Uber=сексизм. Чому одна з найбільших IT-компаній світу зневажає жінок

Анастасія Пашинська
21 червня, 2017 середа
19:49

Останній рік був не найвдалішим для компанії Uber: звинувачення у шпигунстві за клієнтами, сексуальних домаганнях, згвалтуванні і сексизмі. Чому найбільший у світі сервіс таксі потонув у скандалах

Після особливо важких 6 місяців судів і звинувачень засновник і глава компанії Тревіс Каланік покинув свій пост. Редакція Еспресо.TV розбирається в хронології подій.


Uber (Убер) — американська компанія, що створила однойменний мобільний додаток для пошуку, виклику та оплати таксі або приватних водіїв. Додаток доступний у більш ніж 200 великих містах у 67 країнах світу.


Колишній працівник Uber, інженер Сьюзан Фоулер, в лютому написала пост про свій досвід роботи в компанії. Фоулер приєдналася до проекту в листопаді 2015 року. На той момент компанія вже існувала 7 років, однак робота інтерфейсу програми не була стабільною. Фоулер зізналася, що можливість знайти роботу інженера за її профілем випадає рідко, тому вона з радістю доєдналася до команди розробників.

Але тут починаються дивні речі. У свій перший робочий день Фоулер отримує кілька повідомлень з корпоративного чату від начальника. У листуванні начальник зізнається, що вони зі своєю дівчиною практикують "вільні стосунки". Далі в повідомленнях він пропонує Фоулер зайнятися з ним сексом.

"Він написав, що не хоче неприємностей на роботі. Було ясно, що він намагався змусити мене зайнятися з ним сексом. Це було так неправильно, що я відразу ж зняла скріншоти повідомлень і показала їх у відділі кадрів ", - пише в своєму блозі Фоулер.

Сьюзан Фоулер

Дівчина чекала, що в такій великій компанії подібні ситуації вирішуються швидко. Але у відповідь на скаргу відділ кадрів запропонував винести начальнику попередження, оскільки раніше на нього ніхто не скаржився. Кадровик зазначив, що чоловік відмінно справляється зі своїми обов'язками і вони не хочуть карати хорошого працівника.

Фоулер запропонували перейти в іншу команду або залишитися під керівництвом того ж начальника. Також жінку попередили: якщо вона залишиться в цій команді, то за подібну скаргу начальник не дасть їй гарної оцінки, що ніяк не можна вважати "помстою". Команда HR (пошук персоналу) була повністю на боці людини, яка сексуально домагалася своїх підлеглих.

Перейшовши в іншу команду, Фоулер познайомилася з іншими жінками в компанії. Багато з них розповідали такі ж історії, в яких згадувалися різні чоловіки, зокрема колишній начальник Фоулер. Це була поширена проблема, яку не збиралися змінювати в компанії. За словами Фоулер, подібна поведінка в компанії не тільки провокувалася, а й заохочувалася з боку керівництва.

Фоулер зібрала інших жінок, яких домагався її колишній начальник, і знову звернулася до відділу кадрів. Однак і в цей раз відділ кадрів нічого не зробив. Заклопотаний начальник продовжив шукати собі сексуальні пригоди.

Нові працівниці скаржилися, але їм так само говорили про "попередження" і що раніше ніхто не мав проблем з цим чоловіком. "Ми нічого не могли зробити і ми здалися. Врешті-решт він "покинув" компанію. Я не знаю, що він повинен був такого зробити, щоб його звільнили", - пише Фоулер.

"Гра престолів" від Uber

До посту Фоулер поставилися з цікавістю, і газета New York Times провела власне розслідування, в якому журналісти зустрілися з 30 працівниками Uber. В ході розслідувань було переглянуто корпоративне листування, відеозапис з робочих зустрічей.

Як виявилося, випадок Фоулер не поодинокий. Наприклад, начальник, який дозволяє обмацувати груди своїх працівниць, або гомофобне знущання над співробітником, а також загрози "побити битою" підлеглих.

Подібна агресивна обстановка була спричинена ще й конкуренцією: молоді фахівці намагалися вислужитися перед своїми керівниками, поливаючи брудом колег і інші відділи. Ну і звичайно, до подібної атмосфери додався сексизм, типовий для технічних компаній Кремнієвої долини. Жінок у подібному середовищі не вважають за рівних.

При прийомі на роботу співробітників змушують підписати папірець із "цінностями" Uber, серед яких: завжди "грати по крупному", бути одержимим і вертким. Система корпоративних цінностей була спрямована на просування безпринципних працівників, які готові "йти по головах" заради підвищення.

"Всі використовують ці цінності як виправдання своїй поганій поведінці", - поділився працівник Uber з New York Times.

Деякі працівники Uber розповідали, що робота в компанії стала певним тавром: деякі роботодавці неохоче наймають колишніх співробітників Uber через нездорову внутрішню політику.

Керівники департаментів Uber оцінюють своїх співробітників двічі на рік за п'ятибальною шкалою, де "1" - погано, а "5" - дуже добре. Але, як жартують працівники Uber - п'ятірка зарезервована для Ісуса або Тревіса Каланіка.

Від оцінки залежить майбутнє працівника в компанії. Отримав "двійку" - можеш бути занижений або звільнений. Як і у випадку з Фоулер, багатьом працівникам погрожували "поганою" оцінкою в разі продовження скарг. Таким чином, менеджери компанії отримали свій шматок влади і користувалися ним.

Винятком не став і співзасновник та директор компанії Каланік - він і задає корпоративний тон компанії, а також грубить водіям таксі Uber у відповідь на претензії на зниження тарифів.

Падіння іміджу Uber

Тревіс Каланік

Крім внутрішньої скандальної корпоративної політики, компанія Uber була замішана в скандалі з Apple. Розробники Uber вирішили боротися з китайськими шахраями-водіями.

Суть шахрайства полягала в тому, що водії реєстрували клієнтський акаунт на краденому iPhone і самі у себе замовляли одну поїздку (перша поїздка безкоштовна). Після чого видаляли акаунт, реєстрували новий і знову замовляли безкоштовну поїздку. Таким чином водій отримував гроші, але нікого не відвозив.

Компанія Uber вирішила прикріпити за кожним телефоном iPhone номер і відстежувати їх пересування. Таке рішення повністю суперечило політиці конфіденційності Apple. Але хитрі керівники Uber вирішили, що зможуть обдурити Apple.

Для цього стеження за iPhone було встановлено ​​всюди, крім міста, в якому розташована штаб-квартира Apple - Купертіно. Однак обман розкрили і керівник компанії Apple Тім Кук пригрозив Каланіку видалити додаток Uber з Apple Store. Такий поворот подій означав би для Uber втратити мільйони клієнтів, тому стеження було зупинене.

Також Uber потрапив у скандал через стеження за машинами конкурентів компанії Lyft. За допомогою несправжніх акаунтів Uber відстежували координати таксистів Lyft і ціни, за якими вони працюють. Про програму під кодовою назвою "Hell" (пекло) знали кілька людей, зокрема засновник компанії Каланік.

Також подібна програма стеження є і для водіїв, і клієнтів Uber. Називається вона "Heaven" (небеса). Як показав аналіз даних, працівники Uber нерідко стежили за своїми колишніми пасіями, державними діячами та навіть за співачкою Beyonce.

Чи не додала популярності директору Каланіку пропозиція президента США Дональда Трампа стати економічним радником, яка надійшла в момент гучного бана на біженців і еміграцію в США з більшості мусульманських країн.

Багато компаній Кремнієвої долини Microsoft, Google, Apple, Facebook розкритикували і відмовилися підтримувати заборону Трампа. Але Uber не ризикнула сперечатися з новим президентом і зіткнулася з вірусною кампанією бойкоту #DeleteUber.

Uber довелося зупинити свою роботу, тому що більшість таксистів також брали участь у бойкоті. Каланік написав звернення до своїх користувачів, що він не підтримує бан, але не відмовиться від місця в консультаційній раді Трампа. Суспільство розцінило це як підтримку Трампа і продовжило бойкотувати Uber. В результаті Каланік здався і покинув раду в лютому.

Чому так вийшло і що тепер буде

null

Популярність і нестримне зростання Uber почалися з моменту заснування в 2009 році. Двоє приятелів - Тревіс Каланік і Гарретт Камп - створили додаток, за допомогою якого можна було викликати таксі в два кліки за допомогою смартфона. Компанія швидко росла не тільки в США, а і в Південній Америці, в Індії і в Європі.

Щоб швидко рости, засновники вирішили зберегти децентралізацію влади і контроль компанії. Тому нові офіси отримували автономію. Користуватися системою Uber хотіли всі, тому почали наймати нових людей. Приплив нових кадрів заплутав і без того хаотичні і вільні правила всередині корпорації.

Після того як глава компанії погодився на проведення розслідувань, ним зайнялася юридична компанія Perkins Coie LLP. Так само розслідування проводив колишній генпрокурор США Ерік Холдер. Результати були опубліковані 6 червня, після чого 20 керівників Uber були звільнені, а більше 30 відправлені на консультації до психологів.

Один із членів ради директорів Аріана Хаффінгтон після публікації розслідування заявила, що вони переглянуть політику компанії і не будуть просувати "талановитих мудаків" і відтепер ні для кого не буде поблажок, навіть при високих робочих показниках.

На що один із членів ради, Девід Бондерман, відповів сексистським жартом про те, що збільшення кількості жінок у керівництві веде лише до збільшення балачок. За що його теж "відсторонили".

А 20 червня подав у відставку і сам Каланік. Як написав New York Times, п'ять основних інвесторів компанії зажадали від глави відставки після всіх скандалів і подій.

Ерік Холдер на підставі вивчених скарг і документів запропонував компанії 47 кроків, які допоможуть змінити внутрішню політику. Суть кроків - повністю припинити будь-які сексуальні домагання, приниження і цькування на робочому місці.

Сексистський скандал в Uber підняв складне питання становища жінок у технічних компаніях. Зізнання Фоулер допомогло багатьом жінкам зізнатися в сексуальному утиску на роботі. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+1°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.66
    Купівля 38.66
    Продаж 39.17
  • EUR
    Купівля 42.06
    Продаж 42.88
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
03:16
Росія може використати супутникові дані приватних компаній для ударів по Україні, - The Atlantic
02:48
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
У травні лідер Китаю Сі Цзіньпін може відвідати Францію, - Politico
02:20
Літак Raynair
Гібридна війна РФ: на Балтиці понад 870 літаків мали проблеми з навігацією
01:52
Центробанк Росії
Євросоюз розробив механізм передачі Україні прибутків з заморожених активів РФ, - Bloomberg
01:24
поліція польщі
Міжнародний Комітет захисту журналістів заступився за українських розслідувачів, затриманих у Польщі під час роботи
00:56
SkyUp
Авіакомпанія SkyUp отримала сертифікат операційної безпеки IOSA
00:28
Мая Санду
Санду попросила парламент Молдови призначити референдум про вступ у ЄС
00:03
безпілотник
Асиметричні рішення для переваги над противником: Сирський назвав пріоритет у технологічному розвитку ЗСУ
2024, понедiлок
18 березня
23:40
Реджеп Ердоган та Путін
Ердоган привітав Путіна з "переобранням" і заявив про готовність до посередництва в переговорах із Україною
23:28
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив антиукраїнському президенту Мілановичу йти на вибори до звільнення поточної посади
23:00
Олексій Навальний
"Відповідальні за вбивство Навального": Боррель оголосив про санкції проти 30 фізичних і юридичних осіб
22:33
метро "Лісова"
Метро Києва за керівництва Брагінського замовило ремонт на 1,58 млрд грн у родички його бізнес-партнера, - Bihus info
22:29
НАТО
Розміром з невелике місто: у Румунії почали будувати найбільшу в Європі базу НАТО
22:02
FPV-дрон
Розбирали знайдений FPV-дрон: на Херсонщині троє цивільних загинули від вибуху боєприпасу
21:58
Ексклюзив
Придністров'я
"Навіть тамтешні військові РФ": генерал Маломуж пояснив, чому контингент у Придністров'ї не прагне воювати проти України
21:35
Оновлено
путін
За версією російської ЦВК, Путін переобрався президентом РФ із понад 87% підтримки. Реакції світу
21:34
Ексклюзив
Українські фермери до кордону з Польщею привезли знищену російськими обстрілами й мінами сільгосптехніку
​Засіяти 12 млн гектарів: у Всеукраїнській аграрній раді назвали проблему українських виробників
21:09
Ще три сім’ї разом з дітьми виїхали з ТОТ: Україна надає всіляку допомогу
Обшуки, погрози, залякування: з ТОТ Запорізької та Донецької областей виїхали ще три родини з дітьми
21:00
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Росіяни перекидають резерви на Авдіївський напрямок, щоб підтримати темпи наступу. Колонка Сергія Згурця
20:24
Ексклюзив
депортація дітей з окупованих теріторій в Росію
Викрадених дітей Росією більше, ніж відома кількість, - юристка Рашевська
20:18
Оновлено
Президент України Володимир Зеленський
Цьогоріч вийдемо на максимум оборонного виробництва за час незалежності, - Зеленський після Ставки
20:05
OPINION
Митрополит Епіфаній
Нинішній Великий піст — насамперед про стійкість
19:56
Кол-центр, що виманював кошти у громадян ЄС: СБУ з латвійськими правоохоронцями ліквідували міжнародну схему
19:51
Оновлено
Сенатор США Ліндсі Грем прибув до Києва: каже, що спікер Джонсон шукає спосіб просунути допомогу Україні
19:47
Ексклюзив
Сумщина
"Немає проїзних мостів": журналістка Яцина про евакуацію з прикордоння на Сумщині
19:44
Огляд
На фото: Порноакторка Юлія Сенюк (Джозефіна Джексон)
Захоплюватися не можна засуджувати: чому допомога військовим від української порноакторки Джозефіни Джексон викликала суперечки
19:26
Жіноча збірна України з фехтування на шаблях - бронзова призерка Кубка світу у Сінт-Нікласі (Бельгія)
Жіноча збірна України з фехтування здобула бронзу Кубка світу в Сінт-Нікласі
19:26
військові, ЗСУ
На Новопавлівському напрямку росіяни за підтримки авіації 21 раз намагалися прорвати оборону ЗСУ, - Генштаб
19:16
прикордонник
Збільшення на 15 тис. військовослужбовців ДПСУ: уряд вніс законопроєкт до ВР
19:00
прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо
"Це божевільна робота, яку я роблю": прем'єр Канади Трюдо заявив, що щодня думає про відставку
19:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 754-го дня війни: під час рейду в Білгородську та Курську області РФ ліквідовано понад 600 росіян, а Армія дронів за два тижні знищила 88 танків окупантів
18:52
Агенти "АТЕШ" розвідали пункт постійної дисклокації 126 окремої бригади берегової оборони ЧФ РФ у Перевальному
Партизани розвідали пункт дислокації 126-ї окремої бригади берегової охорони ЧФ РФ у Перевальному, що в Криму
Більше новин