Як з "фабрики тролів" виросла "фабрика медіа"

4 квітня, 2017 вiвторок
18:19

У Санкт-Петербурзі з'явився медіахолдинг з аудиторією понад 36 млн осіб на місяць, який пов'язани зі скандально відомою «фабрикою тролів». Розлсідування російського сайту РБК

Санкт-Петербург, 5 липня 2016 року. У Куйбишевському районному суді, у двох кроках від Невського проспекту, розглядається позов до «Яндексу» від бізнесмена Євгена Пригожина, власника групи «Конкорд», яка обслуговує знакові заходи за участю президента Володимира Путіна.

Користуючись нормами закону «Про забуття», петербурзький бізнесмен вимагає від пошуковика прибрати з видачі 22 посилання на статті, присвячені його бізнесу — явного і тіньового. Біля дверей зали, передавала «Фонтанка.ру», товпляться «чоловіки в цивільному» і кореспонденти «Федерального агентства новин» (ФАН): усі вони рвонули до лав, тыльки-но секретар суду відкрила двері. Журналістів інших ЗМІ до зали не пустили, опинитися всередины зміг тільки кореспондент місцевого «Комерсанта».

Напередодні засідання людина на ім'я Євген Зубарєв — так само звати директора ФАН — залишив повідомлення в робочому чаті журналістів цього агентства в Skype. Як випливає зы скріншота листування (є в розпорядженні РБК), «всі наявні в СПб кори» повинні прийти в суд за півгодини до початку процесу. «[Потрібно] зменшити число колег, які потрапляють до зали. Завдання — не допустити розповсюдження інформації про назви статей, посилання на які хоче прибрати позивач», — судячи зы скріншоту, вимагав Зубарєв.

Хто були ті загадкові «чоловіки в цивільному», журналісти агентства не знали, але припускали — співробітники офісу Пригожина, згадує колишній кореспондент ФАН. У розмові з журналом РБК Зубарєв заявив, що на тому судовому засіданні був тільки один репортер від агентства і двоє від ФАН-ТВ, і відмовився коментувати «витык нібито з робочих чатів». Аватарка зы скріншота збігається з фотографією аккаунта Зубарєва в Skype, зареєстрованого на його особисту пошту.

Спецоперація вдалася лише частково: журналіст «Комерсанта» зміг проникнути до зали суду і написати новину, а назви статей, які Пригожин хотів прибрати з видачі пошуковика, вже були відомі з попередніх засідань. Приміром, кілька «неугодних» матеріалів стосувалися можливої участі ресторатора у фінансуванні так званої «фабрики тролів» — петербурзької організації, працівники якої нібито повинні писати в блогах коментарі на захист чинної влади, критикувати опозиціонерів, пропагувати патріотичні цінності.

ФАН і частина близьких до нього порталів були пов'язані з «фабрикою тролів» із моменту появи: перші офіси редакцій перебували в будинку 55 по вулиці Савушкіна в Санкт-Петербурзі — цю будівля ЗМІ прозвали «лігвом тролів». Зараз до медіагрупи, де найбільший — ФАН, входить мінімум 16 інформаційних онлайн-ресурсів, дев'ять з яких офіційно зареєстровані Роскомнаглядом як ЗМІ, підрахував журнал РБК (докладніше див. інфографіку).

Головної юридичної структури у групи пов'язаних один з одним сайтів немає. Але це не заважає керівництву організації при знайомстві з представниками федеральних медіа використовувати слово «холдинг», розповів журналу РБК учасник однієї такої зустрічі. Вже зараз «непрофільні» напряму (бухгалтерія, IT тощо) — загальні для всіх редакцій, в групі і справді розмірковують про необхідність «юридичної краси», повідомило джерело, знайоме з роботою «фабрики медіа».

Тривалий час майданчики цього своєрідного «патріотичного холдингу» залишалися на узбіччі медійного простору. В грудні 2015-го сукупна аудиторія сайтів групи ледь перевищувала 5,5 млн користувачів (архівна статистика Alexa Rank), до середини лютого 2017-го на ті ж портали заходили близько 33 млн. Лічильники Liveinternet показують більше значення — понад 36 млн осіб, з них 11 млн — читачі ФАН. Перетин аудиторії порталів всередині групи подивитися неможливо — статистика закрита.

Сайти «фабрики медіа» дружно обходять найбільші російські інформаційні видання в інтернеті: сайт «Комсомольської правди» в той же період відвідали близько 33 млн людей, «РИА Новости» — приблизно 28 млн (дані Liveinternet). А середньомісячна аудиторія федеральної мережі міських інтернет-порталів Regional Network (частина групи компаній Hearst Shkulev) — 25 млн унікальних користувачів, зазначено на офіційному сайті.

Як ЗМІ, колись пов'язані з «лігвом тролів», зуміли обійти визнаних гравців медіаринку? І наскільки успішно їм вдається позбутися «фабричного» минулого?

Фабрична шинель

У 2015 році американський журналіст Адріан Чен приїхав  до Санкт-Петербурга збирати матеріал для New York Times Magazine — ця стаття, лаконічно названа словом The Agency («Агентство»), згодом прославила Савушкіна, 55, як «фабрику тролів» на весь світ. У північній столиці Чен зустрівся з Катаріною Аїстовою, яка нібито мала стосунок до ТОВ «Агентство інтернет-досліджень» (одна з юридичних іпостасей «фабрики тролів»). Та прийшла з чоловіком атлетичної статури, представивши його як свого брата.

Після зустрічі американський журналіст відправився в офісний центр на вул. Савушкіна, 55. У списку орендарів Чен тоді знайшов ФАН, подзвонив по внутрішньому номеру. До журналіста спустився Зубарєв і запросив у свій кабінет: колеги люб'язно поговорили, при цьому керівник видання заперечував будь-які зв'язки з «фабрикою тролів», а себе і агентство називав «жертвами чорного піару».

Наступного дня після від'їзду Чена з Росії на ФАН вийшла замітка про те, що американський журналіст зустрічався в петербурзькому кафе з відомим активістом ультраправих партій Олексієм Максимовим («Мухою») — саме він, як виявилося, прийшов на зустріч з Аїстовою під виглядом її брата. Публікація супроводжувалася знімками, зробленими в кафе прихованою камерою.

Сайт ФАН був зареєстрований в травні 2014 року, редакція заробила приблизно через місяць, розповів журналу РБК один з екс-редакторів видання. Для запуску нового ЗМІ запросили професійних журналістів. Першим головним редактором агентства став колишній топ-менеджер регіонального відділення «РИА Новости» Владислав Краєв (покинув «патріотичний холдинг» у 2015-му), а директором — Зубарєв, екс-редактор «Росбалта», номінант головної премії петербурзького журналістської спільноти «Золоте перо».

Якщо знеособлена «фабрика тролів» завжди існувала «за кадром» і ховалася під різними юридичними масками на кшталт «Главсеть», «Агентство інтернет-досліджень» або «Тека», то ФАН відразу взяв курс на роботу «у відкриту». В кінці 2014-го агентство отримало свідоцтво Роскомнагляду. Засновником ЗМІ виступила однойменна юрособа, на нього ж у реєстрі Роскомнагляду були записані ще три портали — «Економіка сьогодні», «Федеральне агентство подій» і «Вільний час». Як фактичне місцерозташування редакції у свідоцтвах була вказана одна адреса — Савушкіна, 55 (архівні ліцензії збережені на Comobzor.ru).

Застати Зубарєва на Савушкіна, 55, як колись Чен, вже не вийде — 2015 року ФАН переїхав з прославленої американським журналістом будівлі. Причини переїзду колективу тоді ніхто не пояснював, але всі без слів розуміли — сусідство з «тролями» працювало для редакцій «у мінус», розповідає екс-редактор агентства. Хоча організації сиділи на різних поверхах і перетиналися тільки в курилці, їдальні і бухгалтерії, згадують два колишніх працівники редакцій.

Перевозити комп'ютери далеко не довелося: для редакцій ЗМІ орендовали офіс у бізнес-центрі «Ілліч» на вул. Білоостровска, 8 — в кількох кілометрах від «фабрики тролів». У «Ілліча», крім ФАН, зараз працюють «Політика», «Економіка» та «Народні новини». На сайт «Політики сьогодні» йде переадресація з порталу «Федерального агентства подій» (ФАП; fapnews.ru), підтримка якого припинилася в грудні 2016-го: в англійському сленгу слово fap вживається у значенні «мастурбація», тому як би не старалася редакція, пошуковики вперто викидали новини ФАП з видачі, сприймаючи як порносайт, сміється Зубарєв.

Кореспондента РБК директор агентства зустрів не в особистому кабінеті, а в невеликому ньюзрумі, який ніби спеціально звільнили для інтерв'ю: на комп'ютерних столах — особисті речі кореспондентів, під час зустрічі в кімнату заглянув молодий чоловік, але, побачивши керівника, злякано зачинив двері. Розповідаючи про ФАН, Зубарєв явно пишався досягненням рекордної читаності. Але на гострі запитання відповідав, відводячи очі. «Фабрика тролів»? З нею ФАН ніяк не пов'язаний». «Чому сиділи на Савушкіна? Там було дешево і зручно».

Після переїзду частини редакції в новий офіс на «фабриці тролів» почала зростати нова порція інформаційних порталів для «патріотичного холдингу». В кінці 2015-го на Савушкіна з'явилися мінімум п'ять ресурсів — «Слово і діло», «Політпазл», «Інфореактор», «ПолітЕксперт», «Ньюінформ», їх загальна аудиторія сягає майже 9 млн осіб.

У лютому 2017-го «Інфореактор», «ПолітЕксперт», «Ньюінформ» отримали свідоцтва ЗМІ від Роскомнагляду, засновником вказано петербурзьке ТОВ «Новинфо». Єдиний власник фірми — якийсь Юрій Краснов. Коли кореспондент журналу РБК подзвонив йому, представившись співробітником наглядового органу, він підтвердив, що фактично три редакції «Новінфо» сидять на Савушкіна.

Зв'язок з іншими порталами медіагрупи опосередкований, але простежується: адміністратор групи «ВКонтакте» порталу «Слово і діло» спілкувався з кореспондентом журналу РБК з IP-адреси, який принаймні до літа 2016-го був орендований ТОВ «Главсеть» (одне з юросіб «тролів»). З цього ж IP писали повідомлення РБК два співробітники «Інфореактора». А керівник «Політпазл» Володимир Мезенцев близько року тому представляв в Instagram «Слово і діло» як «своє дітище», пост супроводжувався словами « <...> Ми прийшли. Похмурі від того, що нашу Росію оббрехали».

Свідоцтва Роскомнагляду і взятий курс на цивілізовану роботу поки не дозволяють «патріотичному холдингу» повністю позбавитися від «фабричного» минулого. Жоден з 16 порталів не вказує на своєму сайті адресу, де реально знаходиться в редакції. Так, «Народні новини» до початку березня відправляли всіх потенційних гостей у житловий будинок на околиці Санкт-Петербурга: на запитання журналу РБК про те, чи не ускладнює це порталу комунікацію із зовнішнім світом, головний редактор видання Тимофій Шабаршин нічого не відповів, але незабаром адреса на сайті була виправлена на провулок Червоногвардійський, 23 — сусідня від «Ілліча» будівлю. Там знаходиться і редакція ФАН, судячи з інформації на порталі (станом на 10 березня).

У «Іллічі» редакції «фабрики медіа» орендують два поверхи — близько 1 тис. кв. м, з окремим входом з вулиці. Не кожен охоронець бізнес-центру знає, де знаходиться ФАН або дружні йому редакції, а табличок з назвами немає. Як і у випадку з адресами, система менеджменту «патріотичного холдингу» вибудувана за кращими тіньовим стандартам.

Бригадир-розробник

У сутінках кавово-червона будівля «Ілліча» нагадує типовий скандинавський бізнес-центр: у величезних, майже панорамних вікнах будівлі горять лампи, штори розкриті. Брудну і непривабливу Білоостровску заливає офісний світло, з вулиці можна спостерігати за життям компаній-орендарів. Вікна, за якими працює ФАН, щільно прикривають молочного кольору жалюзі. Лише притулившись до скла, можна на першому поверсі крізь щілинки розгледіти невеликий ньюзрум, календар із Володимиром Путіним на стіні і комп'ютери з проставленими інвентарними номерами.

Прогулятися офісом кореспонденти журналу РБК не змогли: з того, що вдалося побачити зсередини — ті ж офісні столи з комп'ютерами, за якими працюють співробітники віку 25-30 років. Медіагрупою керують відразу декілька менеджерів, але лише Зубарєв офіційно представлений на сайті ФАН. Управління редакціями відбувається за географічним принципом. Свій керівник є в «Ілліча», де сидить колектив приблизно зі 100 осіб із п'яти медіапорталів холдингу. У редакцій на Савушкіна, де працюють близько 125-150 співробітників мінімум з шести сайтів, — свій менеджер.

«Хабом» на Білоостровскій керує 29-річний Олексій Нікіфоров. До приходу в «фабрику медіа» на початку 2016 року він очолював невелику фірму «Спецстройпроект», яка займалася, наприклад, виготовленням металоконструкцій для птахівничого заводу «Більшовик» із Ленінградської області. «Втомився від будівництва, у цій сфері стало менше коштів, а більше слів і обіцянок. Захотілося чогось нового, побачив оголошення на HeadHunter і відгукнувся», — пояснює Нікіфоров зміну професії кореспонденту журналу РБК. У нього немає публічних акаунтів в соцмережах, а на знімку з редакції, який викладала в Instagram його заступник, Нікіфоров прикриває обличчя рукою.

Зараз він офіційно представляє холдинг на ділових переговорах, хоча генеральним директором ТОВ «Федеральне агентство новин» в ЕГРЮЛі числиться Зубарєв. Останній відхрещується від адміністративної роботи: в розмові з журналом РБК він кілька разів підкреслив, що відповідає лише за вміст, а всі господарські питання — на його молодому колезі.

Редакціями, які працюють на Савушкіна, керує Олег Васильєв, розповіло журналу РБК джерело, знайоме з діяльністю «патріотичного холдингу». На відміну від Нікіфорова, до медіасфери Васильєв імовірно працював на «фабриці тролів»: екс-співробітник ТОВ «Інтернет-дослідження» Марат Миндяров в 2015 році в інтерв'ю «Новій газеті» називав Васильєва одним з топ-менеджерів організації.

Той же Васильєв нібито просив екс-співробітницю «фабрики тролів» Ольгу Мальцеву не виносити на публічний простір історію з її звільненням без виплати допомоги по вагітності, стверджувало Бі-бі-сі (у агентства є запис розмови). Мальцева на цю пропозицію не погодилася і подала до суду, але програла у лютому 2017-го, випливає з картки справи. У розмові з «Новою газетою» вона згадувала, що її штрафували за запізнення і сміх на робочому місці. Джерело журналу РБК, знайомий з роботою на Савушкіна, підтверджує, що Васильєв часто приймає «абсурдні адміністративні рішення». Поспілкуватися з Васильєвим не вдалося: як і Нікіфоров, він, очевидно, уникає зайвих контактів — телефон, за яким він спілкувався в період конфлікту з Мальцевою, вже не використовується.

Утім, Нікіфорова і Васильєва навряд чи можна назвати головними кураторами «фабрики медіа» — швидше, виконавцями. Колишній співробітник одного зі ЗМІ групи, згадує, що «ключові питання потрібно було вирішувати з [Михайлом] Бурчиком». Частина співробітників «патріотичного холдингу», до яких журнал РБК звертався з проханням поговорити або прокоментувати той чи інший факт, повідомляли про це якомусь Михайлу Леонідовичу — таке ж по батькові у Бурчика.

30-річний Бурчик розвивав власні компанії VkAp.ru і GaGaDo, які займалися розробкою ігор і додатків для соцмереж, так і для мобільних платформ, писав у 2010 році журнал «Секрет фірми». Також петербурзький IT-підприємець видавав газети для муніципальних округів «Смольнинский» і «Палацовий» (дані сайту держзакупівель). Журналу РБК Бурчик заявив, що не працює в медіахолдингу, а «консультує його» як фахівець з просування та розвитку інтернет-проектів. Розповідати подробиці співпраці Бурчик відмовився — як і відповідати на інші питання.

У 2014 році хакерська група «Шалтай-Болтай» опублікувала низку листів, якими обмінювалося керівництво «фабрики тролів» (справжність листування підтверджували джерела «Фонтанка.ру»). В одному з файлів Бурчик був вказаний як «виконавчий директор «Агентства інтернет-досліджень». Свій зв'язок з Савушкіна, 55, у розмові з Ченом підприємець заперечував. Як зазначено в базі «СПАРК-Інтерфакс», Бурчик володіє компанією «Агентство комерційних новин» і очолює її: фірма з виручкою близько 8,5 млн руб. (за 2015-й) створена наприкінці 2013-го, основний вид діяльності — робота інформаційних агентств. Чим саме займається компанія, журналу РБК з'ясувати не вдалося.

По мірі того, як «фабрика медіа» розросталася, в неї вливалися петербурзькі журналісти місцевих ЗМІ. Не всі вони поділяли ідеологічну повістку «патріотичного холдингу», розповідає колишній співробітник ФАН, але іншої роботи не було. Крім того, незважаючи на обмеженість фінансових ресурсів, зарплати в медіагрупі по низці позицій за місцевими мірками вище середньоринкових.

Кожному за його працю

«Інформаційно супроводжую діяльність державних органів, [нецензурне слово]», — так у Twitter описує свою діяльність головний редактор одного з порталів холдингу, який раніше працював у петербурзькій редакції федеральної газети. Його колега по медіагрупі гордо демонструє в Instagram трирічну візу до США і пише в Facebook про любов до Лос-Анджелеса: у робочий час її видання публікує перекладну статтю під назвою «Правдива брехня: як Обама і його вірні помічники дурять американський народ».

Середній оклад, зазначений у вакансіях петербурзьких ЗМІ на посаду кореспондентів і редакторів, становить 43 тис. руб., розповів журналу РБК представник HeadHunter. ФАН тільки працівникам низького рівня — контент-менеджерам — готові платити 45 тис. руб. Їх обов'язок — рерайтить по 20-30 заміток на день. Зарплати випускових редакторів, які повинні додзвонюватися до експертів і готувати, за визначенням Нікіфорова, «ексклюзивні матеріали» — за 3-7 щодня — складають близько 55 тис. руб. Трохи більше 60 тис. руб., отримують шеф-редактори. В одному тільки ФАН на цій посаді працюють п'ять осіб: вони шукають теми і виправляють помилки у текстах підлеглих, розповідає Зубарєв.

Співрозмовник журналу РБК, який працював у кількох різних виданнях холдингу, називає озвучені суми «близькими до реальних». «У ФАН зараз люди йдуть через зарплати», — визнає головний редактор великої петербурзького газети. Редакції працюють по-білому, стверджують Нікіфоров і Зубарєв, зарплатний проект — у банку «Санкт-Петербург». Сталося це з літа 2016-го, уточнює джерело журналу РБК, знайоме з керівництвом медіагрупи. «І раніше, і зараз у нас все було в рамках закону», — наполягає Зубарєв.

Окремі співробітники отримують «бонус» у вигляді власного медіа: холдинг досі не має єдиної юридичної особи. Приміром, ТОВ «Федеральне агентство новин» дісталося колишній співробітниці «Газети.ру» і екс-головному редактору «Народних новин» Ганні Ботневой, яка пішла з усіх структур групи в серпні 2016 року. Вона не стала відповідати на питання журналу РБК, чому досі числиться у власників ФАН, пославшись на підписані раніше документи про нерозголошення.

Дружина головного редактора ФАН і за сумісництвом шеф-редактор порталу Тетяна Степанова володіє ТОВ «Народні новини», а власником ТОВ «Економіка сьогодні» числиться Олена Васильєва (за даними «СПАРК-Інтерфакс»), повна тезка головного редактора однойменного видання. Васильєва та Степанова не відповіли на питання журналу РБК, яким чином вони раптом виявилися власниками медіабізнесу. «Це не злочин», — заявив Зубарєв на питання про практику записувати активи на співробітників.

Утримання медіахолдингу з редакторами-власниками обходиться до 15 млн руб. в місяць. У цю суму входить і вартість оренди в «Іллічі», наводить цифри Нікіфоров. Джерело журналу РБК, близькому до керівництва групи, озвучує велику суму — 20-22 млн руб. щомісяця. Таким чином, робота «фабрики медіа» при штатній чисельності 225-250 осіб коштує від 180 до 264 млн руб. на рік.

Друга цифра ближча до реальності, судячи з витрат петербурзького АТ «АЖУР-Медіа» (найбільший актив — «Фонтанка.ру»). У 2015 році група витратила на утримання 80 працівників та офісні витрати 113 млн руб., слід з «СПАРК-Інтерфакс». У 2016-му витрати трохи підросли — до 120 млн руб., говорить співрозмовник в одному з місцевих видань, знайомий з роботою «АЖУР-Медіа».

Утім, у «патріотичному холдингу» не орієнтуються на місцеві ЗМІ, не вважаючи їх конкурентами. «Ми працюємо по федеральній повістці. Наша мета — бути як «РИА Новости», ТАСС, РБК або RT», — розповідає Нікіфоров. З 16 ресурсів «фабрики медіа» місцевого порядку зараз «закривають» тільки «Невські новини». Відразу кілька порталів — «Політика сьогодні», «Політексперт», «Слово і діло», «Политпазл», «Журналістська правда» — висвітлюють геополітичні конфлікти, протистояння Росії і Заходу, а сайти «Новинне агентство Харкова», «КиївЗМІ» — події в Україні. «Економіку сьогодні» в холдингу позиціонують як бізнес-видання, а «ПолітРоссия» не цурається новин на кшталт «Настя Задорожна виклала фото без білизни». Однак ФАН намацав ексклюзивну повістку.

На лінії вогню

Липень 2016-го, південно-східна провінція Туреччини Хаккярі. Загони народної самооборони курдів і регулярна турецька армія ведуть запеклі бої. У віддаленні — гірський табір курдів: у ньому, на вузькій гірській гряді, у скельних полицях, ночують у спальниках кореспонденти ФАН Кирило Романовський і В'ячеслав Дружинін. Однієї ночі стався обстріл: Романовський різко схопився і рюкзак, що лежав у нього в ногах, полетів вниз зі скелі. «Залишатися ніяк не можна було, ми підвелися з місця, запакувавши все з максимально можливою швидкістю», — згадує Романовський у розмові з журналом РБК. Того дня зі скелі разом з рюкзаком відлетіли медикаменти і гермосумка з грошовим НЗ, а також прикріплений збоку штатив.

Вперше військові кореспонденти ФАН вирушили до Сирії в 2015 році, ще до початку операції російських ВКС. Модель роботи в гарячих точках була обкатана раніше в Україні: портали медіахолдингу повномасштабно висвітлювали бойові дії на території Донецької і Луганської народних республік, в тому числі силами власних кореспондентів. У 2015 році репортер «Невських новин» Андрій Захарчук навіть був затриманий у Миколаєві співробітниками СБУ, але його вдалося включити у програму обміну полоненими і повернути в Санкт-Петербург.

У Сирії ФАНовці працюють позмінно — бригадами по дві людини. Відрядження триває близько півтора-двох місяців, після чого місяць-півтора журналістів задіють у Росії, розповідає Романовський. Він навчався в Берлінському університеті, працював репортером з Донбасу для ФАН і заснованого агентством порталу «Журналістська правда». До початку 2016 року військову тему відпрацьовували три пари журналістів, зараз їх дві. Вартість місячного перебування кореспондентів у зоні бойових дій становить $1,5 тис. без урахування вартості перельоту, розповідає Романовський. Одна поїздка в Сирію приносить журналісту 75-150 тис. руб., повідомив журналу РБК джерело, знайоме з керівництвом холдингу.

З початку освітлення сирійських подій воєнкори ФАН отримували акредитацію через місцеві Міністерство інформації та Міністерство оборони. Після появи російських військових журналісти продовжили працювати через сирійську владу: за словами Романовського, з прес-службою Міноборони Росії контактують лише «періодично». «Тим, хто отримує акредитацію в Хмеймиме (авіабаза ВКС РФ в Сирії. — РБК) у російських військових, в принципі нічого не показують. Вони під цілодобовим наглядом нашого контингенту і зняти щось гідне просто не вийде», — розповідав у лютому 2017-го в інтерв'ю відомому військовому блогеру Анатолію Несмияну (Ель Мюрид) колишній военкор ФАН Дмитро Жайворонків. Сам Жайворонків відмовився обговорювати з РБК свою роботу в Сирії.

З усіх російських ЗМІ, що працюють у найгарячішій точці планети, ФАН справді найменше контактує з командуванням збройних сил Росії, визнає Романовський. Однак за таку самостійність доводиться платити: до Сирії кореспонденти видання добираються самостійно, а не транспортом Міністерства оборони. Спочатку — до Бейрута, столиці Лівану, далі автобусом або таксі до Дамаска.

У зоні бойових дій бригади агентства супроводжує перекладач і провідник — зазвичай це одне і те ж обличчя. Зокрема, подібні послуги журналістам ФАН надає відставний сирійський генерал Самі Шиха, отримав військову освіту в СРСР і добре знає російську мову, розповів РБК военкор, знайомий з методами роботи агентства в Сирії. Військове минуле Шиха допомагає журналістам, так як цивільного спеціаліста загорнули б на першому ж блокпосту, стверджує співрозмовник журналу РБК. Шиха спілкується з журналістами ФАН не тільки на театрі військових дій, але і, наприклад, коментує їхні фотографії в Facebook. Ті у відповідь називають його «дорогим генералом».

Незалежність від російського військового відомства дозволяє воєнкорам ФАН випереджати колег з інших ЗМІ. «Кореспонденти ФАН і ANNA-News (новинний портал, висвітлює події в Україні та Сирії; не пов'язаний з «патріотичним холдингом». — РБК) — справжні «відморозки». Лізуть в саме пекло», — розповідає співрозмовник журналу РБК, близький до російського Центру примирення ворогуючих сторін. Наприклад, у повторно звільнену Пальміру журналісти ФАН увійшли разом зі штурмовими загонами сирійської армії: вранці 3 березня 2017-го агентство першим з російських ЗМІ опублікувало відеосюжет Романовського і його партнера Романа Мартиновича про взяття цитаделі — старовинної фортеці в центрі міста. На сайті телеканалу «Вєсті» репортаж военкора Євгена Піддубного з'явився тільки ввечері того ж дня.

Одна з причин успішної роботи кореспондентів ФАН у Сирії — допомога так званої «Приватної військової компанії (ПВК) Вагнера», впевнене джерело журналу РБК, близьке до Центру примирення сторін. «Так, зв'язки ПВК використовувалися», — підтвердив воєнкор, близько знайомий з журналістами «патріотичного холдингу». Бійці ПВК під командуванням Дмитра Уткіна («Вагнера») брали участь у першому штурмі Пальміри навесні 2016 року, писав раніше журнал РБК. Фірми, що мають стосунок до бізнесмена, обслуговували базу в Молькино (тренувальна база в тому числі для бійців «Вагнера»). А за даними «Фонтанка.ру», «Вагнер» упродовж двох років переміщався по Росії в компанії людей з оточення Пригожина.

На питання про допомогу з боку «ПВК Вагнера» Романівський відповів, що за чотири відрядження ні разу не бачив її бійців. Зараз їх там дійсно немає, розповів РБК співрозмовник, близький до Центру примирення сторін. «Вони [ПВК «Вагнера»] були виведені восени», — підтвердило джерело, знайоме з подробицями роботи цієї ПВК в Сирії. Обидва співрозмовники журналу РБК стверджують, що в регіоні зараз діють інші російські ПВК, що не мають стосунку до «Вагнера» як командира. Наявність у Сирії неофіційних підрозділів підтверджують дані Conflict Intelligence Team: у березні дослідницька група оприлюднила список з мінімум дев'яти російських бійців, загиблих у 2017 році.

Хто б не допомагав ФАН, постійні новини і регулярні онлайн-трансляції, забезпечені відео з передової, а також зведення сирійських подій по шість разів на день, що нагадують армійські, принесли плоди: наприклад, за запитом «Сирія новини» в пошуковій видачі «Яндекса» на першому місці в початку березня з'являвся сайт петербурзького агентства. Нікіфоров пояснює, що підзвітні йому ЗМІ активно використовують технології SEO, оптимізуючи новини за ключовими словами і підлаштовуючись під потреби користувачів.

Щоправда, частка такого трафіку в середньому по всіх порталах «фабрики медіа» ледь перевищує 8,5% загальної відвідуваності, показує статистика Similarweb за лютий. У того ж ФАН і зовсім близько 4%: у п'ятірці найбільш популярних ключових слів — поєднання «новини україни», «новини новоросії», «сирія». Більший ефект, ніж робота з пошуковими системами, порталам медіагрупи дає співпраця з провідними тизерними (обмінними) мережами та партнерство з федеральними виданнями. Обмін посиланнями з «федералами» дозволив кільком порталам «патріотичного холдингу» злетіти в рейтингу цитованості «Медіалогії». А «тізерки» зараз приносять майже половину всієї аудиторії сайтів холдингу.

Дріжджі бурхливого зростання

7 березня 2017 року уральський портал Ura.ru розмістив новину про те, що вчені із США і Китаю з'ясували, в таксі якого кольору небезпечніше всього сідати. У другому абзаці замітки автор поставив гіперпосилання на повідомлення «Народних новин», у третьому — на ФАН. В той же день «Газета.ру» розповіла про матеріалі Wall Street Journal про жорсткість політики Дональда Трампа щодо Росії, додавши всередину посилання на статтю ФАН, а не на оригінальну публікацію американського видання.

Портали всередині «фабрики медіа» щедро обмінюються новинами один з одним, тим самим збільшуючи видимість тексту в інформаційному просторі і популяризуючи один одного серед читачів. Однак такий вид співпраці не враховується в рейтингу цитованості «Медіалогії», куди ФАН увірвався так само стрімко, як в число найпопулярніших ЗМІ країни.

ФАН було заведено в систему моніторингу в серпні 2016 року як інформаційне агентство, розповіла журналу РБК представник «Медіалогії» Надія Жуковська. За підсумками року петербурзьке медіа з федеральними амбіціями посіло сьоме місце, залишивши позаду, наприклад ІА «Регнум». При цьому ривок відбувся в період з жовтня по грудень — за цей час індекс цитування основного ресурсу «патріотичного холдингу» рвонув майже вшестеро, випливає з даних системи моніторингу «Медіа», з якими вдалося ознайомитися РБК за допомогою одного з партнерів «Медіалогії».

Деякі федеральні ЗМІ особливо завзято взялися за співпрацю з петербурзьким виданням. Наприклад, у грудні лідером за цитуванням ФАН була «Газета.ру» (близько 33% від загального індексу цитованості за місяць), на другому і третьому — «Известия» і «Національна служба новин (НСН) відповідно з показником близько 15%, далі розташувався портал Ura.ru (близько 5%). Лише 2 березня «Газета.ру» опублікувала 24 матеріали з посиланням на ФАН, 3 березня — 25, порахував журнал РБК. НСН 8-10 березня щодня розміщувала за десять новин агентства. У свою чергу, ФАН та його ресурси щедро публікують новини колег: приміром, на порталі з'являються щодня близько шести нотаток НСН.

Для підвищення індексу цитування ФАН пропонує федеральним ЗМІ обмінюватися посиланнями на матеріали, розповів РБК співрозмовник у великій медіакомпанії. «Деякі навіть скаржилися, що вони роблять це надто агресивно», — каже він. Таку пропозицію і отримав кореспондент РБК від Нікіфорова після інтерв'ю. ФАН і РБК могли б співпрацювати у просуванні власних ексклюзивних матеріалів, приділяючи стрічкам новин один одного «трохи більше уваги», окреслив суть спільної роботи один з керівників «фабрики медіа».

Керівники ЗМІ, помічених в активному обміні посиланнями з ФАН, не поспішали відповідати на запитання журналу РБК про партнерство. Шеф-редактор Ura.ru Іван Некрасов у підсумку визнав, що його портал та ФАН дійсно взаємно цитують один одного, співробітництво почалося в грудні 2016-го. Рішення, за його словами, було пов'язане з поведінкою федеральних видань, які публікують інформацію Ura.ru без посилань на першоджерело: «Це називається не ділитися цитованістю». Колега Некрасова, головний редактор НСН Сергій Горбачов не бачить нічого аномального в постійному зверненні до новин ФАН: це нормальна журналістська практика, упевнений він. Представники «Газета.ру» та «Известий» не відповіли на питання журналу РБК.

Цитованість при взаємному обміні посиланнями росте як на дріжджах, бачать у «Медіалогії». «Ведеться аналіз ситуації, після якої в систему оцінки можуть бути внесені зміни», — розповіла представник моніторингової компанії, не уточнивши, чи означає це, що ФАН чекає болюче падіння в рейтингу. На кількості читачів взаємний обмін посиланнями позначається не сильно: наприклад, на початку березня з ФАН на Ura.ru на добу переходили 130 осіб, виходить зі статистики Liveinternet. Тому, якщо агентство втратить позиції в індексі цитування, не факт, що втратить свою більш ніж 11-мільйонну аудиторію: відвідуваність зростає з інших причин.

Віднесені мережами

«Один «клік» без ГЕО обійдеться в 75 коп.», «тільки Росія — від 95 коп.», «500 тис. переходів на місяць — без проблем», — лаконічно писав у Skype керівник проекту Ex.24smi.info Ілля Вавилонський, до якого кореспондент РБК звернувся під виглядом представника петербурзької онлайн-газети. Ex.24smi.info була обрана не випадково: ця обмінна мережа — одне з основних джерел трафіку для «Федерального агентства новин», що змогло за рік збільшити відвідуваність ушестеро.

У лютому прямий трафік ФАН — число читачів, які набирають в адресному рядку riafan.ru — не перевищувало 27%, випливає з даних SimilarWeb. У багатьох інших порталів «фабрики медіа» частка прямих заходів взагалі мінімальна: в «Інфореактора» і «Політпаззла» — 6-7%, в «Слова і справи» — 1,4%. При цьому у тих, кого команда холдингу хоче потіснити з вершини топових ЗМІ, число вірних читачів набагато більше: наприклад, прямий трафік «Комерсанта» за той же період склав понад 50%, у «Комсомольской правды» — 53%.

Основний потік користувачів ФАН отримує з обмінних мереж, новинних агрегаторів та інших непрямих джерел: їхня частка — понад 60%. Половину приносять мережі Lentainform.com і Ex.24smi.info, показує SimilarWeb. Принцип роботи обмінних мереж простий: на сайтах ЗМІ розміщуються банери із заголовками статей, опублікованих іншими членами мережі, при кліку на посилання читачі спочатку потрапляють на Lentainform.com, СМИ2, Ex.24smi.info та ін., а звідти — на майданчик будь-якого партнера за обмінною спільнотою.

При правильному налаштуванні такі мережі дійсно можуть дати істотний приріст аудиторії, розповів виконавчий директор холдингу «Е-генератор» Павло Власов-Мрдуляш. В «Е-генератор» входить мережа СМИ2, з якої в тому числі працює ФАН. «Підозр у тому, що у них накручений ботами трафік, у нас немає, інакше ми б не співпрацювали», — стверджує Власов-Мрдуляш.

Обмін читачами через тизерну мережу відбувається на безкоштовній основі, однак при бажанні частину переходів можна купити, розповідає гендиректор агентства «Отмедіа» Антон Мамонтов. За його словами, в середньому вартість одного «кліка» починається від 10 коп., ціна залежить від якості та типу джерела. «Я не вірю, що при різкому зростанні відвідуваності можна обійтися без покупного трафіку», — вважає Мамонтов. З урахуванням ціни в 95 коп., названої представником Ex.24smi.info, 1 млн відвідувачів на місяць міг би обійтися ФАН 950 тис. руб.

Нікіфоров підтверджує, що портали холдингу активно працюють з обмінними мережами та іншими майданчиками з просування матеріалів, про комерційну складову співпраці він нічого не говорить. На першому етапі з обмінними мережами працювали на платній основі — «для тестування якості трафіку і оцінки перспектив», уточнює джерело журналу РБК, знайоме з діяльністю холдингу. Зараз точково просуваються деякі новини, бюджет не більше 150 тис. на місяць на всі майданчики, додає він.

Продати аудиторію тізерних мереж рекламодавцям проблематично, вважає Мамонтів: їм складно оцінити якість і ядро аудиторії. «Рекламодавці відучилися купувати «по репутації», — не згоден Власов-Мрдуляш, відзначаючи, що комерційні партнери знайдуться і для ФАН. Випадкові читачі з обмінних мереж теоретично можуть перетворитися у вірних шанувальників ресурсу, вважає Власов-Мрдуляш. Він не зміг сказати, як швидко це може статися і яка частина непрямого трафіку за статистикою перетворюється в лояльну аудиторію.

Оцінити, чи влаштовує рекламодавців структура трафіку ФАН чи ні, неможливо. Виторг у «патріотичному холдингу» не розкривають, а Нікіфоров і Зубарєв навіть частково не збігаються в свідченнях. Відповідальний за господарську частину заявив, що ФАН та інші ресурси — «приватна компанія, утримує себе за рахунок реклами». Відповідальний за контент лише поділився планами вивести ФАН на самоокупність. У 2015 році, судячи з даних «СПАРК-Інтерфакс», виручка «Федерального агентства новин» склала 7,4 млн руб., «Невських новин» — 1,8 млн руб. В «Економіки сьогодні» і «Народних новин», створених тільки 2016 року, звітності в базі немає.

Кореспондент журналу РБК вивчив сайти «фабрики медіа»: на час підготовки статті банерна реклама була тільки на ФАН (оператор зв'язку МТС, будівельний холдинг ЛСР), на «Політпазлі» всередині статей вистрибували рекламні ролики. Окремі телефони рекламної служби з усього холдингу є тільки у ФАН і «Невських новин», в обох випадках слухавку здіймає один і той самий співробітник на ім'я Денис. «Я поки один відповідаю за рекламу», — поскаржився він, коли кореспондент журналу РБК подзвонив йому і представився працівником маркетингового агентства, який хоче дізнатися про умови співпраці. У редакціях «Економіки сьогодні» та «Політики сьогодні» всі комерційні пропозиції попросили надсилати на загальну пошту видань.

На сайті «Народних новин» радять звертатися з такими питаннями за адресою [email protected]. Кореспондент журналу РБК послухався поради: відповіді від компанії, яка нібито «продає рекламу у провідних ЗМІ РФ і СНД», не послідувало. Крім цієї гучної самопрезентації на головній і єдиній сторінці сайту Smiads є тільки список видань-партнерів. Його можна розділити на дві групи: одна — ЗМІ «патріотичного холдингу», включаючи портали українських новин Nahnews і Pohnews, друга — відомі на ринку видання, наприклад, Ura.ru «Дні.ру», «МК» і «Парламентська газета». У всіх чотирьох редакціях журналу РБК спростували факт співпраці з порталом Smiads. Зубарєв заявив РБК, що вперше чує про це агентство.

При такому ставленні до продажу реклами єдине джерело фінансування — дотації. Зубарєв категорично відмовляється назвати ім'я таємничого приватного інвестора. «Чи допомагають структури Пригожина? Я коментувати не можу».

Інформаційний плющ

«Фабрика тролів» разом із телеканалом RT згадувалася у відкритій частині доповіді спецслужб США про втручання Росії у вибори американського президента, опублікованій на початку січня 2017-го. Ця історія — участь «фабрики» — не отримала публічного продовження, проте журнал РБК зміг знайти мінімум одне співтовариство в Facebook, яке активно підтримувало Трампа в передвиборній гонці — Secured Borders. Про причетність цього співтовариства до «фабриці» розповіло джерело, знайоме з її діяльністю, його слова підтверджує отриманий редакцією журналу РБК скріншот з результатами однієї з рекламних кампаній співтовариства (доступ до подібної статистики неможливий без адміністраторства сторінки).

Secured Borders, створене з метою «захистити нашу країну [США] прямо зараз від ризику, відкинувши ліберальну фігню», має майже 140 тис. шанувальників. Приміром, охоплення одного з постів спільноти, що рекламувалася в період виборів, перевищила 4 млн осіб, які поставили понад 310 тис. лайків і близько 80 тис. разів расшарили запис, слід з скріншота. Це середні цифри за підсумками рекламних кампаній, уточнює співрозмовник журналу РБК: число великих тематичних співтовариств, з допомогою яких «фабрика тролів» поширювала інформацію в період американської кампанії, — близько 15 штук, загальний денний охоплення тільки за ним складав 12-15 млн осіб.

Інше співтовариство, про який дізнався журнал РБК, — Tea Party News у Twitter (майже 22 тис. читачів). Судячи з внутрішньою статистикою, співтовариства, наприклад, на початку листопаді 2016 року твіти цього облікового запису були показані близько 1,6 млн разів. Щотижнева кількість переглядів постів, опублікованих співробітниками «фабрики тролів» у соцмережах (крім Facebook, також Twitter, Instagram, Tublr), досягала в період кампанії 30-50 млн, більшою популярністю користувалися повідомлення «проти Хілларі», випливає з статистики, отриманої редакцією журналу РБК (її справжність підтвердило джерело, знайоме з діяльністю організації).

Ніхто з пов'язаних з «фабрикою тролів» людей офіційно не відповів на запитання журналу РБК про те, чи має організація стосунок до Secured Borders і Tea Party News і чи заслужено згадується в доповіді спецслужб. Запит журналу РБК, переданий Пригожину, залишився без відповіді. В кінці грудня 2016 року США розширили санкції проти Росії у зв'язку з ситуацією на Україні: до нового списку потрапив і Пригожин, за надання фінансової, матеріальної або технологічної підтримки <...> високопосадовцям» Росії. Джерело журналу РБК в оточенні бізнесмена уточнює: внесення в санкційний список може бути пов'язано з діяльністю «фабрики тролів».

Якщо «фабрика тролів», імовірно створена на гроші Пригожина, так і залишилася тіньової організацією з сумнівною репутацією та ідеологічно спірним завданням, то «фабрика медіа», що нібито існує на його ж гроші, вже стала інформаційно-новинним холдингом з найбільшою в країні аудиторією. Грошей не приносить, але, як зауважує екс-редактор ФАН, проект зі створення «патріотичного холдингу» не можна вважати збитковим: «прибуток не завжди монетизують на тому ж рівні, де проводиться контент».

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.94
    Купівля 38.94
    Продаж 39.46
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.84
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
14:03
Інфографіка
Ціни на пальне АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:00
OPINION
Євстратій Зоря
Навіть прихильники РПЦ в Україні визнають, що її документи — фашизм
13:59
фейк
"За терактом у Москві стоять ЦРУ та СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 29 березня
13:55
зерно, зернова угода
Україна за 7 місяців експортувала новим коридором більше вантажів, аніж за рік роботи зернової ініціативи за участі РФ
13:50
Чорне море, Крим
Окупанти перекидають танки в Крим для оборони півострова, - "Атеш"
13:42
Обстріл, Харків
Нові боєприпаси РФ можуть долітати до будь-якого району Харкова, - Синєгубов
13:39
електроенергія
Україна експортуватиме електроенергію попри атаки РФ: ситуація в енергосистемі станом на 29 березня
13:35
долари
Україна отримала $1,5 млрд позики від Японії та Великої Британії
13:20
Оновлено
"Моя страсна п’ятниця почалася в укритті": посол Британії про атаку РФ на Україну 29 березня
13:04
транспортна карта
У Києві з 1 квітня транспортна карта подорожчає на 25 грн
12:59
На фото: Софія Морозюк
Скандальна художниця Морозюк виставила на продаж свої картини по $5 тис.
12:59
У Києві до 15 червня обмежать рух транспорту Північним мостом. Причина
12:51
Бузок
Синоптикиня Наталка Діденко анонсувала на вихідних сонячну погоду
12:49
Ексклюзив
На фото: поранений в стабпункті
Студент КПІ розповів про гусеничні евакуаційні ноші, які допомагають рятувати бійців з поля бою
12:47
Зеленський РНБО
Зеленський провів засідання РНБО в оновленому складі: окреслив для органу 5 завдань
12:36
Загибель помічника Залужного Частякова: завершено розслідування щодо офіцера, який подарував гранати
12:12
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
12:11
Постачали в РФ граніт для виготовлення пам’ятників загиблим окупантам: СБУ затримала підозрюваних
12:08
OPINION
Юрій Богданов
"Синіми светрами" у "Крокус-Сіті" закривають провал ФСБ
11:52
Україна повернула тіла 121 полеглого захисника
11:50
На фото: 50 Cent
Колишня дівчина репера 50 Cent звинуватила його в зґвалтуванні та фізичному насильстві
11:49
польща україна , біженці
Польща планує надати біженцям з України право змінити статус перебування: подробиці
11:37
ППО збила 3 російських безпілотники на Херсонщині
У Румунії біля українського кордону знайшли фрагменти безпілотника
11:24
На Дніпропетровщині РФ атакувала дроном автівку: загинув чоловік
11:20
На фото: Алессандро Мікеле
Колишній креативний директор Gucci Алессандро Мікеле очолив Valentino
11:20
діти, війна
З окупованих територій Херсонщини вдалося повернути родини з трьома дітьми
11:13
Зроблено в Україні
"Зроблено в Україні": у Сумах відкрили перший офіс підтримки мікро- та малого бізнесу
11:09
Бундестаг
У бундестазі вважають, що розгортання сухопутних військ країни НАТО в Україні не означає автоматичного вступу в конфлікт інших членів Альянсу, - ЗМІ
10:58
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Боєприпаси в Україну почнуть надходити з квітня, і це суттєво змінить динаміку на полі бою, - Згурець
10:57
годинник, зміна часу
Україна 31 березня переходить на літній час: у Мінекономіки нагадали причини
10:55
ракета Х-101
У Молдові не підтвердили інформацію про проліт російської ракети над своєю територією
10:54
На фото: пропалестинська акція у Cтокгольмі з вимогою виключити Ізраїль з Євробачення-2024
Ізраїль закликав своїх громадян не ходити з національною символікою під час Євробачення у Мальме
10:49
Володимир Соловйов
У Вірменії заблокували трансляцію програм російського пропагандиста Соловйова
10:27
Валерій Залужний та Олександр Сирський
Сирський прокоментував звільнення Залужного
10:25
Анонс
Фільм Одеса: змінюючи код
Віднайти код Одеси у її героях: в п'ятничному ефірі Еспресо новий документальний фільм
10:22
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 29 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:20
Фортифікації, зуби дракона
Військові та цивільні інженери об’єдналися для зведення фортифікацій на Запорізькому напрямку
10:16
Авдіївка
Сирський розповів, скільки українських військових потрапили у полон до РФ під час виходу з Авдіївки
10:14
Наводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала пособницю окупантів
10:07
Олександр Сирський, Рустем Умєров
У ЗСУ переглянули потребу в мобілізації 500 тис. людей, - Сирський
Більше новин