Шукайте жінку в дії. Чому фаворит президентських виборів Франції може стати аутсайдером

Дмитро Гомон
1 лютого, 2017 середа
18:10

Нещодавно здавалося, що проросійський кандидат у президенти Франсуа Фійон має найбільші шанси виграти вибори, але компромат на дружину підкосив його позиції

Через дуже схожу на українські реалії скандальну історію кандидат у президенти Франції Франсуа Фійон та його дружина Пенелопа вже тиждень не сходять з екранів та перших шпальт французьких газет. Наші депутати полюбляють влаштовувати помічниками та помічницями кумів, сватів і "талановитих стажерок".

Виявляється, щось схоже може відбуватися у Франції. Проте там на це реагують дуже жорстко - і правоохоронці, і суспільство.

Читайте також: Французькі вибори: Два жахи й один шанс для України

Особливого присмаку скандалу додає той факт, що Фійон будував собі імідж непідкупного політика, який наведе порядок у країні. Він кандидат від партії "Республіканці", яку раніше очолював Ніколя Саркозі. Колишній президент не балотувався через шлейф корупційних скандалів та розслідувань. Фійон протиставив себе Саркозі як чесного державника, і несподівано це спрацювало - він виграв праймеріз.

Але тепер кандидат може не добігти до фінішної прямої. Колишнього прем'єра звинувачують у тому, що він дав змогу незаконно збагатитися своїй дружині та дітям. Згідно з останніми озвученими цифрами, Пенелопа Фійон отримала 900 тисяч євро після того, як її чоловік став депутатом і призначив її своєю помічницею. Французькі ЗМІ назвали скандал Пенелопагейт.

Компромат на Пенелопу

Звинувачення Фійона та його дружини в незаконному використанні грошей платників податків вперше пролунали зі шпальт сатиричного щотижневика Le Canard Enchaine.

Минулого тижня газета розповіла, що наприкінці 1990-х років Фійон влаштував дружину парламентським помічником, і вона "напрацювала" на півмільйона євро. Сам по собі цей факт не є злочином. Але як стверджувало видання, не вдалося знайти жодних свідчень, що Пенелопа справді працювала - її ніколи не бачили в робочих приміщеннях Національної асамблеї (нижня палата парламенту Франції), а отже зарплату їй платити не було за що.

Сам Фійон, звісно, відкидає звинувачення. Він каже, що дружина реально працювала його помічником - відповідала на телефонні дзвінки, готувала документи, зустрічалася з відвідувачами. Проте, як пише сайт газети Le Parisien, розпочате після публікації розслідування виявило, що в Пенелопи не було навіть бейджика для доступу в будівлю парламенту. Також у неї не було зареєстрованої робочої електронної пошти, яка зазвичай існує в помічників.

У середу, 1 лютого, видання Le Canard Enchaine надрукувало додаткові подробиці власного розслідування про, як воно стверджує, фейкову роботу Пенелопи Фійон. Зокрема, тижневик пише, що отримана жінкою сума була більшою, ніж зазначалося спочатку, - не 500, а 900 тисяч євро.

Її влаштовували на роботу помічницею депутата тричі: у 1988-1990 роках, у 1998-2002 роках та з травня 2012 до листопада 2013 року.

Коли в 2002 році Фійона призначили міністром соціального забезпечення та праці, дружина залишилась працевлаштованою в Національній асамблеї (нижня палата французького парламенту) у заступника свого чоловіка Марка Жюло. Її контракт закінчився у серпні 2007 року - за три місяці після того, як чоловіка призначили прем'єр-міністром.

Сніжний ком

Ще один епізод Пенелопагейту пов'язаний з літературним журналом Revue des Deux Mondes. Пенелопа Фійон отримала за 18 місяців роботи в ньому 100 тисяч євро (з 2012 по 2013 рік). Проте вдалося відшукати лише два тексти, підписані її псевдонімом. Власник журналу - мільярдер Марк Ладре де Лашар'є, давній друг Франсуа Фійона.

Окрім дружини причетними до скандалу виявилися двоє з п'яти дітей подружжя. Газета Le Canard enchaine пише, що Фійон платив їм як парламентським помічникам з 2005 до 2007 роки, коли був сенатором (депутатом верхньої палати).

Вони працювали по черзі: спочатку Марі Фійон отримала 57 тисяч євро, а потім її на посту змінив Шарль Фійон, який заробив 26 тисяч євро. Жодних слідів їхньої роботи, пише видання, немає. Ця практика припинилася в 2007 році, коли Фійон-старший був призначений прем'єр-міністром та залишив Сенат.

Сам політик в ефірі TF1 заявив, що "за специфічну роботу платив своїм дітям, які були юристами та мали відповідні навички". Але на той момент, коли вони мали працювати в Сенаті, Марі та Шарль ще навіть не завершили навчання.

Видання Mediapart стверджує, що Фійон під час роботи в Сенаті у 2005-2007 роках виписував сам собі чеки на суми приблизно в 20-25 тисяч євро. Воно ж пише, що гроші за фейкову роботу отримувала ще й співробітниця передвиборчого штабу Фійона - радниця з питань цифрових технологій Алексія Демірджан.

Ця жінка з 2015 по 2016 роки була в списку співробітників фонду, яким керує вже згаданий друг Фійона, мільярдер де Лашар'є. Mediapart стверджує, що не вдається знайти жодних ознак виконаної жінкою роботи.

Що загрожує подружжю Фійон

У понеділок Пенелопу та Франсуа Фійонів допитали в департаменті поліції, який відповідає за боротьбу з корупцією та податковими злочинами, яка почала попереднє розслідування опублікованих даних. У вівторок полісмени, отримавши дозвіл спікера, провели обшуки в приміщеннях парламенту. Шукали контракт Пенелопи, платіжні відомості та будь-які документи, які б свідчили про її роботу.

Газета Le Monde пише, що за незаконну виплату публічних коштів Фійону загрожує 10 років ув'язнення та штраф. Він може скласти мільйон євро чи навіть більше - все залежить від того, яку суму виплатили дружині. Але це ще треба буде довести в суді. А Пенелопі Фійон як набувачу вигоди загрожує п'ять років ув'язнення та 375 тисяч євро штрафу.

Сам Фійон намагається робити вигляд, що нічого не відбувається. Як пише Journal du Dimanche, він проводив у вівторок зустріч з підприємцями, під час якої робив вигляд, нібито нічого не сталося, і говорив, що вірить у правосуддя.

Що відбувається з рейтингом Фійона

Опитування показують, що підтримка Фійона виборцями після скандалу впала. Зокрема, Reuters наводить дані дослідження компанії Elabe, які показують, що кандидат навіть ризикує не потрапити у другий тур. Натомість, замість нього в фіналі можуть зійтись Марін Ле Пен та Еммануель Макрон, і останній може виграти.

У неділю, 29 січня, Фійон дав велике інтерв'ю виданню Journal du Dimanche та зібрав мітинг своїх прихильників. Журналістам він сказав, що "якщо продовжити руйнувати авторитетних кандидатів", це призведе до перемоги таких, як Ле Пен.

У тому ж таки інтерв'ю політик пообіцяв, що зійде з дистанції, якщо йому висунуть попередні звинувачення. Як пише Le Figaro, "республіканці" шукають план Б на випадок, якщо потрібно буде шукати заміну їхньому кандидату. Головний його конкурент Алан Жюпе вже відмовився стати "запасним гравцем", тож треба шукати, хто б ще міг погодитися підхопити естафетну паличку.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.94
    Купівля 38.94
    Продаж 39.46
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.84
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
14:03
Інфографіка
Ціни на пальне АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:00
OPINION
Євстратій Зоря
Навіть прихильники РПЦ в Україні визнають, що її документи — фашизм
13:59
фейк
"За терактом у Москві стоять ЦРУ та СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 29 березня
13:55
зерно, зернова угода
Україна за 7 місяців експортувала новим коридором більше вантажів, аніж за рік роботи зернової ініціативи за участі РФ
13:50
Чорне море, Крим
Окупанти перекидають танки в Крим для оборони півострова, - "Атеш"
13:42
Обстріл, Харків
Нові боєприпаси РФ можуть долітати до будь-якого району Харкова, - Синєгубов
13:39
електроенергія
Україна експортуватиме електроенергію попри атаки РФ: ситуація в енергосистемі станом на 29 березня
13:35
долари
Україна отримала $1,5 млрд позики від Японії та Великої Британії
13:20
Оновлено
"Моя страсна п’ятниця почалася в укритті": посол Британії про атаку РФ на Україну 29 березня
13:04
транспортна карта
У Києві з 1 квітня транспортна карта подорожчає на 25 грн
12:59
На фото: Софія Морозюк
Скандальна художниця Морозюк виставила на продаж свої картини по $5 тис.
12:59
У Києві до 15 червня обмежать рух транспорту Північним мостом. Причина
12:51
Бузок
Синоптикиня Наталка Діденко анонсувала на вихідних сонячну погоду
12:49
Ексклюзив
На фото: поранений в стабпункті
Студент КПІ розповів про гусеничні евакуаційні ноші, які допомагають рятувати бійців з поля бою
12:47
Зеленський РНБО
Зеленський провів засідання РНБО в оновленому складі: окреслив для органу 5 завдань
12:36
Загибель помічника Залужного Частякова: завершено розслідування щодо офіцера, який подарував гранати
12:12
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
12:11
Постачали в РФ граніт для виготовлення пам’ятників загиблим окупантам: СБУ затримала підозрюваних
12:08
OPINION
Юрій Богданов
"Синіми светрами" у "Крокус-Сіті" закривають провал ФСБ
11:52
Україна повернула тіла 121 полеглого захисника
11:50
На фото: 50 Cent
Колишня дівчина репера 50 Cent звинуватила його в зґвалтуванні та фізичному насильстві
11:49
польща україна , біженці
Польща планує надати біженцям з України право змінити статус перебування: подробиці
11:37
ППО збила 3 російських безпілотники на Херсонщині
У Румунії біля українського кордону знайшли фрагменти безпілотника
11:24
На Дніпропетровщині РФ атакувала дроном автівку: загинув чоловік
11:20
На фото: Алессандро Мікеле
Колишній креативний директор Gucci Алессандро Мікеле очолив Valentino
11:20
діти, війна
З окупованих територій Херсонщини вдалося повернути родини з трьома дітьми
11:13
Зроблено в Україні
"Зроблено в Україні": у Сумах відкрили перший офіс підтримки мікро- та малого бізнесу
11:09
Бундестаг
У бундестазі вважають, що розгортання сухопутних військ країни НАТО в Україні не означає автоматичного вступу в конфлікт інших членів Альянсу, - ЗМІ
10:58
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Боєприпаси в Україну почнуть надходити з квітня, і це суттєво змінить динаміку на полі бою, - Згурець
10:57
годинник, зміна часу
Україна 31 березня переходить на літній час: у Мінекономіки нагадали причини
10:55
ракета Х-101
У Молдові не підтвердили інформацію про проліт російської ракети над своєю територією
10:54
На фото: пропалестинська акція у Cтокгольмі з вимогою виключити Ізраїль з Євробачення-2024
Ізраїль закликав своїх громадян не ходити з національною символікою під час Євробачення у Мальме
10:49
Володимир Соловйов
У Вірменії заблокували трансляцію програм російського пропагандиста Соловйова
10:27
Валерій Залужний та Олександр Сирський
Сирський прокоментував звільнення Залужного
10:25
Анонс
Фільм Одеса: змінюючи код
Віднайти код Одеси у її героях: в п'ятничному ефірі Еспресо новий документальний фільм
10:22
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 29 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:20
Фортифікації, зуби дракона
Військові та цивільні інженери об’єдналися для зведення фортифікацій на Запорізькому напрямку
10:16
Авдіївка
Сирський розповів, скільки українських військових потрапили у полон до РФ під час виходу з Авдіївки
10:14
Наводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала пособницю окупантів
10:07
Олександр Сирський, Рустем Умєров
У ЗСУ переглянули потребу в мобілізації 500 тис. людей, - Сирський
Більше новин