Ердоган проти "голландських фашистів". Чому турецький султан розпочав війну проти ЄС

Дмитро Гомон
13 березня, 2017 понедiлок
12:19

Скандал із Нідерландами. Ердоган на шляху до необмеженої влади оголосив дипломатичну війну Європейському Союзу

Вихідними весь світ спостерігав, як президент Туреччини Ердоган послідовно нищить добрі стосунки, які його країна мала з Європою. Ця епопея ще далека від завершення, але перші висновки вже можна зробити.

Як голландці витурили двох турецьких міністрів

Гостра фаза протистояння Нідерландів і Туреччини почалась після скасування візиту голови турецького МЗС Мевлюта Чавушоглу в Роттердам. Там він планував виступити перед місцевими турками на мітингу, агітуючи їх правильно проголосувати на референдумі. Влада міста і голландський уряд заявили, що візит загрожує громадській безпеці.

Ердоган у відповідь сказав, що Нідерланди "нічого не розуміють у політиці та міжнародній дипломатії" та назвав країну "нервовими боягузами", "нацистськими покидьками" і "фашистами". Прем'єр-міністр Туреччини Біналі Їлдирим заявив, що на заборону його країна відповість санкціями.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте назвав епітети Ердогана "божевільними висловами" та констатував, що той "вийшов за лінію". Уряд заявив, що "пошук розумного рішення виявився неможливим" і словесна агресія турецької влади неприпустима.

Тим не менш, ввечері у суботу, 11 березня, чартер з Чавушоглу на борту вилетів до Роттердама. Посадку йому зробити не дозволили. Після цього до Роттердама на автомобілі вирушила турецький міністр у справах сім'ї Фатма Бетюль Сайян Кайя, яка на той час перебувала в сусідній Німеччині.

Роттердам турки протести

Сутички поліції та мітингувальників у Роттердамі. Фото: Reuters

Голландська поліція зупинила її машину перед консульством і не пропустила до мітингувальників. Міністр просиділа в автомобілі чотири години.

Після цього Кайю пересадили в інше авто і відправили назад у Німеччину. Пробиватися до консульства їй вже не було чого - мітингувальників розігнала поліція.

Дипломатична криза

Наступного дня протести в Нідерландах і Туреччині вибухнули з новою силою. У Стамбулі та Анкарі турецька поліція оточила (або ж як пише тамтешня преса "взяла під охорону") консульство і посольство Нідерландів. З будівлі консульства в Стамбулі мітингувальники зняли голландський прапор і почепили турецький.

Послу Нідерландів повідомили, що його повернення до Туреччини після закінчення відпустки "на певний час небажане". Також у неділю з'явились чутки, що персонами нон-грата можуть оголосити всіх голландських дипломатів, які працюють у країні.

Ердоган виступив на ще одному мітингу, на якому назвав Нідерланди "банановою республікою" і закликав Євросоюз та міжнародні організації ввести проти них санкції. "Голландський прем'єр зробив заяву про те, що прагне покращити відносини з Туреччиною, - говорив він мітингувальникам. - Заждіть. Ви спершу заплатіть ціну за те, що ви зробили".

Голландський прем'єр-міністр Марк Рютте сказав, що турецькому президенту слід зупинити провокації та вибачитись за свої коментарі. Він сказав, що деескалація в інтересах подальшої співпраці обох сторін, але "турки мають допомогти, а те, що вони говорять сьогодні не допомагає".

Лідер правих радикалів з Партії свободи Герт Вілдерс схвалив жорсткі заходи щодо турецьких високопосадовців, які "намагаються нав'язати нам іслам". "Їдьте і ніколи не повертайтесь", - сказав він на адресу видвореного міністра сім'ї.

У неділю також відбулось кілька мітингів, і не лише в Роттердамі, невеликі заворушення були також в Амстердамі.

"Усі фашисти"

Насправді, все почалось ще до Нідерландів. Тамтешні події стали квінтесенцією процесу, який почався раніше і, схоже, триватиме ще деякий час.

Перед поїздкою в Нідерланди голова турецького МЗС Мевлют Чавушоглу планував такий самий виступ перед турецькою діаспорою в Берліні. Німецька влада візит скасувала, при цьому канцлер Ангела Меркель послалась на те, що це було рішення місцевої влади, а не уряду.

Німці так само, як і потім голландці, послались на міркування безпеки, мовляв, бояться та не хочуть переносити на німецьку землю чвари між турками, які підтримують Ердогана і його опонентами.

Втім, у них був і додатковий привід - турецькі правоохоронці арештували німецько-турецького журналіста газети Die Welt та висунули звинувачення в тероризмі. Дивно було б розраховувати після цього на лояльність німецького уряду, який вимагав звільнити свого громадянина.

У відповідь Ердоган заявив, що методи німецької влади "нічим не відрізняються від методів нацистів". Були скасовані мітинги, де планувалась участь Чавушоглу та інших міністрів ще в трьох німецьких містах.

Згодом у візиті турецьким можновладцям відмовили також Австрія і Швейцарія. Після подій у Нідерландах скасувати візит свого турецького колеги запропонував голова уряду Данії Ларс Люкке Расмуссен. Заборонити турецьким міністрам проводити агітацію в країнах ЄС закликав віце-президент Європарламенту Александр Ламбсдорфф.

Єдина країна, яка погодилась на візит та агітацію турецьких чиновників серед місцевої діаспори - Франція. Там заявили, що не бачать у візиті голови турецького МЗС загрози своїй безпеці і в неділю, 12 березня, Чавушоглу виступив на мітингу в місті Мец. Він, звісно, сипав прокльонами на адресу "столиці фашизму", тобто Нідерландів.

Амбіції голландців проти амбіцій турків

Турецька влада на чолі з президентом проводить активну агітацію за свій конституційний референдум. Зокрема їх дуже цікавлять голоси чисельної турецької діаспори, яка мешкає в багатьох країнах ЄС і як правило має подвійне громадянство. Проведення референдуму призначене на 16 квітня.

У випадку позитивного голосування, парламентська республіка буде змінена на президентську форму правління. Ердоган отримає фактично необмежену владу і зможе керувати країною до 2029 року мінімум.

Концентрацію повноважень турецький президент значно посилив після невдалої спроби перевороту в липні минулого року. Цей процес викликає мало захоплення у Євросоюзі, Ердогана звинувачують у наступі на демократію та свободу слова, утисках курдів, переслідуванні політичних опонентів тощо.

Ситуацію значно ускладнює те, що у Нідерландах у середу, 15 березня, відбудуться важливі парламентські вибори. Вони проходять на фоні небаченого раніше посилення євроскептиків та ісламофобів з вище згаданої Партії свободи Герта Вілдерса.

Українцям ця політична сила добре знайома як один із "моторів" минулорічного референдуму, який заблокував ратифікацію угоди про асоціацію України з ЄС.

Читайте також: Бій за ЄС. Чому Україні важливе голосування Нідерландів

Партія голландського прем'єра відноситься до консервативного табору і намагається перехопити ініціативу, зокрема, й щодо негативних настроїв стосовно мігрантів. Звідси й така рішучість уряду в протидії турецьким протестувальникам і в блокуванні турецьких урядовців, які бажали виступити на цих мітингах.

Рютте робить заяви про спроби налагодити стосунки, але це схоже на заспокійливі заяви, які він робить задля годиться. Насправді ж загострення стосунків між Туреччиною та Євросоюзом посилюється.

Це протистояння не віщує нічого доброго, зокрема й для України, бо цей конфлікт грає на руку правим євроскептикам з "клубу любителів Путіна", таким як Герт Вілдерс у Нідерландах, Марін Ле Пен у Франції та Партія "Альтернатива для Німеччини".

У Ердогана в руках є метод тиску через потоки мігрантів, які наразі його країна стримує від переправлення до Європи, але цілком може "відкрити кран".

У ЄС, втім, залишається метод тиску шляхом різноманітних економічних важелів, з'явились чутки, що вже ведуться якісь розмови про ембарго на постачання зброї.

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.28
    Продаж 43.04
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
11:27
Ту-22М3
Британська розвідка проаналізувала збиття стратегічного бомбардувальника РФ Ту-22М3
11:20
Оновлено
ППО
Під час повітряної тривоги на Дніпропетровщині та у Херсоні пролунали вибухи
11:15
Шахтарі
На Донеччині понад 130 шахтарів були заблоковані під землею через обстріл РФ: ситуація в енергосистемі станом на 20 квітня
11:02
Сергій Курченко
У США бізнесмена засудили на 6 років за порушення санкцій: він визнав, що торгував з українським олігархом Курченком
11:01
Вовчанськ обстріл
Росія зранку вдарила по багатоповерхівці у Вовчанську: є загиблий та постраждала
10:31
Одесит, дружина і син якого загинули через російський удар, зустрівся зі спікером Конгресу США
10:30
Казино
Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо обмеження азартних ігор
10:23
Ексклюзив
Боєць ЗСУ Ієвлєв прокоментував заяви про контрнаступ у 2025 році
10:18
Оновлено
Вночі двоє чоловіків розстріляли поліцейських на Вінниччині: один правоохоронець загинув, другий поранений
10:17
Олаф Шольц
Близькі до РФ країни мають сумніви в доцільності війни в Україні, - Шольц
10:12
ДТП у Запоріжжі 20 квітня
У Запоріжжі вночі сталася ДТП: загинули 2 людей, є постраждалі
10:08
OPINION
Михайло Гончар
Найправильнішою політикою санкцій є нищення російських НПЗ
10:02
Олександр Сирський та Майкл Віггерс Хільдгаард
Сирський зустрівся в Києві з новопризначеним командувачем оборони Данії
09:54
Ексклюзив
керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк
Журналістам заборонено було знімати Херсон та область, - медійник Нікітенко про відсторонення Гуменюк
09:48
Херсонщина
РФ увечері 19 квітня обстріляла селище Антонівка на Херсонщині: загинула жінка
09:39
Оновлено
обстріл, ППО
Українська ППО знищила дві ракети Х-59/Х-69 та чотири розвідувальні БПЛА
09:32
окупанти Маріуполь
Партизани переслідують та ліквідовують військових 568-го зенітного ракетного полку РФ, який обстрілює житлові райони Харкова
09:30
Діти, евакуація
Через російську агресію в Україні загинули щонайменше 545 дітей, 1298 отримали поранення
09:14
фейк, розсилка
"У Слов'янську ліквідовано французьких найманців": черговий фейк РФ
09:06
Оновлено
збита ракета, Київ 9 травня
Вранці 20 квітня у Запоріжжі та Одесі пролунали вибухи
09:03
Огляд
Як вийти з бідності, почати заробляти гроші та процвітати - 5 книг про маленькі справи для великого успіху
08:34
Судан
У Судані близько 800 тис. людей перебувають у "надзвичайній і безпосередній небезпеці", - ООН
08:14
Державний секретар США Блінкен з прем'єром Ізраїлю Нетаньягу
Bloomberg: Ізраїль просить у США надати більше зброї
08:05
порт
У Фінляндії виявили компанію портового оператора, яка наполовину належить росіянам
08:03
OPINION
Тарас Загородній
Треба ставити США перед вибором
07:45
ЗРК Patriot
Німеччина розглядає можливість закупівлі чотирьох додаткових систем ППО Patriot вартістю $1,3 млрд, - Bloomberg
07:40
Ексклюзив
На фото: Мітинг родичів полонених і зниклих безвісти 13.04.24
Проходять пекло на землі: як в Україні родичі розшукують безвісти зниклих воїнів
07:29
Оновлено
ЗСУ
Росія за добу війни в Україні втратила 8 танків, 20 артсистем і 750 військових, - Генштаб
07:19
Оновлено
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
Атака дронів на РФ: У трьох областях РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру
06:41
У Нідерландах спецслужба рекомендувала урядовим організаціям не користуватися Facebook
06:30
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив президенту Мілановичу ставати прем’єр-міністром, якщо він переможе на виборах
06:19
На фото: система ППО
Здатність України збивати ворожі літаки в РФ не в змозі компенсувати критичний дефіцит української ППО, - ISW
05:34
Raiffeisen Bank
ЄЦБ вимагає у Raiffeisen Bank та UniCredit згорнути бізнес у Росії
05:06
Оновлено
Близький Схід Іран Ірак Сирія США
В Іраку прогримів потужний вибух на військовій базі: США та Ізраїль відкидають причетність
04:50
США ДНР кримінал окуповані території війна з Росією
У Донецьку військові РФ вбили американця, який воював за "ДНР" і займався пропагандою
04:22
Єнс Столтенберг
Україна має право збивати ворожі військові літаки у небі над РФ, – Столтенберг
03:54
Армія, Велика Британія
Міноборони Британії використало менше половини коштів фонду підтримки України, - Guardian
03:26
Німеччина туризм
На півдні Німеччини в Альпах відновили роботу гірськолижні курорти
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
Більше новин