Рік після Брекзіту. Чому Велика Британія досі топчеться біля виходу

Дмитро Гомон
23 червня, 2017 п'ятниця
10:18

Минув рік, а Велика Британія та світ досі намагаються розібратися, хто виграв, а хто програв через рішення британців розпрощатися з Євросоюзом

Референдум, який відбувся 23 червня 2016 року, став для Європи та інших частин світу шоком. Рік тому за те, щоб вийти зі складу Євросоюзу проголосували майже 52% британців, за те, щоб не робити цього - 48%. Цифри свідчать, що британське суспільство виявилося вкрай поляризованим у питанні членства в ЄС та суміжних із ним - як-от імміграції та безробіття.

Довге нудне розлучення

Сам по собі референдум ще не означав негайного виходу з Євросоюзу. Втім, британський уряд на чолі з Терезою Мей вирішив, що піде шляхом Брекзіту.

Хоча до голосування пані прем'єр-міністр належала до табору тих, хто був проти розлучення з ЄС, після нього вона змінила позицію. "Брекзіт означає Брекзіт", - сказала Мей, підкресливши таким чином, що є воля народу, яку вона має намір виконати.

Щоб вийти з ЄС, Велика Британія мусила скористатися процедурою, прописаною в статті 50 Лісабонської угоди. Мей запустила процес 29 березня, надіславши відповідного листа президенту Європейської Ради Дональду Туску. З цього моменту на Британію більше не розповсюджується дія різноманітних євросоюзівських угод.

Були сформовані дві команди з обох сторін, які мають провести переговори щодо умов виходу. Європейську очолює французький політик Мішель Барньє, а британську - Девід Девіс.

Згадана 50-та стаття на весь процес розлучення дає два роки. Тобто він має чіткий дедлайн - 30 березня 2019 року.

Теоретично, строк переговорів можна подовжити, але для цього потрібна згода усіх країн - членів ЄС.

Власне, щоб вийти з різноманітних договорів з ЄС багато часу не потрібно. Найскладніша частина процесу - це переговори щодо нових угод Великої Британії та країн-членів ЄС. Варіантів маса - це можуть бути, наприклад, двосторонні угоди з кожним членом, або загальні - між Лондоном та ЄС.


Британську сторону найбільше цікавлять умови нової торговельної угоди з ЄС (митні правила, тарифи, мита тощо). Європейську сторону, натомість, більше хвилює пункт про вільне пересування та подальшу долю їхніх громадян, які живуть у Великій Британії.


Ці питання, зокрема, будуть предметом обговорення на черговому саміті ЄС ввечері у четвер, 22 червня.

"Багатьох громадян ЄС у Великій Британії та британців, які живуть закордоном, хвилює їхній статус після того, як станеться Брекзіт. Деякі бояться, що їх депортують, якщо їхні права як громадян ЄС не будуть гарантовані", - пише з цього приводу BBC.

Мова йде про 3,2 млн європейців, які проживають у Великій Британії, та 1,2 млн британців, які проживають у 27 країнах ЄС.

Політичні жертви Брекзіту

Саме завдяки Брекзіту Тереза Мей стала прем'єр-міністром. Запущений її попередником Девідом Кемероном референдум спричинив чималі потрясіння в британському політикумі. Першою жертвою став він сам.

Коли Кемерон пообіцяв провести референдум, він намагався досягти двох цілей. По-перше, він зіграв на зростанні євроскептичних настроїв серед британців та виграв парламентські вибори. По-друге, використав тему можливого виходу з ЄС як засіб тиску на Брюссель, домагаючись різних преференцій.

Коли ідея з референдумом почала втілюватись у життя, Кемерон почав активно агітувати британців голосувати проти виходу. І пообіцяв у випадку виграшу прибічників Брекзіту подати у відставку. Невдовзі обіцянку довелось виконати.

Проте найголовніші агітатори за Брекзіт так само лишилися у розбитого корита. Головним чином через скандали. Наприклад, Борис Джонсон, який дуже сподівався отримати пост прем'єра, змушений був вдовольнитися посадою міністра закордонних справ.

Або ще один гарний приклад - Партія незалежності Сполученого Королівства (UKIP), яка будувала політичну програму на євроскептицизмі. Ще кілька років тому вона демонструвала стрімке зростання рейтингів та здобула чималу кількість членів Європарламенту.

Зараз партія втрачає популярність, бо її ключове гасло про вихід з ЄС виконане, а запропонувати щось нове вона не спромоглась. Її харизматичний лідер Найджел Фарадж залишив пост керівника невдовзі після Брекзіту та перекваліфікувався на автора-експерта улюбленого телеканалу американського президента Fox News.

Складнощі британського прем'єра

Тереза Мей, схоже, не зробила висновків з авантюри Кемерона та затіяла власну - з достроковими виборами. І як Кемерон в результаті зіграла сама проти себе. Сподіваючись сформувати потужну більшість у парламенті, вона, натомість, отримала на виході зменшення кількості консерваторів.

Щоб сформувати більшість Мей розпочала переговори з Демократичною юніоністською партією (ДЮП). Ті спромоглися завоювати 10 мандатів, яких має вистачити. Вони мають приблизно такі самі погляди на Брекзіт, як і консерватори.

Переговори з ДЮП тривають досі. Вони ускладнюються тим, що це, по перше, регіональна партія - вона представляє виключно Північну Ірландію. Це вже саме по собі пов'язане з ризиком відродити протистояння між юніоністами та ірландськими націоналістами.

А по-друге, в ДЮП прокинувся апетит - як пише The Telegraph, вони вимагають, аби Мей виділила на потреби Північної Ірландії 2 млн фунти стерлінгів. А щоб підкреслити свою непохитність, 36 годин не відповідали на телефонні дзвінки з офісу прем'єра.

Тим часом строки, відведені на формування уряду спливають. Британська королева вже виступила з промовою, яка символізує початок парламентського року. У ній перераховані законопроекти, які уряд сподівається за цей час ухвалити. Пишуть промову, звісно, в уряді, але виголошує її саме королева в Палаті лордів - така традиція.

У промову уряд Терези Мей включив 8 законопроектів, що мають слугувати підґрунтям для Брекзіту. Зокрема, щодо нового митного режиму, нових міграційних правил, торгівлі, сільського господарства та рибальства, ядерного регулювання та застосування санкцій поза межами ЄС.


Мей має хитку позицію, як всередині країни, так і за столом переговорів з ЄС. У Брюсселі тим часом наполягають на тому, щоб британці не тягнули кота за хвіст та прискорили процес розлучення.


Брекзіт - благо чи зло

Щодо наслідків Брекзіту для Великою Британії, Євросоюзу та інших країн суперечки тривають досі.

"Хоч як дивно, сумно та ілюзорно це б не звучало, Європейський Союз міг би стати сильнішим без Об'єднаного Королівства. Брекзіт вивільнив найслабші зв'язки", - читаємо у свіжій статті італійського політолога Алессіо Колоннеллі.

Він зосередив увагу на проблемі відтоку мізків з Великої Британії. Колоннеллі стверджує, що за останній рік більше 1300 університетських викладачів з ЄС залишили британські університети. І це не все, бо значна кількість з них виїхала раніше, або планують виїхати, або поміняли плани щодо переїзду до Великої Британії. Натомість останні обирають топові університети в Німеччині, Франції, Нідерландах та Швеції.

У великій статті кількох дослідників, опублікованій на сайті Всесвітнього економічного форуму, йдеться про економічні наслідки Брекзіту. Вони зауважують, що він уже спричинив певний відтік інвестицій, скорочення доходів населення та зростання інфляції.

Вони наголошують, що економічно Велика Британія більш залежна від ЄС, аніж ЄС від Великої Британії. 44% британського експорту йдуть до ЄС, 48% іноземних інвестицій у британську економіку надходять з ЄС.

За підрахунками авторів, Брекзіт коштуватиме Британії 140 млрд фунтів стерлінгів (7,5% ВВП) або ж еквівалентний втратам 300 млн фунтів щотижня протягом восьми років.

Втім, Брекзіт від самого початку стосувався не стільки економіки, скільки політики. Британців налякали напливом мігрантів та пообіцяли повернути колишню велич і вплив.

Проте, пишуть автори дослідження, Брекзіт не допоможе об'єднати британців, а також не ліквідує проблему нерівності доходів, нестачі безбар'єрного доступу до освіти та зниження соціальної мобільності.

"Іронія в тому, що тікаючи від Європейського Союзу, що на їхню думку розвалювався, прибічники Брекзіту натомість зробили його сильнішим. Виборці у Франції та Нідерландах відкидають популізм, а політики в Брюсселі та Берліні переключилися на реформи та заходи з підтримки ЄС", - йдеться в статті.

Тереза Мей наполягає, що Брекзіт оздоровив економіку. Про це вона, зокрема, говорила у своїй промові, коли оголошувала дострокові вибори:

"Незважаючи на прогнози щодо негайної фінансової та економічної небезпеки після референдуму, ми побачили, що довіра споживачів залишається високою, а рекордна кількість робочих місць та економічне зростання перевищили всі сподівання".

Газета The Telegraph записала ролик, в якому нарахувала аж 100 причин, через які Брекзіт був хорошим кроком.

"Коротко кажучи, Британія залишиться ключовим гравцем на світовій сцені. Насправді, Британія буде навіть більш потужнішою, бо матиме одну річ, якою можуть насолоджуватись лише кілька європейських націй: свободу вирішувати власну долю".

Таблоїд Metro в схожому тексті доводить, що тепер британці матимуть більший наплив туристів (через здешевлення фунта), повернуть собі провідне місце на ринку постачання риби та отримають право на виробництво синтетичного алкоголю, після якого не буває похмілля.

Колишній гендиректор Британської торговельної палати Джон Лонгворс вважає, що після того, як буде перебалансовано економіку, Британія перетвориться на найкраще місце для ведення бізнесу. "Справжня перевага Брекзіту - це значний шматок ВВП, не згадуючи вже про торговельні угоди, які ми укладемо з усім світом", - пише він.

Тепер, наполягає Лонгворс, британці більше не дотримуватимуться протекціоністських правил, нав'язаних ЄС і зможуть підтримати власних маленьких та середніх експортерів. Важливо лише,щоб уряд зробив правильні кроки.

Взагалі, як бачимо, аргументи прихильників Брекзіту як правило несуть в собі значну частку нераціонального. Вони апелюють до абстракцій, як от право на свободу вирішувати свою долю самостійно. Натомість скептики більше зосереджують увагу на кишені британця, яка, на їхнє переконання, обов'язково схудне.

Брекзіт та Україна

Втім, то все проблеми британців. Але Брекзіт мав і матиме вплив також і на Україну. Спочатку це здавалося суцільно негативним для нас процесом. Велика Британія була послідовним прибічником не лише збереження, але й посилення санкцій щодо Росії. З її уходом їх поменшало

Проте, процес європейської інтеграції, до якого прагне бути залученою Україна, отримав додаткові стимули. Спочатку видавалося, що Брекзіт матиме ефект доміно.

Але, як йшлося у згаданому вище дослідженні, сталося навпаки - процес став приводом для початку пошуку шляхів посилення європейської єдності. Більше того, настрої у європейців після референдуму британців змінилися, що довели вибори в Нідерландах та Франції, де євроскептики отримали поразку.

Напрошується висновок про те, що Україні варто зберігати поточний курс. А ще не забувати про укладення вигідних угод з Лондоном. Бо як би там не було, Об'єднане Королівство лишається потужним гравцем на світовій арені.

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.82
    Купівля 38.82
    Продаж 39.34
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.94
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
19 березня
12:18
OPINION
Костянтин Жеваго
Потрібно скорочення функцій, а не міністерств
12:16
США Японія
США та Японія підготували проєкт резолюції Радбезу ООН щодо заборони на розміщення ядерної зброї у космосі
12:14
фейкові новини, fake news
Зеленський критикує "президентські вибори" в РФ, але "скасував" українські: добірка фейків та маніпуляцій світових ЗМІ за 19 березня
12:08
Бюро економбезпеки пропонує запровадити санкції проти 23 юросіб, пов'язаних з РФ і Білоруссю
У результаті протестів фермерів ЄС вводить мито на зерно з РФ та Білорусі, - FT
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Що відбувається з військовим рекрутингом
11:54
Кирило Буданов
Буданов назвав переломний момент в обороні Києва навесні 2022 року
11:38
Путін планує відвідати Китай у травні для переговорів з Сі Цзіньпіном, - Reuters
11:35
Стежив за ЗСУ за допомогою дронів: на Миколаївщині затримали інформатора РФ
11:29
Оновлено
Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Каміш і його колега з Німеччини Борис Пісторіус, Польща, 18 березня 2024 р.
Польща та Німеччина створять бронетанкову коаліцію для підтримки України
11:12
Поранено чотирьох цивільних: РФ уночі обстріляла ракетами С-300 Селидове на Донеччині
11:02
Гаїті
На Гаїті банди вчинили напад на елітні райони столиці: загинуло щонайменше 12 людей
11:02
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
На Вінниччині знайшли "шахед", який не вибухнув
10:59
Огляд
міжнародний огляд
Що означає для українців перемога Путіна на президентських виборах, приєднання України до ЄС та підтримка російським народом війни. Акценти світових ЗМІ 19 березня
10:54
відключення електроенергії
Через обстріли РФ є знеструмлення у 7 областях України: ситуація в енергосистемі станом на 19 березня
10:47
Україна ЄС
ЄС відкидає публічні обговорення перспектив членства України з двох причин, – Politico
10:41
WSIS Prizes 2024
Дія.Engine номінували на міжнародну нагороду WSIS Prizes 2024
10:33
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
На війні загинув майстер спорту з кікбоксингу, ультрас київського "Динамо" Іван Фесенюк
10:22
Американські зоологи модифікували ДНК корови, аби у молоці продукувалися білки людського інсуліну
10:18
Володимир Зеленський та Хакан Фідан
У МЗС Туреччини висловили надію, що 2025 рік стане мирним для України
10:01
OPINION
Орест Сохар
Німецький канцлер піддався на тролінг Макрона
10:00
Ентоні Блінкен
Блінкен заявив, що дії Китаю у Південнокитайському морі є провокаційними та порушують права Філіппін
09:50
Ексклюзив
Парад ганьби. Путін
Путін боїться оголошувати широкомасштабну мобілізацію, - Згурець
09:48
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 березня: гривня послабшала щодо євро та долара
09:40
Президента США Джо Байдена та прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху
"Є кращий спосіб": Байден застеріг Нетаньягу від наступу на Рафах
09:38
Огляд
вбивство Маргарити Разаз
Що відомо про вбивство українки в Німеччині: підозрювана з Росії та інші деталі справи
09:30
крилата ракета X-32
Партизани "Атеш" з'ясували, скільки ракет X-32 РФ планує виготовити цьогоріч
09:18
Дмитро Кулеба
В Індії анонсували візит Кулеби: названо дати
09:11
Ексклюзив
Карта бойових дій: Бахмут
Оперативна ситуація на Бахмутському напрямку стабілізовується, - командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" Отченаш
08:38
військове кладовище
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
08:31
Ексклюзив
вибори росія
Половину явки на псевдовиборах на ТОТ забезпечили не місцеві мешканці, - голова Сєверодонецької РВА Власенко
08:30
Сергій Богачук (праворуч)
В українського нокаутера через росіянина зірвався чемпіонський бій
08:00
OPINION
Олексій Голобуцький
"Дронова економічна війна"
07:53
Інфографіка
На фото втрати окупантів
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 10 танків, 30 артсистем і 840 окупантів
07:48
Мер Нью-Йорка Ерік Адамс
Мера Нью-Йорка звинуватили у сексуальному домаганні, вчиненому в 1993 році
07:14
Збірна України
Євро-2024: лідер збірної України тренується окремо від команди перед вирішальною грою відбору
07:09
Ентоні Блінкен
Блінкен попередив про загрози, які штучний інтелект несе демократичним виборам у світі
06:46
Ілон Маск
Маск переконаний, що вживання ним кетаміну вигідне для інвесторів Tesla
06:27
Дональд Трамп
Трамп заявив, що євреї, які голосують за демократів, "ненавидять власну релігію та Ізраїль". У Білому домі відреагували
06:24
Бельгія
Мінні тральщики і 300 бронеавтомобілів: Бельгія готує пакет допомоги для України на €412 млн
05:59
Леонід Пасічник
Справу щодо очільника "ЛНР" Пасічника передано до суду: йому загрожує 10 років тюрми
Більше новин