національного комітету республіканської партії Райнс Прібус. Він на дуже гарному рахунку в партії, але заразом є вірним штиком нового президента.

Провідним стратегом Трампа призначений Стівен Беннон. Він колишній керівник новинно-публіцистичного сайту Breitbart, відомого як місце, де "пасуться" американські ультра-праві, через що як сайт, так і його вже екс-керівник неодноразово звинувачувались у ксенофобії, ісламофобії та расизмі. Звісно, що сам Беннон усі ці закиди спростовує.

Джаред Кушнер Стівен Беннон Райнс Прібус

Зліва направо: Джаред Кушнер, Стівен Беннон, Райнс Прібус. Фото: Reuters

Директором з торгівельної та індустріальної політики призначений професор Пітер Наварро. Він давній критик політики адміністрації Обами по відношенню до Китаю. Як пише The New York Times, це єдиний дипломований економіст у внутрішньому колі Трампа.

Ще один вірний штик - колишній спікер кандидата Келліанн Конвей. Тепер вона консультант президента. Конвей за фахом соціолог, тож повинна добре відчувати суспільні настрої щодо шефа. А ще вона дуже любить яскравий одяг.

Келліанн Конвей

Вірний "голос Трампа" Келіанн Конвей. Фото: Reuters

Замість Конвей головним по спілкуванню з медіа тепер став Шон Спайсер. Це тепер нове обличчя Білого Дому, людина, яка буде озвучувати різні заяви та роз'яснювати політику Трампа. Почав він з критики журналістів за погане висвітлення інавгурації та звинуватив їх у свідомому применшенні кількості прибічників президента, які відвідали церемонію. Спайсер довгий час був помічником Райнса Прібуса, тож цілком логічно, що він перебрався у Білий Дім разом із шефом.

Шон Спайсер

Нова адміністрація Трампа дуже неоднорідна. Є версія, що новий президент США любить такі ходи - набирати в команду людей з різними поглядами, вислуховувати їхні думки з тих чи інших питань та виносити з цього власне судження. Якщо це правда, скоро матимемо можливість переконатися на практиці, чи корисна така тактика коли керуєш однією з наймогутніших держав світу.

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.23
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:55
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
16:40
Україна-НАТО
Київ скликав надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО: причина
16:30
машина для розмінування WISENT 1
Спецтранспорт, дрони та озброєння: Німеччина надала Україні новий пакет допомоги
16:30
Росіяни атакували з мінометів поліцейських, які прибули на місце обстрілу на Херсонщині
16:26
На фото: Анастасія Приходько
Анастасія Приходько прокоментувала смерть свого турменеджера під час її концерту
16:13
Очільник МЗС Латвії Каріньш подав у відставку через скандал зі спецрейсами
16:08
Ексклюзив
Мирослав Чех
Над Польщею нависає російська загроза, а уряду байдуже, - польський політик Чех
16:06
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Для наступу на Харків 100 тис. недостатньо: у бригаді Гвардії наступу припустили, скільки військ потрібно РФ, щоб захопити місто 
16:00
OPINION
Богдан Буткевич
Звільнення Данілова — це страх Зеленського. Через підступи Єрмака
15:59
ЗСУ, мобілізація
Мобілізація: на Полтавщині поліція отримала від ТЦК звернення про доставку 30 тис. військовозобов'язаних
15:48
На фото: Стівен Спілберг
Стівен Спілберг назвав "Дюну 2" одним з найяскравіших науково-фантастичних фільмів, які він бачив
15:39
На фото: потяги
Україна та Словаччина цьогоріч запустять новий залізничний маршрут Київ - Кошице
15:04
Ілюстративне фото
Росіяни вдарили по селу на Харківщині: вбили жінку та поранили чоловіка
15:02
Авдіївка
Заступник комбрига 3-ї штурмової Жорін розповів про пріоритет росіян на Авдіївському напрямку
14:48
окупанти Мелітополь
У Мелітополі окупанти використовують авто з РЕБ "Пелена" для блокування мобільних і захисту від вибухових пристроїв, - Федоров
14:47
малюнок, діти
У Мінсоцполітики розповіли, скільки дітей в Україні потребують усиновлення
14:32
На фото: гурт "Бумбокс"
"Бумбокс" презентував пісню "Фіртка", записану в проміжках між бойовою роботою
14:02
OPINION
Ольга Лень
"СВО" проти України стала "священною війною" Росії
14:00
щеплення вакцинація
Захищає від штаму "Омікрон": в Україну доставили понад чверть мільйона доз вакцини проти COVID-19
13:55
Джонні Депп "Пірати Карибського моря"
Наступних "Піратів Карибського моря" знімуть без Джонні Деппа, - продюсер
13:48
"Свідчення потепління": українські науковці виявили новий вид рослин біля станції "Академік Вернадський"
13:48
Еспресо та “Голка”: “Бачимо прояви цензури і спробу зняти матеріал про Шуляк і Кубракова з сайту”
13:45
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 28 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
13:39
Роман Насіров
Ексголову ДФС Насірова залишили під вартою ще на два місяці
13:35
Ексклюзив
Александар Вучич
Заява Вучича про загрозу національним інтересам Сербії - його внутрішня політична потреба, - політолог Варґа
13:31
Естонія
Посол Естонії: росіяни в Естонії мають більше прав, ніж у Росії
13:27
Олег Іващенко
"Призначив бойового генерала": Зеленський сказав, чого чекає від СЗР під керівництвом Іващенка
13:10
телемарафон
Маніпуляції за бюджетні кошти: уряд просять віддати гроші з телемарафону та Freedom на ЗСУ, створено петицію
13:09
акторка Іванна Сахно
"Винна їм половину зарплати": українка в Голлівуді Іванна Сахно розірвала контракт з Netflix, щоб не грати росіянку
13:09
відключення електроенергії
На Харківщині діють графіки відключень електроенергії: ситуація в енергосистемі станом на 28 березня
Більше новин