Що робити з путінською Росією. Колонка екс-директора ЦРУ

11 серпня, 2017 п'ятниця
10:25

Як правильно поводитися з російським режимом, щоб він не становив загрозу для всього світу. Стаття New York Times

Востаннє я їздив до Росії у жовтні для того, щоб зібрати матеріали для свого дослідження на тему американо-російських взаємин. Додому я повернувся незадовго до того, як Трампа обрали президентом, розуміючи що ці взаємини перебувають в жахливому стані, продовжуючи псуватися далі. Так триває і досі. 

Росія вимагає, щоб американська дипломатична місія скоротила 755 працівників. У відповідь на це минулого тижня президент Трамп підписав нові санкції, запроваджені Конгресом.

Та жовтнева поїздка, а також події, що відбулися після неї, поставили кілька важливих запитань. До чого Сполучені Штати дозволять цьому всьому дійти? І яке закінчення для нас є прийнятним? Адміністрація Трампа працює вже пів року, а відповідей немає досі.

За тиждень до моєї поїздки, а саме 7 жовтня, Джеймс Клеппер молодший, який тоді очолював національну розвідку, а також Міністерство внутрішньої безпеки опублікували першу офіційну заяву про втручання Росії у наш виборчий процес.

Коли я зі своїми колегами запитали про це у Кремлі, а також міністерстві закордонних справ, то там (як і очікувалося) це рішуче заперечили. Вони розповідали кремлівську точку зору, переконуючи, що це Сполучені Штати відповідають за будь-які проблеми в російсько-американських взаєминах. А також, з поміж усього іншого, засуджували американську політику щодо розширення НАТО, Балканських країн, Лівії, демократій у колишньому Радянському Союзі та Сирії.

Окрім цього, на контрольованому державою російському телебаченні багато розповідали про війну: у разі перемоги Хілларі Клінтон, Росія і Сполучені Штати опинилися б на межі війни, а росіянам довелося би готувати собі бомбосховища. Тобто направду.

Це нагадало мені урок, який я взяв під час попередніх спілкувань із росіянами: Вони завжди знають чого хочуть, тому вам краще знати чого хочете ви. Бо інакше вони вас зімнуть під себе. 

А в сьогоднішній Росії питання полягає у тому, чого хоче Володимир Путін, бо всі рішення ухвалює він. А його цілі є цілком зрозумілими: беззаперечне домінування у себе вдома; вагомий вплив на сусідів; послаблення таких західних інституцій, як НАТО і Європейський Союз; і вплив “потужної сили” у таких ключових регіонах, як Близький Схід.

Даруйте за цей вислів, але суть полягає в тому, щоб зробити Росію знову великою.

А чого хочемо ми? Звісно, що ми не дозволимо, щоб усе було так, як хоче Росія. Незалежно від того чи це втручання у наші вибори, чи порушення кордонів незалежних держав, які чекають від нас дотримання міжнародних угод, яких і ми, і вони підписували.

Звісно, що ми повинні уникати реального воєнного конфлікту з країною, яка може швидше за нас використати ядерну зброю.

Більше того, ми не повинні потрапити у пастку, думаючи, що це просто нова Холодна війна, і покладатися на інстинкти, які в нас виробилися колись.

Насправді, Холодна війна була простішою: це чорно-біла глобальна боротьба між двома діаметрально протилежними ідеологіями, одна з яких мала зникнути. І зникла саме їхня. Вони втратили власну країну, імперію і комуністичну економічну систему.

Тоді це була гра в шашки. Сьогодні — в шахи.

Теперішня сутичка з Росією не може завершитися повною перемогою без другої дії. Тому що на відміну від Радянського Союзу Росія не зникає. Тож наша стратегія повинна полягати у посиленні власних можливостей.

Ми не можемо змусити Росію прийняти НАТО на своїх кордонах, але ми можемо зміцнити єдність всередині НАТО і нашу стратегію стримування; протидіяти російській дипломатії, яка спрямована на тих членів, які поки вагаються; і продовжувати подальшу дислокацію сил НАТО в країнах Балтії та Польщі. А також ніколи не послаблювати тиск на Росію.

Ми не можемо забрати від Росії звички шпигувати, яка зародилася ще в часи царизму. Але ми можемо посилити нашу контррозвідку і, що є дуже важливим, почати систематично розповідати людям про російські “фейкові новини”, які спрямовані на наших громадян. Саме це вже почали робити уряди деяких Європейських країн.

Ми не можемо змінити географію чи змусити Росію ігнорувати сусідні регіони, з якими в неї склалися глибокі торговельні та культурні взаємини. Але ми можемо продовжувати карати Москву за захоплення територій чи проведення гібридних операцій, спрямованих на підрив незалежності їхніх сусідів та обмеження їхньої зовнішньої політики.

Ми можемо дати Україні високотехнічне оборонне озброєння для захисту від російських загарбників. І ми можемо продовжити тиснути на Конгрес, який недавно ухвалив нові санкції.

Ми не можемо втримати пана Путіна від закордонних пригод. Наприклад, від його експедиції до Сирії. Але якщо адміністрація Трампа діятиме злагоджено, ми зможемо відновити своєї лідерство у критичних регіонах, яке послабилося через обережну політику адміністрації Обами.

А потім воно зазнало краху по всьому світу через низьку довіру до Трампа, а також через хаос у Білому Домі. Лідерство  вислизає у нас крізь пальці. Проте здаватися ще поки надто рано.

Якщо говорити про зміну Росії в регіоні, то один член українського парламенту сказала мені в Києві: “Україна — це єдина країна з колишнього Радянського Союзу, яка може змінити Росію”. 

Вона мала на увазі те, що росіяни вважають Україну місцем народження історичної Слов’янської держави (у дев’ятому столітті), і дивляться на українців, як на своїх найближчих етнічних родичів. Якщо Україні вдасться побороти свою ендемічну корупцію і розвинути процвітаючу демократію, то це підтримає схожі перетворення і в Росії.

Наша найбільш перспективна стратегія — це допомогти Україні. Саме цього і боїться пан Путін. І саме тому він вдерся в Україну.

Іншими словами, завдання на сьогодні полягає не в тому, щоб побачити новий крах Росії, як це було під час розпаду Радянського Союзу. А в тому, щоб стримати найгірші тенденції в час, коли він (Радянський Союз) повертається до життя.

Для цього потрібно демонструвати тверде переконання в тих речах, які мають найбільше значення для Сполучених Штатів: створити простір для однодумних росіян, в якому вони могли б прагнути до інтеграції в глобальну систему, і в той же час пам’ятати про ті галузі, в яких інтереси США та Росії збігаються, дозволяючи бодай обмежену співпрацю.

Джон МакЛохлін, директор ЦРУ 2000-2004 роки, професор університету Джона Хопкінса.

Матеріал New York Times. Переклад Юрія Фізера

Теги:
Читайте також:
Київ
+7°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:25
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
19:05
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: є постраждалий, пошкоджено інфраструктуру
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
18:37
Україна - НАТО
"Путіна треба спустити на землю, а наше небо зробити безпечним": Зеленський звернувся до учасників термінового засідання Ради Україна - НАТО
18:24
Мі-8 ВКС РФ
У Росії затримали школярів, яких підозрюють у підпалі гелікоптера Мі-8
18:11
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн
У відповідь на підтримку України, - фон дер Ляєн заявила, що РФ провокує міграційну кризу у Фінляндії
18:10
Ален Делон
Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги перед Україною"
18:10
Оновлено
Прапор Словаччини
Словаки зібрали на снаряди для України майже €2 млн після відмови уряду підтримати ініціативу Чехії
18:02
OPINION
Віктор Круглов
Підручники — у сміття?
17:55
На фото: Мальме - місто-господар Євробачення-2024
Готуються до застосування дронів: на період Євробачення Швеція закриє повітряний простір над Мальме
17:42
На фото: чин похорону Павла Петриченка у Михайлівському соборі
Світло пам’яті: Михайлівський собор об’єднав серця у прощанні з Павлом Петриченком. Фоторепортаж
17:40
на фото: Майк Джонсон
"Розраховуємо, що конгрес ухвалить правильне рішення": країни Балтії звернулися до Джонсона напередодні голосування щодо України
17:40
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22М3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
17:38
скандальний мурал з дівчиною, на яку "падають ракети НАТО"
Росіяни в Маріуполі прибирають пропагандистський мурал із дівчиною, на яку падають "ракети НАТО"
17:35
Марія Захарова
Росія взялася "захищати" права українців під час мобілізації. ЦПД пояснив мотиви
17:13
принц Гаррі
Принц Гаррі офіційно змінив місце проживання з Великої Британії на США
17:00
Вдів російських військових возять на ТОТ агітувати місцевих воювати проти України, - Спротив
16:59
Андрій Лунін та Бернарду Сілва (ліворуч)
Суперкомп'ютер Opta спрогнозував переможця Ліги чемпіонів
16:58
Ексклюзив
"Це зовсім нова унікальна розробка": у Defense Express припустили, чим могли збити російський Ту-22М3
16:43
Сатурн
Учені з NASA виявили передумови для формування життя на одному зі супутників Сатурна
16:41
АрселорМіттал Кривий ріг
Найбільше металургійне підприємство України збільшує виробництво: вийде на 50% довоєнної потужності
16:38
На фото: "Різдвяна свинка"
Дитячу книжку-бестселер Джоан Роулінг "Різдвяна свинка" планують екранізувати
16:29
чорне море, ракетоносій рф
У ВМС пояснили, чому росіяни майже не використовують "Калібри"
Більше новин