Яструб чи своя людина. Кого Трамп готує послом до Путіна

Дмитро Гомон
9 березня, 2017 четвер
15:08

Новим послом США в РФ можуть призначити Джона Хантсмана: політика, який представляє "яструбів", але має сім'ю, яка давно веде бізнес із росіянами

Одразу кілька американських ЗМІ повідомили, що політик Джон Хантсман може бути призначений послом США в Росії. Телеканал NBC стверджує з посиланням на власні джерела, що колишній губернатор штату Юта вже прийняв пропозицію.

На даний час американські інтереси в Москві представляє посол Джон Теффт, призначений ще адміністрацією Обами. Він дуже дратує кремлівську братію та пропагандистські ЗМІ, які люблять називати його не інакше як співавтором "кольорових революцій".

Одразу після перемоги Трампа в Росії пили шампанське і чекали, кого ж їм пришлють замість Теффта. Тепер, коли кандидатура, хоча й неофіційно, озвучена, замість шампанського там п'ють валідол.

"Кандидатура посла США в Москві багато про що говорить. Хантсман - глава Атлантичної ради, де нормою стала жорстка критика Росії. Точно не голуб", - написав у своєму Twitter голова комітету російської Держдуми з міжнародних справ Олексій Пушков.

Агентство "РИА Новости", що входить у кисельовський холдинг, пише, що хоча стиль Хантсмана буде відрізнятися від стилю його попередників Макфола й Теффта, відкритості від нього чекати не варто: "Скоріш за все, Кремлю та Смоленській площі (місцерозташування МЗС РФ. - Авт.) доведеться мати справу з обережною та недовірливою - типово американською - дипломатією".

Інформагентство втішає читачів тим, що корективи в цей стиль може внести "політика угод", яку сповідує Трамп. Від себе додамо - а може і не внести, особливо зважаючи на токсичність теми зв'язків з Росією для нової адміністрації.

Рок-музикант, міссіонер, мормон і китайський посол

Біографію Хантсман має непересічну. Він народився у штаті Юта - давній вотчині мормонів. Через свого батька є кровним нащадком одного з апостолів їхньої церкви.

У 15 років Хантсман отримав звання "орла" - найвище можливе в ієрархії американських бойскаутів. А згодом покинув школу, не дочекавшись випуску, щоб грати в рок-гурті Wizard на клавішних. Кілька років потому він точно так само перервав навчання в університеті штату Юта та відправився міссіонером-мормоном у Таїланд.

У 1992 році президент Джордж Буш-старший призначив Хантсмана послом у Сінгапурі. Дипломату було на той час 32 роки, тож він став наймолодшим послом в історії США за останні 100 років.

У 2004 році Хантсман виграв вибори губернатора в рідному штаті Юта. Загалом він залишив по собі позитивні враження в місцевих жителів. У 2009 році президент Обама призначив його послом в Китай. Звідти Хантсман повернувся в США у 2012 році, щоб спробувати сили в президентських перегонах. Він програв праймеріз республіканців та закликав голосувати за Мітта Ромні (який також є мормоном), який у кінцевому підсумку поступився Обамі.

У січні 2014 року колишній губернатор і дипломат очолив аналітичну компанію Атлантична Рада - ту саму, про яку Пушков написав як про жорсткого критика Кремля.

Оскільки дипломатична робота Хантсмана проходила в Азії, про Росію публічно він висловлювався небагато. Проте російські ЗМІ вже розкопали, що в 2012 році під час президентських перегонів дипломат критикував адміністрацію Обами за політику "перезавантаження" стосунків з РФ.

Одне з джерел видання Politico відзначило, що призначення Хантсмана буде "злегка екстравагантим", бо політик активно критикував Трампа під час передвиборчих перегонів і закликав підтримати Майка Пенса. "Але це розумний вибір, бо він знається на своїй роботі", - цитує далі ЗМІ свого співрозмовника.

Торгівля з Росією

На заваді призначенню Хантсмана може також стати пов'язаний з Росією бізнес його батька. Як пише газета The Salt Lake City Tribune, заснована Хантсманом-старшим компанія Huntsman International LLC на даний час має шість бізнесів у Росії. Вона працювала в країні з часу падіння Радянського Союзу.

Як пише Газета.Ru, мова йде про компанію "Хантсман-НМГ", головний офіс якої розташований у місті Обнінську Калужської області. Зокрема, це завод з виробництва пігментів та поліуретанів.

Видання з посиланням на сайт "Госзакупки" повідомляє, що продукцію купляли російські підприємства, пов'язані з оборонною та ядерною промисловістю. Це, зокрема, АТ "ОНПП "Технология" им. А.Г. Ромашина", Всеросійський науково-дослідний інститут авіаційних матеріалів, АТ "НИИЭФА им. Д.В. Ефремова" та інші.

Також відомо, що в компанії був контракт на постачання продукції для ТОВ "Автотранспортное предприятие", яке є "дочкою" ПАТ "Сухой" (конструює та будує винищувачі. - Авт.).

Згідно з інформацією, яка опублікована на офіційному сайті корпорації Huntsman, Хантсман-старший зараз - голова правління, а президентом компанії працює Пітер Хантсман, рідний брат політика.

Токсичні зв'язки з Росією

Призначення має схвалити Сенат. Зрозуміло, що зв'язки з Росією - як особисті, так і сімейні - будуть предметом обговорення. Чи вплине на розгляд кандидатури бізнес у Росії Хантсмана-старшого прогнозувати неможливо.

Зараз американські медіа дуже прискіпливо ставляться до теми зв'язків з Кремлем нової адміністрації. Вони стали токсичними, особливо після того, як через брехню щодо розмов з російським послом Сергієм Кисляком був звільнений радник Трампа з питань нацбезпеки Майкл Флінн.

Потім з'явився репортаж про зв'язки з Росією п'яти людей з оточення Трампа. Після цього - про зустрічі з російським послом свіжопризначеного генпрокурора Сешна. А тепер ось ЗМІ пишуть, що з російським послом у США зустрічався і сам Трамп.

Насправді мова йде про кількахвилинний обмін люб'зяностями на той момент кандидата в президенти з кількома дипломатами, серед яких був і Кисляк. Це відбулося після виступу Трампа з промовою у квітні 2016 року в готелі Mayflower у Вашингтоні.

"Американська преса вже трохи перегинає палку в тому, як вона трактує будь-які контакти з представниками Росії", - розповів сайту Еспресо.TV аналітик Інституту світової політики Микола Бєлєсков.

Прогнозувати яким послом буде Хантсман, якщо його призначать, неможливо зазначає аналітик, бо в Білого Дому досі немає стратегії щодо Росії, вона лише формується.

"Про його погляди дізнаємося лише після слухань. Будуть важкі питання, і я не виключаю, що їх зроблять закритими, зважаючи на те, якою важкою є проблематика всього, що пов'язане з Росією", - зазначив Бєлєсков.

З повідомлень американських ЗМІ випливає, що Хантсман - не єдина кандидатура на посаду посла в РФ, хоча й найбільш вірогідна.

Раніше Трамп уже кілька разів дивував несподіваністю призначень. Зокрема, коли призначив новим радником з питань нацбезпеки генерала-історика Раймонда Макмастера. Скоро дізнаємося, хто і як буде представляти його інтереси в Москві.

Теги:
Читайте також:
Київ
+5°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
08:03
OPINION
Олексій Голобуцький
Усе вирішуватиметься в Європі й вирішуватиме Європа
07:54
Ту-22М3
У РФ упав літак Ту-22м3, що бив по Україні ракетами Х-22/Х-32
07:44
Оновлено
ЗСУ генштаб війна з Росією
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 870 військових, 9 танків та 21 артсистему
07:33
Маріуполь
В окупованому Маріуполі пролунали вибухи, уражено пункт РФ, - Андрющенко
07:19
Дональд Трамп
У суді щодо приховування Трампом виплат порнозірці обрали 12 присяжних
07:13
Радослав Сікорський
"Угорщина блокує компенсації за надану Україні зброю": очільник МЗС Польщі заявив про ускладнення подальшої допомоги
07:11
Наталія Гуменюк
Генштаб ЗСУ звільнив Наталію Гуменюк з посади речника Сил оборони півдня
07:05
Оновлено
збитий "Шахед"
РФ атакувала Україну: на Дніпропетровщині загинула жінка, в Дніпрі є постраждалі, зруйновано багатоповерхівку
07:00
Бєлгород вибух
У Росії заявили про збиття 25 повітряних цілей над Білгородщиною: нібито є пошкодження
07:00
Обидві партії у Конгресі США підтримують законопроєкт з допомогою Україні, - Шмигаль після зустрічей з сенаторами та конгресменом
06:45
Держдеп США
"Глибоко розчаровані": США закликали Грузію не приймати "інспірований Кремлем" закон про "іноагентів"
06:36
Дональд Трамп
Трамп заявив, що виживання України є важливим для Сполучених Штатів
06:32
росія мобілізація
РФ посилила мобілізацію перед можливим наступом влітку: ISW назвав проблеми, що можуть чекати на РФ
06:26
Дональд Туск
"Ситуація критична": Туск заявив, що найближчі тижні можуть вирішити долю війни в Україні
06:17
Ізраїль, ЦАХАЛ
Ізраїль завдав ракетного удару по Ірану, - ABC News
06:10
Додо, Фіорентина, Ліга конференцій
Ліга конференцій: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
05:05
Мохамед Салах (в центрі), Ліверпуль - Аталанта
Ліга Європи: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
04:27
Дмитро Пєсков
"Київ продовжує анонсувати теракти по території РФ": російські фейки і маніпуляції за 18 квітня
02:20
Марта Костюк
Костюк перемогла імениту суперницю і вийшла у чвертьфінал турніру WTA у Німеччині
01:45
окупант
У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
23:03
Окупанти на ЗАЕС
У МАГАТЕ повідомили про вибухи на території ЗАЕС. Окупанти заявили, нібито "нейтралізували" дрон
23:01
Дмитро Кулеба
"Навіть більше є батарей, ніж 100": Кулеба про ППО, які можуть бути надані Україні
22:50
Meta представила прототип нової моделі ШІ LLaMA 3
22:27
конгрес США
Демократи у конгресі пообіцяли підтримати законопроєкт про допомогу Україні
22:18
Валдіс Домбровскіс
У G7 розглядають використання $300 млрд заморожених активів РФ як заставу для кредитів України, - віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс
22:14
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Залежність України від допомоги США. Технологічні рішення та ситуація на полі бою. Колонка Сергія Згурця
21:51
Оновлено
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек у Києві зустрівся з Зеленським
21:46
Ексклюзив
Військові
За умови нормальної ротації 70-80% військових повернулися б на фронт після відпочинку, - нардеп Костенко
21:40
"Схеми": Портнов, який перебуває в Іспанії, переоформив на дітей маєток під Києвом
21:36
Зеленський напередодні свята Песах зустрівся з єврейською громадою в укритті школи
21:30
Чехія допомога Україні
Україна та Чехія розпочали підготовку двосторонньої безпекової угоди
Більше новин