Чи почнуть росіяни воювати з американцями в Сирії

Дмитро Гомон
20 червня, 2017 вiвторок
17:35

Вперше за шість років війни в Сирії американський винищувач збив асадівський військовий літак, що спричинило новий конфлікт Москви з Вашингтоном

США та Росія зараз обмінюються войовничими натяками щодо взаємних дій у Сирії. Конфлікт поглибився після того, як американський винищувач збив літак Су-22, що належав сирійським урядовим силам.

За що збили сирійську "сушку"

Спершу варто нагадати, що зараз відбувається у Сирії. "Ісламська держава" ("ІД") стрімко втрачає позиції. Підтримувані американцями Сирійські демократичні сили (СДС) ведуть наступ на місто Ракка, яке вважається столицею терористів "ІД".

Кістяк СДС складають сирійські курди, але разом із ними також воюють арабські загони. Що прикметно, СДС виступає не лише проти "ІД", але й знаходиться в опозиції до Башара Асада.

Як то завжди буває у таких ситуаціях, обидві сторони конфлікту говорять протилежні речі про те, що сталося.

Сирійське Міноборони заявило, що літак виконував бойовий виліт проти сил "Ісламської держави" в районі Расафе, що на півдні провінції Ракка. Проасадівські джерела додають, що американцям не сподобалось, що сирійська армія випереджає їхніх союзників у наступі на Ракку, тому вони й збили літак.

Антитерористична коаліція, що її очолюють США, стверджує інше: Су-22 атакував зовсім не бойовиків "ІД", а їхніх союзників-курдів. Літак скинув бомби поблизу загонів СДС. Після цього він негайно був збитий американським винищувачем F/A-18E Super Hornet "у відповідності з правилами застосування сил та засобів і колективної самооборони партнерів коаліції".

Тобто, якщо говорити відверто, то асадівці намагалися призупинити наступ курдів.

До речі, інцидент з літаком - то вже не перша атака американської коаліції на асадівські сили. Як зазначає група дослідників Conflict Intelligence Team, зіткнення між сирійськими постанцями, яких підтримує міжнародна коаліція на чолі зі США та прибічниками Башара Асада продовжуються з середини травня в районі прикордонного переходу Ет-Танф, де сходяться сирійський, іорданський та іракський кордони.

Під час цих боїв США кілька разів нанесли авіаудари по проасадівських угрупованнях, знищили кілька одиниць техніки та іранський ударний безпілотник "Шахед-129".

Як зазначає Conflict Intelligence Team, з боку Асада в боях беруть участь головним чином угрупування, які підкоряються не Дамаску, а скоріше Ірану: "Вони не слухаються попереджень представників Росії, а їх основна мета, вочевидь - забезпечити контроль над шосе Дамаск - Багдад, що відкриє Ірану наземний маршрут до Лівану, де базується лояльна Ірану терористична організація "Хезболла".

Реакція росіян

Російське Міноборони негайно вдалося до агресивної риторики. Відомство заявило, що американці підло порушили міжнародне право та вчинили акт військової агресії проти країни-члена ООН. А раз так, то Росія припиняє взаємодію зі США по меморандуму про попередження інцидентів та забезпечення безпеки польотів авіації під час операцій у Сирії.

Росіяни не вперше про це оголошують. Попередній раз вони заявили про вихід з меморандуму в квітні, після того, як американці розбили ракетами авіабазу асадитів.

Окрім того, Міноборони РФ погрожує, що тепер її сили ППО будуть "приймати на супроводження" літаки та безпілотники міжнародної коаліції, які літатимуть західніше річки Євфрат (на її березі розташована Ракка). Де-факто це погроза збивати американські літаки, хоча самого слова "збивати" російські військові не вжили.


Російські ЗМІ зрозуміли натяк правильно та у вівторок видали заголовки типу "Літаки США в Сирії стануть мішенями" (газета "Комсомольская правда") та "Американській авіації окреслили безпольотну зону" (газета "Коммерсант").


Американська реакція

Американські військові заявили у відповідь, що продовжать виконувати свою місію по боротьбі з "ІД".

"Ми не прагнемо конфлікту із жодною зі сторін в Сирії, окрім "ІДІЛ", але ми не вагатимемося, якщо треба буде захищати себе або наших партнерів, якщо вони опиняться під загрозою", - заявив речник Пентагону Джефф Девіс.

За словами генерал Джеффрі Харрігіана, який керує повітряними операціями міжнародної коаліції, росіяни і раніше скеровували радари на їхні літаки. В коментарі газеті The New York Times він розповів, що у проведення операцій внесено певні корективи, які дозволять зменшити загрози для пілотів до прийнятного рівня.

А коли голову об'єднаного комітету начальників штабів США генерала Джозефа Данфорда спитали, чи впевнений він у тому, що росіяни не збиватимуть американські літаки, він дуже обережно підбирав слова:

"Я впевнений, що ми досі підтримуємо зв'язок між нашим оперативним центром та російським оперативним центром. І я більше, ніж переконаний, що наші авіаційні сили здатні подбати про себе самостійно".

Війна всіх проти всіх

Незважаючи на войовничу риторику, навряд чи збиття Су-22 призведе до прямих військових зіткнень росіян та американців. Принаймні поки що рухи з обох сторін вказують на бажання уникнути цього.

"Я не вірю в ескалацію. Американці одразу ж запропонували поновлення заходів для уникнення таких інцидентів у майбутньому. Тобто, продемонстрували, що в них немає бажання продовжувати цей конфлікт", - розповів сайту Еспресо заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов.

Росіяни, відзначив він, вживають все більш обтічні формулювання.

За словами аналітика, інциденти, як от збиття Су-22, цілком прогнозовані при тій щільності різних військових угруповань, яка спостерігається в Сирії. Вони виступають під загальним гаслом боротьби з тероризмом, у даному випадку - з "Ісламською державою".

"Разом з тим кожна з них є конкурентною до протилежної", - говорить аналітик.


Де-факто йде війна всіх проти всіх, в якій час від часу укладаються тимчасові союзи або договори про нейтралітет. Але оскільки вони ніяк не закріплені інституціонально, порушення домовленостей відбувається постійно.


Про ризик зіткнень заговорили з самого початку появи росіян у Сирії. За словами Данилова, існує високий рівень недовіри між сторонами.

"Добре було домовлятися, поки сили знаходилися на значній відстані одна від одної. А зараз, коли всі йдуть на Ракку, ймовірність інцидентів військового характеру значно збільшується. І це не залежить від бажання сторін, від їхніх планів, бачення та уявлення, хто в них зараз ворог, а хто нейтральний", - говорить Сергій Данілов.

Але загалом він не очікує "екстравагантних кроків" з обох сторін. "Іде поділ Сирії на сектори. Звичайно, кожному хочеться більше. Але картинка вже склалася. А отже немає потреби ставити все на карту. Це не той момент, коли потрібні додаткові зусилля, щоб забезпечити собі стратегічну перевагу. Це звичайне оперативно-тактичне змагання", - відзначив аналітик.

Він також зауважив, що російська позиція залежатиме від загального стану російсько-американських відносин. А вони, у свою чергу, немало залежать від України. Зокрема, від того, що привезе президент Порошенко з Вашингтону.

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.28
    Продаж 43.04
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
15:31
ФСБ
ФСБ затримала українця на кордоні з Грузією, - росЗМІ
15:29
Ілон Маск
"Суперечило б свободі слова": Ілон Маск проти заборони TikTok у США
15:22
Дмитро Лубінець
Лубінець невдоволений реакцією міжнародних організацій на удар РФ по Дніпру 19 квітня
15:20
Ексклюзив
Наступ, який росіяни планували на травень-червень, вже розпочався, - майор запасу НГУ Гетьман
15:00
Оновлено
ППО
Росіяни з самого ранку атакують Україну: у Харкові є приліт
14:52
Оновлено
Вбивство поліцейського на Вінниччині людьми в камуфляжі: є фото підозрюваних та відео з бодікамери
14:27
Challenger 3
У Британії стартувало виробництво танків Challenger 3
14:15
Оновлено
Вовчанськ обстріл
Росія зранку вдарила авіабомбою по 9-поверхівці у Вовчанську: зруйновано цілий під'їзд, є загиблі та поранені
14:12
хакери
У ФБР заявили, що китайські хакери готують атаку на критичну інфраструктуру США
14:05
OPINION
Богдан Данилишин
Дев'ять тисяч українців взяли кредити на придбання житла за програмою єОселя
13:32
Михайло Подоляк
"Прийдуть із погрозами й танками": Подоляк про запрошення Росії на річницю висадки в Нормандії
13:24
фейк
Росіяни намагаються використати інцидент з розстрілом патрульних для підриву довіри до поліції та ЗСУ в Україні
13:21
співачка та володарка Греммі Мандіса
Американська співачка та володарка Греммі Мандіса померла у віці 47 років
13:20
Ексклюзив
Об’єднати ветеранів та їхні родини: Жолоб про роботу Львівського центру надання послуг учасникам бойових дій
13:14
Завдяки протестам українців у Нью-Йорку скасували участь артистів балету російського Маріїнського театру в гала-концерті
13:14
Інтерсіті
Укрзалізниця в тестовому режимі повертає швидкісний потяг Київ - Одеса
13:05
Буданов обговорив з митрополитом Епіфанієм розвиток капеланського служіння
12:53
Оновлено
чоловік, який підпалив себе під час суду над Трампом
У Нью-Йорку чоловік, який підпалив себе під час суду над Трампом, помер у лікарні
12:46
активісти пофарбували Гранд-канал у Венеції
Кліматичні активісти пофарбували Гранд-канал у Венеції в зелений і червоний кольори
12:42
Ексклюзив
переговори України з Росією
Вже проходили таке: політолог Мусієнко оцінив заяви Лаврова про переговори
12:41
ВАКС
Справа "Роттердам+": ВАКС звільнив від відповідальності двох фігурантів через закінчення терміну давності
12:41
цвітіння сакур у Львові, погода
Де 21 квітня можливі дощі, а де - сонячна погода: прогноз від Наталки Діденко
12:07
схема
РФ примусово вивозить українців з узбережжя Дніпра на окупованій Херсонщині: розповідають партизани
12:00
OPINION
Андрій Бондар
"Чорні півні" та "чорні лебеді" Росії
11:53
На Донеччині через російські обстріли за добу постраждали 4 людини
11:43
Оновлено
Українські спецслужби атакували об'єкти у 8 областях РФ: пошкоджено енергетику
11:27
Ту-22М3
Британська розвідка проаналізувала збиття стратегічного бомбардувальника РФ Ту-22М3
11:15
Шахтарі
На Донеччині понад 130 шахтарів були заблоковані під землею через обстріл РФ: ситуація в енергосистемі станом на 20 квітня
11:02
Сергій Курченко
У США бізнесмена засудили на 6 років за порушення санкцій: він визнав, що торгував з українським олігархом Курченком
10:31
Одесит, дружина і син якого загинули через російський удар, зустрівся зі спікером Конгресу США
10:30
Казино
Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо обмеження азартних ігор
10:23
Ексклюзив
Боєць ЗСУ Ієвлєв прокоментував заяви про контрнаступ у 2025 році
10:17
Олаф Шольц
Близькі до РФ країни мають сумніви в доцільності війни в Україні, - Шольц
10:12
ДТП у Запоріжжі 20 квітня
У Запоріжжі вночі сталася ДТП: загинули 2 людей, є постраждалі
10:08
OPINION
Михайло Гончар
Найправильнішою політикою санкцій є нищення російських НПЗ
10:02
Олександр Сирський та Майкл Віггерс Хільдгаард
Сирський зустрівся в Києві з новопризначеним командувачем оборони Данії
09:54
Ексклюзив
керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк
Журналістам заборонено було знімати Херсон та область, - медійник Нікітенко про відсторонення Гуменюк
09:48
Херсонщина
РФ увечері 19 квітня обстріляла селище Антонівка на Херсонщині: загинула жінка
09:39
Оновлено
обстріл, ППО
Українська ППО знищила дві ракети Х-59/Х-69 та чотири розвідувальні БПЛА
09:32
окупанти Маріуполь
Партизани переслідують та ліквідовують військових 568-го зенітного ракетного полку РФ, який обстрілює житлові райони Харкова
Більше новин