Настирливий бургер, антисеміти та побиті діти. 5 ганебних піар-скандалів відомих компаній

Анастасія Пашинська
18 квітня, 2017 вiвторок
15:19

5 прикладів невдалого піару, через які клієнти зненавиділи відомі компанії

Pepsi вирішує всі проблеми

Компанія Pepsi вирішила використати тему протестів у своїй новій рекламі. У ролику знялася молодша сестра світської левиці Кім Кардашьян - Кендалл Дженнер.

За сюжетом реклами томлива Кендалл позує для фотографів, доки не помічає протестувальників, які йдуть колоною уздовж вулиці. Вони танцюють, співають і несуть пацифістські плакати. На обличчі Кендалл з'являється нерішучість, вона зриває перуку з голови і мчить до танцюючих бунтівникІв, по дорозі прихоплюючи баночку Pepsi.

Але тут на шляху активістів і моделі з'являються поліцейські, які не пускають їх далі. Кендалл не губиться і пропонує поліцейському попити газованої води. Поліцейський сьорбає з баночки і схвально посміхається. Натовп радіє, всі обіймаються і ляскають один одного. На цьому протистояння закінчується.

Суспільство одразу ж засудила Pepsi за абсурдність ролика. Компанія зіграла на актуальній проблемі, але спотворила і принизила суть протестів. Виходило, що учасники протесту - це всього лише безтурботні хіпі, яких може очолити член сім'ї Кардашьян і за баночку Pepsi вирішити всі світові проблеми.

Користувачі соціальних мереж жартують, що цей ролик дійсно об'єднав людей в ненависті до Pepsi. Компанія Pepsi пишалася своїм роликом і вперто не хотіла помічати його недоліків.

На їхню думку, в рекламі показані люди різних верств суспільства, об'єднані "духом злагоди". Але в підсумку компанія погодилася, видалила ролик і вибачилася перед громадськістю і, зокрема, перед Кендалл за те, що втягнули її в цей скандал.

Антисемітський Marvel

Американське видавництво Marvel стурбувалося сплесками ненависті і нетерпимості людей один до одного. Щоб подати хороший приклад, Marvel випустило нову серію коміксів "Людей Ікс" X-Men: Gold. У ньому герої коміксу збираються в команду, щоб боротися з ксенофобією.

5 квітня вийшла перша серія цього коміксу, і багато читачів звинуватили Marvel в антисемітизмі. Наприклад, на футболці одного з членів команди мутанта Колоса написано "QS 5:51". Це аят (вірш) з Корану, в якому говориться: "О ті, які увірували! Не вважайте іудеїв і християн своїми друзями, оскільки вони допомагають один одному".

null

Також читачів збентежив фрагмент коміксу, де головна героїня Кітті Прайд, єврейка за походженням, стоїть навпроти лавки ювелірних прикрас. Англійською мовою прикраси - "Jewelry", але голова персонажа прикриває частину напису, і виходить "Jew" (зневажливе звернення до євреїв). На тій же картинці є число "212", воно відсилає до мусульманських протестів 2 грудня 2016 року в Індонезії. Тоді мусульмани Джакарти мітингували проти виборів мера міста Басукі Пурнама, християнина за віросповіданням.

null

Художником коміксів виявився Ардіан Сіафа, який сказав, що нічого поганого на увазі не мав, а лише висловлював любов до Аллаха, єдиного Бога. Компанія Marvel, яка не спромоглася перевірити комікс на наявність подібних відсилань, принесла вибачення і звільнила невдалого пропагандиста-художника.

United Airlines: як побити пасажира і втратити $800 млн

10 квітня американська авіакомпанія United силоміць витягла з літака пасажира, щоб посадити на його місце свого співробітника. Пасажиром виявився 69-річний лікар Девід Дао, який поспішав до своїх пацієнтів.

Він відмовлявся залишати літак. На допомогу персоналу прийшли поліцейські, які грубо витягли Дао, вдаривши його обличчям об підлокітник. Після удару Дао перестав чинити опір, і його волоком потягли по проходу. Потім пасажир повернувся на борт, обличчя його було в крові. Він постійно голосив: "Убийте мене, я просто хочу додому".

Громадськість обурилася таким вчинком авіакомпанії. Акції United Airlines впали на $800 млн. Глава компанії Оскар Муньос вирішив вибачитися за переповненість літаків, що розлютило громадськість ще більше: здавалося, що Муньос не розуміє проблеми інциденту.

Потім Муньос спробував вибачитися ще раз, підібравши інше формулювання і визнавши, що до пасажира застосували силу. Але в мережу потрапив внутрішній лист компанії, в якому Муньос підтримує свій персонал і вважає, що вони вчинили правильно. Акції компанії продовжують падати, а люди пропонують бойкотувати компанію.

null

Як Burger King задовбав усіх

12 квітня компанія запустила по телебаченню ролик, в якому хлопець у формі співробітника Burger King нарікає на неможливість описати всі переваги Whopper-бургера під час 15-секундної реклами. "Але у мене є ідея! О'кей, Google: Що таке Whopper-бургер?" - каже актор ролика. Магічні слова "О'кей, Google", які звучали з телевізора, активували пристрої Google Home і деякі пристрої c голосовим управлінням на базі Android. Власники голосових асистентів отримували відповіді на питання, які не задавали.

Домашній асистент Google Home, отримавши запит з ролика, зачитував перший абзац зі статті на Вікіпедії про Whopper-бургер. Працівники Burger King відредагували статтю, забезпечивши перший абзац апетитним описом бургера. Дотепна затія перетворилася на піар-скандал, в якому користувачі звинуватили компанію у порушенні приватності.

Користувачі Вікіпедії пішли далі і відредагували статтю. В описі складу бургера з'явилися неапетитні інгредієнти на кшталт нігтів, цианіду і щурячого м'яса. Редагування статті обернулося цілою війною між працівниками Burger King, розлюченими користувачами і редакцією Вікіпедії.

В результаті компанія Google в оперативному режимі змінила роботу свого асистента так, щоб він більше не активувався після слів в рекламному ролику. А керівництво Вікіпедії заблокувало статтю про Whopper-бургер від редагування.

Це вже не перший випадок, коли мережевий фастфуд Burger King користується скандальним піаром. Наприклад, три роки тому компанія випустила двозначні рекламні банери, на яких в профіль була зображена голова білявої дівчини, рот якої був відкритий в передчутті бургера (картинка). Або ролики із зображенням персонажа конкурентів - Рональда Макдональда (компанія McDonalds), який замовляє їжу на касі Burger King.

null

Український МегаМаркет б'є дітей

11 березня охоронці магазину Мегамаркет у Києві на вулиці Гетьмана, 6, грубо відтягли підлітка в підсобку, де побили його. За словами очевидця Івана Примаченко, засновника онлайн-курсів Prometheus, дитина лише спробувала кілька горіхів з відкритого прилавка, за що хлопця побили і закрили в приміщенні для співробітників. Свідки події викликали поліцію, після чого 15-річного підлітка звільнили.

Побитий підліток

Історію активно обговорювали в соціальних мережах, і навіть омбудсмен з прав дитини Микола Кулеба взяв ситуацію під свій контроль. Однак, обговорювали всі, крім офіційних представників Мегамаркета, які старанно обдумували свою відповідь.

Через 3 дні роздумів піарники компанії написали пост в Facebook з фантастичною версією інциденту: хлопець і свідки - підставні актори, а все, що відбулося, злі підступи конкурентів.

У дивній історії співробітників Мегамаркета виходило, що група агресивних підлітків увірвалася в магазин і почала їсти неоплачені продукти з прилавка. Нещасні охоронці неодноразово намагалися зупинити підлітків, але ті лише ставали агресивнішими, поки не почали нападати на персонал.

nullВидалений пост компанії Мегамаркет про інцидент

Героїчним охоронцям довелося сховати небезпечного хулігана до приїзду поліції. А групою підлітків, як повідомляв Мегамаркет, управляли дві жінки. Після того, як ці дві жінки нібито зрозуміли, що охоронці поводяться пристойно і не збираються вбивати дітей, вони гучно заявили: "Дякуємо всім, розходимося і побачимося в обумовленому місці". Всіх учасників інцеденту, окрім свого персоналу, компанія Мегамаркет назвала акторами і провокаторами.

У відповідь на таку безглузду версію співтовариство Facebook вибухнуло гнівними коментарями під постом. На початку представники компанії чистили жорсткі коментарі, що ще більше злило користувачів. Через деякий час Мегамаркет видалив свій конспірологічний пост про змову конкурентів, а потім і сторінку, оцінка якої впала до одиниці.

Теги:
Читайте також:
Київ
+16°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.45
    Купівля 39.45
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
14:03
Алек Болдвін
Болдвін втрапив у скандал із блогеркою, яка вимагала від нього сказати "Свободу Палестині"
14:00
OPINION
Ольга Лень
Дипломати vs ухилянти: Паспорт для багатьох — інструмент для шари
13:57
Лаурінас Кащюнас
Литва може допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, - міністр оборони Кащюнас
13:57
Оновлено
Загинули двоє військових: ДБР розслідує вибух у Миколаєві
13:37
Рада ухвалила законопроєкт про регулювання зайнятості домашніх працівників
13:34
Оновлено
у Омську горять нафтопродукти
У російському Омську горіли три ємності з нафтопродуктами
13:26
Оновлено
Богдан Львов
Апеляційний суд розглядає оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
13:25
посол Королівства Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен
"Не лише літаки й пілоти": посол Данії про обіцяний пакет із F-16, який Україна має отримати влітку
13:19
Ексклюзив
Мобілізація людей з інвалідністю
Правозахисниця роз'яснила процедуру отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок бойових дій
13:16
Олександр Лукашенко
Лукашенко назвав основним реальним ризиком для Білорусі "гарячу точку в Україні"
13:08
Херсон
Подружжя агентів ФСБ отримало 15 років тюрми за наведення ракет РФ на лікарню в Херсоні
13:08
військовий квиток, мобілізація
Українці за кордоном зможуть оновити військово-облікові дані в консульських установах: подробиці
12:55
Адмірал Тоні Радакін
Україна зможе збільшити кількість дальніх атак по території Росії, - голова ЗС Британії
12:52
На фото: Артем Пивоваров та Klavdia Petrivna
Вийшов перший спільний кліп Артема Пивоварова та Klavdia Petrivna "Барабан"
12:50
Інфографіка
військовий квиток, мобілізація
Соціологи з'ясували, в якому регіоні України найбільш поширене прагнення уникнути мобілізації
12:48
Росія продовжує продукувати фейки
"Конгрес США прирік 500 тис. українців на смерть або важкі поранення": добірка фейків у світі за 25 квітня
12:39
Напад РФ на будь-яку країну НАТО призведе до неминучої поразки Кремля, - Сікорський
12:30
TikTok
"Війна закінчиться 18 травня": у Центрі стратегічних комунікацій спростували нове "передбачення" з TikTok
12:30
Субантарктичний пінгвін
У Всесвітній день пінгвінів українські полярники показали птахів, які гніздують біля станції "Академік Вернадський"
12:10
руйнування
Виплати за програмою єВідновлення погодили для понад 65 тис. українців
12:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 25 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Консульські репресії: від цього виграє тільки Росія
12:01
Новини компаній
на фото Якоб Ааруп-Андерсен і Володимир Зеленський
СЕО Carlsberg Group Якоб Ааруп-Андерсен зустрівся з президентом України
12:00
Огляд
Православна церква України
Чи можна жінкам ходити в храм у штанях та без хустки: що насправді прописано в Святому Письмі. Пояснення від ПЦУ
11:48
На фото: Постер фільму "Я, "Побєда" і Берлін"
Український фільм "Я, "Побєда" і Берлін" за повістю Скрябіна вийде в прокат у Польщі
11:40
електроенергія
Україна четвертий день поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 25 квітня
11:37
Ексклюзив
Росіяни втратили спокій у Криму: військовий експерт Селезньов про наявність ATACMS у ЗСУ
11:31
Ілля Вітюк
НАБУ перевіряє дані про елітну нерухомість голови департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
11:23
Огляд
світ, міжнародний огляд
Україна досі не виробила плану перемоги, а Лондон продовжує фінансувати Кремль через купівлю нафти. Акценти світових ЗМІ 25 квітня
11:16
КНДР, Північна Корея
ЄС готує санкції проти суден, що возять зброю з КНДР до РФ, і танкерів - порушників стелі цін на нафту, - Reuters
11:15
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
Арешт заступника Шойгу став найсерйознішим скандалом в міноборони РФ з 2012 року, - британська розвідка
11:12
на фото готель "Україна"
Готель "Україна" в Києві внесли до списку об'єктів приватизації
10:40
Оновлено
Наслідки удару по Черкащині 25.04.24
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
10:20
прикордонник
На Сумщині прикордонники відбили наступ російської ДРГ
10:16
Оновлено
РФ ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі. Білий дім відреагував
10:12
Дональд Трамп
Аризона звинуватила 18 соратників Трампа у спробі зірвати президентські вибори
10:04
Анонс
Онлайн-інкубатор для стартапів з соціальною метою StartUp4Good
Онлайн-інкубатор для стартапів із соціальною метою StartUp4Good: триває прийом заявок
10:00
OPINION
Тарас Загородній
Як змусити Захід прийняти Україну в НАТО без умов?
09:48
Сі Цзіньпін та Путін
Китай обрав сторону й не може претендувати на нейтралітет у війні між РФ та Україною, - посол США в НАТО
09:44
Ексклюзив
Карта. Бахмут_2404
Відчувається, що в росіян уже теж не вистачає боєприпасів: боєць ЗСУ про ситуацію біля Часового Яру
Більше новин