Читати думки. Чи зможуть люди спілкуватись телепатією

Анастасія Пашинська
1 травня, 2017 понедiлок
15:00

Ілон Маск пообіцяв, що через 8-10 років люди зможуть спілкуватися за допомогою телепатії. Однак, чи можливо це?

Невгамовний Ілон Маск порахував, що недостатньо полетіти на Марс, винайти електрокар, прорити тунель, створити новий вид поїзда. У новому стартапі Neuralink мільярдер намагається вивчити ще один нескінченний всесвіт - людський мозок. 20 квітня винахідник оголосив про розробку пристрою, за допомогою якого можна спілкуватися телепатично і підключатися до штучного інтелекту.

На перший погляд Маск винаходить перекладач думок на структурну інформацію, яку зможе прочитати машина. Але сказати так - нічого не сказати. Щоб зрозуміти всю геніальну затію Маска, треба бути обізнаним з принципами роботи мозку.

У нас немає 6 років, щоб вивчитися на нейробіолога - людини, яка віддалено розуміє роботу мозку (до кінця ще ніхто не розібрався) Тому вникаємо в принцип роботи за 5 хвилин і в цьому нам допоможуть ілюстрації друга Ілона Маска - журналіста Тіма Урбана.

Оперувати ви звичайно не зможете, зате вдасться похвалитися знаннями в розмові. Не з медиками, звичайно - засміють.

Чим займався мозок 600 мільйонів років

600 мільйонів років тому на Землі нічого не відбувалося і ніхто нічим не займався. У живих організмів були відсутні нерви, що вже говорити про мозок.

Але минуло якихось 20 мільйонів років, і з'явилися медузи, які вирішили розібратися в собі і розжилися простенькою дифузійною нервовою системою. Така зміна в житті дозволила медузам почати більш осмислене існування: розпізнавати об'єкти, відрізняти небезпеку від їжі.

Через 30 мільйонів років з'явився плоский черв'як, з більш крутою ідеєю: а якщо у нервової системи буде головний керуючий. Так в голові плоского черв'яка з'явився бос.

Нервова система доставляла босові всю інформацію, потім ідеї від боса транспортувались по всьому організму. Канал, за яким передавалася інформація, був першою центральною нервовою системою, а бос в голові - першим у світі мозком.

Минуло 250 мільйонів років, і тварини на Землі ставали складнішими, а значить і ускладнюється їх мозок


 

Потім з'явилися істоти, яким процесів серцебиття і дихання було замало - ссавці. Вони обзавелися емоціями: страх, любов, ненависть. За це відповідав другий бос, який з'явився в голові. Це була перша в світі лімбічна система.


(Комікс мозок ссавця)

Розвиток не зупинився, і упродовж ще 100 мільйонів років ссавці ускладнювалися, змінювався їх мозок. Поки двох босів не потіснив хтось третій. Цей хтось виявився початковою версією неокортексу. Неокортекс з'явився вперше у приматів. Ця частина мозку дозволяє мислити, розмовляти, малювати, писати.

Ідеї ​​нового боса виявилися дуже корисними, дозволили винайти знаряддя праці, створити одяг, але головне - придумати мову.

Неокортекс дозволив людству не тільки мислити, але й ділитися зі своїми одноплемінниками досвідом. Наприклад, якщо поїдання цього гриба перетворило два дні життя людини но пронос, то він розповість, що ці гриби їсти не можна. Мова дозволила передавати найкращі знання через покоління.


Ми наблизилися до винаходу Маска

Але у людської мови є і побічні дії. Мова - це компресія, спрощувач для думок. Уявіть, щоб виокремити вашу ідею, мозок зібрав основне, склав докупи і стиснув за допомогою програми, щоб ви могли це озвучити.

Всі компоненти думки висловити за допомогою слів неможливо - інформація залишається на підкірці головного мозку - ви і собі її толком не зможете розповісти.

Коли інша людина слухає вашу ідею, її мозок проводить "разархівацію" думки співрозмовника, і тоді втрачається ще більша частина інформації.

Наприклад, вас пригостив цукеркою друг. Лімбічна система зазначила, що це було смачно. А неокортекс вирішив, що треба б віддячити другу  за такий досвід.

Тоді через нервову систему він передає повідомлення легеням і голосовим зв'язкам, щоб вони набрали достатньо повітря, напружилися і видали "спасибі!". Це "спасибі" потрапляє у вухо вашого друга, цей сигнал підхоплює його нервова система і передає неокортексу.

Звичайно, це спрощений приклад, але вже за ним видно, наскільки складний і повільний процес спілкування між людьми, особливо в порівнянні з передачею інформації між комп'ютерами.

Команда Маска Neuralink займається тим, щоб думками можна було обмінюватися в повному обсязі, без стиснення і втрати якості і в той же момент, коли ці думки виникають. Такий собі думкообмінник у вихідному форматі. Замість того, щоб переговорити зі співрозмовником, люди будуть "думати" з "однодумцями".

Але не лякайтеся, не всі ваші думки будуть "видно". Маск запевнив, що оточуючі зможуть "відчути" тільки ті думки, до яких ви дали публічний доступ - "добровільна телепатія", як назвав це Маск. Також можна буде "думати" з комп'ютерами. Все це буде відбуватися за допомогою чіпу в мозку, розміром в декілька мікрон. Маск пообіцяв, що через 8-10 років його фахівці розроблять такий чіп.

Де з'являються думки

Думки людини з'являються саме в неокортексі або, як його ще називають - в корі головного мозку. Неокортекс працює як обчислювальна машина, передаючи сигнали по спеціальних каналах - нейронах. Нейрони з'єднуються в мережу, і поперемінно впливають один на одного, змінюють заряд нейронів.

Це і є ті самі осколки думок. Нейрони мають 2 стани: порушений (коли через них проходить струм в результаті взаємодії з іншими нейронами) або спокійний. Інакше - включений або вимкнений, 0 або 1. Тобто, бінарний код, як у комп'ютерів.

У чому ж тоді складність - взяти та перевести все в машинний код, запхати провід в мозок, під'єднати до інтернету і отримати повну картину мозку. Справа в тому, що хоча вчені і знають про те, яка частина мозку за що відповідає, вони зовсім не розуміють, як все це взаємодіє між собою. Якби мозок був настільки простим, щоб ми в ньому розібралися, то ми б теж були настільки прості, що все одно не змогли б зрозуміти його роботу.

Чому ідея Маска неможлива

Ми дослідили публікації світових нейробіологів з приводу телепатії. Вони дійшли невтішних висновків. І ось чому.

Наприклад, взяти зорову частину - це сама наочна частина головного мозку. Якщо людина дивиться на предмет, він тут же відображається на зоровій корі, і має ті ж координати, як міні-карта світу. Можна простежити по сітківці і через таламус, як точка в просторі відбивається в точці зорової кори. Виглядає все дуже просто, але чим глибше вчені розбиралися, тим менш очевидним все ставало.

Наші очі бачать лише купку пікселів, які в мозку чомусь відображаються як 40 різних карт світу, які складаються в одну, і ви отримуєте повну візуальну інформацію про предмет. Тобто, насправді очі бачать 8-бітного Маріо, а мозок перетворює його в складну деталізовану 3D картинку італійського чоловіка. З іншими частинами мозку ще складніше. З нізвідки мозок бере інформацію, і доповнює отримані образи. Вчені не можуть пояснити цей процес.

Або рух руки. У боулінг-клубі нейрони не кричать іншим нейронам: "Ей, рухаємо цією рукою ось так, а тепер хапаємо ось цей предмет і кидаємо його!". Немає такої універсального мови у нейронів, яку можна було зрозуміти і застосувати до кожної людини.

Кожна нейронна мережа має свою власну мову, мозок кожної людини унікальний і має різний код. Це називається нейропластичністю. Мозок новонародженого ще не знає, чи належить йому в майбутньому вчитися метати спис, або він стане біржовим брокером. Тому нервова система і мозок підлаштовується під обставини і створюють свою мову.

З цих двох причин винайти універсальний чіп для кожної людини, який буде зчитувати думки і передавати їх іншим людям - неможливо.

Як це буде працювати

Ніяк - Маск не пояснив принцип роботи свого нового пристрою. Винахідник лише сказав, що для початку вони винайдуть чіп для лікування однієї з хвороб, наприклад епілепсії або наслідків інсульту. Тоді його технологія стане привабливою для інвесторів, а держава дасть дозвіл на тестування, до якого входить не найпопулярніша операція - трепанація черепа.

Введення чіпа в мозок - так само ризикована процедура. Талановитих нейрохірургів в світі не так вже й багато, їх час і послуги обмежені. Команда Neuralink сподівається придумати спосіб як вводити датчики за допомогою автономного лазера, який буде працювати на подобі лазерної корекції зору.

Нейровчені поки відмовляються коментувати заяву Маска. Більшість з них вважає, що божевільні ідеї і гроші підприємця дозволять просунути нейронауку. Впертість мільярдера вже довела свою ефективність, коли його компанія SpaceX повторно відправила ракету на орбіту Землі. Можливо, у Маска і на рахунок телепатії є свої ідеї, якими він поки не хоче ділитися.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
23:30
Оновлено
шахед
Росія атакує "шахедами" зі сходу та півдня. Вибухи на Черкащині, на Київщині працює ППО
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
Більше новин