Суперінвестиція чи фінансова бульбашка. Чи можна довіряти біткоіну

Анастасія Пашинська
18 серпня, 2017 п'ятниця
13:44

Курс біткоіна зростає з фантастичною швидкістю, і ось вже ви ставите собі питання - може, теж варто приєднатися до біткоін-лихоманки

Інвестиції в біткоіни - досить ризиковані. Наприклад, 14 червня ця криптовалюта коштувала $2340, а вже 16 липня вартість не перевищувала $2000. Або навпаки - 10 серпня біткоін коштував $3300, а 15 серпня його вартість підскочила до $4200. Курс біткоіна може змінитися на кілька сотень доларів за кілька хвилин. Така мінливість у фінансовому світі називається волатильністю.

Однак, сьогодні Ласло Ханеч, який у 2010 році купив 2 піци за 10 тисяч біткоінів, 100% кусає собі лікті.

Трохи теорії

Якщо ви не знайомі з принципом роботи блокчейна, біткоінів, то редакція Еспресо.TV вже публікувала текст-пояснення.

Якщо коротко, біткоіни - це файли, які стали новою глобальної цифровою валютою. У цієї валюти наразі немає власника, на якого можна натиснути, немає центрального банку, який би впливав на курс.

Користувачі біткоінів можуть пересилати один одному цифрову валюту безпосередньо, без посередників і навіть не знаючи імен. Історія транзакцій зберігається в системі кожного користувача біткоінів. Цей ланцюжок може простежити кожен - ситема нікуди не приховує інформацію.

Читайте також: Що таке біткоін. Все про найчеснішу валюту

Блоки в ланцюжках мають обмежену пам'ять, тому необхідне створення нових блоків. Створення нового блоку нагадує складну задачку - придумати кодову назву блоку, виконавши всі умови системи. Цим і займаються майнери - добувачі криптовалюти. Так як за кожне "розгадане" завдання система нагороджує майнера біткоіном.

Винагорода зменшується вдвічі кожні 4 роки. Загальна кількість біткоінів обмежена - їх не може бути більше 21 мільйона. Останній біткоін видобудуть 2140 року.

Що з курсом біткоіна

І ось ви купуєте біткоіни, коли на вашу думку його ціна не така вже й висока і намагаєтеся продати його, як тільки помічаєте невелике зростання курсу. Але ви можете залишитися в збитку - поки ви вирішуєте продати, біткоін встигає кілька разів поміняти свою вартість.

"На даний момент курс змінюється абсолютно спекулятивними потоками. Це спекулятивна бульбашка, яка росте і почала рости десь рік тому. Перший різкий поштовх біткоіну дали китайці. Вони ввели обмеження на виведення капіталу, і біткоін багато в чому став відповіддю на питання - як же виводити ці гроші", - розповів Сергій Фурса, фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital.

Дійсно, починаючи з 2016 року, курс біткоіна почав стабільно зростати багато в чому завдяки Китаю. Згідно Business Insider практично вся торгівля біткоіном здійснюється в Китаї. І якщо в 2012 році лише 10% операцій з біткоінами відбувалося в Китаї, то на 2016 рік число операцій збільшилася майже до 99%.

"Я б не називав це "валютою", у неї є чудове назва - криптовалюта. Ця штука хоче претендувати на назву "валюти", але поки такою не є. По-перше, у неї немає визнання, легалізації. По-друге, чого точно не вистачає біткоіну, як і всім криптовалютам - це унікальність. Ми таких біткоінів можемо придумати сотні ", - розповідає Сергій Фурса.

Унікальність долара полягає в тому, що це єдина валюта США. Гривня - єдина валюта України. Але у біткоіна немає такої унікальної якості. На думку Фурси, єдина перевага біткоіна на даний момент - його розкрученість.

Але якщо ціна біткоіна зараз впаде, то і ставлення до нього стане негативним. Також курс біткоіна може відрізнятися на різних біржах, тому що немає єдиного ринку торгівлі для цієї криптовалюти або центрального банку.

Читайте також: Біткоін розділився і подорожчав. Що це означає

Складно прорахувати майбутню вартість біткоіна. Численні аналітики дають різну оцінку. Наприклад, один з інвесторів системи, академік Гарварда Денніс Порто, впевнений, що курс біткоіна підкоряється закону Мура.

Закон Мура свідчить, що кількість транзисторів, що розміщуються на схемах, подвоюється кожні 24 місяці. Тобто, кожні два роки процесори комп'ютера стають потужнішими. І хоча закон Мура відноситься до транзисторів, Порто вважає, що його можна застосувати до будь-якої цифрової технології.

На думку академіка, вартість біткоіни буде збільшуватися кожні 2 роки, до 2021 року його вартість досягне $ 100 тисяч.

Хтось вважає, що курс розвивається за принципом доміно - чим більше галасу, тим більше інвестицій отримує криптовалюта.

Журналісти "роздули" біткоін

Ще взимку редакція The Outline опублікувала розслідування, в якому висловила припущення, що працівники медіа мають рахунки в біткоінах, тому так активно висвітлюють цю тему, створюючи додатковий ажіотаж.

Журналістам, як правило, не можна інвестувати в компанії, про які вони пишуть. Однак це не завадило журналісту американського сайту VOX Тімоті Б. Лі написати текст "Чому я інвестую в біткоіни". Цікаво, що курс біткоіна в той момент падав, але після виходу статті курс зупинив падіння.

Головний редактор VOX змусила продати Тімоті Б. Лі його біткоіни, а прибуток пустити на благодійність.

Серед галузевих видань, які спеціалізуються на криптовалюті, таких правил немає. Найпопулярніший сайт про криптовалюту CoinDesk в редакційній політиці вказує на те, що ніяку конкретну криптовалюту сайт не підтримує. А автори статей зобов'язані надавати інформацію по всіх своїх цифрових вкладах, сума яких перевищує $500.

Однак менші сайти не заявляють про редакційну політику. Крім того, деякі видання вже платять своїм авторам в біткоінах. Журналісти порушують професійну етику, чим викликають конфлікт інтересів між власниками, рекламодавцями, інвесторами і джерелами.

Піраміда чи тюльпанові цибулини

Біткоіни часто порівнюють з пірамідою "МММ". Але з пірамідою була зовсім інша ситуація - там був головний "лиходій". У біткоінів його немає, немає навіть правлячої верхівки - всі домовилися грати за одними правилами, і не порушують їх. Швидше це не піраміда, а роздута на порожньому місці бульбашка.

Існує явний критерій, за яким можна обчислити спекулятивну бульбашку. Перед початком Великої депресії в США, в 1928 році Рокфеллер, а може, хтось інший з великих "ділків" відправився чистити взуття. Чистильник взуття впізнав мільйонера і вирішив запитати у нього поради: чи варто йому продавати акції компанії Х?

Що відповів Рокфеллер - легенда замовчує. Однак прийшовши в свій офіс, підприємець дав розпорядження продати всі акції компанії X. Мільйонер порахував, що якщо на біржі вже грає чистильник взуття, то йому там робити нічого. І справа не в гидливості підприємця, а в тому що в таких умовах оцінити реальну вартість акцій вже неможливо. У процес залучені люди далекі від біржової діяльності.

"З біткоіном та ж історія. Це ознака того, що ситуація розігріта, непрофесійні інвестори влазять в це саме з точки зору інвестицій. Ніхто з цих людей не збирається використовувати біткоіни як валюту. Це покупка "тюльпанових цибулин" (перша в світі фінансова бульбашка, яка виникла в Нідерландах, - ред). Тут просто розігріта ситуація, коли щось росте кожен день. І ви купуєте це сьогодні, щоб завтра воно коштувало більше ", - вважає Фурса.

Ніхто не скаже реальну вартість біткоіна. Але завдяки залученості і азарту людей, біткоіни, як і всі бульбашки, можуть вирости до будь-якого рівня, в будь-які терміни. Передбачити його курс неможливо - у нього немає ціни. Фурса вважає, розгін біткоіна на ринку більш психологічним явищем.

Bank of America (BoFA), хоч і займається продажем і купівлею біткоінів, також ставиться з підозрою до нинішнього стану цієї криптовалюти.

"У цифрових валют існує безліч великих ризиків, таких як шахрайство, злам, крадіжка, прийняття нового протоколу, обмежене прийняття і те, що це нелегалізована торгівля", - пише Франциско Бланш, глава відділу досліджень глобальних сировинних товарів і похідних продуктів BofA.

Тому так складно передбачити, коли бульбашка біткоіна лусне. 

"Якщо ви хочете погратися, вчасно зайти і вчасно вийти - будь ласка. Є люди, які заробили на Золотий лихоманці в Каліфорнії. Але набагато більше заробили люди, які поставляли їм лопати або возили їжу. Зараз на біткоіни заробляють більше ті, хто займається постачанням обладнання", - вважає Фурса.

Брайен Річ, фахівець із макро-інвестування, також вважає, що перспективи росту курса біткоіна досить туманні. 

"Якщо ви володієте ними, то будьте обережні. Востаннє ціна на біткоіни підскочила в 2013 році. Потрібно було близько 11 днів, щоб вона дійшла до піку, і близько 18 днів, щоб вартість біткоіна впала до колишнього рівня. Важко передбачити, що може спровокувати подібну бульбашку, і ще важче побачити зв'язки, які можуть призвести до широшої нестабільності на ринку ", - пише в своєму блозі на Forbes Річ.

Біткоін в Україні

Заступник директора департаменту стратегії та реформування НБУ Руслан Кравець наголосив, що статус криптовалюти в Україні поки незрозумілий. В ефірі каналу UATV Кравець розповів, що НБУ ініціює засідання Комітету фінансової стабільності, на якому і буде вирішено статус криптовалюти. Він вважає, що наразі українцям небезпечно вкладати гроші у біткоіни

"На сьогодні криптовалюта не є популярною для щоденних платежів. Дивно заплатити криптовалютою за проїзд у транспорті - це транзакція тривала і складна. Тому, якщо говорити про звички людей, то криптовалюта їх не поміняє. Але якщо ми говоримо про збереження коштів, то я можу сказати, що це небезпечно. Це не регулюється, обмінні курси незрозумілі, волатильність цього ринку дуже висока", - сказав Кравець.

Але це не питання "бути чи не бути" криптовалюті в Україні. Якщо того вимагатиме ринок, то криптовалюта з'явиться. А Комітет фінансової стабільності прийме рішення, як це регулювати, каже Кравець.

Чому люблять біткоін

Тому що це перша відкрита фінансова мережа. Мережа біткоін слугує тій самій меті, що й основні платіжні мережі, такі як Visa або Western Union. Але є важлива різниця - мережі Visa і Western Union належать і управляються комерційними компаніями. Якщо ви хочете побудувати бізнес на основі однієї з цих мереж, ви повинні отримати від них дозвіл.

І це не завжди легко. Наприклад, для використання мережі Visa потрібно дотримуватися сотні сторінок правил. Мережа Visa, крім того, що має високу плату, є деякі речі, які компанія не дозволить вам робити в своїй мережі взагалі.

Біткоін відрізняється. Оскільки ніхто не володіє або не контролює мережу, немає обмежень на те, як люди можуть її використовувати. Деякі тримачі біткоіна використовували цю свободу для здійснення незаконних дій, таких як покупка наркотиків або азартні ігри в інтернеті. Але це також означає, що існує низький бар'єр для входу і створення нових фінансових послуг на основі біткоінів.

У той же час шанувальники біткоіна не заперечують ризикованості системи, хоч і продовжують залишатися оптимістами.

«Я думаю, що світ починає розуміти, що так само, як золото - це надійна страховка, біткоін - це чудовий захист від системи, тому що він перебуває поза системою», -

розповів для Business Insider Боббі Лі, генеральний директор і співзасновник BTCC, однії з трьох найбільших у Китаї біткоін-платформ.

Як і золото, криптовалюта не контролюється жодним центральним банком або країною. Натомість мережа керується розподіленою мережею комп'ютерів, які виконують роботу офісу. Проте, робота, щоб заробити 1 біткоін стає дедалі складнішою і складнішою, вимагаючи більше й більше обчислювальніх потужностей.

«Філософія біткоіна полягає в тому, що це обмежений цифровий актив. Є тільки 21 мільйон біткоінів. Найменша сума, яку ви можете отримати, - це не біткоін, а його мала частина. Але якщо у вас є 1 біткоін або 0,1 біткоіна, у вас назавжди буде цей відсоток від світової пропозиції», - говорить Лі.

Майнінг

Але а як же майнінг, на ньому ще можна заробити? Відкриття біткоіна і здійснення транзакцій і є та чудова технологія, яка не залежить від злетів і падінь вартості біткоіна. Мова йде про блокчейн - ті самі блоки, в яких зберігається інформація про транзакції. Сама по собі технологія засобу обміну може виявитися більш довгостроковою, ніж біткоіни.

Редакція Еспресо.TV на умовах конфіденціальності поспілкувалася з людиною, який займається майнінгом близько 2-х років. За його словами, щоб отримувати прибуток від майнінга біткоіна, потрібно мати в розпорядженні невелику електростанцію.

"Наприклад, якщо майнер споживає 2 кВт, і ви їх ставите їх штук 30, то потрібно 60 кВт на годину, або 1,44мВт на добу", - розповідає здобувач криптовалюти.

1 одиниця устаткування для видобутку біткоіна вартує не дуже дешево - від $ 1300. В середньому таке обладнання споживає 2 кВт на годину. Порахувати прибуток з такого обладнання можна за допомогою онлайн-калькулятора.

Еспресо.TV порахувало прибуток з одного такого обладнання Antminer S. Наприклад, якщо загальний тариф за електроенергію 90 копійок за кВт на годину, обладнання використовує близько 2 кВт на годину і обробляє 4,86 ​​терабайта в секунду, то заробляти у нас вийде не більше $128 доларів на місяць або $1568 на рік. Також не варто забувати про тепловідвід - обладнання для майнінга сильно нагрівається, хоча взимку його можна використовувати як обігрів. Деякі компанії поєднують в обладнанні функції обчислювальної машини і бойлера.

"Прибуток від майнінга залежить від первинних інвестицій і які завдання ставляться. Для індивідуальних майнерів існує поняття майнінг-контрактів. Це класичний інвестиційний продукт як банківський депозит", - розповів майнер.

Сам майнер порівнює криптовалюту з золотом. А видобувача біткоінів з лопатою - засобом видобутку цього "золота".

"Наприклад, золото є в обмеженій кількості, в планетарних масштабах. Не можна, на відміну від паперових грошей, зробити золота більше, ніж його існує в надрах. Аналогічно і в криптокоінах - є межа видобутку. І чим ефективніше видобуток, тим швидше ми наближаємося до цієї межі, підвищуючи вартість видобутку і, відповідно, вартість крипто", - розповів майнер.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
23:30
Оновлено
шахед
Росія атакує "шахедами" зі сходу та півдня. Вибухи на Черкащині, на Київщині працює ППО
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
Більше новин