Іспанія vs США. Хто отримає голову олігарха Фірташа

Дмитро Гомон
22 лютого, 2017 середа
14:47

Після того, як суд Відня дозволив екстрадицію українського олігарха в США, Фірташа арештували, але його подальша доля в тумані

Вищий земельний суд Відня у вівторок, 21 лютого, дав "зелене світло" для екстрадиції Дмитра Фірташа до США. Проте, це ще не означає, що українського олігарха віддадуть у руки американської Феміди. Рішення про екстрадицію має ухвалити міністр юстиції Австрії, який має суперечливе реноме.

До того ж, прямо у будівлі автрійського суду Фірташа затримали співробітники поліції в цивільному за ордером, виданим в Іспанії. Там до українця свої питання і, не виключено, що тепер олігарх відправиться відповідати на питання не американських, а іспанських слідчих.

Як зазначив з цього приводу народний депутат від "Радикальної партії" Андрій Лозовий, сам Фірташ прагне екстрадиції саме до Іспанії, бо там сильне проросійське лоббі.

Тим часом команда олігарха називає звинувачення американців та іспанців фейком, наполягачи на тому, що це просто їхньому шефу намагаються завадити повернутися в Україну, бо він занадто багато знає про прихід до влади Порошенка та інших людей.

Втім, питання екстрадиції може затягнутися. Адже суд лише усунув перешкоду, яка не дозволяла ухвалити рішення про екстрадицію. Ухвалити його має міністр юстиції Австрії Вольфґанґ Брандштеттер.

Австрійська казуїстика

Як пише "Німецька хвиля", мало що свідчило про те, що 21 лютого український олігарх завершить у в’язниці. За іронією долі, рівно три роки тому, 21 лютого, Фірташ брав участь у зустрічі екс-президента Януковича з трійкою опозиційних лідерів та європейськими дипломатами, яка завершилась угодою про мирне врегулювання ситуації.

Угода була відкинута Майданом, Янукович втік до Росії, а Фірташа 12 березня 2014 року затримали в Австрії за запитом прокуратури США.

За ґратами олігарх перебував недовго. Вже 20 березня його відпустили під заставу 125 млн євро. Сума по міркам Австрії величезна, але Фірташу на допомогу прийшли російські друзі - необхідну суму переказали з рахунків російського бізнесмена Василя Анісімова. Це друг юності та спаррінг-партнер Володмира Путіна по дзюдо.

За рік, 30 квітня 2015 року, Земельний суд Відня відмовив американцям у видачі українського олігарха. Причиною назвали недостатність доказів та політичні мотиви запиту на екстрадицію. Після цього Фірташ навіть збирався повернутися в Україну - за його власними словами, це міг би бути листопад 2015 року.

Проте, цього не сталося. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що олігарха арештують, як тільки він ступить на українську землю. А США подали апеляцію на відмову в екстрадиції. Саме її розглядав суд 21 лютого.

На відміну від першої інстанції, Вищий земельний суд Відня не побачив у кримінальній справі проти Фірташа політичних мотивів. "Рішення судді Дмитро Фірташ слухав у тихому жаху", - цитує "Німецька хвиля" австрійських журналістів, які були присутні у залі суду. Перед слуханням апеляції шанси Фірташа на перемогу розцінювали як високі.

У чому США звинувачують Фірташа

ФБР звинувачує українського олігарха в тому, що він та його люди видали індійським чиновникам хабар у розмірі $18,5 млн за дозвіл розробляти родовище титану в штаті Андхра-Прадеш.

На думку правоохоронців, олігарх сподівався отримати з оборудки $500 млн прибутку. Гроші, як стверджує Мінюст США, мала отримати фірма Фірташа, розташована в Чикаго. За всіма висунутими в США звинуваченнями Фірташу загрожує 50 років в'язниці та конфіскація всього майна.


Законно виникає питання, а до чого тут взагалі американці, якщо мова йде про бізнес громадянина України в Індії? США застосували до Фірташа закон про корупційні практики закордоном, юрисдикція якого розповсюджується за межі Сполучених Штатів.

Під його дію потрапляють усі особи, які нанесли шкоду інтересам США діяльністю на їхній території, використовуючи американські банки чи навіть електронною поштою, сервера якої знаходяться в США.


Багато хто переконаний, що насправді в американців існує маса інших питань до олігарха, зокрема, про газові схеми та фінансування російської мафії по всьому світу.

Втім, як пише "Німецька хвиля", Фірташ може на роки відтягнути зустріч з американськими слідчими подаючи різного роду скарги. Досвід уже є: апеляцію на відмову в екстрадиції розглядали майже два роки тому, що адвокати олігарха подали скаргу до Конституційного суду Австрії щодо неконституційності угоди про екстрадицію між Австрією та США.

Допоки Конституційний суд не виніс рішення, апеляцію американців розглядати було не можна. У липні 2016 року клопотання адвокатів Фірташа Конституційний суд відхилив без розгляду. Тепер же команда олігарха може, наприклад, звернутися до Верховного суду Австрії зі скаргою про порушення прав людини.

До чого тут Іспанія

Дмитро Фірташ арешт

Фірташ прибув у будівлю суду на слухання. Фото: Reuters

Фірташа можуть віддати в руки не американських, а іспанських слідчих. Адже 21 лютого його арештували саме за виданим іспанцями ордером. До речі, видали його ще минулого року, проте, як стверджують знайомі зі справою юристи та журналісти, затримання не відбувалося, бо правоохоронці чекали, що вирішать судді з приводу прохання американців.

В Іспанії Фірташ проходить по антикорупційній справі з відмивання грошей. Українцям ця епопея відома епізодом із затриманням сина колишнього мера Києва Степана Черновецького.

Йдеться про розпочату в липні 2016 року операцію "Варіола", в рамках якої було, окрім Степана, було затримано ще 10 осіб, яких іспанські ЗМІ називають російсько-українською мафією. Їх звинувачують у тому, що отримані з панамських офшорів кошти відмивались купівлею вілл та будинків на іспанських курортах.

Читайтет також: Черновецький, Мессі та дорогий ресторан. Що відомо про іспанську облаву на "українську мафію"

Під час обшуків, проведених під час арештів, знайшли документи, які вивели правоохоронців на Фірташа. Олігарха звинуватили у використанні тієї ж схеми відмивання коштів. У листопаді 2016 року іспанська поліція арештувала п'ять його спільників, серед яких був адвокат Антоніо де Фортуні.

Юриста вже давно звинувачують у зв'язках з російською мафією, зокрема, у 2009 році його арештовували за відмивання коштів тамбовського угрупування. Тоді ж, у листопаді 2016-го, суд Барселони видав ордер на арешт Фірташа. Саме цей документ став приводом для арешту олігарха біля ліфту в австрійському суді.

Поки що олігарх затриманий до 96 годин. За 48 годин повинен бути скликаний суд, який розгляне запобіжний захід і ще 48 годин дається на прийняття рішення. Не виключено, що його знову відпустять під заставу. На розгляд запиту іспанців про екстрадицію є 60 днів (30 днів на ухвалення рішення про видачу чи ні Фірташа США або Іспанії, а після ще 30 днів на оскарження рішення).

Спочатку питання має розглянути суд (той самий земельний суд Відня, який у 2015 році вже відмовив в екстрадиції олігарха американцям), а після цього фінальне рішення має ухвалити міністр юстиції Австрії. Тож у кінцевому результаті майбутнє Фірташа залежить від Вольфґанґа Брандштеттера.

В чиїх руках доля Фірташа

Вольфґанґ Брандштеттер міністр юстиції Австрії

Міністр юстиції Австрії Вольвфґанґ Брандштеттер. Фото: kurier.at

Чинний міністр юстиції Австрії має неоднозначну біографію, що додає справі Фірташа нових фарб. Вольфґанґ Брандштеттер був призначений на свою посаду ще у 2013 році, проте регулярно потрапляє під вогонь критики ЗМІ через свої минулі зв'язки на пострадянському просторі.

Найбільш проблемна частина біографії Брандштеттера пов'язана з зятем президента Казахстану Рахатом Алієвим. Колишній могутній політик опинився в Австрії у 2002 році в якості посла, але подейкують, що насправді це було заслання, бо він посварився із Назарбаєвим.

У 2007 році проти Алієва на батьківщині порушили справу за звинуваченням у викраденні топ-менеджерів Нурбанка. Брандштеттер став одним з адвокатів Алієва та представляв його інтереси до 2011 року.

Юриста і майбутнього міністра звинувачували в тому, що він отримав від казахського втікача сотні тисяч євро за свій захист від екстрадиції до Казахстану. Окрім того, виявилось, що Брандштеттер був членом спостережної ради в офшорній компанії Алієва у Ліхтенштейні.

Підозрюють, що він був наглядачем, який мав слідкувати за дотриманням інтересів опального зятя в компанії. Сам Брандштеттер стверджував, що ніколи не займався оперативним керівництвом компанії.

У 2014 року, коли Казахстан черговий раз вимагав екстрадиції Алієва, Брандштеттера звинуватили у конфлікті інтересів, адже на посту міністра юстиції саме він мав би ухвалити остаточне рішення про передачу колишнього клієнта Астані.

Справа вирішилась сама собою: 24 лютого 2015 року Алієва знайшли повішеним у ванній камери тюрми "Йозефштадт". Він використав гачок для одягу та марлевий бинт. До речі, після арешту Фірташа помістили у цю ж таки тюрму.

Є версія, що після пережитого через справу Алієва міністр намагається засвідчити австрійцям та європейській спільноті свою чесність та непідкупність. Тож у справі Фірташа він може дозволити екстрадицію.

Фірташ не здається

У середу, 22 лютого, адвокат Фірташа Дітер Бемдорфер (колишній міністр юстиції, між іншим) розповсюдив заяву про те, що вони продовжать боротьбу.

"Ми вживемо всіх необхідних заходів і будемо боротися з цим рішенням як у вищестоящому суді в Австрії (Верховному суді - ред.), так і в Європі в Європейському суді з прав людини", - обіцяє юрист.

За його словами, Фірташ усі звинувачення категорично заперечує та вважає, що все це пов'язане з його політичним переслідуванням у США. Втім, якщо, на думку олігарха, в його переслідуванні винний Обама, то чого він так боїться екстрадиції в Штати, де зараз при владі зовсім інші люди? Питання, напевно, риторичне.

Читайте також: Чому арешт Фірташа може стати загибеллю для російської мафії.

Теги:
Читайте також:
Київ
+2°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.66
    Купівля 38.66
    Продаж 39.17
  • EUR
    Купівля 42.06
    Продаж 42.88
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
03:16
Росія може використати супутникові дані приватних компаній для ударів по Україні, - The Atlantic
02:48
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
У травні лідер Китаю Сі Цзіньпін може відвідати Францію, - Politico
02:20
Літак Raynair
Гібридна війна РФ: на Балтиці понад 870 літаків мали проблеми з навігацією
01:52
Центробанк Росії
Євросоюз розробив механізм передачі Україні прибутків з заморожених активів РФ, - Bloomberg
01:24
поліція польщі
Міжнародний Комітет захисту журналістів заступився за українських розслідувачів, затриманих у Польщі під час роботи
00:56
SkyUp
Авіакомпанія SkyUp отримала сертифікат операційної безпеки IOSA
00:28
Мая Санду
Санду попросила парламент Молдови призначити референдум про вступ у ЄС
00:03
безпілотник
Асиметричні рішення для переваги над противником: Сирський назвав пріоритет у технологічному розвитку ЗСУ
2024, понедiлок
18 березня
23:40
Реджеп Ердоган та Путін
Ердоган привітав Путіна з "переобранням" і заявив про готовність до посередництва в переговорах із Україною
23:28
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив антиукраїнському президенту Мілановичу йти на вибори до звільнення поточної посади
23:00
Олексій Навальний
"Відповідальні за вбивство Навального": Боррель оголосив про санкції проти 30 фізичних і юридичних осіб
22:33
метро "Лісова"
Метро Києва за керівництва Брагінського замовило ремонт на 1,58 млрд грн у родички його бізнес-партнера, - Bihus info
22:29
НАТО
Розміром з невелике місто: у Румунії почали будувати найбільшу в Європі базу НАТО
22:02
FPV-дрон
Розбирали знайдений FPV-дрон: на Херсонщині троє цивільних загинули від вибуху боєприпасу
21:58
Ексклюзив
Придністров'я
"Навіть тамтешні військові РФ": генерал Маломуж пояснив, чому контингент у Придністров'ї не прагне воювати проти України
21:35
Оновлено
путін
За версією російської ЦВК, Путін переобрався президентом РФ із понад 87% підтримки. Реакції світу
21:34
Ексклюзив
Українські фермери до кордону з Польщею привезли знищену російськими обстрілами й мінами сільгосптехніку
​Засіяти 12 млн гектарів: у Всеукраїнській аграрній раді назвали проблему українських виробників
21:09
Ще три сім’ї разом з дітьми виїхали з ТОТ: Україна надає всіляку допомогу
Обшуки, погрози, залякування: з ТОТ Запорізької та Донецької областей виїхали ще три родини з дітьми
21:00
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Росіяни перекидають резерви на Авдіївський напрямок, щоб підтримати темпи наступу. Колонка Сергія Згурця
20:24
Ексклюзив
депортація дітей з окупованих теріторій в Росію
Викрадених дітей Росією більше, ніж відома кількість, - юристка Рашевська
20:18
Оновлено
Президент України Володимир Зеленський
Цьогоріч вийдемо на максимум оборонного виробництва за час незалежності, - Зеленський після Ставки
20:05
OPINION
Митрополит Епіфаній
Нинішній Великий піст — насамперед про стійкість
Більше новин