10 років iPhone. Як Джобс змусив нас забути, що таке кнопковий телефон

Анастасія Пашинська
29 червня, 2017 четвер
19:08

10 років тому вийшов перший смартфон - iPhone. Якби не він, ми б досі користувалися кнопковими телефонами

Назад у 2006

Якщо підняти архіви статей технічних журналів і подивитися флагмани 2006 року, то серед них будуть: кнопкові Nokia (N80), Sony Ericsson і слайдери від Motorolla і Alcatel. Nokia і Sony поділили ринок і були головними конкурентами. А Samsung вважався виробником "жіночих" телефонів через свій дизайн.

Топовими параметрами телефону вважалися: мініатюрність (саме тому були популярні слайдери), роздільна здатність екрана 240 x 320 пікселів, wi-fi модуль, який тільки з'явився на смартфонах, пам'ять до 50 мегабайт, камера 3 мегапікселі, можливість присвоювати мелодію номеру.

Найкраще відео на той момент записувалося на Nokia N93 з роздільною здатністю 640х480. Така якість вважалася відмінною для екранів великих телевізорів. У якості операційної системи використовувався Symbian OS. Про кількість оперативної пам'яті і частоту процесора якось не дуже говорили - смартфони не сприймалися як повноцінні комп'ютери. Але в цілому одноядерні процесори працювали не швидше 332 мегагерц.

Але щось сталося в 2007 році

У 2007 році фінська компанія Nokia за звичкою випустила кнопковий телефон-слайдер N95, орієнтований на програвання музики. Інші компанії не відрізнялися оригінальністю: слайдери з хорошим плеєром і бізнес-смартфони з фізичною qwerty клавіатурою. Із загальної лінійки виділялася продукція Apple: новенький смартфон без клавіатури, з сенсорним дисплеєм на весь екран і всього лише однією кнопкою.

Смартфон швидко викликав ажіотаж. За перші 30 годин після старту продажів (27 червня 2007 року) Apple продав 270 тисяч моделей iPhone. За неповний 2007 рік було продано 1,3 мільйона смартфонів. Стартова вартість була до $ 500.

Покупці розділилися на два табори: комусь революційна новинка здавалася дурістю, а операційна система iOs незручною. Противники писали про сенсорні екрани, які не приживуться. Однак у 2008 році продажі iPhone зросли майже в 10 разів - 11,6 мільйонів пристроїв було продано. Ну а в 2015 році ця цифра збільшилася в 20 разів - 231 мільйон.


Перша реклама iPhone

Чим зачепив перший iPhone

iPhone першим перестав вибирати якусь одну функцію: плеєр, бізнес-гаджет або камера. Якщо раніше люди дзвонили зі своїх Nokia, перевіряли новини на комп'ютері або ноутбуці, а радіо і музику слухали на плеєрі, то з 2007 року це можна було робити за допомогою одного iPhone.

iPhone спочатку був проектом iPad. Засновник компанії Стівен Джобс працював над новим пристроєм iPad, коли йому вперше прийшла ідея випустити телефон без кнопок. Відсутність клавіатури викликало у деяких користувачів шок: як же писати СМС? Однак засновник компанії Стів Джобс вважав, що за сенсорною клавіатурою - майбутнє. Так і вийшло: зараз складно знайти смартфон без сенсорного екрана.

Також у смартфоні Apple з'явився перший магазин додатків. Apple залучив сторонніх розробників у винаході нових додатків на iPhone. У 2008 році в магазині налічувалося понад 500 додатків. Якщо раніше при покупці смартфона користувач дивився, чи є на ньому калькулятор, ліхтарик і інші важливі програми, то з появою магазину покупця більше не хвилювали такі деталі. Все можна було встановити з App Store.

За технічними характеристиками перший iPhone вигідно відрізнявся від своїх конкурентів: роздільна здатність екрана 320 x 480, вбудована пам'ять до 8 гігабайт (пізніше розширилася до 16 гігабайт), тонкий корпус і оперативної пам'яті до 128 мегабайт. У першому смартфоні iPhone стояв процесор від Samsung з частотою 620 мегагерц.

Однак смартфон критикували через відсутність підтримки 3G, замість якої користувачам довелося користуватися низькошвидкісним підключенням ADGE. Також 2 мегапіксельна камера iPhone не могла конкурувати з камерами Nokia, а відеозапису і зовсім не було. Проте в другій серії iPhone 3G і 3Gs всі ці недоліки були виправлені, смартфон навчився знімати відео з роздільною здатністю 480 пікселів і 30 кадрами в секунду.

Історія поколінь

Після першого iPhone без відео і 3G виходили iPhone 3G і iPhone 3Gs, в яких були виправлені більшість недоліків і помилок операційки. Однак глобальних змін у них не було, і через 2 роки смартфон уже застарів.

Apple необхідно було випустити новинку, оскільки перша трійка смартфонів iPhone вже не могла конкурувати з ворогом в особі Samsung і їхьою лінійкою Galaxy.

У 2010 році Apple випускає модель iPhone 4. Модель оновили, додали потужності процесорові і пікселів до роздільної здатності екрана і камери. Але до розчарування фанатів глобальних змін і революцію нова модель не принесла.

Тоді розробники випустили в 2011 році iPhone 4s, де літера "s" означала голосовий помічник Siri. Таке нововведення припало до душі фанатам, що викликало багатотисячні черги в магазинах Apple. Щоб встигнути за конкурентами, новинка також отримала двоядерний процесор, частотою 1000 мегагерц,  8-мегапіксельну камеру.

У наступних моделях iPhone вже складно було придумати щось абсолютно нове. Наприклад, iPhone 5 вже не додавала ніяких новинок, але збільшувала свої потужності і діагональ екрана. Якщо в 2007 році діагональ 3,5 дюйма здавалася гігантською, то в 2012 році після появи Таблет, цього розміру стало не вистачати.

iPhone 5 отримав 4 дюймовий дисплей, 2 ядерний процесор частотою 1,3 мегагерца і збільшив кількість оперативної пам'яті до 1 гігабайта. За перші 3 дні було продано 5 мільйонів смартфонів цієї моделі. Старт продажів почався в Австралії 21 вересня 2012 року.

Першими в черзі стояли продавці стільникових мереж, щоб потім перепродати смартфони в півтора разу дорожче. Вартість iPhone 5 на момент початку продажів становила $ 649.

Потім з'явилася дешевша, але яскрава серія 5c, яка відрізнялася лише якістю корпусу і яскравими кольорами. А дорожча модель iPhone 5S мала сканер відбитка пальця.

В 2014 році компанія випустила відразу два смартфона: iPhone 6 і iPhone 6 Plus. iPhone 6 отримав більш потужні характеристики: дозвіл тисячі триста тридцять чотири x 750 пікселів, двоядерний процесор нового покоління Apple A8, накопичувач до 128 гігабайти і дисплей 4,7 дюйма. iPhone 6 Plus володіє схожими характеристиками, однак призначений для людей, які люблять більший екран.

Діагональ екрана 5,5 дюйма, а роздільна здатність 1920 x 1080 пікселів. Серії iPhone 6s і iPhone 6s Plus також трохи поліпшили характеристики, але не додали нічого нового.

Потім був iPhone SE, який вийшов у березні 2016 року. Родзинкою телефону стало наповнення від iPhone 6 в оболонці iPhone 5s.

iPhone 7. Найактуальніша новинка нині

Останньою моделлю є iPhone 7 і iPhone 7 Plus, які вийшли у вересні 2016 року, саме в розпал скандалу з "вибухаючими" смартфонами Samsung.

Для кращої якості фотографій iPhone 7 Plus тепер оснащений фронтальною 7 мегапіксельною і двома 12 мегапіксельними основними камерами. За допомогою основних камер можна робити оптичне наближення. Різниця оптичного від цифрового наближення в тому, що з оптичним зумом наближення об'єкта для фотографії відбувається без втрати якості.

Процесор отримав 4 ядра частотою 2,3 гігагерца. А також було встановлено 2 і 3 гігабайти (залежно від моделі) оперативної пам'яті.

Сам смартфон навряд чи поміститься в жіночу ручку: розмір екрану становить 5'5 дюймів. Раздільна здатність і якість екрана зводяться до 1920 × 1080 пікселів. Ємність батареї залишає бажати кращого - лише 2900 міліампер на годину.

Серед особливостей нової моделі - відсутність звичного роз'єму під навушники. Виробники вірять у майбутнє без проводів і радять купити Bluetooth навушники. Щоб перехід до нововведення не був відображено різким, виробник включив у комплект навушники, які підключаються через роз'єму живлення. Через це з'явилася критика на адресу розробників. Однак історія показала, що нововведення Apple здатні приживатися.

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.92
    Купівля 38.92
    Продаж 39.45
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.84
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
17:04
ЗСУ, мобілізація
Комітет ВР пропонує, аби українці за кордоном не могли оформити закордонний паспорт без військового обліку
17:03
Луїс Ґоссетт-молодший
У віці 87 років помер перший темношкірий володар премії "Оскар" Луїс Ґоссетт-молодший
16:58
Крістіан Шевченко
"Було архіскладно": тренер розповів про адаптацію сина Шевченка в юнацькій збірній України
16:57
Зеленський з Гостомеля звернувся до українців
Путін віддасть всі території, якщо Україна вийде на лінію 2022 року, - Зеленський
16:55
На фото: Eurovision Village у Folkets Park
Євробачення-2024: Швеція посилить заходи безпеки через війну Ізраїлю з ХАМАС
16:52
закордонний паспорт
З 1 квітня в Україні зросте вартість оформлення закордонного паспорта
16:44
міни, замінований пляж
Україна працює над розробкою системи розмінування з використанням ШІ: що відомо
16:42
"Розплата невідворотна": росіяни поширюють фото нібито марок Укрпошти з зображенням палаючого "Крокус Сіті Холу"
16:29
відключення електроенергії
Масовані атаки РФ на енергосистему: українцям радять згадати, де їхні павербанки
16:27
Віталій Ігнатьєв
Україна оголосила в розшук так званого очільника МЗС Придністров'я Віталія Ігнатьєва за підозрою у зраді
16:24
Оновлено
Одеса обстріл
Росіяни атакували Одесу ракетами: серед трьох постраждалих - двоє дітей
16:18
Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку
"Почекаємо розслідування": прем'єр Румунії не може підтвердити, що БПЛА, який впав у країні, є російського виробництва
16:18
відтворення розп’яття Ісуса Христа
У Філіппінах католики поприбивали себе цвяхами до хрестів, щоб відтворити розп'яття
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Кошмаринг Харкова. Як Росія напомповує українців і Захід ІПСО про окупацію міста-мільйонника?
15:59
Європарламент
У ЄС ширяться чутки, що Кремль платить членам Європарламенту за втручання у майбутні вибори, - Politico
15:56
паспорт РФ
Росія прагне паспортизувати населення ТОТ до 2026 року, - Спротив
15:54
Ексклюзив
Кучеренко
Ексміністр ЖКГ Кучеренко пояснив, чим небезпечні атаки РФ по газопостачальній системі
15:43
На фото: Крістофер Нолан з дружиною Еммою Томас
За Оскар для "Оппенгеймера" Крістофер Нолан і його дружина Емма Томас отримають лицарські ордени
15:40
Володимир Зеленський
"Цілями атак РФ були дві ГЕС": Зеленський після першої Ставки, за яку відповідав новий секретар РНБО
15:40
Інтерв’ю
Лаурі Хуссар
Спікер парламенту Естонії Лаурі Хуссар: про підтримку України, колективну безпеку та чому Захід у більшості не відчуває небезпеку з боку Росії
15:39
Україна та Індія домовилися про відновлення торгівлі до довоєнного рівня
15:16
ВАКС
Ексзаступнику мера Одеси Орловському винесли вирок у справі про заволодіння майном аеропорту
14:59
Руслан Стефанчук
Законопроєкт про мобілізацію: Стефанчук сказав, коли документ можуть винести на розгляд Ради
14:57
Ґітанас Науседа
Нашою метою має бути допомогти Україні перемогти, - президент Литви у річницю вступу країни до НАТО
14:56
музика
За останні 40 років тексти пісень стали примітивнішими та злішими, - дослідження
14:47
суд, суддя
На Чернігівщині до суду скерували справу депутата міськради, який ухилився від мобілізації
14:47
Казино
Петиція про обмеження роботи онлайн-казино за пів дня зібрала необхідну для розгляду кількість підписів
14:38
Служба безпеки України
Намагалися прорвати оборону ЗСУ в районі Роботиного: чотирьох колаборантів засуджено на 15 років
14:22
Анналена Бербок, міністерка закордонних справ Німеччини
"Канцлер не боїться Путіна": голова МЗС Німеччини Бербок прокоментувала ненадання Україні ракет Taurus
14:21
арка Дружби народів
Колишню Арку Дружби народів у Києві потрібно демонтувати, перейменування недостатньо, - комісія УІНП
14:03
Інфографіка
Ціни на пальне АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:00
OPINION
Євстратій Зоря
Навіть прихильники РПЦ в Україні визнають, що її документи — фашизм
13:59
фейк
"За терактом у Москві стоять ЦРУ та СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 29 березня
13:55
зерно, зернова угода
Україна за 7 місяців експортувала новим коридором більше вантажів, аніж за рік роботи зернової ініціативи за участі РФ
13:50
Чорне море, Крим
Окупанти перекидають танки в Крим для оборони півострова, - "Атеш"
13:42
Обстріл, Харків
Нові боєприпаси РФ можуть долітати до будь-якого району Харкова, - Синєгубов
13:39
електроенергія
Україна експортуватиме електроенергію попри атаки РФ: ситуація в енергосистемі станом на 29 березня
13:35
долари
Україна отримала $1,5 млрд позики від Японії та Великої Британії
13:20
Оновлено
"Моя страсна п’ятниця почалася в укритті": посол Британії про атаку РФ на Україну 29 березня
13:04
транспортна карта
У Києві з 1 квітня транспортна карта подорожчає на 25 грн
Більше новин