Отруйна хустинка. Як і за що вбили брата диктатора КНДР

Дмитро Гомон
15 лютого, 2017 середа
12:53

Вбитий у Малайзії зведений брат лідера Північної Кореї Кім Чон Нам певний час вважався спадкоємцем Кім Ір Сена та критикував свою диктаторську сім'ю

Опальний представник північнокорейського режиму Кімів, вигнанець Кім Чон Нам став жертвою замаху, вважають у Південній Кореї та США. Чоловіку стало погано в аеропорту малайзійської столиці Куала-Лумпур, звідки він летів до свого дому в Аоминь (Макао). Кім Чон Нам помер по дорозі до лікарні.

Хто такий взагалі цей Кім Чон Нам

Кім Чон Нам

Убитий чоловік та нинішній лідер Північної Кореї Кім Чен Ин мають різних матерів, але батько в них спільний - покійний лідер КНДР Кім Чен Ір. Матір'ю нинішнього диктатора є танцюристка Ко Йон Хі, а його зведеного брата - акторка Сон Хе Рім.

Кім Чон Нам народився у 1981 році. Батько ховав свого первістка від діда, першого диктатора Північної Кореї Кім Ір Сена, бо той не схвалював його зв'язок з акторкою. Але після смерті засновника КНДР Нама "розсекретили", він посів кілька важливих партійних посад та супроводжував батька у поїздках, в тому числі закордон.

Кім Чон Нам спочатку навчався вдома, а потім у приватній школі в Швейцарії - там же, де і його молодший брат. Він залишив рідну країну 15 років тому. Чому стався його розрив зі своєю диктаторською сім'єю точно невідомо. Найбільш популярна версія полягає в тому, що це сталося через скандал 2001 року.

Тоді Нама затримали в аеропорту Токіо при спробі в'їхати за фальшивим паспортом громадянина Домініканської республіки на ім'я, яке в перекладі з китайської означало "товстий ведмідь". Він сказав прикордонникам, що хотів відвідати Діснейленд. Разом із Намом подорожувала його чотирирічна дитина, дружина та служниця. Нама депортували, батько через скандал був змушений скасувати черговий візит у Китай.

Нібито після цього стався розрив Нама з батьком і спадкоємцем став Кім Чен Ин. Старший брат поїхав у вигнання, але всі ці роки спромігся залишатися малопомітним та вести таємне життя. Хоча час від часу він давав інтерв'ю ЗМІ, в яких засуджував диктаторський режим Північної Кореї.

Відомо, що Нам жив поперемінно на материковій частині Китаю або ж в особливому адміністративному районі Аоминь (Макао), колишній португальській колонії. Також його часто бачили в Малайзії.

Були дані, що в 2012 році Кім Чон Нам, невдовзі після приходу до влади його молодшого брата, побоюючись за своє життя переїхав у Сингапур. Невідомо, чи залишився він там назавжди, але його друга дружина і їхні троє дітей постійно мешкали весь цей час в Аоминь. За даними південнокорейських джерел, у Нама також була дружина й син у Пекіні.

Що відомо про наглу смерть зведеного брата лідера КНДР

За даними з великої кількості неофіційних джерел відомо, що Кім Чон Нама отруїли одна або дві жінки, яких вважають агентами спецслужб КНДР. Нам звернувся до адміністрації аеропорту зі скаргою на запаморочення. За його словами, хтось схопив його за обличчя ззаду та облив рідиною.

Спочатку були дані, що Нама штрикнули отруєною голкою. Згодом джерела в поліції розповіли, що невідома жінка підійшла до Кім Чон Нама в зоні вильоту і накинула йому на голову хустку, просочену якоюсь рідиною. Ще одна версія говорить, що йому розпилили в обличчя отруєний спрей.

При покійному знайшли паспорт 46-річного чоловіка на ім'я Кім Чоль. Згодом у поліції Малайзії його упізнали саме як зведеного брата нинішнього диктатора Північної Кореї.

У медпункті аеропорту Наму стало зовсім погано, і по дорозі до лікарні він помер. Поліція Малайзії досі не назвала офіційну причину смерті. У середу, 15 лютого, правоохоронці мали намір провести розтин тіла. Також досі невідомо, що показали записи з камер спостереження. Проте в ЗМІ вже попало фото однієї з підозрюваних на стоянці таксі аеропорту.

Кім Чон Нам

Стоп-кадри з камери спостереження в аеропорту Куала-Лумпур. Фото: @yunsukCNA

Згодом була опублікована ще одна фотографія підозрюваної, з більш близького ракурсу. На ній зображена жінка у футболці з написом LOL та синій спідниці.

Вранці в середу, 15 лютого, поліція Малайзії затримала підозрювану у вбивстві жінку. Малайзійська газета The Star пише, що її упізнали за опублікованими вище фото з камер відеоспостереження. За одними даними затримана жінка - громадянка М'янми, за іншими - В'єтнаму. Втім, її документи можуть бути фальшивими. Також не зрозуміло, чи мала вона спільницю або спільника.

Дві версії

Розвідка Південної Кореї вважає, що Кім Чон Нама отруїли в аеропорту малайзійської столиці Куала-Лумпур за наказом його молодшого брата. Впевненість, що це було вбивство, висловили й офіційні джерела США, пише Reuters.

Проте є різні трактування того, хто наказав знищити Кім Чон Нама. Багато експертів схиляється до версії, озвученої у Південній Кореї - за вбивством стоїть молодший брат убитого.

На користь цієї версії свідчить історія страт, проведених за час правління Кім Чен Ина. Найбільш високоповажною жертвою був власний дядя Чан Сон Тхек, якого в грудні 2013 року звинуватили в державній зраді й стратили. Тоді експерти припускали, що родич постраждав через страхи Кіма, який підозрював його в намірах скоїти переворот та захопити владу.

Також є багато даних про неодноразові спроби вбити Нама, хоча всі вони офіційно непідтверджені. Нібито в 2011 році Нама намагались застрелити в Аоминь північнокорейські убивці, а в 2012 у Південній Кореї ув'язнили шпигуна з КНДР, який планував убити Нама в 2010 році.

Ще одна спроба була в 2012 році, після якої, як стверджує член парламенту Південної Кореї Лі Б'юнг Хо, старший брат написав молодшому листа з проханням помилувати його та його сім'ю.

Кім Чон Нам за роки вигнання дав кілька інтерв'ю, в яких критикував диктаторський режим КНДР. Він називав призначення свого брата правителем "жартом" і казав, що той позбавлений почуття обов'язку та серйозності. Нам прогнозував, що в країні розквітнуть хабарництво й корупція, що в кінцевому результаті призведе до колапсу держави. Багато знавців КНДР вважають, що молодший брат міг помститися родичу за критику.  

Проте, один з експертів з яким спілкувалось агентство Reuters вважає, що Кім Чен Ину було невигідно вбивати Кім Чон Нама. На його думку, це свідчило б про слабкість його режиму, а також викликало б роздратування в Малайзії та Китаю - небагатьох країн, які підтримують дружні стосунки з офіційним Пхен'яном. Тож віддати наказ агентам міг хтось з недоброзичливців лідера Північної Кореї з його оточення.

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.82
    Купівля 38.82
    Продаж 39.34
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.94
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
12:18
OPINION
Костянтин Жеваго
Потрібно скорочення функцій, а не міністерств
12:16
США Японія
США та Японія підготували проєкт резолюції Радбезу ООН щодо заборони на розміщення ядерної зброї у космосі
12:14
фейкові новини, fake news
Зеленський критикує "президентські вибори" в РФ, але "скасував" українські: добірка фейків та маніпуляцій світових ЗМІ за 19 березня
12:08
Бюро економбезпеки пропонує запровадити санкції проти 23 юросіб, пов'язаних з РФ і Білоруссю
У результаті протестів фермерів ЄС вводить мито на зерно з РФ та Білорусі, - FT
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Що відбувається з військовим рекрутингом
11:54
Кирило Буданов
Буданов назвав переломний момент в обороні Києва навесні 2022 року
11:38
Путін планує відвідати Китай у травні для переговорів з Сі Цзіньпіном, - Reuters
11:35
Стежив за ЗСУ за допомогою дронів: на Миколаївщині затримали інформатора РФ
11:29
Оновлено
Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш і його колега з Німеччини Борис Пісторіус, Польща, 18 березня 2024 р.
Польща та Німеччина створять бронетанкову коаліцію для підтримки України
11:12
Поранено чотирьох цивільних: РФ уночі обстріляла ракетами С-300 Селидове на Донеччині
11:02
Гаїті
На Гаїті банди вчинили напад на елітні райони столиці: загинуло щонайменше 12 людей
11:02
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
10:59
Огляд
міжнародний огляд
Що означає для українців перемога Путіна на президентських виборах, приєднання України до ЄС та підтримка російським народом війни. Акценти світових ЗМІ 19 березня
10:54
відключення електроенергії
Через обстріли РФ є знеструмлення у 7 областях України: ситуація в енергосистемі станом на 19 березня
10:47
Україна ЄС
ЄС відкидає публічні обговорення перспектив членства України з двох причин, – Politico
10:41
WSIS Prizes 2024
Дія.Engine номінували на міжнародну нагороду WSIS Prizes 2024
10:33
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
10:22
Американські зоологи модифікували ДНК корови, аби у молоці продукувалися білки людського інсуліну
10:18
Володимир Зеленський та Хакан Фідан
У МЗС Туреччини висловили надію, що 2025 рік стане мирним для України
10:01
OPINION
Орест Сохар
Німецький канцлер піддався на тролінг Макрона
10:00
Ентоні Блінкен
Блінкен заявив, що дії Китаю у Південнокитайському морі є провокаційними та порушують права Філіппін
09:50
Ексклюзив
Парад ганьби. Путін
Путін боїться оголошувати широкомасштабну мобілізацію, - Згурець
09:48
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 березня: гривня послабшала щодо євро та долара
09:40
Президента США Джо Байдена та прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху
"Є кращий спосіб": Байден застеріг Нетаньягу від наступу на Рафах
09:38
Огляд
вбивство Маргарити Разаз
Що відомо про вбивство українки в Німеччині: підозрювана з Росії та інші деталі справи
09:30
крилата ракета X-32
Партизани "Атеш" з'ясували, скільки ракет X-32 РФ планує виготовити цьогоріч
09:18
Дмитро Кулеба
В Індії анонсували візит Кулеби: названо дати
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
Більше новин