Космічні жахіття. Чим загрожує людству колонізація Марса

27 січня, 2017 п'ятниця
12:50

Найменша похибка в космосі може коштувати людині життя. Які ж жахіття чекають на нас при підкоренні Марса?

Вдивляючись в зоряне небо, складно уявити, що там можуть відбуватися речі, які дійсно лякають. Наприклад, в ранніх космічних місіях брали участь піддослідні тварини, проте не всі місії закінчувалися для них благополучно.

Невідомо, скільки останків звіряток, які не дожили до кінця місії, літає по орбіті Землі, проте радянська собака Лайка і кілька мавп-космонавтів так і не повернулися додому.

Але не тільки тварини не доживали до кінця місій. У 1971 році троє радянських космонавтів загинули під час повернення - лопнув клапан вентиляції. Корабель долетів на автопілоті, але доставив на Землю трупи астронавтів, які до того моменту вже задихнулися. Через невелику помилку в 1971 році відбулася перша смерть людей в космосі.

Минуло понад 40 років, однак фахівці продовжують робити помилки, що ведуть до незворотних наслідків. Так, ракета носій Falcon 9 вибухнула через неполадки в області бака з рідким киснем. Це в черговий раз доводить, що, як і раніше, сучасні фахівці залежать від волі випадку.

Ілон Маск і його репутація

У вересні 2016 року потужний вибух знищив не тільки ракету Falcon 9, а й цінний вантаж вартістю в 200 мільйонів доларів. Новенький супутник Facebook, який компанія SpaceX повинна була доставити на орбіту, розлетівся на друзки разом з ракетою-носієм.

І хоча фінансове становище компанії виявилося під загрозою, репутація Ілона Маска майже не постраждала. Минуло всього півроку після невдачі, і вже 14 січня відбувся комерційний запуск ракети-носія Falcon 9, який доставив на орбіту 10 супутників компанії Iridium. Крім цього, фахівцям SpaceX вдалося успішно посадити перший ступінь ракети на платформу в Тихому Океані.

Вдалий старт Falcon 9

Невтомний Ілон Маск не залишає надії освоїти Марс і, за його прогнозами, до 2024 компанія SpaceX почне свої перші пасажирські рейси. Тобто, через 7 років корабель Dragon з сотнею пасажирів на своєму борту вирушить до Червоній Планеті.

На даний момент сімейство ракет-носіїв Falcon 9 здійснила 27 вдалих стартів з 29, що показує непогану статистику в 90 відсотків успішних запусків. Однак, 29 запусків ще не показник репрезентативності. Тим більше, що 10% невдалих стартів відбулися через невеликі неполадки, які могли статися в будь-який інший запуск. 

Вибухонебезпечний старт

Вибух Челленджера

Звичайно ж, якщо почати старт місій з вибуху, то замість світлого марсіанського майбутнього людство отримає трагедію. Можливе навіть повторення однієї з найстрашніших прецедентів в історії запуску ракет NASA.

У 1986 році відбувся старт багаторазового космічного човника Челленджер, який вже не раз робив орбітальні польоти. Однак цього разу за стартом спостерігало більше людей ніж зазвичай. Вперше в історії на орбіту збиралася вийти звичайна шкільна вчителька, яка виграла політ. Шерон Макколіф планувала вести свої уроки прямо з орбіти Землі.

Команда Челленджера

Шаттл вибухнув на 73 секунді польоту, в результаті вибуху паливного бака. Він розділив шаттл на дві частини. Троє астронавтів, що знаходилися в носовій частині, були якийсь час живі і боролися за своє життя. Результати розслідування показали, що астронавти включили індивідуальну подачу кисню в шоломи, після розгерметизації салону. Однак перебуваючи на висоті 20 кілометрів, астронавтів чекало падіння з подальшим ударом об воду, що не залишило їм шанс на виживання.

А в 1969 році блискавка вдарила двічі в корабель Аполлон-12. На подив, це не вплинуло на політ і місія пройшла успішно.

100 днів посиленої радіації

Колонізація Марса

У разі успішного старту майбутнім марсіанам ще потрібно 100 днів, щоб долетіти до Марса. Вийшовши з атмосфери Землі, міжпланетні мандрівники неминуче зіткнуться з радіаційним поясом Ван Аллена, Сонячними вітрами і радіацією глибокого космосу.

Незважаючи на те, що міжпланетні перельоти людей ще не проводилися, є точні дані щодо радіаційного фону. Марсіанська наукова лабораторія Curiosity має датчик радіації, який невпинно працював весь цей час.

Датчик показав, що під час подорожі до Марса загальний рівень радіації був вище в три рази, ніж на самому Марсі. По дорозі до нових земель, астронавти будуть отримувати по 2 мілізіверти на день. Якщо Маск не помилився в термінах польоту, то до кінця подорожі колонізатори отримають 200 мілізівертів (що рівно в 200 разів перевищує допустиму річну норму). Кожен день на Марсі астронавти будуть отримувати 0,64 мілізіверт.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, річна норма радіації не повинна перевищувати 1 мілізіверт. Саме тому флюорографію (0,4 - 0,7 мілізіверт) не можна робити частіше, ніж раз на рік. А 1000 мілізівертів (або просто 1 зіверт) є порогом гострої променевої хвороби, яку колонізатори отримають через 3 роки після проживання на Марсі.

Крім раку, подібне випромінювання може привести до серцево-судинних захворювань, катаракти, прискорити склеротичні процеси, пошкодити клітини головного мозку і провести ряд генетичних змін організму.

Також незрозуміло, чи зможуть колонізатори мати потомство. Труднощі продовження роду обумовлені не тільки випромінюванням, але і слабкою гравітацією планети. Тому існує ризик отримати недієздатну і вмираючу колонію людей на Марсі.

Гальма відмовили

Хоча інженери SpaceX обіцяють, що їх корабель має необхідні аеродинамічні особливості, щоб здійснити посадку на Марс з точністю до 10 кілометрів, поки що їх слова неможливо перевірити.

При посадці колонізаторів може статися все що завгодно, від незначного зіткнення, до промаху повз планету. І якщо в першому випадку у астронавтів ще є спосіб вижити, то в разі потрапляння повз Марс, корабель так і може продовжувати кружляти поруч з планетою, поки його мешканці не помруть. Адже кількість палива на кораблі розраховане лише на дорогу до Марса.

Випадки помилки в розрахунках при посадці відбувалися не раз. Наприклад, корабель Схід-2 трохи промахнувся з точкою входу в атмосферу і опинився в лісах Сибіру, ​​наповненою вовками і ведмедями.

Повернувшись з орбіти живими, космонавти ризикували бути з'їденими заживо дикими звірами на Землі.
А в 1967 році на космічному кораблі Союз-1 при спробі посадки загинув космонавт Комаров. У нього відмовила парашутна система. Причому останні записи розмови астронавта з пунктом управління показав, що обидві сторони були чудово обізнані про це, що, звичайно, не полегшило долю Комарова.

Міжпланетна цивілізація

Існує ще безліч факторів, які необхідно вирішити майбутнім колонізаторам. Наприклад, розробка закритої екологічної системи, поява магнітного поля і атмосфери планети, захист від піщаних бурь. Вся ця складна робота буде здійснюватися звичайними людьми, здоров'я яких, як психічне, так і фізичне, буде постійно піддаватися атаці незвичного агресивного середовища. Але завдяки роботі таких людей, людство розширить рамки своїх можливостей.

Теги:
Читайте також:
Київ
+6°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.94
  • EUR
    Купівля 42.15
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
08:31
Оновлено
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського
08:14
Оновлено
Дніпро, ракетний удар, воєнні злочини Росії
РФ атакувала Україну: у Дніпрі та області є загиблі та поранені, в тому числі діти
08:03
OPINION
Олексій Голобуцький
Усе вирішуватиметься в Європі й вирішуватиме Європа
07:54
У РФ упав літак Ту-22м3, що бив по Україні ракетами Х-22/Х-32
07:44
Оновлено
ЗСУ генштаб війна з Росією
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 870 військових, 9 танків та 21 артсистему
07:33
Маріуполь
В окупованому Маріуполі пролунали вибухи, уражено пункт РФ, - Андрющенко
07:19
Дональд Трамп
У суді щодо приховування Трампом виплат порнозірці обрали 12 присяжних
07:13
Радослав Сікорський
"Угорщина блокує компенсації за надану Україні зброю": очільник МЗС Польщі заявив про ускладнення подальшої допомоги
07:11
Наталія Гуменюк
Генштаб ЗСУ звільнив Наталію Гуменюк з посади речника Сил оборони півдня
07:00
Бєлгород вибух
У Росії заявили про збиття 25 повітряних цілей над Білгородщиною: нібито є пошкодження
07:00
Обидві партії у Конгресі США підтримують законопроєкт з допомогою Україні, - Шмигаль після зустрічей з сенаторами та конгресменом
06:45
Держдеп США
"Глибоко розчаровані": США закликали Грузію не приймати "інспірований Кремлем" закон про "іноагентів"
06:36
Дональд Трамп
Трамп заявив, що виживання України є важливим для Сполучених Штатів
06:32
росія мобілізація
РФ посилила мобілізацію перед можливим наступом влітку: ISW назвав проблеми, що можуть чекати на РФ
06:26
Дональд Туск
"Ситуація критична": Туск заявив, що найближчі тижні можуть вирішити долю війни в Україні
06:17
Ізраїль, ЦАХАЛ
Ізраїль завдав ракетного удару по Ірану, - ABC News
06:10
Додо, Фіорентина, Ліга конференцій
Ліга конференцій: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
05:05
Мохамед Салах (в центрі), Ліверпуль - Аталанта
Ліга Європи: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
04:27
Дмитро Пєсков
"Київ продовжує анонсувати теракти по території РФ": російські фейки і маніпуляції за 18 квітня
02:20
Марта Костюк
Костюк перемогла імениту суперницю і вийшла у чвертьфінал турніру WTA у Німеччині
01:45
окупант
У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
23:03
Окупанти на ЗАЕС
У МАГАТЕ повідомили про вибухи на території ЗАЕС. Окупанти заявили, нібито "нейтралізували" дрон
23:01
Дмитро Кулеба
"Навіть більше є батарей, ніж 100": Кулеба про ППО, які можуть бути надані Україні
22:50
Meta представила прототип нової моделі ШІ LLaMA 3
22:27
конгрес США
Демократи у конгресі пообіцяли підтримати законопроєкт про допомогу Україні
22:18
Валдіс Домбровскіс
У G7 розглядають використання $300 млрд заморожених активів РФ як заставу для кредитів України, - віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс
22:14
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Залежність України від допомоги США. Технологічні рішення та ситуація на полі бою. Колонка Сергія Згурця
21:51
Оновлено
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек у Києві зустрівся з Зеленським
21:46
Ексклюзив
Військові
За умови нормальної ротації 70-80% військових повернулися б на фронт після відпочинку, - нардеп Костенко
21:40
"Схеми": Портнов, який перебуває в Іспанії, переоформив на дітей маєток під Києвом
21:36
Зеленський напередодні свята Песах зустрівся з єврейською громадою в укритті школи
Більше новин