Ми разом з Україною. Промова генсека НАТО Столтенберга у Верховній Раді

10 липня, 2017 понедiлок
18:49

Корупція, інерція і спротив реформам стоять на шляху справжніх змін і процвітаючого майбутнього українського народу. Ви вже досягли вражаючого прогресу, але попереду ще великий шлях. Повна промова генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга у Верховній Раді

Для мене глибока честь виступити сьогодні перед Радою, я – перший генеральний секретар НАТО, який це робить. І як депутат парламенту із 25-річним стажем, я повністю визнаю і розумію значення парламентів у сучасних демократіях.

Як написав великий український поет Тарас Григорович Шевченко, "не однаково мені, 
як Україну злії люде присплять, лукаві, і в огні її, окраденую, збудять… Ох, не однаково мені". НАТО також "не однаково", і ось чому: ми разом з Вашою країною з часу проголошення Вашої незалежності.

Сьогодні зі мною до Києва прибули усі представники Північно-Атлантичної Ради. Ми разом святкуємо 20-у річницю від часу підписання угоди про особливе партнерство з Україною. Навіть до того, як ми поглибили нашу співпрацю 2014 року, ми дієво підтримували Україну, допомагали їй у зміцненні інституцій та збройних сил, а також допомагали втілювати критично важливі реформи.

Ми також святкуємо 20 років української підтримки нашому Альянсу. Україна брала участь у місіях НАТО по усьому світу, коли коли сама країна відчувала немалі виклики всередині.

Допомагала нам тренувати офіцерів в Іраку, патрулювали Середньоморський регіон, протидіяли піратству біля берегів Сомалі, підтримували місію "Рішуча підтримка" в Афганістані та в інженерних підрозділів у Косово. Тому ми ще раз дякуємо Вам за Вашу постійну підтримку!

Сьогодні ми прибули до України, аби продемонструвати свою солідарність і підкреслити свою підтримку суверенітету України і її територіальній цілісності. Анексія Росією Криму завдала важкого удару Україні, її наслідки відчувають усі вільні країні у світі.

Уперше після закінчення Другої світової війни одна європейська країна анексувала частину іншої і зробила це силою. Ця політика зруйнувала десятиліття прогресу, яку ми - включно з політикою щодо Росії - будували виключно на законності. Коли поважаються кордони, коли усі відмовляються від ідеї, що одна країна зобов’язана іншій тільки тому, що перебуває у сфері її впливу.

Я неодноразово повторював, але дозвольте мені ще раз нагадати: ось тут у стінах парламенту суверенного українського народу, що НАТО не визнає і ніколи не визнає незаконну, нелегітимну анексію Росією Криму.

Росія, і Ви знаєте це більше, ніж інші, намагається дестабілізувати ситуацію в Україні за допомогою підтримки бойовиків на Сході, за допомогою кібератак, дезінформації і, не останньою чергою, за рахунок військової присутності росіян в Україні. Ця практика повинна бути припинена.

І Європа, і Північна Америка однозначно засуджують російські дії і ми підтримуємо, беззаперечно підтримуємо, політику економічних санкцій. Росія повинна вивести і свої сили, і військову техніку з території, яка є міжнародно визнаною територією України.

Працівники ОБСЄ повинні мати повний доступ до території України і такий доступ повинен бути безперешкодним, тільки тоді мільйони українців, які є переміщеними особами, і ті, хто опинився на Сході (на окупованих територіях – ред.) зможуть повернутися до нормального життя. Тоді люди, які зараз живуть у жахливих умовах, і зможуть жити разом зі своїми сім’ями.

Україна справді буде вільною, Україна є суверенною державою. Вона має право обирати свою безпекову структуру. 

Важкий шлях України до НАТО

Минулого місяця НАТО вітало у своїх лавах Чорногорію в якості 29-го члена Альянса. Це свідчить про те, що двері НАТО залишаються відчиненими.

Шлях до набуття членства у НАТО непростий. Країна, яка намагається стати на цей шлях, має продемонструвати відданість реформам. Але, зрештою, рішення ж приймається тільки 29-ма членами НАТО і тільки ними. Ніхто із-зовні не має права ані втручатися, ані ветувати цей закон.

НАТО надає політичну підтримку Україні, але також надає і практичну допомогу. Минулого року НАТО погодило надання комплексного пакету допомоги Україні, аби Україна могла себе обороняти й зайнятися імплементацію важливих реформ.

Сьогодні ми маємо у Києві більше 50 представників, які віддані ідеї підтримувати Ваш шлях для того щоб підсилювати демократичний контроль і нагляд за системою управління і командування військами, покращувати військові навчання і енергетичну структуру, а також аби Україна могла протистояти кібератакам Росії. Це лише декілька прикладів того, як НАТО підтримує Україну у важких часах.

Але тоді як НАТО може підтримати Україну, Україна повинна очолювати ці зусилля. Якщо Україна насправді хоче використати свій потенціал на вступ, багато ще треба зробити. Вона повинна зміцнити свої інституції. І позбутися ракової пухлини корупції.

Корупція, інерція і спротив реформам стоять на шляху справжніх змін і безпечного, процвітаючого майбутнього українського народу. Ви вже досягли вражаючого прогресу, але попереду ще великий шлях.

На кожному рівні українського суспільства потрібне чітке лідерство. Але більше ніж коли-небудь і більш ніж деінде це має походити від президента, від прем’єр-міністра і від Вас, обраних представників народу. І я високо оцінюю те, як далеко Ви вже зайшли і я закликаю Вас рухатись далі цим шляхом. Боротися з корупцією, посилювати верховенство права і забезпечувати прозорість в усіх частина громадського життя.

Україні потрібні герої

Протистояння на Сході призвело до втрати багатьох життів, 24 тисяч людей було поранено. НАТО підтримує фізичну і психологічну реабілітацію військовослужбовців, яких поранено в бойових діях. Ми профінансували 1 700 осіб, які отримали підготовку і навчання з методик реабілітації.

НАТО допомагає пораненому особовому складу, у тому числі в отриманні протезів.

Психологічну реабілітацію, яка допомагає подолати травми війни, отримали майже 5 тисяч осіб. Цього ранку я зустрівся з деякими із цих людей, які поставили інтереси своєї власної країни понад своїми власними інтересами., які пішли на фронт боротися за свободу. І вони сплатили жахливу ціну, їхнє життя вже ніколи не буде таким як раніше.

Але ці люди не були скореними, вони прагнули продовжити роботу і відновити своє життя. І за підтримки НАТО ці люди у вересні вирушать до Канади аби змагатися на змаганнях "Інвіктус".

Вони і їхні загиблі брати по зброї є справжніми українськими героями. Так само як і "Небесна сотня" й усі ті, хто вимагали свободи під час протестів на Майдані.

Це час героїв, й Україні вони зараз потрібні як ніколи. Не тільки на поле бою, але тут у парламенті, в уряді, в бізнесі і в громадянському суспільстві.

Україні потрібні герої, які повстали проти тих, хто хоче затьмарити її світле майбутнє. Треба боротися з корупцією, де б вона не була і яких форм би вона не приймала.

Відтак, депутати парламенту, Україні потрібні сучасні збройні сили. Їй потрібні потужні, підзвітні демократичні інституції. І потужні, підзвітні демократичні лідери. Україні потрібні найкращі із Вас!

Протягом 20 років НАТО підтримує Україну. І НАТО продовжує стояти поруч з Вами протягом довгих і складних років, які перед Вами попереду.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
07:38
Оновлено
розбита російська техніка
Засіб ППО, 13 танків та 1040 військових: втрати армії РФ за добу війни в Україні
07:24
Ємен, хусити
Хусити намагались атакувати корабель над Аденською затокою балістичною ракетою: військові США знищили ворожу ціль
06:56
Україна, Португалія
Україна почала перемовини з Португалією про безпекову угоду
06:53
Дмитро Лубінець
РФ заявила про "перші очні переговори" з Україною щодо обміну дітей, Лубінець спростував заяву і уточнив формат
06:43
ЗСУ генштаб війна з Росією
Сили оборони просунулися біля Кринків: ISW оцінив ситуацію на фронті
06:42
OPINION
Микола Княжицький
Чи блокуватиме Польща інтеграцію України з ЄС?
06:21
Telegram логотип
"Щоб залишатись у доступі": Дуров попередив про зміни для українських користувачів Telegram
05:59
ракета ATACMS
В ISW припустили, що могло стати ціллю удару ЗСУ ракетами ATACMS під Бердянськом
05:36
Руйнування Спасо-Преображенського кафедрального собору в Одесі
Італія підпише угоду з Україною та ЮНЕСКО про відбудову Одеси
05:08
Католицька церква
В Іспанії жертви домагань представників РКЦ отримають компенсацію
04:40
соцмережа Х (Твіттер)
Соцмережа X запускає спеціальний TV додаток для відео
04:12
Танкер для доставки СПГ
Німеччина пропонує ввести ембарго на імпорт СПГ з РФ до Євросоюзу
03:44
Росія ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
Більше новин