Що таке біткоін. Все про найчеснішу валюту

Анастасія Пашинська
9 червня, 2017 п'ятниця
16:04

Чому всі полюють на біткоіни, звідки вони беруться та чи вистачить криптовалюти на всіх

Що таке біткоіни

Якщо буквально - це файли, котрі всі почали добувати, продавати, обмінювати на гроші. Біткоіни обмінюють на товари, послуги. Використовується коротке позначення "BTC". Оборот біткоінів нагадує економічну або математичну гру, де придумані правила, кількість ресурсів і умови їх отримання. Процес схожий на видобуток нафти - що довше люди її добувають, то менше її залишається і складніше шукати.

Сатосі Накамото створив перше програмне забезпечення для біткоінів. Ще в 2008 році Накамото опублікував статтю, в якій описав усі принципи роботи криптовалюти. Але Сітосі Накамото - вигаданий псевдонім. Справжня особа людини, який стоїть за цим псевдонімом, досі не розкрита. 


Ідея біткоінів полягає в обміні валютою між людьми без втручання з боку влади. Тобто виключений людський фактор: немає директора центрального банку біткоінів, на якого можуть "натиснути", біткоіни не можна "надрукувати", скопіювати, тим самим спричинити знецінення криптовалюти.


Кількість біткоінів заздалегідь відома і обмежена. Але засмучуватися не варто, біткоінів вистачить на всіх, оскільки їх можна ділити. Найменша частина біткоіна названа "Сатоши", на честь свого засновника, і дорівнює 0,00000001 BTC.

Користуватися біткоінами вкрай просто, навіть якщо ви не знаєте технічних деталей. Все це не складніше відправки листів через e-mail. 

Для початку потрібно завести біткоін-гаманець. Гаманець безкоштовний, його можна завантажити з офіційного сайту біткоінів. Після створення біткоін-гаманця, ви можете почати генерувати адреси, для отримання за ними біткоінів. Якщо хтось хоче перерахувати вам їх - просто надішліть посилання з генерованою адресою

Хактивіст Українського Кіберальянса Шон Таунсенд розповів, що використовує біткоіни. Система біткоінів прозора - можна відстежити будь-яке переведення. Але водночас система анонімна - номери транзакцій не прив'язані ні до конкретних організацій, ні до людей. Тому вони такі популярні серед хакерів.

"Біткоіни - це не валюта, забезпечена чимось. Це commodity (товар - Ред.), рідкість. Як бейсбольні картки, марки, золото або нафта ", - пояснює Шон Таунсенд.

Гаманець є, де взяти біткоіни?

null

Криптовалюту можна отримати від інших учасників системи. Наприклад, продавати каву за біткоіни, як це роблять у кав'ярні Kava Like в Києві.

Інший варіант - купити біткоіни. Це можна зробити на спеціальних біржах, наприклад, на Українській біржі криптовалюти або на Kuna. Для цього потрібно зареєструватися та ввести гроші на біржу. Потім взяти участь у торгах: виставити ціну за біткоіни, орієнтуючись на обмінний курс.

Якщо ваша пропозиція виявиться прийнятною, то на вашому рахунку з'явиться запитувана кількість біткоінів. Зазвичай біржі беруть 0,2% від угоди.

Біткоіни навіть можна купити через термінал Айбокс, в якому є оператор Btcu.biz, який уже 4 роки займається купівлею і продажем біткоінів.

Або можна зайнятися видобутком біткоінів.

Видобуток біткоінів? Це ж не золото і не нафта

null

Але саме так задумано творцем біткоінів Сатосі Накамото. Для наочності можна уявити собі золотошукача, який наполегливо шукає золото. Так і з біткоінами, тільки замість старателя, криптовалюту шукає комп'ютер, точніше, обчислює завдання.

Раніше вже говорилося, що кожна транзакція зберігається в блоках, які складаються в ланцюжок. Щоб з'явився новий блок, потрібно підібрати "кодову фразу", яка виконує певну умову. При перетворенні (хешуванні) системою, "кодова фраза" повинна мати певну кількість нулів на початку.

Це все дуже складно і незрозуміло, тому підбором займається комп'ютер. Якщо швидкість рішення зростає, то система ускладнює завдання. В середньому, один блок повинен створюватися кожні 10 хвилин.

"Використовується важка криптографія. Складність вирішення завдання передбачувана (з математичної точки зору) і стає дедалі більшою. Це як підбирати паролі: на початку чотиризначні, потім п'ятизначні, і так далі, з кожним новим знаком складність зростатиме ", - наводить аналогію Шон Таунсенд.

Коли комп'ютер підбирає потрібний код, створюється блок. За це система нагороджує біткоінами. Так з'являються нові біткоіни.

Чи можна добути мільярд біткоінів?

Не можна. Кількість біткоінів обмежена, і ніколи не буде більше 21 мільйона. Біткоіни з'являються лише в результаті створення нових блоків. Через кожні 210 тисяч блоків нагорода зменшується вдвічі. Коли біткоіни тільки з'явилися в 2009 році, винагорода за відкриття блоку була 50 біткоінів.

Так, на ринку криптовалюти за перші 4 роки з'явилося 10,5 мільйона біткоінів (210 тисяч блоків х 50 біткоінів). Потім нагорода знизилася до 25 біткоінів. Так на ринку з'явилося 5,250 мільйонів біткоінів. Зараз добувачі (або їх ще називають Майнер) отримують 12,5 біткоіна за створення блоку. На зображенні видно, що першу половину біткоінів Майнери добули ще за перші чотири роки.

null

Якщо враховувати, що блоки з'являються кожні 10 хвилин, в добу виходить 144 блоки. Ми пам'ятаємо, що нагорода зменшується вдвічі через кожні 210 тисяч блоків. Це означає, що нагорода зменшується через кожні 4 роки. Наразі створено 470396 блоків. Це означає, що на момент написання статті (8 червня, 21.15) існує 16 мільйонів 379 тисяч 950 біткоінів.

Коли здобудуть останній біткоін?

Нагорода за відкриття блоку не може бути меншою, ніж найменша частина біткоіна "сатоші" - 0,00000001 BTC, оскільки ще дрібніше біткоін не ділиться.

Останньою винагородою буде 1 сатоші, а за останній 4-річний цикл на ринку з'явиться 210 тисяч сатоші або 0,0021 біткоіна. Виходить, що кожен попередній рік біткоінів з'являлося вдвічі більше: 0,0042; 0,0084; 0,0168 і так далі.

Не будемо вдаватися в складності підрахунків, але таких циклів потрібно 31, включаючи поточний. А значить, через 124 роки (вважаємо з 2016 року), вийде останній блок № 6 929 999. Причому сума біткоінів буде завжди трохи меншою, ніж 21 мільйон.

Чи вигідно займатися видобутком (Майнінгом) біткоінів?

null

Майнінгова ферма

Спочатку складність для вирішення завдання не була такою високою, а винагорода була вищою. Зараз немає сенсу займатися видобутком без професійного обладнання, вартість якого варіюється від $ 500і.

І навіть зараз користувачі об'єднуються в "пули", щоб з'єднати потужності своїх комп'ютерів. За успішного результату члени "пулу" ділять виграш.

"Золота лихоманка" вже закінчується, Мейнінг зараз знаходиться на межі окупності, навіть в Україні з дешевою електрикою. Хоча десь на півночі, де залізо можна використовувати замість обігріву, це все ще може бути вигідним ", - жартує Шон Таунсенд.

Від чого залежить курс біткоіна

null

Від довіри до цієї криптовалюти. Ні від долара, ні від нафти, ні від виборів у Великій Британії курс біткоіна не залежить. Оскільки спочатку в цінність біткоінів нічого не закладали, люди самі контролюють ціну своїм інтересом. Тобто, що більше люди купують криптовалюти, то дорожче вона коштує. Все, як із золотом. Якщо всі раптом вирішать, що золото - це непотрібний метал, то воно перестане чогось коштувати. Тож в якомусь сенсі це роздута бульбашка.


Курс біткоіна дуже нестабільний. Наприклад, навіть слух про "злом" системи біткоіна може обвалити вартість на кілька сотень доларів - люди поспішать позбавитися від валюти.


Що більше люди дізнаються про біткоіни, то більшає на нього попит. Наприклад, один празький дослідник Ладіслав Крістуфек виявив, що чим більше люди "гуглять" інформацію про біткоіни, тим вище стає його курс.

Також цьому сприяють "памперо" - досвідчені гравці на біржі, які мають у своєму розпорядженні багато біткоінів. Тільки-но вони бачать, що інтерес до валюти падає, то починають скуповувати біткоіни. Так вони створюють видимість інтересу до криптовалюти. Новачки починають панікувати і скуповувати біткоіни теж. Коли курс досягає свого піку, "памперо" починають скидати і продавати свої біткоіни. На 9 червня курс біткоіна становить $2822,2 (73 тисяча гривень).

Чому це популярно?

null

Шанувальники системи вважають, що оскільки кількість біткоінів обмежена, то це автоматично виключає можливість інфляції - знецінення валюти. Видобуток нерозподілених (Майнінг) біткоінів неможливо обійти. Також складно зламати чужий гаманець, і неможливо повернути або витратити вдруге один і той самий біткоін.

Система повністю прозора, але анонімна, тобто можна побачити, що за такою адресою була здійснена транзакція, але хто одержувач - не видно. Тому ця валюта така популярна серед користувачів "даркнета".

Також система відрізняється високою швидкістю переведення - біткоіни можна перевести куди завгодно і коли завгодно, все дійде за кілька хвилин. Комісія в системі біткоінів не передбачена, але той, хто відсилає біткоіни, може прикріпити до транзакції невелику "винагороду" або чайові здобувачам, які формують блоки. Так транзакція набуває привабливості і точно опиниться в найближчому блоці.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.23
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:55
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
16:30
Росіяни атакували з мінометів поліцейських, які прибули на місце обстрілу на Херсонщині
16:30
машина для розмінування WISENT 1
Спецтранспорт, дрони та озброєння: Німеччина надала Україні новий пакет допомоги
16:26
На фото: Анастасія Приходько
Анастасія Приходько прокоментувала смерть свого турменеджера під час її концерту
16:13
Очільник МЗС Латвії Каріньш подав у відставку через скандал зі спецрейсами
16:08
Ексклюзив
Мирослав Чех
Над Польщею нависає російська загроза, а уряду байдуже, - польський політик Чех
16:06
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Для наступу на Харків 100 тис. недостатньо: у бригаді Гвардії наступу припустили, скільки військ потрібно РФ, щоб захопити місто 
16:00
OPINION
Богдан Буткевич
Звільнення Данілова — це страх Зеленського. Через підступи Єрмака
15:59
ЗСУ, мобілізація
Мобілізація: на Полтавщині поліція отримала від ТЦК звернення про доставку 30 тис. військовозобов'язаних
Більше новин