Все про особистого кілера Кадирова, який стріляв у Осмаєва

Дмитро Добрий
2 червня, 2017 п'ятниця
14:49

Нападником на Адама Осмаєва виявився пітерський бандит Артур Денісултанов-Курмакаєв на прізвисько "Дінго", який є особистим кілером Кадирова

1 червня в Києві кілер намагався вбити командира миротворчого батальйону імені Джохара Дудаєв Адама Осмаєва. Його врятувала дружина, доброволець АТО та снайпер Аміна Окуєва, яка підстрелила нападника

Нападник під виглядом іноземного журналіста втерся у довіру. Він нібито хотів взяти інтерв'ю, наблизився і відкрив вогонь з пістолета та поранив Адама. Його дружина відкрила вогонь у відповідь і тяжко поранила кілера.

Фото з місця подій, РБК-Україна

За повідомленнями ЗМІ, подружжя домовлялося про зустріч з представником французького журналіста Алексом Вернера (Le Monde) в Києві на вулиці Кирилівській. Людина, яка назвалась представником цього кореспондента, нібито просила зустрітися та уточнити деякі деталі щодо інтерв'ю. 

При зустрічі "представник кореспондента" дістав пістолет "Глок" і вистрілив в груди Осмаєву. Після цього його дружина з нагородного пістолета марки ПМ чотири рази вистрілила в нападника. Правоохоронці виявили на місці події 9 відстріляних гільз, що свідчить про неабияку перестрілку.

Фото з місця подій, РБК-Україна

Аміна Окуєва про напад

Сьогодні справа про замах на командира чеченських добровольців у зоні АТО Адама Осмаєва обростає новими подробицями. Про політичну версію цього злочину, як про основну, ще вчора заявляли правоохоронці.

Враховуючи особу нападника, можна сказати, що справа не просто політична, а міжнародно-політична. Нападником виявився не випадковий найманець, а елітний профі з особистої гвардії Кадирова, географія спецоперацій якої вже давно розповсюджується далеко за межі Чечні, Кавказу і навіть Росії.

Підробний паспорт Курмакаєва, Фото з місця подій, РБК-Україна

Артур Курмакаєв

Курмакаєв у лікарні після того, як його підстрелила Окуєва, фото Facbook Ігор Мосійчук

Шахрай, рекетир та викрадач людей

Знешкоджений дружиною комбата, теж ветераном АТО Аміною Окуєвою і відразу ж затриманий Нацполіцією кілер виявився широко відомим у російському кримінальному середовищі "авторитетом" Артуром Абдулайовичем Денісултановим (він же "Дінго"), уродженцем міста Гудермеса Чечено-Інгушської АРСР. У 90-их роках він займався такими "прибутковими" справами як рекет і викрадення людей.

Вперше був засуджений на два роки позбавлення волі в 1990 році за вимагання. У лютому 1991-го він вийшов за амністією, і кілька років у міліцейських зведеннях майже не згадувався.

Денісултанов став обережнішим й винирнув на поверхню аж у 1998-му. Проте свого часу він дарма не гаяв і зайнявся здобуттям такого "хлібного" кримінального фаху як шахрайство: банально позичав й не віддавав гроші, обіцяв сприяння у вирішенні різноманітних грошових справах за цілком реальну винагороду.

Оскільки джерела походжень коштів у подібних випадках нерідко виявлялися вельми сумнівними, та й самих жертв можна було вважати "жертвами" досить умовно, заяв на "Дінго" ніхто з них не писав.

Варто враховувати й той факт, що "бізнес" він вів переважно в середовищі своїх співвітчизників, а там, як відомо, свої правила, традиції і, відповідно, методи вирішення суперечок.

У 98-му ж Денісултанов вирішив знову перепрофілюватися. Цього разу на викрадача людей. Тоді у Санкт-Петербурзі його банда полювала за директором Колпинського харчового комбінату Гусєвим, певно небезпідставно вважаючи, що за його повернення близькі готові будуть викласти чималу суму.

Однак, замість комерсанта у його автівці опинився водій, за котрого викрадачі спершу вимагали $ 300 тисяч, одна згодом, після тривалих торгів, зголосилися на 5.

Схопити "Дінго" безпосередньо під час передачі грошей не вдалося. Зухвалий злочинець протаранив два службових авта й з новим паспортом на ім’я Салмана Тищенка утік за кордон, до України. У Харкові місцеві стражі правопорядку викрили факт підробки документів й повернули Денісултанова-Тищенка назад до Санкт-Петербургу, де справу з викраденням дивним чином замнули…

Натомість авантюрист попався на фальшивому дипломі про вищу освіту. Покарання він знову (це вже втретє) уникнув, скориставшись війною у Чечні й запропонувавши обміняти себе на узятого повстанцями у полон російського солдата-строковика Сергія Леонтьєва.

Але Пітер не відпускав від себе Денісултанова-Тищенка, а злочинець своєю чергою не міг довго всидіти без його заможних мешканців. Цього разу досвідчений аферист озброївся фейковим військовим "генеральським" званням неіснуючої "Служби із контролю за малим бізнесом". Бізнес "контролювати" він став малий, але за свої послуги гонорари брав великі.

Якщо не враховувати "побічний ефект" від такої діяльності, то справи у нього невдовзі пішли вгору: у 2001 році Денісултанов одружився на донці бізнесмена Курмакаєва й взяв її прізвище, з 2002-го перебрався у Європу (Чехія, Німеччина, Австрія), де так само вистежував тих, хто має що втрачати, й допомагав їм позбутися зайвого майна і грошей.

Особистий кіллер Кадирова

Після того як Кадиров став Путіну як "син", отримав звання генерал-майора і його головорізам одне за одним посипалися доволі специфічні "замовлення" на живих людей, знадобилися й таланти Денісултанова.

Усі ці його витівки з документами, з умінням входити в довіру до цілком незнайомих людей, поєднані з презентабельною зовнішністю та схильністю до постійного ризику знову були затребуваними. Але вже у значно серйозніших справах.

Російське видання "Руспрес" зазначає, що колишнього охоронця Кадирова - Умара Ісраїлова, який звинувачував президента Чечні Рамзана Кадирова в тортурах, у 2009 році вбили у Відні, де він просив політичний притулок.

У цій справі він проходив як обвинувачений, в зв’язку з чим перебував під вартою за погрози Ісраїлову.

Зі слів "Дінго", він мав повернути одного найбільш небезпечного для Кадирова біженця Ісраїлова (Умар Ісраїлов теж раніше входив до загону кадировських професійних убивць, однак опинившись у Європі почав активно викривати свого колишнього патрона у судах та ЗМІ) на батьківщину, а у випадку відмови – ліквідувати. Вартість "послуги" складала $100 тисяч.

До речі, 2008 року  по справі родини чеченських біженців Ісраїлових правоохоронці Австрії допитували Денісултанова-Тищенка-Курмакаєва щодо діяльності кадировських ексадронів смерті на території ЄС. Наявність згаданих формувань він підтвердив, як і особисте ведення Кадировим "розстрільного списку".

"... Я бачив в резиденції президента Кадирова в Гудермесі список з 5000 чеченців. Усі ці люди або воювали проти Кадирова, або якимось чином привернули до себе небажану увагу. 300 осіб з цього п'ятитисячного списку мають вмерти. 

Ці люди є (для нього – ред.) справжніми ворогами, яких Кадиров ненавидить. Цим людям заборонено повертатися до Чечні. Створено новий департамент для того, щоб усунути цих людей. Він знаходиться під безпосереднім контролем президента  (Кадирова, – ред.)... ", - заявив Департаменту по захисту конституції і протидії тероризму у Відні Денісултанов-Тищенко-Курмакаєв.

50 осіб зі списку мешкає в Австрії, і знаходились у небезпеці, зазначав допитуваний. Проте чиясь "довга рука" оперативно витягла кадировського "ліквідатора" і цього разу. Як зазначалося у підготовлених з цього приводу чисельних публікаціях австрійських медіа, росіяни мають своїх людей серед віденського чиновництва ще з часів Холодної війни.

Невдовзі кілер-невдаха опинився у Москві, де під запис відхрестився від усіх зроблених у Австрії заяв. Вочевидь, "Дінго" був потрібен своїм керівникам для виконання нових завдань.

У Бюро безпеки і контртероризму Австрії (LVT) й досі впевнені у тому, що оперативне прикриття Денісултанову-Тищенку-Курмакаєву-Крінарі-Цебро (Крінарі й Цебро – це теж прізвища з документів "Дінго") забезпечувало російське посольство, зокрема його радник, екс-посадовець кадировського МВС Саїд-Селім Плешкаєв. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
03:44
Росія ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
18:06
OPINION
Вадим Денисенко
Чому затримання заступника Шойгу невигідне Україні?
18:05
На фото: Ненсі Гонсалес
Дизайнерку люксового одягу Ненсі Гонсалес засудили до увʼязнення за контрабанду сумок з крокодила та пітона
Більше новин