Не святий лоукост. Чому Ryanair не долетів в Україну

Анастасія Пашинська
11 липня, 2017 вiвторок
18:13

Скандальні вимоги ірландського лоукоста чи корупційні домовленості в Борисполі. Чому Ryanair не прийшов в Україну

Ірландська лоукост авіакомпанія Ryanair скасувала плани польотів в Україну. Ryanair йде з українського ринку через розбіжності з аеропортом Бориспіль. Представник компанії заявив, що головний аеропорт в Києві не виконав умови, узгоджені на початку цього року.

Ryanair. Початок

Ще 15 березня комерційний директор авіакомпанії Ryanair Девід О'Брайан оголосив офіційні плани про появу лоукост-перевізника в Україні. Тоді компанія очікувала, що пасажиропотік з Києва складе 250 тисяч осіб.

Ірландська компанія Ryanair вважається однією з найбільш бюджетних авіаліній у світі. Авіакомпанія літає в 33 країни світу. Їхні квитки іноді дешевші за квитки на автобус у деяких європейських країнах.

Ryanair планував літати з київського аеропорту Бориспіль і львівського аеропорту імені Данила Галицького.

З Києва Ryanair намір запустити рейси в Ейндховен (Нідерланди) тричі на тиждень. Також планувався запуск рейсів у Манчестер (Великобританія) 3 рази на тиждень, у Лондон (аеропорт Станстед, Велика Британія) 5 разів на тиждень, і 4 рази на тиждень в Стокгольм, Швеція.

Зі Львова планувалося 16 рейсів на тиждень за напрямками: Лондон (Великобританія), Ейндховен (Нідерланди), Берлін і Меммінген (Німеччина), Вроцлав і Краків (Польща), Будапешт (Угорщина).

Читайте також: Ryanair в Україні: Куди і за скільки літатиме лоукост

Перші рейси були заплановані на вересень, а вартість квитків складала всього від 19,9 євро. З моменту оголошення наміру з'явитися на українському ринку, лоукостер почав продаж квитків на рейси в зазначених напрямках. 

Щось пішло не так

Незважаючи на те, що основні домовленості вже були закладені, а 5 липня був підписаний контракт з боку аеропорту Бориспіль, Ryanair не зміг прийти до компромісу щодо деталей угоди.

У понеділок 10 липня представник Ryanair заявив про вихід компанії з українського ринку.

«Київський аеропорт ... вибрав захист авіакомпаній з високими тарифами і позбавляє українців доступу до найнижчих тарифів у Європі. Шкодуємо, що Львівський аеропорт також став жертвою рішення Київського аеропорту», - йдеться в заяві Ryanair в понеділок.

Представник Ryanair сказав, що вони використають сили на розширення інших ринків, наприклад, у Німеччині, Ізраїлі чи Польщі.

Через скасування 4 київських і 7 львівських маршрутів, більше 500 тисяч пасажирів не зможуть скористатися їхніми послугами, а роботу втратять 400 осіб, пояснили в компанії.

"Аеропорт "Бориспіль" став на сторону авіакомпаній з високими тарифами, включаючи "Міжнародні авіалінії України", і позбавив українських пасажирів доступу до дешевих авіаквитків", - йщлося в офіційному повідомленні компанії.

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян також заявив, що в ситуації з відмовою Ryanair винна українська авіакомпанія МАУ. За словами міністра, Бориспіль і МАУ спеціально об'єдналися, щоб не пускати європейського конкурента.

У своєму Facebook Омелян написав: "Майберг (голова наглядової ради МАУ, - ред.) І Рябікін (глава "Борисполя", - ред.) можуть відкривати шампанське. Сподіваюся, смак запам'ятають. А ми за звичним сценарієм: термос, парасольки... Або ще потерпимо", - написав Омелян.

Раніше директор аеропорту Борисполя Павло Рябікін не раз заявляв про те, що як державному підприємству, Борисполю не вигідний контракт з Ryanair. Рябікін також говорив про політичний тиск, який на нього чинять, щоб він пустив Ryanair на український ринок.

Директор Борисполя заявив, що виконання умов авіакомпанії обійдеться щорічним збитком Борисполю в 2 мільярди гривень. 

За словами Рябікіна, вимоги авіакомпанії не тільки завдадуть збитків, а й порушують українське законодавство. Ультиматум, який пред'явила компанія, Рябікін озвучив на прес-брифінгу 10 липня.

"Якщо контракт не буде підписаний, то тільки з однієї причини - тому що для нас як державного підприємства, і як для держави цей контракт буде не вигідний. Якщо хтось буде шукати "зраду", то зовсім не потрібно, це моя позиція як менеджера, який несе відповідальність за діяльність підприємства ", - сказав Рябікін.

Правда Рябікін запропонував інший спосіб домовитися з Ryanair - прибрати з посади самого Рябікіна і знайти іншого керівника, якому такі умови припадуть до душі.

На подібні заяви Омелян зауважив, що рано чи пізно Ryanair з'явиться в Україні, з цим директором Борисполя, або без нього. Пізніше міністр повідомив, що внесе до Кабміну подання на звільнення Рябікіна.

Що вимагав Ryanair - версія Борисполя

Більшість рейсів Ryanair обслуговуються в неголовних аеропортах європейських міст. В Києві аеропортом, який активно працює з лоукост-перевізниками є Жуляни. Саме з цього летовища відправляються рейси великого угорського лоукосту Wizzair.

Але приватний аеропорт Київ (Жуляни) майже одразу відмовився співпрацювати з Ryanair. За словами директора Жулян Дениса Костржевського, їхні можливості не зовсім збігаються з ціновими очікуваннями Ryanair. Аеропорт не може знизити збори на 60-80%. Тому переговори між ними призупинені.

Аеропорт "Бориспіль" є державним, тому враховуючи активну піар-компанію навколо виходу Ryanair, саме він був змушений вести переговори з лоукостом.

Рябікін на брифінгу

Глава аерпорту Рябікін розповів, що є кілька питань, за якими вони ніяк не можуть домовитися з Ryanair.

Перевізник наполягав на тому, щоб спірні моменти розглядалися в Лондонському арбітражному суді із застосуванням норм англійського права. Яким чином це повинно було працювати - незрозуміло. Чи означає це, що на філію Ryanair, а також на його працівників, які перебувають в Україні, буде поширюватися британське право?

Бориспіль відмовився підписувати цей розділ контракту.

"Ми вважаємо, що всі наші взаємини, пов'язані з виконанням зобов'язань на території України, повинні розглядається в судовому порядку на території України із застосуванням норм українського законодавства", - заявив Рябікін.

Наступний "камінь спотикання" - це вимога $7,5 пасажирського збору. Що таке пасажирський збір? Це ті гроші, які отримує аеропорт за кожного пасажира. Так, середня сума за одного пасажира, який вимагає аеропорт Бориспіль - $20.

З цією інформацією можна ознайомитися на їхньому офіційному сайті. У цю суму входять і обслуговування пасажира на аеровокзалі, і його безпека. Також існують збори за посадку, зліт і стоянку літаків.

Ryanair зажадала знизити збори мало не втричі і закріпити ці положення на 5 років. Бориспіль відмовився підписувати цю вимогу, оскільки  за їхніми підрахунками ця схема призведе до збитку.

Щоб аеропорт не втратив гроші, потрібно створити приріст пасажирів не менше 150 тисяч щорічно. Але такі зобов'язання вже не взяли на себе авіалінії Ryanair.

Також Рябікін не виключає можливості, що інші компанії теж зажадають знизити пасажирський збір, зробивши його єдиним для всіх компаній.

Третьою спірною ситуацією стало застосування  такого важливого для Борисполя правила 100-кілометрової зони. Це правило регулює положення про нові напрямки: новим напрямком вважається місце як мінімум в 100 кілометровій віддаленості від місця, куди вже відбуваються польоти. При появі нових напрямків, згідно з публічною офертою, аеропорт може надати знижку перевізнику.

Ryanair вимагають скасування цього правила. Це означає, що менеджери Ryanair можуть зажадати знижку при польоті в новий аеропорт. Не в нове місто, не по новому напрямку, а в новий аеропорт.

Крім того, авіакомпанія зажадала ще безкоштовних послуг: навігації, стійок для продажу квитків, стоянки під свій автопарк, приміщення під офіс.

Правда на думку міністра інфраструктури України Володимира Омеляна, Ryanair зі своїми чотирма напрямками в тиждень не дуже вплине на фінансовий стан аеропорту.

Також міністр пояснив, що в усьому світі тарифи для перевізників знижуються, а аеропорти заробляють на сервісі, оренді, парковці і рекламі, попит на який створює великий пасажиропотік.

Ведення бізнесу

Розкриття вимог Ryanair засудив міністр Омелян.  Експерти також вважають поведінку директора Борисполя непрофесійною. 

"Жоден великий світовий бізнес не буде займатися благодійністю в Україні. Бізнес звик заробляти. Саме тому Ryanair - найбільший і найдешевший перевізник Європи, бо всюди витискає максимальні умови для себе. Бориспіль не мав права їх розголошувати", - заявив міністр і додав, що розголошення відбулося цілеспрямовано, щоб Ryanair пішов, грюкнувши дверима.

За словами Омеляна Ryanair має базову угоду і додаткові. В додаткових містилась значна частина вимог, які слід було обговорювати.

"Львів підписав базову угоду, всі щасливі. Це ж закон переговорів: кожна сторона, умовно, пише по 3 пункти, які є обов'язковими, і ще по 7, від яких можна відмовитися в процесі переговорів", - написав він у своєму Facebook.

Ryanair також не відрізняється педантичністю в бізнесі. У багатьох країнах компанія веде агресивну політику, критикуючи державу або політику аеропортів, які не погодилися з їхніми умовами. Так що цей випадок не єдиний в історії.

1. Наприклад, в 2011 році лоукостер пішов з Марселя (Франція), оскільки відмовлявся платити податки за французьким законодавством. З 2006 року компанія платила податки згідно з ірландськими податковими зборами, ставка яких була набагато нижче.

2. Також у 2012 році Ryanair скоротив свої послуги в аеропорту Единбурга, Шотландія, оскільки не зміг домовитися з представниками аеропорту про зниження плати на користування аеропортом.

3. А 18 липня 2015 датська профспілка робітників влаштувала страйк через "рабські" умови праці працівників Ryanair. Один зі стюардів розповідав, що був змушений збирати і здавати порожні пляшки, щоб хоч якось прогодувати сім'ю взимку. У зимові місяці співробітники заробляли менше 500 євро в місяць.

Данський суд, розглянувши скарги робітників, зажадав від авіакомпанії не порушувати трудове право Данії. На це суд отримав відповідь, що Ryanair - ірландська компанія, а значить законодавство, яке вони дотримуються - теж ірландське.

Компанія пообіцяла забрати свої представництва з трьох міст Данії, але поки тільки закрила представництво в Копенгагені, перенісши його в литовське місто Каунас. "Чорний день для економіки Данії", - так назвали свій відхід з Копенгагена представники Ryanair.

4. У червні 2016 авіакомпанія також зі скандалом пішла з норвезького міста Осло, розкритикувавши податкову систему Норвегії.

5. Також Ryanair поступово почав іти з італійського ринку через підвищення муніципального податку на кожного пасажира з 6,5 євро до 9 євро. Представництво Ryanair порівняло поведінку італійського законодавства з "пострілом собі в ногу ".

Переможці

З усієї цієї ситуації виграв тільки угорський лоукостер WizzAir, який вже 9 років присутній на українському ринку.

Оскільки Ryanair вже почав продаж квитків ще в березні, без остаточного укладення договору, багато людей поспішили купити дешеві квитки.

Угода не відбулася. В Ryanair пообіцяли повернути гроші за квитки. Однак WizzAir зробив "хід конем" і запропонували обміняти квитки на їхні зі знижкою на аналогічні рейси на ті ж дати. Наприклад, WizzAir пропонує полетіти зі Львова до Берліна всього за 25 євро.

Теги:
Читайте також:
Київ
+19°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.92
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
17:00
PR
Комфорт та максимальна свобода разом з NarsCars: як орендувати авто для поїздок в Україні
16:52
Ексклюзив
ЗСУ
Захопити Часів Яр практично неможливо: офіцер НГУ Матвійчук про проблеми армії РФ на Бахмутському напрямку
16:35
ЗСУ. Війна з Росією. Військові новини
В ОСУВ "Хортиця" розповіли, якими є втрати РФ у живій силі й техніці на Східному напрямку
16:20
Ексклюзив
Дніпро, ракетний удар, воєнні злочини Росії
Це свідчить про перехід Росії до стратегії "Алеппо": президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" про ракетні удари РФ по містах України
16:17
Європарламент
Європарламент закликав не визнавати легітимними "вибори" Путіна
16:16
Оновлено
Телемарафон внесли у звіт держдепу США про порушення прав людини в Україні. Нардеп Юрчишин прокоментував
16:07
OPINION
Олексій Голобуцький
Дуже дорогий для кожного з нас "Єдиний телемарафон"
16:05
літній дощ
І не холодно, і не спекотно: Наталка Діденко розповіла, якою буде погода до кінця тижня
15:53
Ексклюзив
Снаряди 155-мм США
Артилерійські боєприпаси зі США можуть надійти до лінії фронту за кілька днів, -  полковник ЗСУ Черник
15:38
На фото: Юрій Феліпенко
Актор театру на Подолі Юрій Феліпенко став до лав ЗСУ
15:38
дрони для військових
РФ планує залучити дітей у школах ТОТ до курсів з управління дронами, - Спротив
15:26
кадр з фільму "Ти мене любиш?"
Вийшов трейлер українського фільму "Ти мене любиш?" режисерки Тоні Ноябрьової
15:23
Оновлено
Богдан Львов
Апеляційний суд розглядає оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
15:16
Вибух
Росіяни вдарили КАБами по інфраструктурі Сум
15:12
Шахтарська каска
Окупанти взялися за "ревізію" останніх 33 шахт Донбасу, - Спротив
15:09
На фото: "Портрет фройляйн Лізер" Густава Клімта
Незавершену картину Клімта, яку 100 років вважали втраченою, продали на аукціоні за 30 млн євро
14:56
Верховна Рада
Рада не підтримала законопроєкт про накопичувальну пенсію: документ відправили на доопрацювання
14:45
Венеція, Італія
Щоб зменшити шкоду від туристів: Венеція вводить податок на одноденне відвідування міста
14:42
СБУ затримала "крота" ФСБ, який коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів
Коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів: СБУ затримала агента ФСБ
14:37
НБУ
Правління НБУ ухвалило рішення знизити облікову ставку до 13,5%
14:35
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:28
у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
Вперше з 1889 року: у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
14:18
на фото затримання 9 пособників окупантів на Херсонщині
Входили до "виборчкому" РФ на Херсонщині: СБУ затримала 9 пособників окупантів
14:14
OPINION
Ксенія Семенова
Яким стане реорганізований НАУ
14:03
Алек Болдвін
Болдвін втрапив у скандал із блогеркою, яка вимагала від нього сказати "Свободу Палестині"
14:00
OPINION
Ольга Лень
Дипломати vs ухилянти: Паспорт для багатьох — інструмент для шари
13:57
Оновлено
Загинули двоє військових: ДБР розслідує вибух у Миколаєві
13:57
Лаурінас Кащюнас
Литва може допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, - міністр оборони Кащюнас
13:37
Рада ухвалила законопроєкт про регулювання зайнятості домашніх працівників
13:34
Оновлено
у Омську горять нафтопродукти
У російському Омську горіли три ємності з нафтопродуктами
13:25
посол Королівства Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен
"Не лише літаки й пілоти": посол Данії про обіцяний пакет із F-16, який Україна має отримати влітку
13:19
Ексклюзив
Мобілізація людей з інвалідністю
Правозахисниця роз'яснила процедуру отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок бойових дій
13:16
Олександр Лукашенко
Лукашенко назвав основним реальним ризиком для Білорусі "гарячу точку в Україні"
13:08
Херсон
Подружжя агентів ФСБ отримало 15 років тюрми за наведення ракет РФ на лікарню в Херсоні
13:08
військовий квиток, мобілізація
Українці за кордоном зможуть оновити військово-облікові дані в консульських установах: подробиці
12:55
Адмірал Тоні Радакін
Україна зможе збільшити кількість дальніх атак по території Росії, - голова ЗС Британії
12:52
На фото: Артем Пивоваров та Klavdia Petrivna
Вийшов перший спільний кліп Артема Пивоварова та Klavdia Petrivna "Барабан"
12:50
Інфографіка
військовий квиток, мобілізація
Соціологи з'ясували, в якому регіоні України найбільш поширене прагнення уникнути мобілізації
12:48
Росія продовжує продукувати фейки
"Конгрес США прирік 500 тис. українців на смерть або важкі поранення": добірка фейків у світі за 25 квітня
12:39
Напад РФ на будь-яку країну НАТО призведе до неминучої поразки Кремля, - Сікорський
Більше новин