Путін тестує Трампа. Як світ реагує на обстріли Авдіївки

Дмитро Гомон
3 лютого, 2017 п'ятниця
17:02

Відновлення інтенсивних бойових дій на лінії розмежування в Україні та кризу в Авдіївці обговорюють уряди, міжнародні організації та провідні ЗМІ

Обстріли в Авдіївці не лишилися поза увагою світової спільноти і це добре. Якщо у Кремлі мріяли, що з приходом до влади в США Трампа їм дозволять тихесенько підминати під себе Україну, то план провалився.

Погляди світових лідерів та ключових медіа зосереджено спостерігають, як "мирні шахтарі і трактористи" стріляють по мирним об'єктам в Авдіївці з важкого озброєння, походження якого ні в кого не викликає питань. Інша справа, що ці медіа часто трактують події зі своєї колокольні, що викликає обурення українців.

Радбез ООН і новий голос США

У Радбезі ООН зараз тимчасово головує Україна, й слід віддати належне нашим дипломатам - вони активно використовують цю трибуну для розголосу. Це єдине, до чого практично придатна ця структура на даний час, оскільки будь-яке її рішення може заблокувати Росія, скориставшись своїм правом вето. У ніч з 2 на 3 лютого відбувся брифінг щодо ситуації на лінії фронту.

Про неї розповіли двоє заступників генсека ООН Джеффрі Фелтман та Стівен О'Браян і зробили це прогнозовано нейтрально. У доповідях обидві сторони закликали до припинення вогню, виконання мінських домовленостей, описали деталі катастрофічної ситуації, в якій опинилися мешканці Авдіївки, згадали про чотирьох загиблих під час обстрілів жінок.

Набагато цікавішими були промови представників України, Франції, Великої Британії, США тощо. Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко під час доповіді демонстрував два фото. На одному було зображено багатоквартирний будинок в Авдіївці, зруйнований обстрілами. Друге фото, на якому був зображений загиблий український військовий Андрій Кизило, він показав постпреду РФ в ООН Віталію Чуркіну: "Подивіться в його очі, ви його вбили!"

Велика Британія прогнозовано була на боці України та назвала російське трактування подій "інверсією реальності". Слід зауважити, що загалом навіть такі країни як Китай та Казахстан були нейтральні у своїх виступах. Про те, що в обстрілах Авдіївки нібито винна сама Україна, ніхто окрім Чуркіна не говорив.

Нова представниця США в ООН Ніккі Хейлі, яку призначив президент Трамп, пошкодувала, що першу промову їй доводиться починати із засудження агресивних дій Росії. Вона заликала до негайного припинення окупації та завила, що санкції проти Росії, введені за анексію Криму, залишаться в силі до того часу, поки півострів не буде повернуто Україні.

Сайт телеканалу CNN присвятив окрему велику статтю виступу Хейлі та її виступу, який дещо суперечив попереднім заявам Трампа. Зауважується, що нова адміністрація була в курсі змісту промови та не висловила проти неї жодних заперечень.

Невідомо, що роїлося в голові Чуркіна під час виступу Хейлі, але журналістам він сказав, що "вона була достатньо дружньою, зважаючи на обставини й предмет обговорення".

Що і як пишуть світові ЗМІ

Про останні обстріли Авдіївки, під час яких, зокрема, було поранено британського фотографа, багато світових ЗМІ розповіли спираючись на повідомлення інформаційного агентства Associated Press. Воно пише, що обстрілів зазнали обидві частини - як контрольована урядом України, так і контрольована проросійськими сепаратистами. Про обстріли Донецька та кількох вбитих у місті AP розповідає посилаючись на пост у Facebook речниці російського МЗС Марії Захарової. А сепаратисти, пише агентство, "сконцентрували свої обстріли на місті Авдіївка".

Інформагентство AFP, яке теж багато цитують інші світові ЗМІ, пише, що останні бої відновили побоювання, що на схід України повернуться повномасштабні бойові дії після відносного затишшя на "задньому дворі Євросоюзу". Воно також цитує українського бійця з позивним "Зоопарк", який говорить, що ніхто інший окрім Росії не міг так добре скоординувати наступ на Авдіївку.

Один з головних сюжетів західних ЗМІ - це зв'язок між телефонним діалогом Путіна й Трампа та відновленням активних бойових дій на лінії розмежування. "Нові зіткнення на Донбасі можуть свідчити, що Володимир Путін тестує Дональда Трампа", - пише 4 лютого журнал The Economist.

Перспективи України видання змальовує похмуро - якщо раніше адміністрація США миттєво реагувала на агресію росіян, тепер Держдепу знадобилося два дні на оприлюднення заяви, де висловлюється стурбованість, але немає жодного слова на підтримку України та взагалі не згадується Росія.

Журнал досить чітко пояснює для чого потрібні Мінські угоди Україні (відновити контроль за територіями на сході та закрити кордон з РФ) та Росії (зберегти контроль над сходом України, встановити автономію Донбасу і таким чином отримати контроль над українським майбутнім).

Іспанська газета El Pais також пов'язала обстріли Авдіївки з нещодавньою розмовою Путіна й Трампа. Розповідаючи про те, хто почав конфлікт, видання написало, що "обидві сторони звинувачують одна одну" та оприлюднило різні версії, посилаючись по черзі на пости мешканців Донецька в соцмережах, тижневик "Дзеркало тижня", сайт "страна.юа" і "спікера сепаратистів з так званої ДНР" Басуріна.

Американська газета The New York Post, навпаки, вважає, що загострення на фронті ускладнить Трампу процес зближення з Росією.

Німецька Süddetsche Zeitung покладає відповідальність на обидві сторони. Мовляв, правда полягає в тому, що обидві сторони використовують важке озброєння, цитує видання в огляді ЗМІ "Німецька хвиля". Spiegel розповідає про версії Кремля та українського уряду.

А Die Welt пише, що в Києві непокояться щодо можливого скасування санкцій новою адміністрацією Білого Дому. Україна "побоююється, що буде принесена в жертву на вівтарі гендля" між Трампом та Путіним, пояснює видання.

"Повзучий наступ" та "інсургенти"

Що має тривожити, так це поява репортажів, які можуть за бажання підкріпити російську риторику про те, що посилення бойових дій спровокувала сама ж Україна наступальними діями.

От, наприклад, 30 січня на англомовному сайті "Радіо Свобода" з'явився великий репортаж Крістофера Міллера, у якому він з тривогою пише про те, як українські військові ведуть "повзучий наступ" у так званій "сірій зоні".

Текст створювався ще до подій в Авдіївці, але там кілька разів прочитується думка про те, що українські військові можуть спровокувати інтенсивні бойові дії, а це небезпечно для мирних мешканців. Як приклад журналіст описує ситуацію в селищі Новолуганське, де "за кілька сотень метрів від школи розташувались нові траншеї 46-го батальйону".

Цей репортаж процитувала в своєму тексті італійська газета Il Post. Одразу після розповіді про те, що незабаром може знадобитись евакуація Авдіївки.

Звертає на себе увагу, що західні ЗМІ називають проросійських терористів словом "повстанці": AP пише rebels, французька Le Monde rebelles, іспанська El Pais називає їх insurgentes і т.д.

Постпред України в Раді Європи Дмитро Кулеба пояснив це в ефірі телеканалу Еспресо тим, що європейські медіа останнім часом відійшли від теми бойових дій в Україні. "Залишається лише сподіватися, що наші партнери якомога швидше повернуться до реалій 2015 року, і зрозуміють, що те, що відбувається у Авдіївці, є подібним до того, що відбувалося у Дебальцевому", - сказав він.

Що говорять міжнародні організації

Раніше на тему загострення в Авдіївці висловилися й інші міжнародні організації. Зокрема, відбулося засідання Комітету міністрів Ради Європи 1 лютого. Українська делегація закликала учасників, аби загострення в Авдіївці не залишилось безкарним для Росії.

Генеральний секретар та низка делегацій держав-членів РЄ говорили, що треба негайно припинити вогонь, створити умови для подолання гуманітарної кризи та виконувати мінські домовленості.

"Переконаний, що Росія не буде задоволеною тим, що почула сьогодні від держав-членів Ради Європи під час засідання Комітету міністрів. Солідарність з Україною залишається високою, а це звужує простір для маневрів Москви", - прокоментував результати засідання постпред України при Раді Європи Дмитро Кулеба.

Того ж таки 1 лютого оприлюднила свою заяву ПАРЄ. Текст короткий, проте там чітко вказане джерело агресії. Автори заяви закликають проросійських сепаратистів "негайно припинити свій наступ на Авдіївку та обстріл цивільних населених районів".

В українському сегменті Facebook та інших соцмереж дуже популярно нарікати, що міжнародна спільнота не вживає ніяких заходів, окрім глибокої стурбованості.

Насправді, Україна отримує значну допомогу, зокрема й матеріальну, від багатьох країн - це і вигідні кредити, і тренінги для військових, нелетальне озброєння тощо. А чекати, що Росію змусять силою піти з Донбасу та Криму не варто, воювати нам доведеться самим.

Але треба постійно нагадувати всьому світу, хто на цій війні є агресор, чиї снаряди б'ють по українським військовим, по містам і селищам. Це якщо ми не хочемо, щоб думка всього світу одного недоброго дня співпала з тезами Кремля.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.89
  • EUR
    Купівля 42.19
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
10:44
електроенергія
Україна четвертий день поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 25 квітня
10:40
Оновлено
Наслідки удару по Черкащині 25.04.24
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
10:34
пожежа, Росія, РФ, Дагестан
У російському Омську горять три ємності з нафтопродуктами
10:20
прикордонник
На Сумщині прикордонники відбили наступ російської ДРГ
10:16
Оновлено
РФ ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі. Білий дім відреагував
10:12
Дональд Трамп
Аризона звинуватила 18 соратників Трампа у спробі зірвати президентські вибори
10:04
Анонс
Онлайн-інкубатор для стартапів з соціальною метою StartUp4Good
Онлайн-інкубатор для стартапів із соціальною метою StartUp4Good: триває прийом заявок
10:00
OPINION
Тарас Загородній
Як змусити Захід прийняти Україну в НАТО без умов?
09:48
Сі Цзіньпін та Путін
Китай обрав сторону й не може претендувати на нейтралітет у війні між РФ та Україною, - посол США в НАТО
09:44
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
Відчувається, що в росіян уже теж не вистачає боєприпасів: боєць ЗСУ про ситуацію біля Часового Яру
09:23
Китай утримує в порту судно "Ангара"
Китай пустив у порт судно, що постачало зброю з КНДР до Росії, - Reuters
09:08
діти, злочини росії
РФ розробила пропаганду для дітей із ТОТ і планує вчити їх "патріотизму" в таборах відпочинку, - Луганська ОВА
09:03
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба для війни в України, - міністр оборони Німеччини
08:43
За 10 років окупації Криму РФ засудила 320 жителів через політичні мотиви, - активісти
08:29
Оновлено
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Настоятеля Святогірської лаври, який зливав позиції ЗСУ, арештували
08:25
Ексклюзив
ЗСУ
"Ворог стогне від роботи артилерії ЗСУ": Братчук про плацдарм у Кринках
08:08
Білий дім
Деякі чиновники Білого дому не до кінця впевнені, що Україна зможе перемогти навіть із новим пакетом допомоги, - Politico
08:05
OPINION
Володимир Цибулько
Інцидент у Good Wine. Татаров — монстр?
07:59
Українські військові проходять підготовку до польотів на F-16 у Франції, - ЗМІ
07:38
Оновлено
розбита російська техніка
Засіб ППО, 13 танків та 1040 військових: втрати армії РФ за добу війни в Україні
07:24
Ємен, хусити
Хусити намагались атакувати корабель над Аденською затокою балістичною ракетою: військові США знищили ворожу ціль
06:56
Україна, Португалія
Україна почала перемовини з Португалією про безпекову угоду
06:53
Дмитро Лубінець
РФ заявила про "перші очні переговори" з Україною щодо обміну дітей, Лубінець спростував заяву і уточнив формат
06:43
ЗСУ генштаб війна з Росією
Сили оборони просунулися біля Кринків: ISW оцінив ситуацію на фронті
06:42
OPINION
Микола Княжицький
Чи блокуватиме Польща інтеграцію України з ЄС?
06:21
Telegram логотип
"Щоб залишатись у доступі": Дуров попередив про зміни для українських користувачів Telegram
05:59
ракета ATACMS
В ISW припустили, що могло стати ціллю удару ЗСУ ракетами ATACMS під Бердянськом
05:36
Руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі
Італія підпише угоду з Україною та ЮНЕСКО про відбудову Одеси
05:08
Католицька церква
В Іспанії жертви домагань представників РКЦ отримають компенсацію
04:40
соцмережа Х (Твіттер)
Соцмережа X запускає спеціальний TV додаток для відео
04:12
Танкер для доставки СПГ
Німеччина пропонує ввести ембарго на імпорт СПГ з РФ до Євросоюзу
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
Більше новин