Три роки брехні. Як Росію наздоганяє правда про збитий малайзійський Боїнг

Дмитро Гомон
17 липня, 2017 понедiлок
14:55

Через 3 роки після жахливої катастрофи з MH17 на Донбасі з'являється все більше фактів, які доводять вину Росії. Що відомо про те, хто збив малайзійський Боїнг

Літак "Малайзійських авіаліній" був збитий над Донбасом 17 липня 2014 року приблизно о 16:20 ракетою зенітно-ракетного комплексу "Бук" російського виробництва.

Загинуло 298 людей: 283 пасажири та 15 членів екіпажу. Головні підозрювані у скоєнні злочину - російське керівництво та керовані ним бойовики так званої "ДНР".

Подробиці катастрофи та що про неї вже відомо

Найбільше серед жертв громадян Нідерландів. Саме тому розслідування причин катастрофи передали цій країні. Окрім того, загинули громадяни Малайзії, Австралії, Індонезії, Великої Британії, Бельгії, Німеччини, Філіппін та інших.

Пошуком винних у катастрофі займається міжнародна спільна слідча група (Joint Investigation Team, JIT). До її складу входять прокурори та представники інших правоохоронних структур з Нідерландів, Малайзії, Австралії, Бельгії та України. Той факт, що до її складу не включили росіян, дуже обурює Кремль, але зробити з цим йому нічого не вдається.

28 вересня 2016 року JIT опублікувала попередній звіт про своє розслідування, а головний прокурор Нідерландів Фред Вестербек провів з цього приводу прес-конференцію.

Слідчі встановили, що ЗРК "Бук" прибув з території Росії. Постріл було здійснено з підконтрольної проросійським бойовикам території в районі селища Первомайське.

Нащо Росія перекрила свій повітряний простір

У день третьої річниці катастрофи рейсу MH17 російська версія журналу Forbes опублікувала матеріал, автор якого акцентував увагу на елементі, який досі лишався поза увагою ЗМІ.

Виявляється, Росія виявила дивну далекоглядність та закрила своє небо для польотів міжнародної цивільної авіації з опівночі 17 липня 2014 року.

Про це згадується на 180-й сторінці фінального звіту Ради безпеки Нідерландів, який було оприлюднено в жовтні 2015 року. Росія заборонила польоти на висоті включно до 16 км. Тобто, фактично було введено повну заборону для польотів цивільної авіації.

Автор також зауважує, що згадана висота "практично відповідає висоті, яка прострілюється ЗРК "Бук". За 17 годин 20 хвилин після заборони було збито малайзійський "Боїнг".

Але ростовський диспетчер, який мав знати про заборону на польоти, дозволяв входити в зону відповідальності Ростовського зонального центру і малайзійському "Боїнгу", і приблизно 150 іншим літакам. Аж до того моменту, доки Україна не заборонила повністю польоти над зоною проведення АТО.

Узагальнення від Bellingcat

За той час, поки здійснюється розслідування, слідчим добровільно допомагає група добровольців Bellingcat. У день третьої річниці трагедії їхній сайт опублікував доповідь, яка узагальнює виявлені ними факти.

Отже, вдалося встановити, що 23-25 червня 2014 року військовослужбовці з російської 53-ї зенітно-ракетної бригади перегнали до розташованих поблизу українського кордону позицій кілька одиниць техніки, серед якої був і "Бук" з бортовим номером 332.

Цей комплекс вранці 17 липня був у Донецьку. Звідти його на платформі перевезли до підконтрольного бойовикам міста Сніжне. Там "Бук" 332 розвантажили і за межі міста він рушив уже своїм ходом.

З поля під Сніжним "Бук" 332 випустив ракету, яка збила малайзійський "Боїнг". Варто уточнити, що згадане у звіті JIT селище Первомайське - це і є околиці Сніжного.

Bellingcat та російська "Новая газета" встановили, що відповідальний за доставку "Бука" бойовикам чоловік з позивним "Хмурий" - це полковник ГРУ у відставці Сергій Дубінський. Він воював на боці бойовиків "ДНР", а зараз проживає в РФ.

Вранці 18 липня "Бук" 332 потрапив на відео у той момент, як він їхав на схід через Луганськ. Перехоплені переговори свідчать, що невдовзі він був уже в Росії.

Російське Міноборони 21 липня оприлюднило сфабриковану інформацію про маршрут рейсу MH17, дані радарів, локацію відзнятого в Луганську відео тощо. Представники заводу "Алмаз-Антей", який виробляє ЗРК "Бук", презентували дані, які суперечать інформації свідків, даним з відкритих джерел і технічним оцінкам Ради безпеки Нідерландів.

Також не було представлено жодних твердих доказів щодо присутності українських ЗРК "Бук" в зоні, звідки можна було уразити малайзійський "Боїнг". Єдиний комплекс, який міг його збити, був російський "Бук" 332, що належить 53-й зенітно-ракетній бригаді.

Російська влада, зрозуміло, дані Bellingcat називає фальсифікаціями. "Усі ці нісенітниці під вивіскою Bellingcat готують з метою додаткового заробітку півтора десятки блогерів, які, як ви розумієте, не мають взагалі жодних та уявлення про реальні аспекти ситуації", - заявила у березні 2016 року речниця МЗС РФ Марія Захарова.

Російська дезінформація

MH17 загиблі

На місці катастрофи. Фото: Reuters

Кремль за ці три роки витратив масу ресурсів на фальсифікації та дезінформацію щодо трагедії. Для західної та російської громадськості було створено масу альтернативних версій. Були заяви про те, що "Боїнг" підірвали зсередини, що його збив український льотчик Волошин, що пасажири були вже мертві.

Усе це робилося, як пише створений коштом ЄС ресурс Disinfo Review, з чіткою метою: скаламутити воду та створити фальшиве враження, що ясності немає. Це, як пише ресурс, класичний приклад з підручників.

Мета російської пропаганди полягає не в тому, аби змусити повірити в якусь єдину версію, а заплутати й переконати в тому, що нічого не зрозуміло й ми, напевно, ніколи не дізнаємося правду про те, що сталося.

Читайте також: Фабрика фейків. Як Росія знову клепає брехню про збитий "Боїнг"

Задля такої мети згодяться усі версії, навіть відверто абсурдні. Сайт Еспресо вже писав, що напередодні річниці російська пропагандистська машина ожила та почала вкидати в медіа-простір нові фейки. Серед них, наприклад, твердження про те, що нібито СБУ знищує докази в справі про розслідування авіакатастрофи.

Кого і як покарають

Розслідування та пошук винних у трагедії досі тривають. Країни, які сформували спільну слідчу групу, домовились, що суд відбудеться в Нідерландах.

"Кілька днів тому ми підписали Угоду між Україною та Нідерландами, якою підтверджено обрання механізму притягнення до кримінальної відповідальності винних у цьому злочині", - зазначив з цього приводу президент Петро Порошенко.

Жодних прізвищ ймовірних підозрюваних поки що не називали. Міністр закордонних справ Австралії Джулі Бішоп вважає, що винні у катастрофі MH17 можуть бути покарані заочно.

"Сподіваємось, що до кінця року чи на початку наступного року ми зможемо ухвалити рішення про те, кого ми справді можемо притягти до судової відповідальності", - заявив на меморіальній службі по жертвам трагедії міністр транспорту Малайзії Ліоу Тіонг Лай.

За кілька днів до річниці адвокат жертв катастрофи Джером Скіннер опублікував емоційний відкритий лист до Путіна. Його опублікувала газета The Sydney Morning Herald. Скіннер пише, що російський президент має спокутувати свою провину за смерть 298 невинних жертв.

Адвокат стверджує, що має докази причетності до збиття "Боїнга" російських військових та збирається звертатися до всіх інстанцій, включно з Європейським судом з прав людини, аби притягти Росію до відповідальності.

"Хтось вважає, що MH17 був жахливою, неминучою помилкою війни. Я не думаю, що це правда. Факти кричать про намір та мотив. Це був прорахований військовий удар, такий саме навмисний, як і вбивство чергового політичного опонента", - пише Скіннер.

У день річниці родичі та близькі загиблих влаштували мовчазний пікет перед російським посольством в Гаазі. Для цього вони встановили у "зеленій зоні" поруч із будівлею спеціальні лавочки. Вони обурені тим, що Росія приховує свідків та інформацію щодо катастрофи і блокує створення міжнародного трибуналу ООН.

Фото: Twitter / @annaholligan

Також родичі та близькі загиблих 17 липня відкрили "живий меморіал" 298 жертвам трагедії. Він розташований у місті Вейфхейзен біля амстердамського аеропорту Схіпхол - саме звідти вилетів три роки тому малайзійський "Боїнг". Меморіал складається з 298 дерев, які висадили ще в березні. Разом вони формують зелену стрічку.

Меморіал жертв MH17. Фото: Reuters

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.95
    Купівля 38.95
    Продаж 39.47
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.85
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
13:39
електроенергія
Україна експортуватиме електроенергію попри атаки РФ: ситуація в енергосистемі станом на 29 березня
13:35
долари
Україна отримала $1,5 млрд позики від Японії та Великої Британії
13:20
Оновлено
"Моя страсна п’ятниця почалася в укритті": посол Британії про атаку РФ на Україну 29 березня
13:04
транспортна карта
У Києві з 1 квітня транспортна карта подорожчає на 25 грн
12:59
На фото: Софія Морозюк
Скандальна художниця Морозюк виставила на продаж свої картини по $5 тис.
12:59
У Києві до 15 червня обмежать рух транспорту Північним мостом. Причина
12:51
Бузок
Синоптикиня Наталка Діденко анонсувала на вихідних сонячну погоду
12:49
Ексклюзив
На фото: поранений в стабпункті
Студент КПІ розповів про гусеничні евакуаційні ноші, які допомагають рятувати бійців з поля бою
12:47
Зеленський РНБО
Зеленський провів засідання РНБО в оновленому складі: окреслив для органу 5 завдань
12:36
Загибель помічника Залужного Частякова: завершено розслідування щодо офіцера, який подарував гранати
12:12
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
12:11
Постачали в РФ граніт для виготовлення пам’ятників загиблим окупантам: СБУ затримала підозрюваних
12:08
OPINION
Юрій Богданов
"Синіми светрами" у "Крокус-Сіті" закривають провал ФСБ
11:52
Україна повернула тіла 121 полеглого захисника
11:50
На фото: 50 Cent
Колишня дівчина репера 50 Cent звинуватила його в зґвалтуванні та фізичному насильстві
11:49
польща україна , біженці
Польща планує надати біженцям з України право змінити статус перебування: подробиці
11:37
ППО збила 3 російських безпілотники на Херсонщині
У Румунії біля українського кордону знайшли фрагменти безпілотника
11:24
На Дніпропетровщині РФ атакувала дроном автівку: загинув чоловік
11:20
На фото: Алессандро Мікеле
Колишній креативний директор Gucci Алессандро Мікеле очолив Valentino
11:20
діти, війна
З окупованих територій Херсонщини вдалося повернути родини з трьома дітьми
11:13
Зроблено в Україні
"Зроблено в Україні": у Сумах відкрили перший офіс підтримки мікро- та малого бізнесу
11:09
Бундестаг
У бундестазі вважають, що розгортання сухопутних військ країни НАТО в Україні не означає автоматичного вступу в конфлікт інших членів Альянсу, - ЗМІ
10:58
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Боєприпаси в Україну почнуть надходити з квітня, і це суттєво змінить динаміку на полі бою, - Згурець
10:57
годинник, зміна часу
Україна 31 березня переходить на літній час: у Мінекономіки нагадали причини
10:55
ракета Х-101
У Молдові не підтвердили інформацію про проліт російської ракети над своєю територією
10:54
На фото: пропалестинська акція у Cтокгольмі з вимогою виключити Ізраїль з Євробачення-2024
Ізраїль закликав своїх громадян не ходити з національною символікою під час Євробачення у Мальме
10:49
Володимир Соловйов
У Вірменії заблокували трансляцію програм російського пропагандиста Соловйова
10:27
Валерій Залужний та Олександр Сирський
Сирський прокоментував звільнення Залужного
10:25
Анонс
Фільм Одеса: змінюючи код
Віднайти код Одеси у її героях: в п'ятничному ефірі Еспресо новий документальний фільм
10:22
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 29 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:20
Фортифікації, зуби дракона
Військові та цивільні інженери об’єдналися для зведення фортифікацій на Запорізькому напрямку
10:16
Авдіївка
Сирський розповів, скільки українських військових потрапили у полон до РФ під час виходу з Авдіївки
10:14
Наводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала пособницю окупантів
10:07
Олександр Сирський, Рустем Умєров
У ЗСУ переглянули потребу в мобілізації 500 тис. людей, - Сирський
10:00
OPINION
Сергій Фурса
Чому поляки не вважають себе "боягузами"?
09:58
На фото: Антон Птушкін
"Смертю людини вже нікого на Заході не здивувати": Птушкін презентував документалку про тварин і війну
09:57
Patriot
Улітку Нідерланди розгорнуть системи Patriot у Литві
09:43
Олександр Сирський
Атаки дронами по кораблях РФ виявилися такими ефективними, що може йтися про зміну стратегії війни на морі, - Сирський
09:41
Ексклюзив
окупанти в Криму
Ворог перекинув резерви з Куп'янського напрямку, щоб просунутися на Лиман, - командир взводу 95-ї ОДШБр Краснов
09:34
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чи зможе Зеленський переграти Трампа, а Росія заблокувала спостережну місію ООН щодо санкцій проти Північної Кореї. Акценти світових ЗМІ 29 березня
Більше новин