Драма на $250 мільйонів. Чому турецькі серіали такі популярні

29 липня, 2017 субота
18:18

Турецькі серіали - соціальний феномен ХХІ століття. Туреччина є другим найбільшим у світі експортером телесеріалів після США. У чому ж секрет успіху

У Туреччині люблять драму. Це проявляється у всьому: в мистецтві, в літературі, музиці та кіно. Навіть випуски новин наповнені переживаннями за долю співгромадян і емоційними репортажами. Такого роду емпатія не могла не відобразитися на кінематографі, частиною якого є турецькі серіали.

Спочатку це може здатися смішним: дорослі чоловіки і жінки, офісні працівники і навіть власники великих корпорацій за чашкою чаю обговорюють останню серію улюбленого серіалу. Від малого до старого, без різниці у фінансовому статусі і становищі в суспільстві, рівно о восьмій годині мільйони глядачів прилипають до екранів телевізорів, щоб дізнатися як же розвиватимуться події телевізійного шоу.

Головним чином, в основі сюжетів більшості серіалів лежить драма і теми, близькі кожній людині на землі, такі як шлюб, довіра, сімейні таємниці і нескінченні неприємності між чоловіками і жінками.

Також популярність багатьох серіалів пов'язана з тим, що багато головних героїв живуть у чудових маєтках з дорогими машинами. В серіалах показують багатих і красивих людей з такими ж мирськими проблемами, як і у всіх інших жителів планети. Багаті і бідні змішуються, і співпереживаючи за героїв, люди на якийсь час забувають про власні проблеми.

Бізнес на драмі

Кадр з серіалу Сила кохання Феріхи

Виробництво турецьких серіалів здебільшого відбувається в Стамбулі, оскільки телевізійні компанії вирішили розташуватися тут після хвилі лібералізації приватного телебачення в 1990-х роках. Більш того, тут знаходиться більшість кадрових агенств, що підбирають акторів першого і другого плану, так само і масовку.

Варто зазначити, що іноземці користуються більшою популярністю і отримують більший оклад. Наприклад, коли потрібно зняти сцену нібито за кордоном, на знімальний майданчик запрошують світловолосих слов'янок.

Тривалість однієї серії коливається в межах 120-150 хвилин. Саме тому турецькі серіали є найдовшими в світі. Однак виходить така серія раз на тиждень в певний день. Саме завдяки такому формату глядачі не втрачають інтерес і з нетерпінням чекають продовження.

Першим турецьким серіалом, який продали за кордон був "Yabancı Damat" ( "Іноземний наречений"), куплений сусідньою країною - Грецією. Зараз телесеріали експортуються в більш ніж 90 країн, включаючи США, Європу, Близький Схід і Азію.

Нині Туреччина є другим за величиною експортером телесеріалів після Сполучених Штатів, згідно з даними Стамбульської торгівельної палати. У 2016 році обсяг експорту телесерівалів склав 250 мільйонів доларів (за даними турецької асоціації експортерів).

Для порівняння в 2004 році виручка склала 10 000 доларів. Сектор турецьких телесеріалів швидко зростає, незважаючи на негативні політичні події в країні. Експерти вважають, що на 2023 рік ринок перевершить свою мету в розмірі 1-го мільярда доларів США.

Приманка для туристів

Виробництво телесеріалів і їх експорт зіграли ключову роль в підвищенні популярності Туреччини в багатьох країнах. При виборі місць відпочинку, люди керуються фактичною інформацією. Виробники серіалів усвідомлюють важливість іміджу країни як маркетингового інструменту.

Вони створюють попит і спокушають аудиторію через підсвідомі рекламні ролики, включаючи сцени виключно красивих місць на Босфорі і середземноморському узбережжі. Таким чином, за рахунок експорту якісних і красивих телесеріалів, Туреччина приваблює туристів і збільшує свій дохід.

Також телевізійні компанії Туреччини іноді зазнають критики з боку президента Реджепа Таїпа Ердоана. Наприклад, в 2012 році він висловив своє обурення з приводу того, що в телесеріалі «Величне століття» османський султан XVI століття представлений ласим до жінок та алкоголю.

Тим не менш масштабне виробництво телесеріалів підкреслює те, що воно повністю незалежно і вільно від будь-якої державної підтримки. Але в цілому тривалий міжнародний успіх турецьких телешоу все-таки вітається президентом. За його словами, це підвищує міжнародний імідж і репутацію країни.

Найпопулярніші турецькі серіали

Перший телесеріал "Aşk-ı Memnu" ("Заборонене кохання") з'явився в Туреччині в 1974 році на державному каналі TRT. До 1986 це був єдиний канал, який транслював телесеріали.

Сучасний ринок турецьких телесеріалів характеризується жорсткою конкуренцією: з 60 серіалів, що випускаються щороку в країні, більше половини не протримуються довше, ніж 13 епізодів.

У список серіалів з найбільшими бюджетами входять "Величине століття", "Заборонене кохання", "Тисяча і одна ніч" і "Долина вовків". Останній телесеріал, темою якого є темне життя мафії популярний вже більше 15 років.

Під час трансляції серіалу "Заборонене кохання" (тур. "Aşk-ı memnu", виробництва Ay yapım, 2008-2010) життя на вулицях Туреччини буквально зупинялося. За накалом пристрастей в серіалі стежили практично всі. Молода дівчина виходить заміж за багатого і впливового чоловіка, старшого за неї на 25 років. 

Однак юне серце не обдуриш. Між головною героїнею і далеким родичем її чоловіка зав'язується роман. Трагічна розв'язка цієї історії неминуча, але такого фіналу, який приготувала знімальна група, не очікував ніхто.

Права на показ "Забороненого кохання" були продані більше двадцяти телекомпаніям по всьому світу.

"Величне століття" - історичний серіал на основі реальних подій, що сталися за часів правління султана Сулеймана Пишного. Крім геніальної стратегії правління султана, в серіалі показані і його взаємини з українською наложницею Анастасією Лісовською (Роксоланою), яка згодом прийняла іслам і отримала від коханого Сулеймана ім'я Хюррем.

Перш ніж заблищати в "Величному столітті" Халіт Ергенч (виконавець ролі Султана Сулеймана) знявся в не менш захоплюючому серіалі "Тисяча і одна ніч". Головна героїня стоїть перед дилемою: щоб зберегти життя її улюбленого сина, їй доведеться проводити ночі любові з ненависним начальником. Материнське серце піде на все, щоб врятувати свою дитину. Погодившись на непристойну пропозицію начальника, закоханого в героїню, вона й гадки не мала про те, що на неї чекає.

Більшість найбільш популярних серіалів останніх років належать компанії Ay yapım.

Серіал "Відважний і Красуня" переведений на безліч мов і доступний для перегляду в мережі інтернет. Головний актор Kıvanç Tatlıtuğ (Киванч Татлитуй) - відважний і маскулінний - отримав свою популярність після романтичної драми "Заборонене кохання".

За сюжетом він приїжджає в невелике селище, де між ним і місцевою красунею спалахує любов. Однак їм доведеться пройти багато випробувань долі, адже їх сім'ї ворогують між собою. Згодом стане і відома справжня причина приїзду головного героя в це село.

Шанувальників шалено популярного серіалу "Kara sevda" ( "Сліпа любов", або "Чорна любов") в фіналі чекало цілковите розчарування. Цей серіал про історію кохання між Ніхан і Кемалем (якого грає турецька суперзірка Бурак Озчевіт), які переживають безліч труднощів.

Очікуваний щасливий кінець сценаристи обернули в цілковиту трагедію, що викликало бурхливу хвилю обурення. Коментарі на сторінці "Ау yapım" в інстаграмі сповнені розчарування і останній місяць не вщухають.

"Paramparça" - "Уламки щастя", або його друга назва "Вщент" протягом 2014-2017 років займав перші позиції в рейтингах. В один і той же день дві жінки, одна багата, інша - бідна, народили двох дівчаток. Через те, що у обох однакові прізвища, медсестра переплутала дітей, що повністю змінило їх життя.

Відомі випадки, коли важливі політичні телепередачі або звернення політиків переносили у зв'язку з тим, що в понеділок увечері турки дивилися виключно цей серіал. Його транслювали і по українському телебаченні. Завдяки закрученому і небанальному сюжету серіал бив рекорди за переглядами.

Звичайно, навколо турецьких серіалів складені сотні стереотипів. Коли я починала їх дивитися, моєю метою була практика турецької мови. Я сміялася з цього і називала себе старою бабусею. Але потім я розгледіла в турецькій телевізійній драмі мистецтво і геніальність деяких сюжетних ліній. І вже через деякий час з очима повними сліз я писала коментар для Ay yapım про те, як же вони могла так з нами вчинити з фіналом "Сліпа любов".

Автор: Према Сундарі, журналіст, проживає у Туреччині

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
01:59
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Євро-2024: скарги тренерів змусили УЄФА змінити правила турніру
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
01:09
Оновлено
шахед
Росія атакує "шахедами" в ніч на 29 березня: на Дніпропетровщині поранено людину, на Київщині працює ППО
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
Більше новин