Випередити Гітлера. Чи планував Сталін вдарити по Європі першим

Юрій Корогодський
22 червня, 2017 четвер
09:30

У червні 1941 року на західних кордонах СРСР було сформовано величезне угруповання військ, яке, за припущенням, готувалось до наступальної війни

22 червня 1941 року гітлерівська Німеччина напала на СРСР. Друга світова війна вийшла на новий рівень жертв, людських трагедій, знищення міст та сіл.

Для західноукраїнських земель війна почалася ще у 1939 році, але в червні 1941 року бойові дії перемістилися на територію Радянської України. Таким чином уся українська територія опинилась у вирі великої світової війни.

Навколо подій 22 червня 1941 року існують таємниці, пов’язані з підготовкою СРСР та Німеччини до війни. Ми спробуємо стисло нагадати про «білі плями», коли фахівці згадують та намагаються зрозуміти військово-політичні плани Гітлера та Сталіна.

Теорія Суворова

Одним з авторів гіпотези про те, що СРСР влітку 1941 року планував напад на Німеччину, був радянський розвідник українського походження Віктор Суворов. У 1978 році Суворов втік на Захід, де надрукував кілька книг про таємниці радянської розвідки та початок Другої світової війни. Його справжнє ім’я та прізвище – Володимир Різун.

Зрозуміло, що Суворов, коли писав свої книжки не мав доступу до радянських архівів. Його смілива теорія побудована на підставі відкритих джерел, до яких належать дослідження радянських істориків, спогади воєначальників Червоної армії, конструкторів військової техніки, партійних керівників, газети, документальні фільми.

На думку Суворова, влітку 1941 року Червона Армія готувалася до удару проти Німеччини, який мав бути здійснений в липні. Німецькі війська своїм нападом у червні зірвали ці приготування. Нищівні поразки, яких зазнала у 1941 році Червона Армія, Суворов пояснює тим, що вона готувалася до наступальної війни і не була готова до війни у обороні.

Та й взагалі, на його думку, напад Гітлера захопив СРСР зненацька і через цю раптовість міцна радянська армія не змогла спочатку прийти до тями.

Суворов пише, що у кінці 1940 – на початку 1941 років, біля західних кордонів СРСР було ретельно сформовано величезне угруповання радянських військ. Угруповання було на завершальній стадії підготовки до великої війни.


Зокрема, для військ до кордонів було вивезено пальне, боєприпаси, запчастини. Війська були укомплектовані особовим складом, технікою, забезпечені продовольством і обмундируванням.


Цікаво, що командирам взводів і рот був виданий російсько-німецький розмовник, який був насичений військовою термінологією. У військових вишах було посилене вивчення німецької мови. Штабістами були підготовлені якісні детальні карти закордонних територій.

Суворов згадує, що у 1930-х роках у СРСР були створені зразки зброї, які були придатні для наступальної війни. Автор включає у цей список швидкохідні колісні танки з маркуванням "А", які були більше готові до якісної дорожньої мережі європейських країн, ніж для бездоріжжя.

Суворов наводить непідтверджену версію, що літера "А" в назві танку розшифровується як "автострадний". Також були розроблені плаваючі легкоброньовані танки для форсування річок і десантних операцій.

Важливо, що у 1939 році у СРСР був ухвалений закон про загальний військовий обов'язок.

У 1930-х роках у різних містах Радянського Союзу було створено велику кількість клубів парашутистів. Підготовлені в них парашутисти мали бути диверсантами в майбутній війні. За оцінкою Суворова, загальна кількість радянських десантних військ у 1941 році в рази перевищувала їхню чисельність в інших арміях світу разом узятих.

За короткий період з кінця 1940-го до початку 1941 року на західних кордонах СРСР було сформовано величезне угрупування військ чисельністю не менше 500 тисяч людей і 5 тисяч одиниць техніки.

За даними, які наводить Суворов, кількість танків в СРСР на початок війни складала 23 тисячі. З них в прикордонних районах було зосереджено 12 тисяч, що могло свідчити про підготовку до наступальних дій. Також автор звертає увагу на підозріло велику кількість радянських аеродромів, які були розташовані неподалік від кордонів.

Російська відповідь

Книги Суворова руйнують відому тезу про те, що СРСР у червні 1941 року став жертвою несподіваного нападу з боку гітлерівської Німеччини. Ця теза була наріжним каменем оцінок Другої світової у радянський період і залишається такою у сучасній Росії.

Тому й не дивно, що велика кількість російських військових істориків критикують Суворова, вважаючи,що він займається переписуванням відомих історичних фактів.

Слід визнати,що стиль книжок Суворова часто нагадує не історичні дослідження, а художню літературу, тому деякі аргументи його критиків викликають інтерес.

Зокрема, критики Суворова вказують на те,що створена ним концепція наступального і оборонного озброєння, за якою СРСР у 1941 році мав армію для швидкого наступу, є абсолютно штучною.

Оборона, як правило, припускає контратаки. Наприклад, так звані наступальні гаубиці, про які пише Суворов, можуть використовувалися і в обороні.

Критики Суворова також вважають, що він не знайшов джерел, що підтверджують версію назви радянського танку "А" – автострадний, тобто розроблений саме для якісних європейських доріг.

Суворов заявляє, що напередодні війни радянськими саперами була зруйнована система фортифікаційних споруд, яка заважала руху армії на захід. Проте, на думку російських істориків, ця система, яка мала назву "Лінія Сталіна", на жодній ділянці не перекривала дороги. А транспортні колони, на відміну від бронетехніки, можуть пересуватися тільки по дорогах.

Цікаво, що критики Суворова в той же час не можуть пояснити причину розташування у прикордонних районах СРСР значної кількості військових аеродромів, скупчення дивізій та танків, які наче готувались до ведення активних дій.

Також ці автори нічого не можуть сказати з приводу цілей масової підготовки парашутистів, що навіть стало певним культом для радянської молоді у той період.

Гібридний наступ Росії

Можна провести певну аналогію з поточною ситуацією, коли Росія як спадкоємиця СРСР теж намагається приховати свої агресивні плани під завісою розмов про нібито вороже оточення. Президент Володимир Путін в такому випадку виступає продовжувачем справи Йосипа Сталіна не тільки, коли йдеться про розширення сфери впливу Кремля, але і у методах впровадження такої політики.

У 1941 році не було такого вислову як "гібридна війна", і війни не були такими прихованими, як це відбувається зараз. Однак, є певна схожість у постійних намаганнях запевнити весь світ і власних громадян у тому, що країна нібито захищається, в той час як насправді вона атакує першою.

Наостанок зазначимо, що ця стаття не є спробою виправдати гітлерівську Німеччину та її дії влітку 1941 року. Незважаючи на будь-які агресивні плани, які можливо тоді були у радянського керівництва, гітлерівська Німеччина вже вела людиноненависницьку війну.

Події літа 1941 року стали прямим зіткненням двох агресивних держав, кожна з яких хотіла завоювати світ задля перемоги своєї ідеології.

Гітлерівці вели війну за перемогу так званої арійської раси, а сталіністи – за світову комуністичну революцію. Трагедією України стало те, що наша країна займала важливе місце на шляху, який цікавив як гітлерівську Німеччину, так і СРСР.

Теги:
Читайте також:
Київ
+1°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.66
    Купівля 38.66
    Продаж 39.17
  • EUR
    Купівля 42.06
    Продаж 42.88
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
05:46
Володимир Путін
У ISW пояснили, як Путін використає "рекордні" показники на "виборах" у війні проти України
05:34
розвідувальні безпілотники MQ-9A Reaper
Американський дрон Reaper здійснив аварійну посадку у Польщі
05:08
Петр Павел та Володимир Зеленський
Невдовзі Європа зможе виробляти необхідну кількість боєприпасів, зокрема й для України, - президент Чехії
04:40
Еммануель Макрон
Франція підтримала Польщу щодо обмеження експорту сільгосппродукції з України, - Politico
04:12
Дональд Трамп
Нездійсненна сума: Трамп шукає кошти для сплати $464 млн застави у справі про шахрайство
03:44
російська пропаганда
У Латвії заблокували низку сайтів з російською пропагандою
03:16
Росія може використати супутникові дані приватних компаній для ударів по Україні, - The Atlantic
02:48
Сі Цзіньпін і Еммануель Макрон
У травні лідер Китаю Сі Цзіньпін може відвідати Францію, - Politico
02:20
Літак Raynair
Гібридна війна РФ: на Балтиці понад 870 літаків мали проблеми з навігацією
01:52
Центробанк Росії
Євросоюз розробив механізм передачі Україні прибутків з заморожених активів РФ, - Bloomberg
01:24
поліція польщі
Міжнародний Комітет захисту журналістів заступився за українських розслідувачів, затриманих у Польщі під час роботи
00:56
SkyUp
Авіакомпанія SkyUp отримала сертифікат операційної безпеки IOSA
00:28
Мая Санду
Санду попросила парламент Молдови призначити референдум про вступ у ЄС
00:03
безпілотник
Асиметричні рішення для переваги над противником: Сирський назвав пріоритет у технологічному розвитку ЗСУ
2024, понедiлок
18 березня
23:40
Реджеп Ердоган та Путін
Ердоган привітав Путіна з "переобранням" і заявив про готовність до посередництва в переговорах із Україною
23:28
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив антиукраїнському президенту Мілановичу йти на вибори до звільнення поточної посади
23:00
Олексій Навальний
"Відповідальні за вбивство Навального": Боррель оголосив про санкції проти 30 фізичних і юридичних осіб
22:33
метро "Лісова"
Метро Києва за керівництва Брагінського замовило ремонт на 1,58 млрд грн у родички його бізнес-партнера, - Bihus info
22:29
НАТО
Розміром з невелике місто: у Румунії почали будувати найбільшу в Європі базу НАТО
22:02
FPV-дрон
Розбирали знайдений FPV-дрон: на Херсонщині троє цивільних загинули від вибуху боєприпасу
21:58
Ексклюзив
Придністров'я
"Навіть тамтешні військові РФ": генерал Маломуж пояснив, чому контингент у Придністров'ї не прагне воювати проти України
21:35
Оновлено
путін
За версією російської ЦВК, Путін переобрався президентом РФ із понад 87% підтримки. Реакції світу
21:34
Ексклюзив
Українські фермери до кордону з Польщею привезли знищену російськими обстрілами й мінами сільгосптехніку
​Засіяти 12 млн гектарів: у Всеукраїнській аграрній раді назвали проблему українських виробників
21:09
Ще три сім’ї разом з дітьми виїхали з ТОТ: Україна надає всіляку допомогу
Обшуки, погрози, залякування: з ТОТ Запорізької та Донецької областей виїхали ще три родини з дітьми
21:00
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Росіяни перекидають резерви на Авдіївський напрямок, щоб підтримати темпи наступу. Колонка Сергія Згурця
20:24
Ексклюзив
депортація дітей з окупованих теріторій в Росію
Викрадених дітей Росією більше, ніж відома кількість, - юристка Рашевська
20:18
Оновлено
Президент України Володимир Зеленський
Цьогоріч вийдемо на максимум оборонного виробництва за час незалежності, - Зеленський після Ставки
20:05
OPINION
Митрополит Епіфаній
Нинішній Великий піст — насамперед про стійкість
19:56
Кол-центр, що виманював кошти у громадян ЄС: СБУ з латвійськими правоохоронцями ліквідували міжнародну схему
19:51
Оновлено
Сенатор США Ліндсі Грем прибув до Києва: каже, що спікер Джонсон шукає спосіб просунути допомогу Україні
19:47
Ексклюзив
Сумщина
"Немає проїзних мостів": журналістка Яцина про евакуацію з прикордоння на Сумщині
19:44
Огляд
На фото: Порноакторка Юлія Сенюк (Джозефіна Джексон)
Захоплюватися не можна засуджувати: чому допомога військовим від української порноакторки Джозефіни Джексон викликала суперечки
19:26
Жіноча збірна України з фехтування на шаблях - бронзова призерка Кубка світу у Сінт-Нікласі (Бельгія)
Жіноча збірна України з фехтування здобула бронзу Кубка світу в Сінт-Нікласі
19:26
військові, ЗСУ
На Новопавлівському напрямку росіяни за підтримки авіації 21 раз намагалися прорвати оборону ЗСУ, - Генштаб
19:16
прикордонник
Збільшення на 15 тис. військовослужбовців ДПСУ: уряд вніс законопроєкт до ВР
19:00
прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо
"Це божевільна робота, яку я роблю": прем'єр Канади Трюдо заявив, що щодня думає про відставку
19:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 754-го дня війни: під час рейду в Білгородську та Курську області РФ ліквідовано понад 600 росіян, а Армія дронів за два тижні знищила 88 танків окупантів
18:52
Агенти "АТЕШ" розвідали пункт постійної дисклокації 126 окремої бригади берегової оборони ЧФ РФ у Перевальному
Партизани розвідали пункт дислокації 126-ї окремої бригади берегової охорони ЧФ РФ у Перевальному, що в Криму
18:49
Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш і його колега з Німеччини Борис Пісторіус, Польща, 18 березня 2024 р.
Польща та Німеччина створять бронетанкову коаліцію для підтримки України
Більше новин