Як зрозуміти, що людина тоне, врятувати її і вберегтися самому

Анастасія Пашинська
9 серпня, 2017 середа
10:00

В Україні з початку року потонула 641 людина. Як врятувати потопельника і запобігти нещасному випадку

О другій ночі 8 серпня до Служби порятунку надходить повідомлення про те, що четверо людей потонули. Двоє маленьких дітей 7 і 9 років, їхня бабуся і її друг пропали на ставку селища Добровеличківка.

Рятувальники одразу ж почали пошукові роботи. І через годину їм вдалося знайти тіла загиблих бабусі та її семирічного онука. Рятувальники продовжили роботу - ще була надія знайти живих.

Але вже о 6-й ранку рятувальники відшукали тіла двох інших зниклих людей: 41-річного чоловіка і 9-річної дитини. Що сталося, поки неясно. Правоохоронні органи продовжують слідство.

Але це не єдиний нещасний випадок. Влітку, щоб врятуватися від спеки, люди часто відправляються до водойм і нехтують правилами безпеки.

20 червня група пластунів вирушила в похід у Тернопільській області. Щоб перепочити, вони зупинилися на березі Дністра. Один із дітей вирішив помити ноги в річці, але послизнувся і впав у воду. Стрімка течія понесла дитину у вир.

За дитиною стрибнув друг і спробував витягнути, але сам мало не втопився. Слідом за другом у воду стрибнув їхній учитель. Кілька хвилин вони намагалися вибратися, але в підсумку їх затягнуло під воду. Вчителя і дитину більше ніхто не бачив.

Трохи цифр

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, потопання є третьою за масштабністю причиною нещасних випадків. Щорічно тонуть близько 360 тисяч людей у всьому світі. У більшості випадків у зоні ризику знаходяться чоловіки і діти. Чоловіки потрапляють в цю категорію через зайву самовпевненість, а іноді бажання поплавати після прийняття алкоголю або просто люблять плавати наодинці.

Діти не усвідомлюють небезпеки води і більш беззахисні.

В Австралії потопання є першою причиною смертності серед дітей у віці від 1-4 років. А в Бангладеші 43% смертей серед дітей - потопання.

В Україні також існує своя невтішна статистика. За даними ДСНС, з початку року потонуло 641 осіб, серед яких 67 утоплеників - діти. Всього вдалося врятувати 481 людину, включаючи 108 дітей.

Погода у +35 градусів змусила людей рятуватися від спеки в прохолодних водоймах, що збільшило статистику нещасних випадків. Тільки за минулий тиждень потонуло 99 осіб. У той же час у Львівській області тривають пошуки тіла 50-річного чоловіка, який втопився 6 серпня. У Кіровоградській області 6 серпня потонули троє осіб, а в Херсонській області в Чорному морі було знайдено тіло 10-річного хлопчика.

Як зрозуміти, що хтось тоне

Ми звикли, що у кіно під час небезпеки людина починає кричати і розмахувати руками. Однак потопаюча людина буде боротися за ковток кисню, тому не закричить. А його безладні рухи і спроби вхопитися за що-небудь будуть приховані водою.

На відео помітно, що жінка намагається задерти вище голову, щоб хоч якось вдихнути повітря. Вона не може почати кричати, її обличчя постійно йде під воду. Її рот знаходиться на рівні води. Збоку здається, що жінка просто пірнає.

Запам'ятайте, якщо людина тоне:

1. Вона не кричить.

2. Її рот знаходиться на рівні води, а голова задерта.

3. Вона часто вдихає і видихає, вода заливається їй у рот.

4. Її голова знаходиться низько у воді.

5. Рухи рук нагадують не гребки, а спроби вхопитися за що-небудь.

6. Погляд не зосереджений на одному предметі.

7. Волосся закриває обличчя, але людина не поправляє його.

8. Вона майже не рухає ногами і знаходиться в вертикальному положенні в воді.

Якщо ви спостерігаєте ці ознаки у плаваючого, то у вас є від 20 до 60 секунд, щоб врятувати жертву. Інакше людина повністю піде під воду.

Як зрозуміти, що тоне дитина

У потопаючої дитини поведінка така ж сама, як і у дорослого: закинута голова, борсання руками. Але є кілька сигналів, які допоможуть зрозуміти, що з дитиною щось не так:

1. Тиша. Зазвичай, коли діти купаються або граються у воді, вони кричать. Якщо дитина затихла, то перевірте, чи все в порядку.

2. Спливають надувні круги і матраци. Якщо ви помітили порожній надувний круг чи нарукавники - озирніться навколо. Можливо хтось із дітей вислизнув з них у воду і йому потрібна допомога.

3. Пам'ятайте, що дитина може потонути навіть у ванній. Не залишайте дітей без нагляду поруч із водоймами.

Що робити

Припустимо, ви сумніваєтеся тоне людина чи вона просто так дивно купається. В такому випадку легше поставити їй запитання: чи все в порядку?

Якщо людина змогла відповісти, то швидше за все з нею дійсно все добре. Якщо людина не відповіла, то у вас є менше хвилини, щоб допомогти:

1. Якщо рятувальника немає, приверніть увагу кількох людей, які вміють плавати і повідомте в рятувальну службу за номером 101.

2. Якщо поблизу нікого немає, то спробуйте знайти рятувальний круг, жилет, мотузку або довгу палицю, за допомогою якої можна дотягнутися до людини. Зателефонуйте в службу порятунку, дотримуйтесь їх вказівками.

3. Якщо ви впевнені в своїх силах, то можете спробувати врятувати людину самостійно. Майте на увазі, що одного тільки плавання недостатньо, потопаюча людина (навіть дитина) здатна затягнути за собою навіть професійного плавця.

Як самостійно врятувати потопаючого

1. Розраховуйте свої сили. Якщо ви видихнетеся, то швидше за все загинете обоє.

2. Підпливайте до потопаючого ззаду, не давайте йому схопитися за вас і знерухомити.

3. Якщо потопаючий схопив вас за руки, ноги чи голову, постарайтеся відразу ж звільнитися. Наприклад, якщо потопаючий схопив вас за руки, поверніть їх проти напрямку великих пальців потопаючого і рваніть на себе, Якщо не вдається, спробуйте вирвати руки за допомогою перекиду під водою.

4. Навіть якщо ви намагаєтеся звільнитися від захвату потопаючого, будь-який поштовх людини має направляти потопаючого вгору.

5. Якщо не вдається відразу звільнитися, не витрачайте свої сили, вони ще знадобляться. Відпливайте від потопаючого на невелику відстань. Щоб відплисти, упірніть глибше і пливіть під водою - потопаючий швидше за все вас відпустить. Перевівши подих, спробуйте знову підпливти до людини зі спини.

6. Є кілька способів, як тримати потопаючого, щоб не потонути самому. Перевернути потопаючого на спину, взяти його під пахви або за голову в районі вух і тягнути до берега, працюючи ногами. Або пропустіть свою руку через його пахву, цієї ж рукою візьміть його за підборіддя і вільною рукою гребіть до берега.

7. Головне під час транспортування тримати голову потопаючого над водою. Як тільки людина почне отримувати кисень, його рефлекторні хапання можуть припинитися.

Що робити на суші

Не забувайте, що навіть після порятунку потопаючий все ще знаходиться в зоні ризику. "Сухе утоплення" можливе після того, як в легені потрапляє вода, і навіть на суші потерпілий не може почати дихати.

1. Коли жертва виявилася на суші, в першу чергу слід оцінити її стан і знайти пульс. Якщо ви досі не викликали службу порятунку чи "швидку допомогу", саме час це зробити, навіть якщо людина знаходиться в свідомості і каже, що добре себе почуває.

2. Якщо у людини є пульс і вона у свідомості, покладіть врятованого на спину так, щоб його голова перебувала нижче ніг. Зніміть з нього мокрий одяг, укутайте у що-небудь тепле і дайте гарячий чай.

3. Якщо у людини є пульс, але вона без свідомості, постарайтеся привести його до тями за допомогою нашатирного спирту, поплескування по обличчю. Переконайтеся, що є дихання. Переверніть людину на бік, щоб виходила вода, але вона знову не захлинулася.

4. Якщо у жертви немає пульсу, тоді вам доведеться повертати її до життя до приїзду рятувальників. Переконайтеся, що рот врятованого очищений від блювотної маси, піску або водоростей.

Порятунок людини, у якої зупинився пульс

Подальші дії повинні відбуватися дуже швидко. Щоб позбутися води в легенях, перекиньте врятованого через коліно, щоб він висів головою вниз. Однією рукою притримуйте голову, іншою тисніть на лопатки. Якщо вода все одно не виходить, просуньте свою руку до рота врятованого і натисніть пальцями на корінь язика.

Потім почніть робити штучне дихання. Для цього покладіть людину на спину і закиньте їй голову. Вдувати повітря зі свого рота до рота врятованого, затиснувши їй при цьому ніс. За хвилину має бути 12-14 вдувань, доки легені людини не почнуть працювати самостійно.

Одночасно зі штучним диханням почніть робити масаж серця. Для цього покладіть одну долоню поверх іншої і розмістіть їх на нижній частині грудної клітини. Тоді ритмічно натискайте на неї з частотою 60-70 натискань за хвилину. Якщо ви надаєте першу допомогу самостійно, то робіть один вдих на 5 масажних поштовхів.

Зрозуміло, що рахувати, скільки вийшло поштовхів на хвилину, а скільки вдихів в такій ситуації складно. Більшість інструкторів з надання першої допомоги радять запам'ятати пісню группі Bee Gees під назвою "Stayin 'Alive". Саме в такому темпі слід робити непрямий масаж серця.

Якщо в цей момент почне виходити вода, яка не вийшла раніше, то переверніть врятованого на бік, і дайте воді вийти.

Що робити, щоб не потрапити до зони ризику

Державна служба України з надзвичайних ситуацій радить:

1. Плавати і відпочивати на спеціально облаштованих пляжах

2. Ніколи не пірнати в незнайомих місцях

3. Не залишати дітей без нагляду біля води

4. Не запливати далеко і не плавати поодинці, особливо якщо не впевнені у своїх силах.

5. Не заходити в воду в стані алкогольного сп'яніння.

6. Не підпливати до кораблів, човнів і катерів.

7. Температура води має бути не менше 17 градусів. Плавати максимум 20 хвилин.

8. Слідкувати за штормовими попередженнями. Не виходити на човнах на воду при сильному вітрі.

9. У разі виникнення надзвичайної ситуації викликати службу порятунку за номером 101.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.23
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:55
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
16:30
Росіяни атакували з мінометів поліцейських, які прибули на місце обстрілу на Херсонщині
16:30
машина для розмінування WISENT 1
Спецтранспорт, дрони та озброєння: Німеччина надала Україні новий пакет допомоги
16:26
На фото: Анастасія Приходько
Анастасія Приходько прокоментувала смерть свого турменеджера під час її концерту
16:13
Очільник МЗС Латвії Каріньш подав у відставку через скандал зі спецрейсами
16:08
Ексклюзив
Мирослав Чех
Над Польщею нависає російська загроза, а уряду байдуже, - польський політик Чех
16:06
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Для наступу на Харків 100 тис. недостатньо: у бригаді Гвардії наступу припустили, скільки військ потрібно РФ, щоб захопити місто 
16:00
OPINION
Богдан Буткевич
Звільнення Данілова — це страх Зеленського. Через підступи Єрмака
15:59
ЗСУ, мобілізація
Мобілізація: на Полтавщині поліція отримала від ТЦК звернення про доставку 30 тис. військовозобов'язаних
Більше новин