Тарас Возняк: Музей може і заробляти, а не лише жебрати з протягнутою рукою

Антін Борковський
26 квітня, 2017 середа
17:29

Тарас Возняк, директор Львівської національної галереї мистецтв ім. Б.Г.Возницького про піврічне реформування одного з найбільших українських музеїв

Минуло шість місяців, як вас призначили генеральним директором Львівської національної галереї мистецтв імені Возницького, одного з найбільших музейних комплексів України. Що вдалося змінити?

Перше, з чого ми почали це з структурних змін. За ці пів року ми підготовили проект оптимізації структури галереї. Бо ж це кільканадцять окремих музеїв, які склалися в цей музейний комплекс силою обставин. Тому потрібно було розробити проект структурної оптимізації галереї. Цей проект було розроблено і сьогодні він узгоджується у Міністерстві культури України, де має бути затверджений міністром.

Я ініціював  проведення фронтальної звірки наявності предметів зберігання у всіх без винятку підрозділах галереї. Міністерство культури ще у 2010 році ініціювало таку звірку. Але до мого призначення у вересні 2016 р – за 6 років – така звірка не була завершена. Попередня директор Лариса Разінкова так і не підписала жодного акту звірки! Ба, більше, нова звірка виявила факти фальшування звірки у Музеї мистецтва староукраїнської книги. Ми виявили спробу показати, що всі стародруки на місці.

Однак звірка, яку ініціював я, як новий генеральний директор, показала, що на даний момент виявлена відсутність 224 стародруків! Такого в Україні ще не було. Чи це здобуток, запитаєте ви? Звісно, це трагедія для української культури. Але хтось мав це показати – причому попри дикий спротив, кампанію цькування, паплюження гідності. Але ми вистояли. Звірка фондів стародруків і кириличних і латинських завершена. 

Ми проводимо фронтальну звірку у всіх без винятку експозиціях та фондах. На даний момент, якщо говорити про наявність предметів зберігання, то ситуація більш-менш нормальна, хоча є низка запитань. Але ми їх вирішуємо.

Здобутком є й каскад виставок, який змінив розуміння того, що можна вважати у Львові виставкою. Найбільш вагомим здобутком, звісно, стала виставка «Скарби Підгорецького замку». І це не просто виставка, а прихід нової епохи у львівському музейництві. Ми не лише показали те, що ховалося 70 років у запасниках від людських очей, але й створили зовсім новий продукт – інтерактивну виставку не ХХ, а ХХІ сторіччя.

Ми повністю обновили наші виставкові зали, яких не торкалася рука експозиціонера з 1970-х років. Змінено архаїчне радянське освітлення, встановлено проектори, тачскріни і т.д.  Вдалося оживити Музей Пінзеля – він 5 років стояв пусткою. Ми організували справді масштабну виставку-діалог двох великих майстрів – Івана Георгія Пінзеля та ректора Варшавської академії мистецтв, світової слави пластика Адама Мияка.

Ще відбулась виставка Франціско Гойї – серії його графіки «Жахи війни». Можна багато перечислювати. А можна сказати просто – ми завершили перший квартал з профіцитом. Виявляється, що музей може і заробляти, а не лише жебрати з протягнутою рукою.

А яка ситуація з замками?

Нам ще не вдалося укласти угод про оренду Підгорецького, Золочівського та Олеського замків. Вони неначе є на балансі Львівської обласної адміністрації, однак у них є великі проблеми з документацією. Отож замки вже кілька десятиліть висять у повітрі. Вони фактично нічиї. А тому і ніхто їх не буде відновлювати. Це запущеність, яка триває десятиліття. Але ми активно працюємо з обласною адміністрацією з приведення цього стану справ до норми – благо, що керівництво це підтримує.

Кадрову революцію вдалось провести?

Ні, це пов’язано з вкрай малою заробітною платою у галереї. Попри те, що у 2009 році вона отримала статус національної, тоді не було зроблено, щоб галерея отримала коефіцієнт, у відповідності з яким нараховується заробітна плата хоча б так, як це має місце у інших закладах культури такого рівня.

Тоді це можна було досить легко зробити. А тепер війна, інфляція, і т.д. Однак я поставив перед міністром питання про нестерпність такої ситуації. Бо ж дійсно, якщо реставратор у музеї по сусідству отримує вдвічі більшу платню, то…

Зрештою, підбирати компетентних людей за обставин українського безгрошів’я дуже важко.

 З іншого боку маємо і проблему з людьми, які не відповідають вимогам часу. От, скажімо, заступник  генерального директора Володимир Пшик, ще у 2012 році загубив свята святих музейництва – металеву печатку, якою опечатують експозиційні зали, фонди і здійснив службовий злочин – чи виготовив, чи десь знайшов якийсь фальсифікат і опечатував ним безцінні цінності!

А що як його втраченою печаткою опечатували, скажімо, той самий Музей Книги? Про що тут можна говорити. Чи, будучи головою комісії по загальній звірці у ЛНГМ, нічого не зробив, щоб організувати роботу комісій по звірці. По суті – самоусунувся. Що й призвело до фальшування, про яке я вже казав. І навіть більше – по суті прикривав ті безпрецедентні розкрадання стародруків, чи прикривали його особою…  

Що це – злочин чи некомпетентність!? І це тільки один приклад. У нас всі керівники, які не справилися, одразу йдуть на лікарняний. Отакі кадрові проблеми. Однак ми їх вирішимо. Наступна справа, за яку маємо взятися це фінансовий аудит. Міністерство мало перевіряти нас напередодні Нового року за останні кілька років. Та все, якось, не виберуться… Не було довго коштів. Що тепер заважає – невдовзі виясню в Києві. Причиною можуть бути старі бюрократичні пов’язання, які триножать всі реформи в Україні.

А яка ситуація з оцифровуванням колекцій?

Ми вже оцифрували значну частину колекцій. У цій справі співпрацюємо з рядом НГО і маємо вже виграний закордонний грант з «Братством Гутенберга», яке оцифрує значну частину наших фондів.

Сподіваємося, що й інші грантові заявки, які ми склали закордонним грантодавцям, будуть підтримані. Принаймні ми їх склали – а це було, повірте, не просто.

Колекція галереї цікава поза Україною?

Надзвичайно цікава ! Нещодавно ми провели переговори про виставки у Нью-Йорку, Лос-Анджелесі, Пекіні й Токіо. Виставку «Скарби Підгорецького замку» хоче прийняти Королівський замок Вавель у Кракові. А ще виставка до сотої річниці Визвольних змагань, виставка колекції Пінінських та Ланцкоронських. Водночас плануємо активно співпрацювати з провідними музеями України – як от Музеєм Ханенків та Софією Київською – вже обмінюємося виставками.

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.99
    Купівля 38.99
    Продаж 39.5
  • EUR
    Купівля 42.18
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
11:52
Україна повернула тіла 121 полеглого захисника
11:50
На фото: 50 Cent
Колишня дівчина репера 50 Cent звинуватила його в зґвалтуванні та фізичному насильстві
11:49
польща україна , біженці
Польща планує надати біженцям з України право змінити статус перебування: подробиці
11:37
ППО збила 3 російських безпілотники на Херсонщині
У Румунії біля українського кордону знайшли фрагменти безпілотника
11:24
На Дніпропетровщині РФ атакувала дроном автівку: загинув чоловік
11:20
На фото: Алессандро Мікеле
Колишній креативний директор Gucci Алессандро Мікеле очолив Valentino
11:20
діти, війна
З окупованих територій Херсонщини вдалося повернути родини з трьома дітьми
11:13
Зроблено в Україні
"Зроблено в Україні": у Сумах відкрили перший офіс підтримки мікро- та малого бізнесу
11:09
Бундестаг
У бундестазі вважають, що розгортання сухопутних військ країни НАТО в Україні не означає автоматичного вступу в конфлікт інших членів Альянсу, - ЗМІ
10:58
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Боєприпаси в Україну почнуть надходити з квітня, і це суттєво змінить динаміку на полі бою, - Згурець
10:57
годинник, зміна часу
Україна 31 березня переходить на літній час: у Мінекономіки нагадали причини
10:55
ракета Х-101
У Молдові не підтвердили інформацію про проліт російської ракети над своєю територією
10:54
На фото: пропалестинська акція у Cтокгольмі з вимогою виключити Ізраїль з Євробачення-2024
Ізраїль закликав своїх громадян не ходити з національною символікою під час Євробачення у Мальме
10:49
Володимир Соловйов
У Вірменії заблокували трансляцію програм російського пропагандиста Соловйова
10:27
Валерій Залужний та Олександр Сирський
Сирський прокоментував звільнення Залужного
10:25
Анонс
Фільм Одеса: змінюючи код
Віднайти код Одеси у її героях: в п'ятничному ефірі Еспресо новий документальний фільм
10:22
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 29 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:20
Фортифікації, зуби дракона
Військові та цивільні інженери об’єдналися для зведення фортифікацій на Запорізькому напрямку
10:16
Авдіївка
Сирський розповів, скільки українських військових потрапили у полон до РФ під час виходу з Авдіївки
10:14
Наводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала пособницю окупантів
10:07
Олександр Сирський, Рустем Умєров
У ЗСУ переглянули потребу в мобілізації 500 тис. людей, - Сирський
10:00
OPINION
Сергій Фурса
Чому поляки не вважають себе "боягузами"?
09:58
На фото: Антон Птушкін
"Смертю людини вже нікого на Заході не здивувати": Птушкін презентував документалку про тварин і війну
09:57
Patriot
Улітку Нідерланди розгорнуть системи Patriot у Литві
09:43
Олександр Сирський
Атаки дронами по кораблях РФ виявилися такими ефективними, що може йтися про зміну стратегії війни на морі, - Сирський
09:42
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
09:41
Ексклюзив
окупанти в Криму
Ворог перекинув резерви з Куп'янського напрямку, щоб просунутися на Лиман, - командир взводу 95-ї ОДШБр Краснов
09:34
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чи зможе Зеленський переграти Трампа, а Росія заблокувала спостережну місію ООН щодо санкцій проти Північної Кореї. Акценти світових ЗМІ 29 березня
09:13
На фото: Ксенія Мішина
Ведуча телешоу "Я люблю Україну" Мішина записала на Балі російськомовний подкаст зі своїм фітнес-тренером
09:09
Україна і США домовились про відтермінування виплат за державним боргом
08:55
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Росіяни запустять залізницю від Маріуполя до Іловайська у квітні-травні та мріють про ще одну вздовж азовського узбережжя, - Андрющенко
08:38
окупанти
Росія забирає нерухомість жителів ТОТ Луганщини та Донеччини, які поїхали з окупації, - ОВА
08:38
Сумщина, шахеди, ППО, обстріл
Масована атака РФ: українська ППО знищила 84 повітряні цілі ворога
08:30
на фото: українська жінка
Близько 50% українських біженців, які опинилися у Польщі після повномасштабного вторгнення, висловлюють бажання повернутися в Україну, - дослідження
08:03
OPINION
Юрій Бутусов
Війна дронами. Прямі збитки Росії від атак на НПЗ сягнули півтора мільярда доларів
08:01
Бріджит Брінк
"Наша допомога потрібна зараз": посолка США Брінк відреагувала на російську атаку по Україні
07:49
Оновлено
втрати росіян
ЗСУ ліквідували 820 окупантів, 27 бронемашин та 56 БПЛА
07:24
санкції проти Росії
Японія продовжила торговельні санкції проти РФ ще на рік
07:22
Ємен, хусити
Сили США знищили 4 безпілотники хуситів, які намагалися атакувати судна у Червоному морі
07:15
Інфографіка
Регулювання Telegram та інших соцмереж: що пропонують народні депутати?
Більше новин