Гра престолів по-арабськи. Як нафтові гіганти цькують Катар, щоб не став занадто впливовим

Дмитро Гомон
18 липня, 2017 вiвторок
18:42

Американські ЗМІ роздобули інформацію, яка проливає нове світло на "холодну війну" між Катаром і низкою держав Перської затоки

Газета The Washington Post посилаючись на власне джерело в розвідувальних колах США, повідомила, що на спусковий гачок натисли Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ). А телеканал CNN згодом оприлюднив секретні угоди між Катаром та сусідніми державами.

У них перший зобов'язувався припинити фінансування опозиційних та ворожих груп на їхній території, а також у Єгипті та Ємені.

Хакерська атака, що підірвала Близький Схід

За твердженням неназваного співрозмовника, саме ОАЕ організували хакерський злам сайту державного агентства новин Катару та соцмереж і розмістили там 24 травня фальшиві цитати еміра Шейха Таміма бін Хамада аль-Тані.

Нагадаємо, приводом для блокади Катару сімома країнами Близького Сходу стали нібито критичні висловлювання аль-Тані на адресу Саудівської Аравії та ОАЕ за нападки на Іран, компліменти на адресу Тегерану і "Хамас". Джерело газети говорить, що незрозуміло, чи ОАЕ самі організували хакерську атаку, або ж профінансували сторонніх виконавців.

Влада Катару швидко видалила цитати еміра та заявила, що насправді нічого такого емір не говорив та й взагалі не було жодної промови, і все це результат хакерської атаки. Але це не спинило торгівельний і дипломатичний бойкот.

Саудівська Аравія, ОАЕ, Бахрейн, Єгипет та кілька інших невеликих країн, які приєднались до блокади, заборонили польоти "Катарських авіаліній" та наказали своїм громадянам залишити територію Катару. Так само громадяни Катару були змушені залишити країни, які оголосили блокаду.

Було введено санкції щодо низки компаній та банків Катару. У Саудівській Аравії закрили офіс катарського телеканалу "Аль Джазіра". Окрім того, Катар має сухопутний кордон лише з Саудівською Аравією і через нього припинилося постачання продуктів харчування та інших товарів. Тепер їх доводиться завозити з моря та доставляти літаками.

Уряд ОАЕ назвав матеріал The Washington Post неправдивим. Міністр іноземних справ країни Анвар Гаргаш повторив твердження про те, що Катар карають санкціями за підтримку терористів: "Не можна бути одночасно нашим другом та другом Аль-Каїди".

У Катарі ж, навпаки, заявили, що матеріал газети відповідає реаліям. Як заявив голова офісу комунікацій країни Шейх Саїф бін Ахмед аль-Тані, публікація "однозначно доводить, що хакерський злочин мав місце".

За що блокують Катар

Інфографіка CNN

Саудівська Аравія та союзні їй держави стверджують, що блокада - це покарання Катару за підтримку терористів "Аль-Каїди", "Ісламської держави", руху "Брати мусульмани" та інших угруповань.

Ці твердження виглядають трохи лицемірно, оскільки Саудівська Аравія так само фінансує низку терористичних організацій. Це секрет Полішинеля, хоча офіційно Ер Ріяд виступає як борець з міжнародним тероризмом.

Читайте також: Прикриваючись терористами: За що карають Катар

Сходознавці вважають, що справжня причина - це конкуренція між Саудівською Аравією та Катаром за вплив у регіоні. Загравання Дохи з Тегераном, який також прагне грати першу скрипку, відбуваються давно, країни мають спільні економічні проекти.

Цей заплутаний клубок відносин рано чи пізно мав вилитись у гучний публічний конфлікт, що, власне, і сталося. Нинішня криза - логічне продовження закулісного протистояння.

Спочатку видавалося, що криза минеться швидко. Оман і Кувейт взялися бути посередниками в переговорах, як то вони часто роблять. Катар, здавалося, готовий йти на поступки, бо незважаючи на всю свою економічну міць вочевидь є слабшим, аніж Саудівська Аравія.

Однак, йому на допомогу прийшов не лише Іран, а й Туреччина, яка направила до маленької півострівної держави свої війська. Після вступу до гри ще одного важковаговика регіону стало зрозуміло, що криза минеться нескоро.

Подальший розвиток подій це підтвердив. Катар відкинув вимоги Саудівської Аравії, які складалися з 13 пунктів і скидалися на ультиматум.

Зокрема, від Дохи вимагали припинити віщання "Аль Джазіри", прибрати зі своєї території турецьку військову базу, зменшити зв'язки з Іраном, припинити підтримку "Братів мусульман", "Хезболи" та інших угрупувань, виплатити величезну компенсацію за шкоду, яку нанесла державна політика Катару.

У свою чергу уряд в Ер Ріяді заявив, що "поточні процедури" продовжаться допоки очільники Катару не візьмуть на себе зобов'язання виконати всі вимоги, які "гарантують протидію тероризму та досягнення стабільності й безпеки в регіоні". Тобто, обидві сторони мають намір продовжувати протистояння.

Таємні угоди з Катаром

Документи, які оприлюднив телеканал CNN, розширили розуміння кризи та її причин. Вочевидь, Доха не виконала взяті на себе зобов'язання і це спричинило негативну реакцію інших підписантів.

Таємна угода між Саудівською Аравією, Кувейтом і Катаром була підписана в Ер Ріяді 23 листопада 2013 року. Що цікаво, документ рукописний, а не друкований. Два інші - це таємні доповнення до першої угоди, ухвалені в 2014 році. Телеканал переклав їх усі англійською.

Якщо вірити змісту документів, Катар брав на себе зобов'язання не спонсорувати ворожі до саудів угрупування, не фінансувати вороже настроєні до влади Єгипту рухи, не надавати притулок особам з таких груп. Окремо там згадується про "Аль Джазіру" - згідно угоди, Катар зобов'язується не розповсюджувати через нього образи на адресу Єгипту.

Тут слід пояснити, що Катар фінансував рух "Брати мусульмани", який знаходиться у жорсткій опозиції до президента Єгипту Абдель Фаттаха ас-Сісі. "Аль Джазіра" піддавала його жорсткій критиці. Єгипет ув'язнює журналістів катарського телеканалу. Невдовзі після підписання угод телеканал припинив діяльність свого єгипетського відгалуження "Аль Джазіра Мубашір Міср".

У коментарі для CNN голова офісу з комунікацій Катару заявив, що нинішні вимоги саудитів та їхніх союзників виходять за рамки досягнутих у 2013-2014 угод. Там не було мови про закриття "Аль Джазіри" та величезні компенсації.

"Більш того, жодного разу ані Саудівська Аравія, ані ОАЕ не використали механізм у ріядських угодах, щоб висловити свої застереження Катару", - заявив високопосадовець.

"Холодна війна" на Близькому Сході перейшла до затяжної фази. Ізолювати Катар наскоком не вийшло, за нього вступились впливові союзникі і країна, що має чималі фінансові ресурси, почала швидко пристосовуватись до нових реалій. Боротьба за регіональне лідерство триває.

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.23
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:55
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
16:40
Україна-НАТО
Київ скликав надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО: причина
16:30
машина для розмінування WISENT 1
Спецтранспорт, дрони та озброєння: Німеччина надала Україні новий пакет допомоги
16:30
Росіяни атакували з мінометів поліцейських, які прибули на місце обстрілу на Херсонщині
16:26
На фото: Анастасія Приходько
Анастасія Приходько прокоментувала смерть свого турменеджера під час її концерту
16:13
Очільник МЗС Латвії Каріньш подав у відставку через скандал зі спецрейсами
16:08
Ексклюзив
Мирослав Чех
Над Польщею нависає російська загроза, а уряду байдуже, - польський політик Чех
16:06
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Для наступу на Харків 100 тис. недостатньо: у бригаді Гвардії наступу припустили, скільки військ потрібно РФ, щоб захопити місто 
16:00
OPINION
Богдан Буткевич
Звільнення Данілова — це страх Зеленського. Через підступи Єрмака
15:59
ЗСУ, мобілізація
Мобілізація: на Полтавщині поліція отримала від ТЦК звернення про доставку 30 тис. військовозобов'язаних
15:48
На фото: Стівен Спілберг
Стівен Спілберг назвав "Дюну 2" одним з найяскравіших науково-фантастичних фільмів, які він бачив
15:39
На фото: потяги
Україна та Словаччина цьогоріч запустять новий залізничний маршрут Київ - Кошице
15:04
Ілюстративне фото
Росіяни вдарили по селу на Харківщині: вбили жінку та поранили чоловіка
15:02
Авдіївка
Заступник комбрига 3-ї штурмової Жорін розповів про пріоритет росіян на Авдіївському напрямку
14:48
окупанти Мелітополь
У Мелітополі окупанти використовують авто з РЕБ "Пелена" для блокування мобільних і захисту від вибухових пристроїв, - Федоров
14:47
малюнок, діти
У Мінсоцполітики розповіли, скільки дітей в Україні потребують усиновлення
14:32
На фото: гурт "Бумбокс"
"Бумбокс" презентував пісню "Фіртка", записану в проміжках між бойовою роботою
14:02
OPINION
Ольга Лень
"СВО" проти України стала "священною війною" Росії
14:00
щеплення вакцинація
Захищає від штаму "Омікрон": в Україну доставили понад чверть мільйона доз вакцини проти COVID-19
13:55
Джонні Депп "Пірати Карибського моря"
Наступних "Піратів Карибського моря" знімуть без Джонні Деппа, - продюсер
13:48
Еспресо та “Голка”: “Бачимо прояви цензури і спробу зняти матеріал про Шуляк і Кубракова з сайту”
13:48
"Свідчення потепління": українські науковці виявили новий вид рослин біля станції "Академік Вернадський"
13:45
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 28 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
13:39
Роман Насіров
Ексголову ДФС Насірова залишили під вартою ще на два місяці
13:35
Ексклюзив
Александар Вучич
Заява Вучича про загрозу національним інтересам Сербії - його внутрішня політична потреба, - політолог Варґа
Більше новин