Сумка-коп, хмарний доктор та фільтр для носа. 7 винаходів українських інноваторів

Анастасія Пашинська
13 квітня, 2017 четвер
17:20

7 найдивовижніших проектів з виставки Innotech Ukraine 2017

З 7 по 9 квітня пройшов третій Міжнародний форум інноваційних технологій України, на якому кожен охочий міг показати свій винахід.

На виставці форуму можна було побачити танці роботів, вирушити у віртуальну подорож у Чорнобиль або вибрати собі новенький гіроскейт.

На конференціях розповідали про загрозу штучного інтелекту, будівництво електронних міст та їх роботизацію. Також проходили майстер-класи з управління дронами, створення та програмування роботів і друку на 3D принтері. 

Для підприємців-початківців працював майданчик "Битва стартапів", де вони ділилися ідеями. Подібний форум — одна з небагатьох можливостей для початківців-винахідників знайти собі приватних інвесторів. Справа в тому, що для стартаперів - держава не помічник.

За статистикою Укрстата за 2015 рік 99% фінансування інновацій припадає на приватні джерела, і близько 1% - на державу. Але це не зупиняє українських інноваторів, а змушує виходити одразу на світовий ринок інвесторів і покупців.

Побачити Чорнобиль і не померти

AR (Augmented Reality) або доповнена реальність на відміну від віртуальної реальності показує існуючі місця з додатковими деталями. Хороший приклад - гра PockemonGo. За віртуальними покемонами в цьому світі полювали мільйони людей. 

Sensoramalab виготовляє ролики доповненої реальності. Протягом кількох місяців фахівці компанії їздили і знімали Чорнобиль. За допомогою дронів вдалося потрапити навіть у важкодоступні місця.

Тепер у окулярах віртуальної реальності можна погуляти спустошеними вулицями Чорнобиля, заглянути в градирню, зайти в покинуту школу. 

За словами авторів, зйомки Чорнобиля не комерційний, а соціальний проект, який збираються представляти в ООН. Мета проекту — пам'ять людей про техногенні катастрофи та їх наслідки. Вибух на Чорнобильській АЕС обійшовся світу в $200 мільярдів, але його наслідки ще не ліквідовано. 

Сумка, яку неможливо вкрасти — Lediztech

Наприклад, вам захотілося купити маракуї на Бессарабському ринку. Ви приходите на ринок і вибираєте собі фрукти. Сумку ви безтурботно повісили на одне плече або просто кинули на землю. Непомітно до вас підійшов якийсь чоловік і намагається вас обікрасти. Таке можливо в країні, де тільки за минулий рік зафіксували 312 тисяч крадіжок. 

Але сумка у вас не проста, а начинена всілякою електронікою. Сумка з GPS розпізнала, що ви притягли її на ринок, який позначений на карті як неблагонадійна зона. Замочок автоматично заблоковано, і тепер відкрити його можна лише за допомогою програми або вашого відбитка пальця.

Але злодій не розгубився і намагається розрізати сумку — та де там, вона виконана зі спеціальної еко-шкіри, яку не можна розрізати звичайним ножем. 

Зневірений злодій вихоплює у вас сумку і намагається втекти. Сумка, яка вивчила всі ваші рухи і ходу, відчуває, що це не її господар і включає сирену. Попутно пристрій розсилає повідомлення вашим родичам, що на вас напали на Бессарабському ринку.

З інших особливостей: сумка має індукційну зарядку і сама заряджає інші електронні пристрої. Купити таку сумку можна за $315.

Фільтр для носа Nasal Booster

Ви любите бігати, але живете в межах міста. Кожної пробіжки ви задихаєтеся від нестачі кисню. Або ви не бігаєте, але прийшла весна і розпустилися квіти, а отже ви все одно задихаєтеся. Або ви прочитали звіт про склад повітря в місті і дізналися багато нових хімічних елементів, які небезпечно вдихати. 

Якщо вас не збентежать постійні спроби оточуючих розгледіти, що ж у вас у носі — користуйтеся носовим фільтром від компанії WHIRL. Фільтри міцно тримаються на ніздрі і у них є змінні картриджі. Як заявляє виробник, Nasal Booster здатний очистити повітря від алергенів і наситити тіло киснем.

Купити початковий набір можна за 260 гривень. 

Поліклініки без паперів Medics

Тепер не треба боятися, що історія всіх хвороб пацієнта кудись раптово зникне. Український сервіс Medics не тільки зберігає всю інформацію про пацієнта на сервері, а й шукає хорошого лікаря з позитивною статистикою і високою оцінкою.

Після запису система нагадає про майбутній прийом і уточнить вартість, якщо лікар платний. Система вже діє в кількох клініках Хмельницького, Івано-Франківська та Тернополя, і скоро має з'явитись у Києві. 

3D-принтери українського виробництва 3d Printerok

5 років тому збірку принтерів вигадали як хобі. Але зараз це - комерційний проект. Попит на пристрій високий, тому в наявності він буває рідко - команда працює за попереднім замовленням. Принтери збирають вручну, а деталі для нього друкують на раніше зібраному принтері.

Цю техніку потім купують радіоаматори, іноді військові. Хтось друкує прототипи перед масовою закупівлею або спорудженням будівлі, хтось експериментує з протезами або вигадує сувенірну продукцію.

Програмне забезпечення на такий пристрій можна скачати в інтернеті — воно універсальне для всіх 3D-принтерів. Вартість найпростішого 3D-принтера від 6 тисяч гривень. 

Портативний кардіолог Сardiomo і хмарний доктор

Сardiomo визначає хворобу на ранній стадії. Такий апарат можна використовувати і здоровим людям, щоб знати про стан нервової системи. Кардіограф також вимірює щоденну активність: від кількості кроків, до частоти перевертань уві сні.


Чим же він відрізняється від популярних фітнес-трекерів? За словами розробника навіть такі відомі компанії як Apple або Fitbit не можуть точно виміряти пульс людини. Згідно з дослідженням, різниця між фітнес-браслетами та медичними пристроями доходить до 12 ударів на хвилину. Трекери вимірюють пульсову хвилю, а медичні пристрої — електрокардіограму. 

Контролювати роботу кардіографа можна через додаток на телефоні. Уся інформація про пацієнта зберігається у віртуальній хмарі. Щоб виявити загрозу для здоров'я, ця інформація аналізується за допомогою штучного інтелекту.

Кріпиться такий пристрій за допомогою медичних електродів. Проект існує рік, і вже можна зробити попереднє замовлення. У вільному продажі портативні кардіографи з'являться влітку. Для українців діє спеціальна ціна - $100, для Європи ця ціна вдвічі вища. 

OBD Car Doctor або мобільний СТО в кишені

Якщо у людини ламається автомобіль, він підключає його до свого смартфону. Смартфон визначає поломку, відсилає дані на найближче СТО, і коли клієнт приїжджає туди — все вже готове до ремонту автомобіля. 

Програма з'єднується з бортовим комп'ютером автомобіля, зчитує його параметри, діагностує та виявляє помилки. Як у повноцінному СТО, тільки за допомогою смартфона.


Програма підключається до автомобіля за допомогою стандартного Bluetooth-маячка. Точність програми залежить від марки автомобіля і якості самого маячка.

Додатки OBD вже скачали понад 3,5 мільйона користувачів. Завдяки великій кількості клієнтів, у команди з'явилась цікава статистика: які деталі ламаються в автомобілі в залежності від марки, регіону або навіть вибору бензину. На ринку компанія вже 5 років. Програми можна отримати під замовлення.

Теги:
Читайте також:
Київ
+7°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:25
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
19:05
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: є постраждалий, пошкоджено інфраструктуру
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
18:37
Україна - НАТО
"Путіна треба спустити на землю, а наше небо зробити безпечним": Зеленський звернувся до учасників термінового засідання Ради Україна - НАТО
18:24
Мі-8 ВКС РФ
У Росії затримали школярів, яких підозрюють у підпалі гелікоптера Мі-8
18:11
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн
У відповідь на підтримку України, - фон дер Ляєн заявила, що РФ провокує міграційну кризу у Фінляндії
18:10
Ален Делон
Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги перед Україною"
18:10
Оновлено
Прапор Словаччини
Словаки зібрали на снаряди для України майже €2 млн після відмови уряду підтримати ініціативу Чехії
18:02
OPINION
Віктор Круглов
Підручники — у сміття?
17:55
На фото: Мальме - місто-господар Євробачення-2024
Готуються до застосування дронів: на період Євробачення Швеція закриє повітряний простір над Мальме
17:42
На фото: чин похорону Павла Петриченка у Михайлівському соборі
Світло пам’яті: Михайлівський собор об’єднав серця у прощанні з Павлом Петриченком. Фоторепортаж
17:40
на фото: Майк Джонсон
"Розраховуємо, що конгрес ухвалить правильне рішення": країни Балтії звернулися до Джонсона напередодні голосування щодо України
17:40
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22М3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
17:38
скандальний мурал з дівчиною, на яку "падають ракети НАТО"
Росіяни в Маріуполі прибирають пропагандистський мурал із дівчиною, на яку падають "ракети НАТО"
17:35
Марія Захарова
Росія взялася "захищати" права українців під час мобілізації. ЦПД пояснив мотиви
17:13
принц Гаррі
Принц Гаррі офіційно змінив місце проживання з Великої Британії на США
17:00
Вдів російських військових возять на ТОТ агітувати місцевих воювати проти України, - Спротив
16:59
Андрій Лунін та Бернарду Сілва (ліворуч)
Суперкомп'ютер Opta спрогнозував переможця Ліги чемпіонів
16:58
Ексклюзив
"Це зовсім нова унікальна розробка": у Defense Express припустили, чим могли збити російський Ту-22М3
16:43
Сатурн
Учені з NASA виявили передумови для формування життя на одному зі супутників Сатурна
16:41
АрселорМіттал Кривий ріг
Найбільше металургійне підприємство України збільшує виробництво: вийде на 50% довоєнної потужності
16:38
На фото: "Різдвяна свинка"
Дитячу книжку-бестселер Джоан Роулінг "Різдвяна свинка" планують екранізувати
16:29
чорне море, ракетоносій рф
У ВМС пояснили, чому росіяни майже не використовують "Калібри"
Більше новин