Чому не треба боятися ProZorro

14 березня, 2017 вiвторок
11:24

Кажуть, вовків боятися в ліс не ходити. То чому ж підприємці ще й досі неохоче беруть участь у відкритих тендерних закупівлях?

Можливо побоювання тягнуться ще з часів “паперових” тендерів, коли брати участь і вигравати в держтендерах могли лише учасники “закритого клубу”. З реформою в публічних закупівлях та переходом на систему електронних публічних закупівель Prozorro правила гри змінилися і державні закупівлі стали доступними всім. Так чому ж не варто боятися ProZorro?

Міф перший. Публічні тендери ніколи не відбуваються чесно, або Свій до свого по своє

У нашій країні і справді важко повірити, що щось може відбуватися чесно. Але ми руйнуємо стереотипи. З новою системою всі конкурси та подальші закупівлі є максимально proZorrими. В системі діє принцим “Всі бачасть все”. Це дозволяє моніторити публічні закупівлі громадськості та контролючим органам.

Міф другий. Державні установи ніколи вчасно не виплачують гроші за надані товари чи послуги

Розповсюджена думка, що держава найбільший покупець, але поганий платник.  Сьогодні в нашій  електронній системі публічних закупівель ProZorro вже є функція перевірки оплати за контрактом.  Тепер кожен може не лише ознайомитись з умовами контракту, який було підписано з переможцем тендеру, а ще й дізнатися, чи була проведена по ньому оплата.

Міф третій. Участь у державних тендерах є надто складною бюрократичною процедурою, або дорога до пекла викладена тисячею довідок

Справді, всі державні процедури є доволі складні та забюрократизовані. Тут є чітке пояснення - кожна ваша і наша  дія чітко регламентована українським законодавством. Але не завжди це так погано. Досить часто саме, завдяки таким  довгим перевіркам та тисячею, здавалося б, непотрібних довідок, ховається істина - контроль і ще раз контроль. Ми не прагнемо ускладнити вам життя, ми турбуємося  про  безпеку. Замовнику теж потрібно захистити свої інтереси і підписати договір з надійним партнером.

Міф четвертий. Публічні тендери стосуються лише великих замовлень, які під силу лише лідерам ринку

Тут самі за себе говорять цифри: у системі зареєстровано більше 84 тисяч  постачальників, з них чверть -  це саме ФОПи.  Статистика річ вперта. Проводиться  чимало тендерів з мінімальними бюджетами - 5000, 15000 гривень.  

Вони не є актуальними для “гігантів”, проте є цікавими для маленьких компаній. Коли я чую, що великі підприємства такі як “Епіцентр” не дають малому бізнесу заробити, то розумію, що комусь просто подобається така “правда”. Головне завдання ProZorro зробити ринок не лише відкритим, а й встановити рівні умови для всіх.

Від недовіри до успіху

Безумовно, що перспективи для розвитку та безпечної взаємодії з державою побачили і великі міжнародні компанії. Наприклад, компанія "МЕТРО Кеш енд Кері Україна", що прийшла  на український  ринок 14 років року, але тільки недавно наважилася взяти участь у державних закупівлях через електронну систему ProZorro.

Спочатку була недовіра до держзакупівель взагалі, більш того мараторій на участь в державних тендерах. Велика міжнародна компанія знала, що цей сектор з великими корупційними ризиками, тож не хотіла ставити під загрозу свою репутацію.

Дуже довго "МЕТРО Кеш енд Кері Україна" вагалися чи довіритись новій системі чи ні. В решті решт взяли участь в одному тендері і програли. Не стали опускати руки і спробували ще. Згодом вони перемогли у двох тендерах Міністерства оборони! Наразі компанія бере участь в великій кількості тендерів. Це дуже наочний приклад того, що навіть найуспішніші компанії розуміють, що це прекрасні інвестиції і для них, і для економіки.

Якщо ви невелике підприємство десь у Золочеві, то раніше взяти участь у тендері в Одесі для вас було фізично неможливо. Але зараз немає нічого неможливого! ТОВ «ЕСКО-ПІВНІЧ», що займається газовидобуванням, ТОВ “НК Преміум”, яке здійснює оптові продажі нафтопродуктів - всі ці підприємства мають дещо спільне.

Вони не побоялися, спробували - і виграли.  Завдяки системі ProZorro, ці підприємства відкрили для себе нові ринки збуту, знайшли нових працівників та покупців і продовжують розвиватися.                          

Як досягти успіху або лікбез з ProZorro

Працювати в програмі онлайн-закупівель неймовірно просто, як  кажуть, простіше пареної редьки. Для цього вам не потрібна спеціальна комп’ютерна освіта, адже система сама “веде” вас до бажаної мети - участі в тендері.

Підприємець дізнається про початок торгів безпосередньо на сайті ProZorro.gov.ua, або з інформаційної розсилки на мобільний телефон чи e-mail (цю послугу надають авторизовані в сисетмі майданчики), подає заявку , а далі починається “ аукціон навпаки” - редукціон. Той, хто пропонує найнижчу ціну, а його товар відповідає вимогам, які прописано в тендерній документації, отримує контракт. Все надзвичайно легко.

Чого робити не варто або що ж таки робити треба

Потрібно уважно читати супровідну документацію. Через це пропозиції для участі у торгах часто не відповідають вимогам організаторів. Найсумніше те, що причиною цього стає банальна неуважність, через яку учасника і дискваліфікують. Пам’ятайте, що система дозволяє ставити уточнювальні питання до організатора торгів. Цією опцією варто користуватися.

Небажання постачальника скаржитися на недобросовісного організатора торгів. Свою позицію варто відстоювати. Існує чимало  інструментів контролю та оскарження тендерних торгів. Не варто боятися!

Зниження ціни собі у збиток. Постачальник повинен розуміти свою мінімально можливу пропозицію та відштовхуватися від неї. Якщо виникає ситуація, коли під час редукціону конкуренти явно демпінгують, не варто грати за їх правилами.

Цілком імовірно, що учасника із нереально низькою ціною можуть дискваліфікувати за невідповідність умовам закупівлі. Були випадки, коли перемогу отримували компанії, що були і в п’ятій черзі на виграш. Не дозволяйте ввести себе в оману.

Небажання відмовитися від частини маржі. Це інший крайній варіант. У погоні за прибутком постачальник часто не хоче поступатися ціною в момент подання пропозиції і в результаті програє тендер. Дійте раціонально!

Переоцінка своїх можливостей. Постачальник, подаючи свою заявку на тендер, повинен точно розуміти, що в разі виграшу він буде зобов’язаний надати  товари чи послуги вчасно і в повному обсязі. Реально оцінюйте власні можливості!

Затягування подачі пропозицій на торги. Ми живемо в неідеальному світі, де раптом зникає електроенергія та Інтернет. То ж не чекайте до останнього. Бо інколи фортуна може бути не на вашому боці.

Капітуляція після першого програшу.  Не здавайтесь. Проналізуйте свої помилки і рухайтесь далі. Можливо, наступного разу саме ви будете переможцем.

Чому не всі люблять ProZorro

Напевно, це запитання риторичне. Але статистика говорить сама за себе - не всі регіони ефективно використовують можливості онлайн-закупівель. Лідером все ще залишається Дніпропетровськ, а аутсайдером - Черкаси. Чому так?  

Цього року для чиновників у регіонах є дві новини, за класикою: хороша і погана. З одного боку – у зв’язку з децентралізацією в бюджетах стало більше грошей. З іншого – витрачати їх довелось через нову систему ProZorro. Незвично, незручно ( занадто прозоро) та й невигідно - бо ж виграти може лише найкращий, а не той, який вміє “домовлятися”.

Але українські чиновники люди кмітливі - вихід із скрути був знайдений через «допороги». Річ у тому, що закон справді дозволяє купувати без електронних аукціонів товари та послуги дешевше 200 тис. гривень і роботи нижче 1,5 млн. гривень.

Тому не всі і не всюди раді новим онлайн-аукціонам  - бо легко контролювати, а втрачати  те, до чого так звикли, ой як не хочеться. Але ми не зупинимось на досягнутому і  працюватимемо, щоб ви могли безпечно та успішно розвиватися. Разом з ProZorro ми змінимо звичний порядок речей, зруйнуємо стереотипи та побудуємо нову прозору систему. Треба тільки не здаватися.

Олександр Стародубцев. Спецпроект “Тендерна Україна”

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.45
    Купівля 39.45
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
23 квітня
19:02
На фото: "Дедпул і Росомаха"
Вийшов новий трейлер фільму "Дедпул і Росомаха", який побив рекорд всесвіту Marvel
19:01
Ріші Сунак
Британія переведе оборонну промисловість на військову основу
18:23
Данія
Данія надасть Україні €380 млн для критичної інфраструктури, яка використовує відновлювальну енергетику
18:21
На фото: Том Йорк з Radiohead
Фронтмен Radiohead Том Йорк випустив дві пісні, які стали саундтреками до фільму Confidenza
18:18
Ексклюзив
Джо Байден
У Defense Express пояснили, що таке президентське вилучення, яке має пройти законопроєкт про допомогу від США
18:18
фортифікація, обладнання рубежів оборони, ЗСУ
Кабмін виділив ще 8 млрд грн на будівництво фортифікацій
18:09
OPINION
Богдан Логвиненко
Про типаж Вікторії Спартц
18:01
Новини компаній
Переваги металопластикових вікон
18:00
Литва прапор
Литва планує закупити для України радари ППО
17:52
Дамба ДніпроГЕС, Запоріжжя
На Дніпрогес триває розбір завалів і демонтаж, про відновлення енергетичної складової наразі не йдеться, - голова Запорізької ОВА
17:49
Ошукали мешканців Чехії на 5,5 млн грн: в Одесі викрили шахрайський колцентр
17:29
На фото: Лана Дель Рей на фестивалі Coachella
Фестивалю Coachella загрожує $28 тис. штрафу за те, що виступ Лани Дель Рей завершився на 13 хвилин пізніше
17:19
окупанти
Штурмували позиції ЗСУ в Мар'їнці та Вугледарі: СБУ повідомила про підозру 5 бойовикам
17:14
Росія Ленін Фінляндія культура
У Фінляндії закривають музей Леніна, який працював з 1946 року
17:03
військові облігації, Дія
Українці придбали за добу через Дію облігацій на понад 30 млн грн, - Федоров
17:03
Електроенергія
Україна другу добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 23 квітня
16:51
Велика Британія ДСНС допомога Україні
Британія надіслала в Україну найбільшу від 2022 року партію пожежної техніки й обладнання
16:49
Власні програми ЗВО, бакалаврат за 3 роки: Рада підтримала євроінтеграційний законопроєкт щодо вищої освіти
16:48
Посадовця Нацполіції з Дніпропетровщини підозрюють у незаконному збагаченні на понад 14 млн грн
16:38
Ексклюзив
Роман Червінський, суд
"Прокуратура робить усе, щоб дискредитувати власне кримінальне провадження": адвокат Титич про справу Червінського
16:19
Херсонська область
Унаслідок російського обстрілу загинула 82-річна жителька Херсонщини
16:18
ЗРК РФ - С-500 "Прометей"
Шойгу пообіцяв, що цьогоріч російська армія отримає перші зразки ЗРК С-500
16:07
Снаряди 155 мм калібру
У межах військової допомоги США Україна насамперед отримає артилерійські снаряди, - СNN
16:03
OPINION
Віталій Гайдукевич
Зникнення Червінського: це Росія в Україні
16:02
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
15:55
Роберта Мецола
Мецола попередила про загрозу дезінформації з боку РФ, Китаю й Ірану на виборах до Європарламенту
15:50
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
"Росіяни намагаються зайти на наші позиції": офіцер 59-ї Окремої мотопіхотної бригади про ситуацію на напрямку Красногорівка - Нетайлове
15:46
школа в окупації
Росіяни призначають "директорами" навчальних закладів на ТОТ лаборантів і двірників, - Спротив
15:33
Оновлено
У Латвії ухвалили рішення поступово відмовлятися від вивчення російської мови в школах як другої іноземної
15:31
Віктор Янукович
Литва висилає екссоратника Януковича з сім'єю
15:30
На фото: Селін Діон
"Морально важко жити": Селін Діон розповіла, як бореться з невиліковною хворобою
15:28
Аналітика
кіно, кінотеатр
Культура на часі: що з доходами українських театрів на другий рік війни. Дослідження YouControl
15:28
Нацгвардійця, який застрелив 5 людей на Південмаші, засудили до довічного
15:10
Ілюстративне фото
Росіяни атакували ракетами Дніпропетровщину: 4 постраждалих
15:05
Ексклюзив
російські танки, окупанти, оркі
"Намагатиметься перетворити переваги на здобутки": полковник ЗСУ Селезньов припустив, де ворог активізується найближчим часом
14:59
Українське зерно, яке висипали у Польщі
Європарламент на рік продовжив період пільгової торгівлі з Україною
14:57
На фото: Маша Єфросиніна
"Поставив умову": Єфросиніна пояснила, чому не взяла інтервʼю в Жадана
14:50
Запоріжжя
Наводив російські ракети на Запоріжжя: ексдепутат-комуніст отримав 15 років тюрми
14:49
РФ вдарила по приватному сектору Харкова
14:41
На фото: Маша Єфросиніна
"Я була інструментом русифікації України": Єфросиніна прокоментувала мовну суперечку зі Соловій
Більше новин