Ольга Старовойтова: Галину Старовойтову застрелили, щоб зачистити еліти

Антін Борковський
24 травня, 2017 середа
17:07

Соціолог Ольга Старовойтова в ефірі телеканалу Еспресо розповіла про причини вбивства своєї сестри, російського опозиційного політика Галини Старовойтової

Минуло майже 20 років з моменту вбивства Галини Старовойтової. Наскільки я розумію, були названі виконавці, або, у всякому разі, їх імена були озвучені, але у мене є відчуття, що слідство так і не наважилося назвати імена замовників.

Я думаю приблизно так, як і ви, що вони не наважуються. В цьому році буде 19 років з дня вбивства. За цей час змінилося п'ять слідчих, а я все та ж, я - потерпіла від сім'ї. Отримали 20 років організатор вбивства, кілер Колчин, отримав 20 років, він ще сидить; безпосередній стрілок, один - їх, стрільців, було два, - Акіншин, отримав 23,5 року, він ще сидить; хтось Лелявін, як пособник, отримав 11 років, він теж відсидів.

Вони назвали колишнього депутата від ЛДПР Глущенка замовником. Тоді слідство взялося за Глущенка. Глущенко дав зізнавальне показання, те, що йому звеліла інша людина. І ось цей хтось, Кумарін, сидить зовсім по інших справах, по рейдерству, і у нього величезні терміни, тому я турбуюся, що у нього немає мотивів дати свідчення, хто ж йому вказав на Галину.

Тобто вона, звичайно, і йому заважала, тому що стиль Галини Василівни трошки нагадував стиль Навального, але людина вона була зовсім інша. У Навального багато популізму - я не в негативному сенсі кажу, а як факт.

А вона діяла як депутат: безкінечно робила депутатські запити - в прокуратуру і так далі. Тобто щодо великих справ вона, як то кажуть, вставала з окопу, і в Думі - не десь, а в Думі - робила офіційні запити; тоді ще на запити якось реагували.

Я думаю, що це придумав не сам Кумарін, але компанія тодішньої влади петербурзької, можливо, це тільки можливо, у мене немає доказів.

У 1996-му році Галину Старовойтову навіть не допустили до президентських виборів.

Ще б пак. Вона б їх не виграла. Мені тоді говорили навіть друзі: «Вона що, з глузду з'їхала? Вона ж не пройде». Я відповідала абсолютно впевнено, і зараз в цьому впевнена, що з головою у неї якраз все в порядку було, але така доля першопрохідника. Вона робила перші кроки, тому що це була перша спроба жінки подати заяву до Центрвиборчкому про те, що вона хоче брати участь у виборах президента Росії.

Вона прекрасно знала, що рейтинг там за різними даними був від 7 до 10%. Вона прекрасно це знала, бо вона соціолог. Це був жест політичний, як завжди яскравий - як у неї завжди - яскравий, безстрашний. Її не зареєстрували.

Якщо говорити про мотиви у організаторів вбивства Галини Старовойтової, це був політичний мотив. Або це був якийсь інший мотив, наприклад, та ж сама політична помста чи політичний страх?

Тому що на початку 1990-х для цивілізованого розпаду Радянського Союзу вона зробила дуже багато.

Звичайно. І вона була радником Єльцина з національних питань. Коли підписувався федеративний договір в Росії, федеративний договір не підписала не тільки Чечня, про що всі знають, не підписав і Татарстан. І Галина Василівна, будучи фахівцем з національних питань, багато говорила з Єльциним, і треба віддати йому належне, він її викликав щодня, вона його переконала поїхати в Казань.

Такі наші царі, куди ж їм їздити, до них повинні всі їздити, поклони бити чолом?! Але вона переконала з'їздити в Казань. Вона розмовляла з Дудаєвим, вона намагалася зробити якийсь особливий договір з Чечнею. І вона говорила так: «З Татарстаном зробили особливий, а з Чечнею зробимо особливий-особливий-особливий». Але військова партія перемогла, і Єльцин її звільнив з радників.

Наскільки я розумію, готувався - вибачте за такий банальний вираз - готувався чекістський реванш. І ми знаємо, чим він зараз закінчився: війною в Україні і окупацією Криму.

Але починалося все - і багато хто про це дуже слабо замислюються - починалося все в середині 1990-х, коли чекісти ешелону поверталися в офіційну публічну владу в Росії.

Я абсолютно в цьому переконана, і далеко не тільки я. Готувалася зміна еліт, під приводом того, що в країні хаос, що почасти реально було, але після розпаду величезної держави не може не бути по-іншому. Було багато проблем: і економічних, і всяких. І ось треба було навести порядок, і людей до цього готували. Люди хотіли порядку, так.

І нам як показували Путіна? Мовляв, який же він чекіст, він з гнізда Собчака, він такий демократ! А головне - адже не було у виборчій кампанії ніяких його програм. Нам показували, як він керує підводним човном, вертольотом - тобто за контрастом до старіючого різко Єльцина це був молодий, сильний, рішучий чоловік. Тобто це робота не одного дня.

Зрозуміло, йшла - вибачте за грубий непарламентський вислів - йшла зачистка еліт і зміна еліт. Це не робиться в один день. Не було революції, перевороту, мовляв, прийшли з НКВД і всіх заарештували - цього не було. Поступово-поступово людей готували, пропаганда була не така груба, як зараз, потворна: «кругом жидобандерівці і піндос-американці» - такого не було, але була грамотна пропаганда, що «нам потрібен порядок, і ось з'явився молодий чоловік».

Галина Василівна в цьому сенсі була їм абсолютно ні до чого. Я не кажу, що це зробив саме Путін, він був тоді не при владі, але це зробили ті, хто міняли владну еліту. Їм заважали такі, як Старовойтова.

Тобто вони поступово захоплювали ті чи інші плацдарми демократії, ставили своїх підставних фігур, і, таким чином, змінили політичну картину?!

Так. А ті, кого не можна було залучити на свою сторону або купити, тих відстрілювали. За офіційною версією, її вбивцям пред'явлена ​​стаття 277, це «Вбивство державного і громадського діяча з метою припинення його державної або громадської діяльності». Абсолютно політична стаття.

Коли потім підла, мерзенна газета «Комсомольская правда» написала, що вона гроші везла і що її просто грабанули, - це маячня. Розумні люди розуміли. Якщо б навіть були якісь гроші, вона все ж не кур'єр, щоб гроші возити.

Потім мені слідчі вже багато пізніше непублічно сказали, що Колчин, який керував групою кілерів, не отримав ні копійки. Вони кажуть: «Ну, ви, Ольго Василівно, невже ви не розумієте? Йому сказано, і все. Інакше його вб'ють». Такі звичаї, так. Ось такі ось звичаї в цих колах.

А якщо спробувати спроектувати події: як далеко ці звичаї можуть піти далі?

Коли в 2008 році були практично захоплені Абхазія і Осетія, подейкували, що «наступним буде Крим». Все-таки, відчувалося, що вони не зупиняться на цьому. Я не знаю, чим це скінчиться, але, боюся, що це надовго.

Я беру участь в Фейсбуці в групі «За нашу і вашу свободу», де ми листуємося з українцями, які - в основному ми один одного розуміємо - і то, буває, що якесь непорозуміння, образи і навіть злість. І я завжди нашим пишу: «Ви зрозумійте, вони мають право злитися». Але чим це скінчиться, я не знаю. Поки що погано.

Зараз же все йде до виборів президента Росії, які будуть в березні наступного року. Від них можна чекати і несподіваних ходів. Ось ходять чутки про те, що йде деякий торг щодо Донбасу, щодо того-сього, але Крим, все-таки, не згадують. Але я сподіваюся дожити, коли люди згадають міжнародне право, яке було грубо зневажене.

Я читала - спеціально перечитувала в 2014 році Будапештський меморандум; але хто його читає?! Маса людей же не читає таких документів. Але нічого. Роби, що повинен, і будь, що буде. Ми всі намагаємося, кожен по-своєму. Моє завдання - не дати закрити кримінальну справу, хоча і були спроби. Поки що вона триває.

Теги:
Читайте також:
Київ
+6°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.94
  • EUR
    Купівля 42.15
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
09:24
Оновлено
Дніпро, ракетний удар, воєнні злочини Росії
РФ атакувала Україну: у Дніпрі та області є загиблі та поранені, в тому числі діти
09:20
Ексклюзив
російські війська окупанти
На окупованій Херсонщині окупанти проводять кампанію по заохоченню людей вступати до армії РФ, - Соболевський
09:09
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22м3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
08:55
Наслідки атаки по Дніпру 19 квітня 2024 рік
ППО має перебувати не на складах, а в містах, які зазнають ударів, - Зеленський відреагував на масовану атаку РФ
08:50
F-16
Польща піднімала у небо винищувачі через атаку РФ по Україні
08:31
Оновлено
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського
08:03
OPINION
Олексій Голобуцький
Усе вирішуватиметься в Європі й вирішуватиме Європа
07:44
Оновлено
ЗСУ генштаб війна з Росією
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 870 військових, 9 танків та 21 артсистему
07:33
Маріуполь
В окупованому Маріуполі пролунали вибухи, уражено пункт РФ, - Андрющенко
07:19
Дональд Трамп
У суді щодо приховування Трампом виплат порнозірці обрали 12 присяжних
07:13
Радослав Сікорський
"Угорщина блокує компенсації за надану Україні зброю": очільник МЗС Польщі заявив про ускладнення подальшої допомоги
07:11
Наталія Гуменюк
Генштаб ЗСУ звільнив Наталію Гуменюк з посади речника Сил оборони півдня
07:00
Бєлгород вибух
У Росії заявили про збиття 25 повітряних цілей над Білгородщиною: нібито є пошкодження
07:00
Обидві партії у Конгресі США підтримують законопроєкт з допомогою Україні, - Шмигаль після зустрічей з сенаторами та конгресменом
06:45
Держдеп США
"Глибоко розчаровані": США закликали Грузію не приймати "інспірований Кремлем" закон про "іноагентів"
06:36
Дональд Трамп
Трамп заявив, що виживання України є важливим для Сполучених Штатів
06:32
росія мобілізація
РФ посилила мобілізацію перед можливим наступом влітку: ISW назвав проблеми, що можуть чекати на РФ
06:26
Дональд Туск
"Ситуація критична": Туск заявив, що найближчі тижні можуть вирішити долю війни в Україні
06:17
Ізраїль, ЦАХАЛ
Ізраїль завдав ракетного удару по Ірану, - ABC News
06:10
Додо, Фіорентина, Ліга конференцій
Ліга конференцій: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
05:05
Мохамед Салах (в центрі), Ліверпуль - Аталанта
Ліга Європи: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
04:27
Дмитро Пєсков
"Київ продовжує анонсувати теракти по території РФ": російські фейки і маніпуляції за 18 квітня
02:20
Марта Костюк
Костюк перемогла імениту суперницю і вийшла у чвертьфінал турніру WTA у Німеччині
01:45
окупант
У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
23:03
Окупанти на ЗАЕС
У МАГАТЕ повідомили про вибухи на території ЗАЕС. Окупанти заявили, нібито "нейтралізували" дрон
23:01
Дмитро Кулеба
"Навіть більше є батарей, ніж 100": Кулеба про ППО, які можуть бути надані Україні
22:50
Meta представила прототип нової моделі ШІ LLaMA 3
22:27
конгрес США
Демократи у конгресі пообіцяли підтримати законопроєкт про допомогу Україні
22:18
Валдіс Домбровскіс
У G7 розглядають використання $300 млрд заморожених активів РФ як заставу для кредитів України, - віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс
22:14
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Залежність України від допомоги США. Технологічні рішення та ситуація на полі бою. Колонка Сергія Згурця
21:51
Оновлено
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек у Києві зустрівся з Зеленським
Більше новин