Таємний план для України і Росії, реверанс союзників Трампа

20 лютого, 2017 понедiлок
09:19

The New York Times пише, що за тиждень до того, як Майкл Флінн подав у відставку з поста радника з питань національної безпеки, в його офісі отримали засекречену пропозицію, у якій йшлося про план президента Трампа зняти санкції з Росії

Пан Флінн пішов з цієї посади. Його спіймали на брехні щодо перемовин про санкції із російським послом. Але пропозиція, а саме мирний план для України та Росії, залишається.

Залишаються також і люди, які цей план проштовхували: Майкл Коен, особистий адвокат президента, який представив цей документ; Фелікс Сатер, бізнес-партнер, який допомагав Трампу укладати угоди в Росії; а також український законодавець, який намагається піднятися завдяки опозиційному політичному рухові, до створення якого частково причетний колишній радник пана Трампа – Пол Манафорт.


Поки американська розвідка, ФБР і Конгрес детально розслідують взаємини Трампа, та пов’язаних із ним людей із Росією, дехто з його оточення за лаштунками досі продовжує просувати пов’язані з Росією питання.


Своїм постійним звеличенням російського президента Володимира Путіна і бажанням створити Американсько-російський альянс Трамп збив із пантелику як демократів, так і республіканців. Попри те, що в цих неофіційних спробах немає нічого протизаконного, пропозиція, яка просуває російський інтерес, може викликати тривогу.

Зв’язки Дональда Трампа з Україною

Андрій Артеменко. Український політик, який має мирний план для України, і документи про корупцію її президента.

Майкл Коен. Особистий адвокат Трампа. ФБР підозрює його у зв’язках із Росією.

Фелікс Сатер. Російсько-американський бізнесмен, у якого тривалі взаємини із Організацією Трампа.

Пол Манафорт. Колишній очільник кампанії Трампа із проросійськими зв’язками. Зараз його справу розслідує ФБР.

Ці дипломати-аматори кажуть, що просто допомагають залагодити страшний трирічний конфлікт, ціна якого вимірюється десятками тисяч життів. "Хто не хоче миру?" - запитав пан Коен.

Але в цій пропозиції не лише мирний план.


Андрій Артеменко, який вважає себе лідером майбутньої України у стилі Трампа, стверджує , що має докази – "назви компаній, платежі". Вони демонструють корумпованість президента України Петра Порошенка і могли б допомогти скинути його з цієї посади. Пан Артеменко також сказав, що його плани підтримав один із ключових помічників пана Путіна.


"Дуже багато людей назвуть мене російським, американським агентом, чи агентом ЦРУ", - сказав Артеменко. "Але як можна знайти вирішення ситуації, яка склалася між нашими країнами, якщо ми не спілкуємося?"

Коен і Сатер сказали, що вони не обговорювали цю пропозицію із Трампом, і не мають досвіду у зовнішній політиці. Коен є одним із кількох радників Трампа, якого зараз перевіряє контррозвідка ФБР. Підстава – його зв’язки з Росією. Про це повідомили представники правоохоронних органів. Втім, він заперечує будь-які протизаконні зв’язки.

Дві інші пов’язані з цим людини мають дещо сумнівне минуле. Американцю російського походження Сатеру 50 років. Кілька десятиліть тому його звинуватили за маніпуляційні біржові схеми, до яких була причетна мафія.

На початку двотисячних пан Артеменко два з половиною роки провів у Києві за ґратами. Його звинувачували в присвоєнні чужої власності. Згодом ці звинувачення зняли. Він сам назвав їх політично вмотивованими.

Попри те, що поки невідомо чи Білий Дім сприйме цю пропозицію серйозно, дипломати аматори вже встигли розлютити українських високопосадовців. Посол України у Сполучених Штатах Америки Валерій Чалий сказав, що Артеменко "не уповноважений представляти урядам іноземних держав, включаючи адміністрацію США, будь-які альтернативні мирні плани від імені України".

У п’ятницю, під час безпекової конференції у Мюнхені, пан Порошенко застеріг Захід проти намагань умиротворити Росію. Деякі американські експерти кажуть, що пропозиція Росії будь-якої іншої альтернативної міжнародної угоди щодо України до тієї, яка існує вже два роки, буде помилкою. Адміністрація Трампа подавала різні сигнали про конфлікт в Україні.

Але зважаючи на те, що Трамп вихваляв Путіна, колишній посол США в Україні Джон Хербс сказав, що боїться того, що новий президент готовий налагодити взаємини з Росією за рахунок України – потенційно з планом Артеменка.

Наприкінці січня всі три чоловіки, яких пов’язують із запропонованим планом, зустрілися в розкішному готелі Loews Regency на Парк Авеню на Манхеттені, де у вестибюлі зі шкіряними диванами, з мартіні в ресторані та в приватних конференц-залах на верхніх поверхах укладають бізнесові угоди.

П’ятдесятирічний пан Коен мешкає за два квартали звідси – на Трамп Парк Авеню. Будучи адвокатом, він приєднався до Організації Трампа як радник із особливих питань у дві тисячі сьомому році. Працював над укладанням багатьох угод, включаючи угоду про вежу Трампа в Джорджиї, і нетривалу авантюру зі східних єдиноборств, в якій знімався російський боєць. Його вважають довіреною особою пана Трампа, якій той доручає залагоджувати складні проблеми.


ФБР вивчає непідтверджене досьє, яке склав колишній агент британської розвідки, а фінансували політичні опоненти Трампа. У ньому йдеться про те, що під час президентської кампанії пан Коен зустрічався у Празі з російським представником. Вони обговорювали хакерські атаки росіян на цілі в Демократичній партії.


Але згаданий у звіті російський офіційний представник сказав журналістам "Нью-Йорк Таймс" про те, що ніколи не зустрічався із паном Коеном. Той, в свою чергу, наполягає, що ніколи не бував у Празі, і що припущення у досьє фальшиві.

Коен пов’язаний із Україною. У нього жінка українка. І колись від працював там зі своїми родичами над створенням горілчаного бізнесу.

Високий і статний Артеменко приїхав до Манхеттенського готелю між своїми поїздкам до Вашингтона. (Він каже, що його дружина зустрічалася із першою леді Меланією Трамп. Це було ще задовго до їхньої модельної кар’єри. Але він не намагався зустрітися із Трампом). Він приїхав на інавгурацію і відвідав Конгрес. Потім він написав на своїй сторінці у Facebook, що захоплюється Трампом та обговорює свій мирний план під час зустрічей із американськими законодавцями.

До Парламенту Артеменко прийшов у дві тисячі чотирнадцятому році. Саме в цей рік колишній президент України Віктор Янукович втік до Москви під час протестів. Манафорт, який приклав руку до обрання Януковича, допоміг створити політичний блок, який став опозиційним до нового президента Порошенка, заможного бізнесмена, який зайняв жорсткішу позицію стосовно Росії, і звинуватив Путіна в тому, що той хоче зробити Україну частинкою нової Російської імперії.

Сорокавосьмирічний Артеменко з’явився із опозиції, яку виплекав  Манафорт. (Артеменко каже, що вони ніколи не зустрічалися).

Перед тим, як прийти в політику, Артеменко мав бізнес на Близькому Сході і займався продажем нерухомості в Маямі. Він також працював агентом українських спортсменів. Деякі колеги по Парламенту описують його як корупціонера, ненадійну і просто незначну людину. Та схоже, що йому вдалося сильно розбагатіти.

Він намагається бути схожим на Трампа. Представляє себе, як відповідь України на зростання класу націоналістичних лідерів на Заході. Минулого літа він навіть їздив до Клівленда на Національні збори Республіканської партії, намагаючись зустрітися там із членами кампанії Трампа. 

"Настав час нових лідерів, нових підходів до управління країною, нових принципів і нових переговорників в міжнародній політиці", - написав він у Фейсбуці 27 січня. "Наш час настав!"

Артеменко сказав, що бачить у Трампі можливість відстояти мирний план – і просунути свою власну кар’єру.

Його план вимагає виведення усіх російських військ зі сходу України. Під час референдуму українські виборці мають вирішити чи віддавати Крим, українську територію, яку Росія захопила в дві тисячі чотирнадцятому році, в оренду Росії на п’ятдесят чи сто років.

Посол України Чалий відкинув варіант такої оренди. "Це серйозне порушення Конституції", - написав він у відповідь на запитання "The Times". "Такі ідеї можуть озвучувати і просувати тільки ті люди, які відкрито або приховано представляють російські інтереси".

Така реакція показує те, чому проект Артеменка включає в себе розповсюдження "компромату" або компрометуючих матеріалів, які навмисно показують корумпованість Порошенка і його найближчих колег. Оскільки задіяти цей план зможе тільки новий, очевидно що менш ворожий до Росії уряд.

Пан Сатер, давній бізнес-партнер Трампа із зв’язками в Росії, хотів допомогти пропозиції Артеменка потрапити до Білого Дому.

Протягом останніх років Трамп намагався дистанціюватися від Сатера. У дві тисячі тринадцятому році Трамп сказав: "Якби зараз в цій кімнаті сидів Сатер, то я б і не знав, як він виглядає". Та інколи Сатер співпрацював із Організацією Трампа над укладанням будівельних угод. Це відбувалося навіть після того, як стало відомо про його біржові маніпуляції. 

Пан Сатер народився у Радянському Союзі, а виріс у Нью-Йорку. Він працював у компанії Bayrock Group, яка розташована у Вежі Трампа на два поверхи нижче від Організації Трампа. Згодом він став старшим радником Трампа.

Він казав, що розробляв план будівництва Вежі Трампа у Москві. Її мала зводити російська будівельна компанія. Це було наприкінці дві тисячі п’ятнадцятого року. Та він сказав, що цей план скасували через президентську кампанію Трампа. (Містер Коен також казав, що Організація Трампа отримала лист від однієї російської будівельної компанії про можливість втілення одного проекту в Москві. Але цей план визнали нереалістичним).

Пан Артеменко повідомив, що із Сатером його познайомив їхній спільний товариш. І саме Сатер сказав, що цю пропозицію доцільно просувати далі.


"По-перше, я хочу припинити війну", - сказав він. "По-друге, я категорично переконаний, що США і Росія повинні бути союзниками, а не ворогами. Якщо я зможу виконати одним махом і те, і друге, то це буде повний успіх". 


Після розмови із паном Сатером і паном Артеменком Коен пообіцяв показати цей план у Білому Домі.
Коен сказав, що не знає, хто в Російському парламенті підтримує цей план, як про це казав Артеменко. Але він розумів, що там був доказ корумпованості президента України.

"Шахрайство – це завжди погано. Вірно?", - сказав Коен.

Він також зауважив, що Сатер дав йому надруковану версію пропозиції у запечатаному конверті. Коли Коен на початку лютого зустрічався із Трампом в Овальному кабінеті, то залишив пропозицію в кабінеті Флінна.

Коен каже, що саме чекав на відповідь, коли Флінна змусили піти у відставку. Тож зараз Коен, Сатер і Артеменко сподіваються, що новий радник із національної безпеки займеться їхньою справою. У п’ятницю президент написав у Твіттері про те, що має чотири нових кандидатури на цю посаду.

Меган Тухі і Скотт Шейн, видання The New York Times

Андрій Артеменко в коментарі Еспресо розповів подробиці "мирного  плану" щодо Донбасу та повідомив про докази корупції Петра Порошенка

Теги:
Читайте також:
Київ
+16°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.36
    Купівля 39.36
    Продаж 39.87
  • EUR
    Купівля 41.97
    Продаж 42.75
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
17 квітня
00:00
Усман Дембеле (у світлій формі), Барселона - ПСЖ
ПСЖ у більшості шокував "Барселону" та вийшов до півфіналу Ліги чемпіонів
2024, вiвторок
16 квітня
23:53
Донецька область, стела
Monobank анонсував скін на картку зі стелою Донецької області
23:53
Антуан Грізманн та Емре Джан (ліворуч), Борусія - Атлетико
"Борусія" розбила "Атлетико" у повторному чвертьфіналі ЛЧ
23:28
Володимир Путін і Дмитро Пєсков
"ЗСУ намагались вчинити теракт на ЗАЕС": російські фейки і маніпуляції за 16 квітня
23:09
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
Парламент Грузії відклав розгляд закону про "іноагентів" на тлі сутичок протестувальників з поліцією
22:55
Ексклюзив
Рада Європи
ПАРЄ планує закликати держави не визнавати Путіна легітимним президентом, - кореспондентка Висоцька
22:48
Ексклюзив
Зараз у росіян нема ресурсу та умов стрімко захопити Часів Яр, - "Інформаційний спротив"
22:28
Ексклюзив
Пожежа на Ільському НПЗ в РФ
"Російські НПЗ - легітимна ціль": скоріш за все у ПАРЄ проголосують за резолюцію, - кореспондентка Висоцька
22:27
Джон Кірбі
Білий дім готовий розглянути 4 окремі законопроєкти Джонсона, серед яких - допомога Україні
21:59
Ексклюзив
Олександр Корнієнко
Віцеспікер Корнієнко пояснив, чому серед українців впала довіра до Верховної Ради
21:57
Оновлено
ПАРЄ
ПАРЄ підтримала вступ Косова до Ради Європи
21:40
Ексклюзив
курс валют
Економіст Пендзин спрогнозував, чи НБУ підвищить курс долара більше 40 грн
21:36
Ексклюзив
Катаріна Матернова
Посол ЄС в Україні Матернова назвала дві найскладніші сфери під час переговорів про вступ до Євросоюзу
21:32
Ексклюзив
Роман Безсмертний
На найближчому зібранні буде голосуватися ленд-ліз для України: Безсмертний про пакет допомоги США для України
20:56
ЗСУ
Протягом доби росіяни здійснили 49 атак на позиції Сил оборони. 26 - на Навопавлівському та Бахмутському напрямках
20:44
В ЗСУ створили нову окрему штурмову військову частину
20:41
Інтерв’ю
Хто і як урятував Софію Київську від планів комуністичної влади. Слід імперської політики РФ у сьогоденні: розмова Еспресо з Оксаною Забужко та Вахтангом Кебуладзе
20:32
Володимир Зеленський
Зеленський заявив, що зробить запит на скликання засідання Ради Україна – НАТО
20:24
Ексклюзив
Ольга Стефанішина
"Маємо оптимістичні прогнози": Стефанішина про затвердження переговорної рамки щодо вступу України в ЄС
20:22
Реджеп Тайїп Ердоган
Ердоган звинуватив Нетаньягу, що він спровокував удари Ірану по Ізраїлю
20:08
OPINION
Ігор Гулик
Осад від чайних ложечок, або Чому Ізраїль у фаворі Заходу
20:04
керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк
"Замінити Наталю Гуменюк на компетентнішу особу": медійники звернулися до військового керівництва України
20:00
Огляд
перемога переможні новини
Переможні новини 783-го дня війни: ГУР влаштували блекаут двом російським військовим заводам, МВФ прогнозує зростання ВВП України в цьому році
19:53
F-16
Аргентина придбала в Данії 24 літаки F-16
19:38
Ексклюзив
У російському Ногінську знищили єдиний храм ПЦУ, - клірик ПЦУ Святослав Скороход
19:32
TikTok
В Україні блокуватимуть TikTok-акаунти з контентом, "який не варто переглядати", - ЦПД
19:28
На фото: чернетка останнього портрета Вінстона Черчилля
На аукціон виставили чернетку спаленого портрета Черчилля, який він ненавидів
19:27
Сергій Богачук
"Намагатимуся домовитись": український боксер-чемпіон відповів, що зробив би з Путіним
19:17
Румунія, прапор Румунії
У Румунії побільшало шпигунів із РФ: вони були, зокрема, серед біженців з України, - CSAT
19:16
Маріуполь
Росія перекинула в Маріуполь велику кількість військових, - "Атеш"
18:50
ПАРЄ
Підтримка відновлення України коштом активів РФ: ПАРЄ одноголосно ухвалила резолюцію
18:50
Rheinmetall
Литва домовилася з Rheinmetall про будівництво заводу з виробництва боєприпасів
18:46
Октоберфест
На Октоберфесті не дозволять вживання марихуани
18:44
Дуда може зустрітися з Трампом цього тижня
18:40
Матвій Пономаренко, УПЛ, "Динамо" - ЛНЗ
Клуби АПЛ зацікавилися 18-річним талантом із "Динамо", - ЗМІ
18:33
Ексклюзив
РФ зруйнувала Трипільську ТЕС
Patriot не може брати таку ціль: авіаційний експерт Криволап розповів, чим РФ знищила Трипільську ТЕС
18:32
відключення електроенергії
"Зима буде викликом": очільник Міненерго Галущенко заявив, що Україна втратила 7 ГВт генерації
18:16
Франція
Франція запросила РФ на 80-ту річницю висадки в Нормандії. Кремль заявив, що не в курсі
18:12
Данило Гетманцев
Гетманцев про петицію щодо спрямування коштів із телемарафону на ЗСУ: "Відверта дичина"
18:11
На фото: Спартак Суббота
Спартак Суббота повідомив про заручини з 24-річною моделлю
Більше новин