Трамп та неонацисти. Як прихильники президента влаштували теракт у Вірджинії

Дмитро Гомон
14 серпня, 2017 понедiлок
16:13

Неонацисти, які влаштували теракт у Вірджинії, дуже прихильно ставляться до Трампа. Президент не раз публічно висловлював захоплення правими ідеями

На вихідних невеличке американське містечко Шарлотсвілл, що у штаті Вірджинія, перетворилось на об'єкт уваги всього світу. Там відбулася масова акція білих шовіністів під назвою "Об'єднаємо правих", учасниками якої стали нинішні та колишні учасники Ку-клукс-клану, альтернативні праві, неонацисти та інші подібні групи. Він супроводжувався масовими бійками з учасниками контрпротесту і терактом проти них.

Один із учасників "білого маршу" врізався на своєму автомобілі в натовп протестувальників, які йшли широкою алеєю. Він убив 32-річну жінку та поранив ще 19 людей, з яких п'ятеро у критичному стані.

Факели та бійки

Фото: Reuters

Протести білих шовіністів почалися вночі у п'ятницю, 11 серпня. Кілька сотень чоловік промарширували з факелами до площі біля головної будівлі Університету Вірджинії. Там вони побилися зі студентами, які тримали транспарант "Студенти Університету Вірджинії проти білих шовіністів".

"Вони відкрито вигукували нацистські гасла, не маскуючись, вони не боялись, що їх фотографують, пишались тим, що їх бачать", - описала акцію журналістка газети The New Yorker Джіа Толентіно.

Головний "білий прайд" відбувся у суботу, 12 серпня. У місцевому парку, де розташована статуя генерала-конфедерата Роберта Лі, зранку зібралося кілька сотень учасників маршу. У них була власна служба безпеки - озброєні автоматичними гвинтівками чоловіки у військовій екіпіровці.

Фото: Reuters

Спочатку все було спокійно, до парку прийшло 20 служителів афро-американської церкви на знак протесту проти білих шовіністів, пригадує репортер газети The New York Times Хауес Спенсер.

"Та потім розпочались вуличні бійки. Протестувальники почали порскати один в одного балончиками, кидати пляшки з водою та повітряні кульки, наповнені сечею - деякі з яких вдаряли репортерів - та бити одне одного флагштоками, палицями та саморобною зброєю", - пише журналіст.

Протестувальники атакують збитого на землю учасника акції расистів. Фото: Reuters

Згодом стався і жахливий тракт з автомобілем. Винуватця невдовзі затримали, ним виявився 20-річний Джеймс Алекс Філдс з Огайо. Його колишній викладач Дерек Ваймер розповів, що хлопець дуже сильно цікавився нацизмом та восхваляв Адольфа Гітлера.

Губернатор Вірджинії ввів надзвичайний стан і скоро поліція розігнала "білий прайд". Його учасники тепер звинувачують правохоронців та владу міста в провокації насильства: мовляв вони не розділили заздалегідь дві вороже налаштованих одна проти одної групи протестувальників.

Звідки родом американський "білий прайд"

Питання расових конфліктів для Сполучених Штатів дуже болюче. Ще якихось 50 років тому сегрегація була звичайною річчю: були окремі вбиральні для чорних та білих, для афроамериканців були окремі місця в громадському транспорті, їх відмовлялися обслуговувати в кав'ярнях і т.п.

Сьогодні ситуація кардинально відрізняєтся. Натомість, з'явилися діячі, які публічно говорять про утиски білого населення.

Марш у Шарлотсвіллі був далеко не першою і не останньою демонстрацією расистів і білих шовіністів. Так, у неділю "білий прайд" відбувся у Сіеттлі.

Групи, які беруть участь в демонстраціях різноманітні. Це і рештки Ку-клукс-клану, і люди, які називають себе хранителями спадку конфедератів та "американської історії", альтернативні праві.

На їхніх акціях часто можна побачити прапор конфедератів. Він символізує прихильність до конфедератів, представників рабовласницьких південних штатів, які вели громадянську війну з північними штатами.

Прапор так званої "Новоросії", до речі, дуже підозріло нагадує стяг конфедератів, не вистачає лише зірочок на синьому діагональному хресті.

Учасники акції расистів. Фото: Reuters

Зустрічаються серед них і відверті нацисти, як от виконавець теракту Філдс, і ті, хто намагається публічно зберігати маску прибічника рівноправ'я. Усі вони схожі тим, що люблять поговорити про всесвітню масонсько-єврейську змову, засилля марксизму в коледжах, таємні плани уряду США перетворити всіх чоловіків на геїв і подібну маячню.

Ці групи дуже прихильно ставляться до Трампа, який не раз публічно висловлював захоплення представниками альтернативних правих та їхніми ідеями.

Один із них на ім'я Стів Беннон став головним політичним стратегом Білого Дому.

Звісно, сам Дональд Трамп не расист. На його улюбленому телеканалі Fox news дуже часто на його підтримку висловлюється дует афроамериканок, які мають творчі псевдоніми Діамант та Шовк. Але симпатії білих шовіністів до Трампа можуть погано скінчитись.

Критика Трампа

Після подій у Шарлотсвіллі на Трампа звалилася купа критики за те, що він належним чином не засудив "білих шовіністів".

"Ми засуджуємо в найсильніших можливих висловах цю кричущу демонстрацію ненависті, фанатизму та насилля з багатьох сторін - багатьох сторін", - сказав президент США у своїй заяві в суботу. Він додав, що це триває дуже давно, а не з часів Трампа чи Обами.

Його згадка про "багато сторін" стала джерелом обурення, і не лише з боку критичних до президента медіа, але й лояльних сенаторів-республіканців.

Власне, вийшло так, що Трамп не лише не засудив прямо "білих шовіністів", а фактично поставив знак рівності між ними та демонстрантами, які виступали з гаслами проти расизму. Можливо, тому, що останні тримали транспаранти, на яких було написано: "режим Трампа і Пенса має піти".

Трампа, як пише Politico, розкритикували консерватори, які ніколи раніше не були помічені в негативному ставленні до його адміністрації. Це, наприклад, сенатори Оррін Гетч (штат Юта) та Корі Гарднер (штат Колорадо).

Серед учасників "білого прайду" були помічені люди з символікою та гаслами Трампа. Також ЗМІ активно крутили слова відомого расиста і колишнього учасника Ку-клукс-клану Девіда Дюка:

"Це (марш білих шовіністів. - Прим. Авт.) представляє поворотну точку. Ми народ цієї країни і ми збираємося повернути собі свою країну. Ми виконуємо обіцянки Дональда Трампа. Саме тому ми голосували за Дональда Трампа, бо він говорить, що ми збираємося взяти свою країну назад".

Учасник маршу білих шовіністів дає інтерв'ю в капелюсі з гаслом передвиборчої кампанії Трампа. Фото: Reuters

Звісно, сам Трамп не може нести відповідальність за те, що окремі фанатики по-своєму зрозуміли його гасла. Але не засудивши прямо учасників "білого прайду" він підставив себе під удар.

Пом'якшити його намагається оточення президента, яке атакували журналісти, вимагаючи пояснень. Представник Білого Дому, який відмовився назвати себе, заявив групі журналістів, що Трамп, звісно, засуджує білих шовіністів та інших екстремістів, які стоять за вбивством у Вірджинії.

Так само безапеляційно та недвозначно засудили білих шовіністів, Ку-клукс-клан та неонацистів радник президента з питань нацбезпеки Герберт Макмастер та віце-президент Майк Пенс. Останній також звинуватив медіа в тому, що вони більшу увагу приділяють словам президента та його критиці, аніж засудженню тих, хто вчинив насильство у Вірджинії.

Як зазначає Politico, критика з боку сенаторів-республіканців не означає, що вони готові виступити проти Трампа. Але якщо його рейтинг впаде до 20-відсоткової позначки, вони від нього відвернуться. Тим більше, що вже почали ходити чутки, нібито на другий строк у 2020 році замість Трампа в президенти збирається йти Майк Пенс.

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.99
    Купівля 38.99
    Продаж 39.5
  • EUR
    Купівля 42.18
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
11:52
Україна повернула тіла 121 полеглого захисника
11:50
На фото: 50 Cent
Колишня дівчина репера 50 Cent звинуватила його в зґвалтуванні та фізичному насильстві
11:49
польща україна , біженці
Польща планує надати біженцям з України право змінити статус перебування: подробиці
11:37
ППО збила 3 російських безпілотники на Херсонщині
У Румунії біля українського кордону знайшли фрагменти безпілотника
11:24
На Дніпропетровщині РФ атакувала дроном автівку: загинув чоловік
11:20
На фото: Алессандро Мікеле
Колишній креативний директор Gucci Алессандро Мікеле очолив Valentino
11:20
діти, війна
З окупованих територій Херсонщини вдалося повернути родини з трьома дітьми
11:13
Зроблено в Україні
"Зроблено в Україні": у Сумах відкрили перший офіс підтримки мікро- та малого бізнесу
11:09
Бундестаг
У бундестазі вважають, що розгортання сухопутних військ країни НАТО в Україні не означає автоматичного вступу в конфлікт інших членів Альянсу, - ЗМІ
10:58
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Боєприпаси в Україну почнуть надходити з квітня, і це суттєво змінить динаміку на полі бою, - Згурець
10:57
годинник, зміна часу
Україна 31 березня переходить на літній час: у Мінекономіки нагадали причини
10:55
ракета Х-101
У Молдові не підтвердили інформацію про проліт російської ракети над своєю територією
10:54
На фото: пропалестинська акція у Cтокгольмі з вимогою виключити Ізраїль з Євробачення-2024
Ізраїль закликав своїх громадян не ходити з національною символікою під час Євробачення у Мальме
10:49
Володимир Соловйов
У Вірменії заблокували трансляцію програм російського пропагандиста Соловйова
10:27
Валерій Залужний та Олександр Сирський
Сирський прокоментував звільнення Залужного
10:25
Анонс
Фільм Одеса: змінюючи код
Віднайти код Одеси у її героях: в п'ятничному ефірі Еспресо новий документальний фільм
10:22
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 29 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:20
Фортифікації, зуби дракона
Військові та цивільні інженери об’єдналися для зведення фортифікацій на Запорізькому напрямку
10:16
Авдіївка
Сирський розповів, скільки українських військових потрапили у полон до РФ під час виходу з Авдіївки
10:14
Наводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала пособницю окупантів
10:07
Олександр Сирський, Рустем Умєров
У ЗСУ переглянули потребу в мобілізації 500 тис. людей, - Сирський
10:00
OPINION
Сергій Фурса
Чому поляки не вважають себе "боягузами"?
09:58
На фото: Антон Птушкін
"Смертю людини вже нікого на Заході не здивувати": Птушкін презентував документалку про тварин і війну
09:57
Patriot
Улітку Нідерланди розгорнуть системи Patriot у Литві
09:43
Олександр Сирський
Атаки дронами по кораблях РФ виявилися такими ефективними, що може йтися про зміну стратегії війни на морі, - Сирський
09:42
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
09:41
Ексклюзив
окупанти в Криму
Ворог перекинув резерви з Куп'янського напрямку, щоб просунутися на Лиман, - командир взводу 95-ї ОДШБр Краснов
09:34
Огляд
світ, міжнародний огляд
Чи зможе Зеленський переграти Трампа, а Росія заблокувала спостережну місію ООН щодо санкцій проти Північної Кореї. Акценти світових ЗМІ 29 березня
09:13
На фото: Ксенія Мішина
Ведуча телешоу "Я люблю Україну" Мішина записала на Балі російськомовний подкаст зі своїм фітнес-тренером
09:09
Україна і США домовились про відтермінування виплат за державним боргом
08:55
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Росіяни запустять залізницю від Маріуполя до Іловайська у квітні-травні та мріють про ще одну вздовж азовського узбережжя, - Андрющенко
08:38
окупанти
Росія забирає нерухомість жителів ТОТ Луганщини та Донеччини, які поїхали з окупації, - ОВА
08:38
Сумщина, шахеди, ППО, обстріл
Масована атака РФ: українська ППО знищила 84 повітряні цілі ворога
08:30
на фото: українська жінка
Близько 50% українських біженців, які опинилися у Польщі після повномасштабного вторгнення, висловлюють бажання повернутися в Україну, - дослідження
08:03
OPINION
Юрій Бутусов
Війна дронами. Прямі збитки Росії від атак на НПЗ сягнули півтора мільярда доларів
08:01
Бріджит Брінк
"Наша допомога потрібна зараз": посолка США Брінк відреагувала на російську атаку по Україні
07:49
Оновлено
втрати росіян
ЗСУ ліквідували 820 окупантів, 27 бронемашин та 56 БПЛА
07:24
санкції проти Росії
Японія продовжила торговельні санкції проти РФ ще на рік
07:22
Ємен, хусити
Сили США знищили 4 безпілотники хуситів, які намагалися атакувати судна у Червоному морі
07:15
Інфографіка
Регулювання Telegram та інших соцмереж: що пропонують народні депутати?
Більше новин