5 міфів про Конкурс до Верховного Суду

4 серпня, 2017 п'ятниця
17:51

Ми можемо скільки завгодно називати «зрадою» реформи, конкурси та будь-які зміни в державі

Та що нам це дасть? Будемо від цього ми йти вперед, чи просто стояти на одному й тому ж місці?

Зараз в країні триває судова реформа. В її рамках провели перший в Україні конкурс на посади суддів до нового Верховного Суду (далі – ВС). Юридична спільнота пильно спостерігала за процесом, адже вперше за історію країни адвокатам та науковцям дали можливість працювати у вищому судовому органі! Минуло більше 9 місяців після старту конкурсу і ми вже бачимо його результати. Лише 4 % суддів діючого Верховного Суду України ввійшли у рейтинг зі 120 переможців конкурсу на посади суддів нового Верховного Суду. Якщо ці результати підтвердить Вища рада правосуддя, то новий Верховний Суд на 96% складатиметься з нових людей.

Чому #НЕзрада?

1. Оновлення судової системи неможливе. У Верховному Суді не може бути нових суддів!

НЕ ПРАВДА! Вперше в історії України склад нового Верховного Суду формується через відкритий конкурс.

У конкурсі брали участь діючі судді, адвокати, науковці, які мають досвід роботи у сфері права не менше 10 років. Оприлюднені результати конкурсу засвідчують, що у новому Верховному Суді може бути найвищий відсоток представників не суддівських професій порівняно з міжнародним досвідом. Так, 29 переможців конкурсу (24%) є адвокатами, науковцями, які раніше не працювали у судовій системі, а також правники, які працювали на різних посадах. Серед переможців конкурсу з категорії «судді» – 91 кандидат, включно з суддями місцевих судів, які ніколи не могли б і подумати що матимуть шанс стати суддею Верховного Суду.

Це – унікальна подія для України, адже:

·         вперше зайняття посади судді Верховного Суду відбувається через відкритий конкурс – до цього судді в Україні призначались через непрозорі процедури;

·         вперше претендувати на посаду судді можуть судді всіх інстанцій, адвокати та науковці-правники;

·         вперше громадськість долучилась до конкурсного відбору суддів – створена Громадська рада доброчесності. В жодній країні немає такої практики.

Згідно з результатами, які оголосила Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККС), лише 4% суддів діючого Верховного Суду України ввійшли у рейтинг переможців нового Верховного Суду. Переможцями конкурсу стали не лише судді, а й професори та викладачі вищих навчальних закладів, правозахисники з досвідом роботи в Європейському суді з прав людини, адвокати, які навчалися в міжнародних університетах.

2. Все одно конкурс проведуть так, як буде це зручно для нашого політикуму.

НЕ ПРАВДА! Всі процедури конкурсу побудовані за принципом цілковитої аполітичності. Наразі, завдяки конституційним змінам, політичні органи повністю усунуті від процесу добору суддів та від інших питань суддівської кар’єри.

Законодавство також передбачає цілу низку запобіжників для недопущення будь-якого впливу на конкурсні процедури. Це забезпечується:

·         анонімністю тестування й практичного завдання;

·         залученням незалежних психологів для оцінки показників особистої та соціальної компетенції кандидатів;

·         абсолютною прозорістю всіх засідань ВККС;

Конкурс проводить Вища кваліфікаційна комісія суддів України – незалежний професійний орган, що складається з 16 членів – суддів, адвокатів та науковців. ВККС –  це незалежний, політично нейтральний, професійний орган, сформований відповідно до міжнародних стандартів.

«Тепер судді Верховного Суду будуть призначені на постійній основі. Ніхто не зможе звільнити їх. Основною точкою реформи є те, що президенти можуть змінитися в цій країні, але судді залишаться працювати незалежними», – стверджує голова ВККС Сергій Козьяков.

3. Не вірю в конкурси, все одно там все куплено.

НЕ ПРАВДА! Конкурс до Верховного Суду складається з процедури допуску кандидатів, перевірки антикорупційними органами (Національним антикорупційним бюро України та Національним агентством з питань запобігання корупції), двох етапів кваліфікаційного оцінювання та, у підсумку, – формуванням рейтингу переможців. Перший етап оцінювання – іспит. До нього належить  анонімне письмове тестування на знання законодавства та виконання практичного завдання (підготовка модельного судового рішення).

Другий етап кваліфікаційного оцінювання – дослідження досьє та співбесіди, до яких залучені представники Громадської ради доброчесності. Також, це перший конкурс, під час якого кандидати склали ряд психологічних тестів та тестів на загальні здібності (HCS Integrity Check, BFQ-2, MMPI-2, General skills test), а також пройшли співбесіди з професійними психологами.

Важливим є і той факт, що всі співбесіди з кандидатами транслювались на Youtube - каналі Комісії.

4.Громадськість останніми роками багато зробила для країни і зараз не бере участь у формуванні нового Верховного Суду. Тому я не вірю в конкурс.

НЕ ПРАВДА! Вперше у світовій історії громадськість долучилась до конкурсного добору суддів – в жодній країні немає такої практики.

 Громадська рада доброчесності покликана сприяти Комісії у встановленні відповідності кандидатів критеріям доброчесності та професійної етики.

До ГРД увійшли представники 12 громадських організацій. Ця Рада готує один з двох можливих документів: інформацію (як позитивну, так і негативну) або висновок про невідповідність кандидата критеріям професійної етики та доброчесності. Загалом, ГРД надала 140 негативних висновків стосовно кандидатів, які пройшли до другого етапу кваліфікаційного оцінювання. До 239 (63%) кандидатів у громадськості не було питань щодо доброчесності та професійної етики.

59 (40%) кандидатів із негативними висновками Громадської ради доброчесності припинили участь у конкурсі на посади суддів Верховного Суду. З них 51 кандидат не підтвердив здатності здійснювати правосуддя у Верховному Суді.

Це унікальні повноваження громадськості у світовій практиці.

 «Залучення Громадської ради доброчесності до конкурсу звичайно, позитивна практика, але як показують думки експертів Ради Європи, інших міжнародних спостерігачів, потрібно також доопрацювати підходи, методологію оцінки членами ГРД конкурсантів. Наприклад, чи можуть вони приймати негативні висновки по конкурсантам восьми голосами з 20. У цьому також потрібно встановити чіткі рамки», - наголошує у своєму інтерв’ю  Довідас Віткаускас, керівник групи експертів Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні».

5. Я не знаю кандидатів на посади суддів Верховного Суду. Їх приховують.

НЕ ПРАВДА! Міжнародні експерти вже констатували безпрецедентну відкритість конкурсної процедури. Перелік кандидатів був опублікований на сайті. Результати тестування та практичного завдання також. Та власне самі результати конкурсу оголошували у режимі реального часу та одразу були опубліковані на сайті ВККС.

Тому, для забезпечення прозорості конкурсу ВККС здійснює багато заходів, серед них:

·        Оперативне та детальне роз’яснення усіх процедур конкурсу – на офіційному сайті Комісії, сторінці у Facebook, у чисельних коментарях та інтерв’ю у ЗМІ.

·        Оприлюднення досьє кандидатів на сайті Комісії – було відскановано та завантажено до автоматизованої системи Комісії досьє кандидатів, деякі з них об’ємом 1500 сторінок та більше.

·        Онлайн трансляцію всіх етапів конкурсу на каналі Комісії в YouTube. Це ініціатива Комісії, що реалізована з 2016 року. Всі співбесіди з усіма кандидатами будь-хто може переглянути на цьому каналі.

·        Безпрецедентна участь громадськості у конкурсі.

·        Підтримка та активне залучення до конкурсу міжнародних партнерів.

«Це найкращий склад Верховного Суду за останні 25 років. Переможцями стали 16 науковців, 9 адвокатів та 4 кандидата із сукупним стажем. У Португалії передбачено квоту 10% для категорії «не судді» у складі Верховного Суду. Ми у 2,5 рази перевищимо цей показник», - наголошує Голова ВККС Сергій Козьяков.

Володимир Манько, Директор агенства  Communication group

Точка зору редакції Еспресо.TV може не збігатися з точкою зору авторської колонки. Еспресо не впливає на зміст авторських колонок і не несе відповідальність за думку, яку автори висловлюють в них.

Теги:
Читайте також:
Київ
+18°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.2
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
14:45
Венеція, Італія
Щоб зменшити шкоду від туристів: Венеція вводить податок на одноденне відвідування міста
14:42
СБУ затримала "крота" ФСБ, який коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів
Коригував ракетні удари по Харківщині та хотів втекти на позиції окупантів: СБУ затримала агента ФСБ
14:37
НБУ
Правління НБУ ухвалило рішення знизити облікову ставку до 13,5%
14:35
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:28
у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
Вперше з 1889 року: у Парижі обвалилися лопаті вітряка кабаре "Мулен Руж"
14:18
на фото затримання 9 пособників окупантів на Херсонщині
Входили до "виборчкому" РФ на Херсонщині: СБУ затримала 9 пособників окупантів
14:14
OPINION
Ксенія Семенова
Яким стане реорганізований НАУ
14:03
Алек Болдвін
Болдвін втрапив у скандал із блогеркою, яка вимагала від нього сказати "Свободу Палестині"
14:00
OPINION
Ольга Лень
Дипломати vs ухилянти: Паспорт для багатьох — інструмент для шари
13:57
Лаурінас Кащюнас
Литва може допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, - міністр оборони Кащюнас
13:57
Оновлено
Загинули двоє військових: ДБР розслідує вибух у Миколаєві
13:37
Рада ухвалила законопроєкт про регулювання зайнятості домашніх працівників
13:34
Оновлено
у Омську горять нафтопродукти
У російському Омську горіли три ємності з нафтопродуктами
13:26
Оновлено
Богдан Львов
Апеляційний суд розглядає оскарження ВСУ про поновлення судді Львова на посаді
13:25
посол Королівства Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен
"Не лише літаки й пілоти": посол Данії про обіцяний пакет із F-16, який Україна має отримати влітку
13:19
Ексклюзив
Мобілізація людей з інвалідністю
Правозахисниця роз'яснила процедуру отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок бойових дій
13:16
Олександр Лукашенко
Лукашенко назвав основним реальним ризиком для Білорусі "гарячу точку в Україні"
13:08
Херсон
Подружжя агентів ФСБ отримало 15 років тюрми за наведення ракет РФ на лікарню в Херсоні
13:08
військовий квиток, мобілізація
Українці за кордоном зможуть оновити військово-облікові дані в консульських установах: подробиці
12:55
Адмірал Тоні Радакін
Україна зможе збільшити кількість дальніх атак по території Росії, - голова ЗС Британії
12:52
На фото: Артем Пивоваров та Klavdia Petrivna
Вийшов перший спільний кліп Артема Пивоварова та Klavdia Petrivna "Барабан"
12:50
Інфографіка
військовий квиток, мобілізація
Соціологи з'ясували, в якому регіоні України найбільш поширене прагнення уникнути мобілізації
12:48
Росія продовжує продукувати фейки
"Конгрес США прирік 500 тис. українців на смерть або важкі поранення": добірка фейків у світі за 25 квітня
12:39
Напад РФ на будь-яку країну НАТО призведе до неминучої поразки Кремля, - Сікорський
12:30
TikTok
"Війна закінчиться 18 травня": у Центрі стратегічних комунікацій спростували нове "передбачення" з TikTok
12:30
Субантарктичний пінгвін
У Всесвітній день пінгвінів українські полярники показали птахів, які гніздують біля станції "Академік Вернадський"
12:10
руйнування
Виплати за програмою єВідновлення погодили для понад 65 тис. українців
12:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 25 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:02
OPINION
Володимир В'ятрович
Консульські репресії: від цього виграє тільки Росія
12:01
Новини компаній
на фото Якоб Ааруп-Андерсен і Володимир Зеленський
СЕО Carlsberg Group Якоб Ааруп-Андерсен зустрівся з президентом України
12:00
Огляд
Православна церква України
Чи можна жінкам ходити в храм у штанях та без хустки: що насправді прописано в Святому Письмі. Пояснення від ПЦУ
11:48
На фото: Постер фільму "Я, "Побєда" і Берлін"
Український фільм "Я, "Побєда" і Берлін" за повістю Скрябіна вийде в прокат у Польщі
11:40
електроенергія
Україна четвертий день поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 25 квітня
11:37
Ексклюзив
Росіяни втратили спокій у Криму: військовий експерт Селезньов про наявність ATACMS у ЗСУ
11:31
Ілля Вітюк
НАБУ перевіряє дані про елітну нерухомість голови департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
11:23
Огляд
світ, міжнародний огляд
Україна досі не виробила плану перемоги, а Лондон продовжує фінансувати Кремль через купівлю нафти. Акценти світових ЗМІ 25 квітня
11:16
КНДР, Північна Корея
ЄС готує санкції проти суден, що возять зброю з КНДР до РФ, і танкерів - порушників стелі цін на нафту, - Reuters
11:15
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
Арешт заступника Шойгу став найсерйознішим скандалом в міноборони РФ з 2012 року, - британська розвідка
11:12
на фото готель "Україна"
Готель "Україна" в Києві внесли до списку об'єктів приватизації
10:40
Оновлено
Наслідки удару по Черкащині 25.04.24
РФ атакувала Черкащину: 6 постраждалих, пошкоджено критичну інфраструктуру
Більше новин