Труба, яка розколює ЄС. Як Німеччина та Росія затягують газовий зашморг на шиї України

Дмитро Гомон
5 липня, 2017 середа
14:27

Спроби Росії та Німеччини збудувати газопровід "Північний потік-2" знищать український транзит та вже розколюють Євросоюз

Боротьба навколо проекту "Північний потік-2" загострилася та вийшла на новий рівень. Низка країн ЄС намагається заблокувати будівництво, не бажаючи опинитися на газовому гачку у Кремля.

В обхід України

Газопровід "Північний потік", який збудували в 2010-2011 роках, прокачує російський газ з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря. Його потужність складає 55 млрд кубометрів на рік.

Газопровід "Північний потік" та проект газопроводу "Північний потік-2". Фото: Gazprom

Головна особливість "Північного потоку" в тому, що він оминає транзитні країни (Білорусь, Україну тощо) та напряму доставляє російський газ споживачам із Західної Європи.

Зараз Росія активно працює над проектом "Північний потік-2". Дві його нитки фактично повторять маршрут першого потоку: з'єднають Росію з Німеччиною по дну Балтійського моря. Проектна потужність - 55 млрд кубометрів на рік. Якщо проект буде завершено, це може зробити українську транзитну трубу непотрібною.

Труба розбрату

Втім, окрім нас у проекту ще купа ворогів. Польща, Словаччина, країни Балтії та інші не бажають зростання залежності від "Газпрому". До того ж Польща і Словаччина також втратять доходи від транзиту.

Країни Північної Європи, як-от Швеція та Данія, мають застереженя безпекового характеру. Вони побоюються, що трубопровід, який пролягатиме повз їхні береги, може нашкодити екології.

Італія незадоволена, бо на її думку перенесення трубопроводу далі на північ стимулюватиме зростання тарифів для країн на півдні Європи.

Нарешті проти проекту виступають США. Американський Сенат включив "Північний потік-2" у законопроект, яким пропонується ввести проти Росії нові більш жорсткі санкції.

Російські ЗМІ пояснюють це давнім бажанням американців влізти на європейський енергетичний ринок. Витіснивши росіян, США могли б компенсувати нестачу постачанням власного зрідженого газу. Але насправді йдеться не стільки про гроші, скільки про принципове для США питання стримування Росії.

У проекті "Північний потік-2" беруть участь підприємства Німеччини, Австрії та Франції. І головним лобістом проекту в ЄС лишається Берлін.

"Звісно, у Німеччини вистачає сил, щоб відкинути застереження менших європейських країн. Берлін може нав'язати Брюсселю будь-яке рішення, яке він захоче. Але просування вперед та протискання проекту матиме наслідки", - зазначає у своєму блозі на Financial Times професор Королівського коледжу Лондона Нік Батлер.

Далі він наводить дані Центру Pew research, які засвідчили, що, на думку 48% громадян ЄС, Берлін має занадто багато впливу в Європі.

Як бачимо, навіть не почавши будівництва, Росія вже внесла додатковий розкол серед країн ЄС, сказав сайту Еспресо президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар.

Рятівний третій енергопакет

Наприкінці червня міністри енергетики країн ЄС зібралися на так звану інформативну зустріч. Під час своїх посиденьок, твердить сайт EUobserver, вони ухвалили цікаве рішення - надати Єврокомісії мандат на переговори з Росією щодо проекту "Північний потік-2".

Цю ідею підтримали 13 країн ЄС, які виступають проти будівництва газопроводу. Стимулювати процес допоможе Естонія, яка 1 липня перебрала на себе головування в ЄС. Остаточно питання залучення Єврокомісії до переговорів має вирішитися восени.

Це важливо, тому що Єврокомісія збирається нагадати "Газпрому" про третій енергопакет - низку законів, які регулюють внутрішній ринок газу й електрики в ЄС.

Перший "Північний потік" Росія збудувала, коли його ще не ввели в дію. "Це було останнє вікно можливостей для "Газпрому, чим він і скористався", - відзначає Гончар.

Завдяки третьому енергопакету Єврокомісія свого часу поставила жирний хрест на "Південному потоці". Той проект "Газпрому" так само мав на меті оминути територію України, але з півдня - через Чорне море.

"Північний потік-2" має всі шанси потрапити під дію третього енергопакету. Він передбачає, що 50% потужності трубопроводу має бути зарезервовано для інших постачальників, аби уникнути монополії. Але у випадку з "Північним потоком-2" іншого постачальника окрім РФ фізично бути не може.

"Спочатку "Газпром" і його європейські партнери говорили про те, що треба зробити виключення з третього енергопакету. А зараз говорять просто і відкрито: третій енергопакет не може бути застосований до проекту, оскільки акваторія Балтійського моря не належить якійсь конкретно державі - члену ЄС", - розповів Гончар.

Неофіційна позиція Німеччини зводиться до простого твердження - "Північний потік-2" - це суто комерційний проект, який не має відношення до політики. Тому в нього не повинні втручатися ані Євросоюз, ані Сполучені Штати. Це яскраво виявилось у спільній заяві МЗС Німеччини та Австрії, де вони засудили Сенат США за те, що в санкційний законопроект було включено "Північний потік-2".

Патова ситуація для Єврокомісії

Окрім третього енергопакету є ще й Енергетичний Союз - об'єднання, яке мало на меті об'єднати країни ЄС в енергетичній політиці. На практиці воно, на жаль, не працює. Голова комітету з промисловості Європарламенту Єжи Бузек зазначив з цього приводу, що "Північний потік-2" та Енергетичний Союз не можуть співіснувати.

Нік Батлер пише, що проект руйнує концепцію диверсифікації поставок газу до Європи. Зараз "Газпром" постачає європейцям 34%, а з введенням у дію "Північного потоку-2" його доля перевищить 40%.

Єврокомісія у важкій ситуації з приводу "Північного потоку-2". Вона не може його підтримати, адже він суперечить законодавству ЄС. Але одночасно Єврокомісія не може й піти проти таких важковаговиків ЄС, як Німеччина.

На думку Гончара, можливий варіант, який був застосований відносно газопроводу OPAL. Це відгалуження вже існуючого "Північного потоку", яке з'єднує його з газогонами Східної та Західної Європи.

Всупереч третьому енергопакету Єврокомісія надала "Газпрому" дозвіл використовувати додаткові 50% потужностей, зарезервованих для інших постачальників.

Польська національна нафтогазова компанія PGNiG подала до суду Євросоюзу, той розглянув позов і призупинив дію дозволу.

Країни, які виступають проти будівництва "Північного потоку-2", можуть так само звернутися до суду, а той може пригальмувати реалізацію проекту.

Що робити Україні

Київ уже добився того, що будуть проведені консультації за участю України щодо будівництва "Північного потоку-2". Спочатку нас туди не запрошували, хоча проект напряму зачіпає інтереси нашої держави.

В ідеалі, говорить Гончар, Євросоюз мав би внести "Північний потік-2" до санкційного списку: "Це нічого не коштувало б Євросоюзу, адже проект поки що існує лише на папері. Вчинок Сенату вже засвідчив, що американці вдарили по болючому місцю РФ".

До того ж, російському проекту легко знайти альтернативу. Нік Батлер пише про те, що ними могли б стати Алжир та Лівія, які наразі дуже потребують стимулювання економіки. За словами Гончара, існують проекти постачання газу до Європи з Азербайджану чи Туркменістану.

Україні ж варто поставити перед ЄС питання руба: проект "Північний потік-2" завдаватиме нам шкоди на $2 млрд щороку, отже потрібна компенсація. Навряд чи нам нададуть такі кошти, але поторгуватися треба.

Теги:
Читайте також:
Київ
+18°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
15:16
Вибух
Росіяни вдарили КАБами по інфраструктурі Сум
15:12
Шахтарська каска
Окупанти взялися за "ревізію" останніх 33 шахт Донбасу, - Спротив
15:09
На фото: "Портрет фройляйн Лізер" Густава Клімта
Незавершену картину Клімта, яку 100 років вважали втраченою, продали на аукціоні за 30 млн євро
14:56
Верховна Рада
Рада не підтримала законопроєкт про накопичувальну пенсію: документ відправили на доопрацювання
14:45
Венеція, Італія
Щоб зменшити шкоду від туристів: Венеція вводить податок на одноденне відвідування міста
14:42
СБУ затримала "крота" ФСБ, який коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів
Коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів: СБУ затримала агента ФСБ
14:37
НБУ
Правління НБУ ухвалило рішення знизити облікову ставку до 13,5%
14:35
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:28
у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
Вперше з 1889 року: у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
14:18
на фото затримання 9 пособників окупантів на Херсонщині
Входили до "виборчкому" РФ на Херсонщині: СБУ затримала 9 пособників окупантів
14:14
OPINION
Ксенія Семенова
Яким стане реорганізований НАУ
14:03
Алек Болдвін
Болдвін втрапив у скандал із блогеркою, яка вимагала від нього сказати "Свободу Палестині"
14:00
OPINION
Ольга Лень
Дипломати vs ухилянти: Паспорт для багатьох — інструмент для шари
13:57
Оновлено
Загинули двоє військових: ДБР розслідує вибух у Миколаєві
13:57
Лаурінас Кащюнас
Литва може допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, - міністр оборони Кащюнас
13:37
Рада ухвалила законопроєкт про регулювання зайнятості домашніх працівників
13:34
Оновлено
у Омську горять нафтопродукти
У російському Омську горіли три ємності з нафтопродуктами
13:26
Оновлено
Богдан Львов
Апеляційний суд розглядає оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
13:25
посол Королівства Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен
"Не лише літаки й пілоти": посол Данії про обіцяний пакет із F-16, який Україна має отримати влітку
13:19
Ексклюзив
Мобілізація людей з інвалідністю
Правозахисниця роз'яснила процедуру отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок бойових дій
13:16
Олександр Лукашенко
Лукашенко назвав основним реальним ризиком для Білорусі "гарячу точку в Україні"
13:08
Херсон
Подружжя агентів ФСБ отримало 15 років тюрми за наведення ракет РФ на лікарню в Херсоні
13:08
військовий квиток, мобілізація
Українці за кордоном зможуть оновити військово-облікові дані в консульських установах: подробиці
12:55
Адмірал Тоні Радакін
Україна зможе збільшити кількість дальніх атак по території Росії, - голова ЗС Британії
12:52
На фото: Артем Пивоваров та Klavdia Petrivna
Вийшов перший спільний кліп Артема Пивоварова та Klavdia Petrivna "Барабан"
12:50
Інфографіка
військовий квиток, мобілізація
Соціологи з'ясували, в якому регіоні України найбільш поширене прагнення уникнути мобілізації
12:48
Росія продовжує продукувати фейки
"Конгрес США прирік 500 тис. українців на смерть або важкі поранення": добірка фейків у світі за 25 квітня
12:39
Напад РФ на будь-яку країну НАТО призведе до неминучої поразки Кремля, - Сікорський
12:30
Субантарктичний пінгвін
У Всесвітній день пінгвінів українські полярники показали птахів, які гніздують біля станції "Академік Вернадський"
12:30
TikTok
"Війна закінчиться 18 травня": у Центрі стратегічних комунікацій спростували нове "передбачення" з TikTok
12:10
руйнування
Виплати за програмою єВідновлення погодили для понад 65 тис. українців
12:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 25 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Консульські репресії: від цього виграє тільки Росія
12:01
Новини компаній
на фото Якоб Ааруп-Андерсен і Володимир Зеленський
СЕО Carlsberg Group Якоб Ааруп-Андерсен зустрівся з президентом України
12:00
Огляд
Православна церква України
Чи можна жінкам ходити в храм у штанях та без хустки: що насправді прописано в Святому Письмі. Пояснення від ПЦУ
11:48
На фото: Постер фільму "Я, "Побєда" і Берлін"
Український фільм "Я, "Побєда" і Берлін" за повістю Скрябіна вийде в прокат у Польщі
11:40
електроенергія
Україна четвертий день поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 25 квітня
11:37
Ексклюзив
Росіяни втратили спокій у Криму: військовий експерт Селезньов про наявність ATACMS у ЗСУ
11:31
Ілля Вітюк
НАБУ перевіряє дані про елітну нерухомість голови департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
11:23
Огляд
світ, міжнародний огляд
Україна досі не виробила плану перемоги, а Лондон продовжує фінансувати Кремль через купівлю нафти. Акценти світових ЗМІ 25 квітня
Більше новин