Як за гроші "Газпрому" Росія сварить Україну та Польщу

Анастасія Пашинська
31 травня, 2017 середа
18:34

Бандера, ОУН-УПА та Волинська трагедія. Як Росія організувала велику агентурну мережу для розвалу відносин України та Польщі

Український кіберальянс провів чергові зломи російських пропагандистів. Цього разу мова піде про директора Інституту країн СНД, що розвивав свою агентурну мережу по всьому світу.

Редакція Еспресо.TV вже писала про заступника директора Інституту країн СНД - церковного політтехнолога Кирила Фролова. У цьому тексті мова піде про його начальника, директора інституту Костянтина Затуліна.

Пошту Затуліна було зламано хактивістом Українського кіберальянсу, дані опрацьовано інформаційним агентством Informnapalm.

Хто такий Затулін і чим займається

Регалії директора московського інституту країн СНД можна перераховувати безкінечно: він і депутат від партії "Єдина Росія", член комітету Держдуми "у справах країн СНД", член Ради з питань оборонної політики, член Асамблеї православ'я, член Громадської палати РФ, член Ради козацтва та ін.

На відміну від свого підлеглого Фролова, Затулін не проявляє такої активності, а здебільшого займається справами інституту, пише книжки про "русскій мір" формує агентурну мережу. Працівники інституту (а їх приблизно 50 осіб) розробляють звіти щодо країн СНД, за якими формується зовнішня політика Росії.

Стосовно України інститут працює за такими напрямками: реалізація Мінських домовленостей, відносини України з сусідами, національне питання в Україні: активізація національних меншин, економічні взаємини України і Криму, "ДНР" і "ЛНР": перспективи розвитку.

До Затуліна також звертаються люди, які бажають отримати російський паспорт. Команда Затуліна допомогла отримати паспорт і посвідку на проживання багатьом "біженцям" з України. Наприклад, ідеологу "Л/ДНР" і колишньому прес-секретарю ФК "Шахтар" Руслану Мармазова, працівникам харківського "Беркута" та громадянину Німеччини Леону Раулю Лазарю, який воював на боці бойовиків в АТО. 

Фролов, пошту якого також зламали хактивісти Українського кіберальянсу, відгукується про свого начальника вельми зневажливо, заявляючи що Затуліну важливі нагороди та "медальки". Перед Затуліним намагаються вислужитися його агенти, тож йому необов'язково бути таким активним - за нього це роблять люди, які розраховують на гроші Кремля.

Польська агентурна мережа Затуліна

Поки один зі співробітників Затуліна, Фролов, розводить агентурну православну мережу в Україні, про що ви можете почитати тут, у Затуліна з'являється новий агент у Польщі. Це білоруський історик, публіцист і просто любитель "руского міра" Олександр Усовський, до листів якого також дісталися хактивісти з Українського кіберальянсу.

2014 року Усовський починає писати невеликі звіти щодо Польщі для Інституту країн СНД. За €42 тисячі на місяць Усовський пропонує відкрити інформаційне агентство, що працює для створення інформаційного поля в Угорщині, Чехії, Польщі та Словаччині. У цій організації будуть просуватися ідеї "руского міра" і боротьби з русофобією.

Читайте також: Як Росія фінансує маргінальних політиків у Східній Європі. Матеріал The New York Times

Поступово агент обростає зв'язками, а на російському телебаченні вважається експертом щодо Польщі. Усовський пише заступнику Затуліна, що у них з'явилася можливість просунути п'ятьох кандидатів до польського парламенту (Сейм).

лист Усівського про вибори

Кандидатів можна висунути від партії PSL (Polskie Stronnictwo Ludowe - Польська селянська партія), яка люб'язно погодилася допомогти.

Потім, 2016 року Усовський створює Дискусійний клуб, до якого входить близько 15 польських організацій та польський політик і журналіст Матеуш Піскорський. Піскорського ви можете згадати по Кримському референдуму, де він був спостерігачем.

Читайте також: Медведчук і сепаратизм. Український слід російського шпигуна в Польщі

Він також влаштовував конференції з представниками "Л/ДНР" у Польщі. Але в травні 2016 року польська служба безпеки затримує Піскорського і звинувачує його в шпигунстві. Дискусійний клуб активізується і видає блок різних статей в європейських країнах про "в'язня совісті Піскорського".

Сварка Польщі та України

До клубу борців з русофобією приєднується націонал-демократична партія (OWP, Obóz Wielkiej Polski, Табір Великої Польщі), з якими Усовський веде переговори про скасування віз до Росії для поляків і вільної торгівлі між двома країнами.

Натомість партія погоджується надавати підтримку агенту Затуліна і його дискусійному клубу. Однак усі ідеї доводиться заморозити до наступного року: восени в Росії проходять вибори до Держдуми.

Після виборів Усовський пропонує Затуліну новий план дій: за допомогою націоналістів нагадати полякам про ОУН-УПА, Степана Бандеру та Волинську трагедію.


У лютому 2017 року Усовський пропонує розвивати цей напрямок і створити спеціальну Декларацію українського питання для поляків, у якій київську владу визнають незаконною (за підтримку режиму УПА), українців відмовляться наймати на роботу і здавати їм житло.


А в українців, які вже живуть у Польщі, візьмуть розписку, яка звучить приблизно так: "Українець, який претендує на прихильність польського народу, на те, щоб ми, поляки, розділили з ним їжу і дах - зобов'язується письмово засвідчити свою згоду з тим, що ОУН-УПА були злочинними організаціями, Волинська різанина (Волинська трагедія, - ред.) була геноцидом польського народу, а бандерівці, які здійснили її - військовими злочинцями. Лише після підписання такого документа українець може отримати роботу в Польщі", - пише зразок розписки Усовський.

Для того, щоб створити подібну Декларацію, Усовський вимагає у Затуліна €30 тисяч і 7 тижнів для втілення плану. Цікаво, що саме після виборів до Держдуми відносини України і Польщі почали псуватися, оскільки вся агентурна мережа Інституту країн СНД активізується. А, наприклад, у квітні відбувається знесення пам'ятників УПА в Польщі.

Паралельно з такими великими проектами, Усовський постійно влаштовує невеликі протестні акції по всій Польщі, наприклад "проти української агресії на Донбасі". Подібні акції обходяться Затуліну в €4 тисячі.

Звідки у Затуліна стільки грошей

Затулін отримує гроші буквально з усіх боків. Щороку "Газпром експорт" виділяє на "інформаційні послуги" Інституту країн СНД близько $2 мільйонів. Також Затулін користується всілякими грантами: так за реалізацію проекту "Новітня історія Криму" інститут країн СНД отримує 5 мільйонів рублів, ($89 тисяч) від фонду "Знання", і це не перший "грант" від цієї компанії.

Також Затулін веде авторську передачу "Русский вопрос". Передача виходить 20 разів на рік і обходиться "Газпрому" в 5 мільйонів рублів ($89 тисяч). Крім того, телекомпанія "ТВЦ", яка показує передачу, також платить команді Затуліна по 700 тисяч рублів за передачу ($12,5 тисяч доларів).

Потім "ТВЦ" продає права на її трансляцію за копійки: наприклад севастопольська телекомпанія "НТС" купує кожен випуск "Русского вопроса" за 5 тисяч рублів ($89). Швидше за все замовники не планують отримувати прибуток з цих проектів: важливо щоб передача поширювалася за копійки і її подивилося якомога більше людей.

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
04:40
соцмережа Х (Твіттер)
Соцмережа X запускає спеціальний TV додаток для відео
04:12
Танкер для доставки СПГ
Німеччина пропонує ввести ембарго на імпорт СПГ з РФ до Євросоюзу
03:44
Росія ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
Більше новин