Терористи на автомобілях давлять людей в Європі. Чому це їм вдається

Дмитро Гомон
18 серпня, 2017 п'ятниця
15:56

Теракт у Барселоні став черговою ланкою ланцюга терактів, коли нападники давлять пішоходів автікою. Як автомобілі стали головною зброєю терористів

Терористичних атак, під час яких нападники використовують автомобіль як зброю, стало критично багато в європейських містах. Експерти з тероризму попереджають, що їх буде все більше, якщо не протидіяти пропаганді радикальних ісламістів.

Що вже відомо про теракт у Барселоні

Чи надихнула нападників у Барселоні пропаганда джихадистів на момент написання тексту було невідомо, бо головний виконавець досі на свободі. Незрозуміло, хто це - місцевий громадянин чи іноземець, яка його національність та релігія. Проте техніка виконання теракту дуже нагадує аналогічні трагедії в Лондоні, Берліні, Ніці тощо.

Місцева влада Барселони повідомила, що під час наїзду загинуло 13 людей та ще 100 були поранені. Терористи обрали для нападу бульвар Рамбла - найбільшу пішохідну вулицю міста, зазвичай заповнену туристами. Час для нападу також був обраний такий, щоб було побільше людей.

На орендованому мікроавтобусі вони врізалися в натовп. Поліція затримала чотирьох підозрюваних, але чоловіка, який був за кермом, досі не затримали.

Фото: Reuters

Один із затриманих - Дрісс Укабір, який сам прийшов до поліції та повідомив, що його документи були вкрадені. Ними нібито скористалися нападники, щоб орендувати мікроавтобус.

У містечку Вік, що за 80 км від Барселони, поліція знайшла інший мікроавтобус, на якому, ймовірно, збиралися втекти нападники. Терористичне угрупування "Ісламська держава" взяла на себе відповідальність за наїзд.

Другий подібний теракт трапився наступного дня в іспанському курортному містечку Камбріль. Нападники на Audi A3 намагалися в'їхати в перехожих та поранили п'ятьох людей і одного правоохоронця.

Але там поліція спрацювала краще: п'ятеро нападників були застрелені. Усі вони, як стверджує голова Audiencia Nacional (суд, що спеціалізується на терористичних актах) Хав'єр Сарагоса, були пов'язані з джихадизмом.

Audi A3 нападників у Камбріль. Фото: Reuters

Наймолодша жертва теракту в Барселоні - 3-річна дівчинка. Ще одна дівчинка 6 років сильно травмована і перебуває у лікарні. Серед жертв - громадяни 24 країн (Німеччини, Бельгії, Франції, Нідерландів, Австралії, Греції, Гонконгу, США). За даними українського МЗС, українців серед загиблих та поранених немає.

Серед 14 жертв троє - громадяни Німеччини. Також відомо, що загинув один бельгієць.

Наїзд автомобілем - нова тактика

Використання автомобіля як інструмента для масового вбивства відоме вже давно. Наприклад, всезнаюча Вікіпедія стверджує, що першу подібну атаку скоїла 10 липня 1973 року в Празі психічно нестабільна жінка Ольга Хепнарова. Вона розігнала вантажівку, на якій працювала водієм, та врізалась у групу перехожих, яка чекала трамваю. Дев'ять людей від отриманих травм померли, ще 12 були поранені.

Ісламські радикали взяли цей метод на озброєння набагато пізніше. Першими його застосували араби проти ізраїльтян в Ієрусалимі. Після трьох подібних атак у 2008 році (у двох випадках використали бульдозер) аналітики компанії Stratfor припустили, що палестинські екстремісти знайшли нову тактику для залякування своїх ворогів.

Популярності цей метод набув ще й тому, що знаряддя для вбивства легко доступне, на відміну від вибухівки, яку вкрай важко виготовити та доправити в Ізраїль. Через простоту виконання теракту цю тактику перебрали й інші радикальні ісламістські угрупування.

"Застосування вибухівки вимагає планування, команди та виконання, і під час кожного з цих етапів все більш пильні служби безпеки можуть викрити план та зірвати його. Інша справа - атака автомобілем одиноких вовків", - писав у 2014 році канадський журналіст Ендрю Койне. Він назвав цю тактику мікротероризмом.

У 2010 році англомовний журнал "Аль-Каїди" Inspire опублікував щось схоже на інструкцію для джихадистів з використання автомобіля як знаряддя для вбивства "невірних". Зокрема, майбутнім терористам радили обирати пішоходні зони та як слід набрати швидкість перед тим, як врізатись у натовп, аби "досягти максимального кровопролиття".

ІДІЛ, він же "Ісламська держава", також розповсюджував подібні поради. Їхня тактика залякування Європи зводилась до популяризації простих методів нападу - автомобільного тарану чи нападу з ножем.

Хвиля, що зростає

Автомобільний тероризм у виконанні ісламських екстремістів прийшов до Європи лише рік тому. Перший випадок, відповідальність за який взяла "Ісламська держава", стався у французькому місті Ніца 14 липня 2016 року. Водій 19-тонної вантажівки проїхався по натовпу, який гуляв по набережній з нагоди Дня Бастилії.

Фото: Reuters

Загинуло 86 людей, поранено було 434. Нападником виявився громадянин Франції туніського походження Магомет Лахуаедж Булель.

Звісно, автомобільні атаки з криками "Алах акбар" траплялися раніше, наприклад у Діжоні та Нанті в 2014 році. Проте їхні виконавці виявились людьми з серйозними розладами психіки. На відміну від них Булель та його послідовники були цілком при своєму розумі.

Серед найвідоміших автомобільних атак слід згадати також наїзд вантажівкою на різдвяний ярмарок у Берліні в грудні 2016-го та одразу два подібні теракти в Лондоні цього року.

Теракт біля твоїх дверей

Один із лондонських автомобільних терактів продемонстрував, що терористи нерідко змішують дві найрозповсюдженіші тактики "мікротероризму" - напад з ножем та автомобільний таран.

Подібна тактика найчастіше не спричиняє такої ж кількості жертв, як "пояси шахіда" або машина, нашпигована вибухівкою. Але вона навертає до тероризму набагато більше жертв радикальної ісламістської пропаганди.

Це може бути людина, яка не входить до конкретного угрупування ("Аль-Каїда", "Ісламська держава" і т.д.) але симпатизує їм. Серед нападників більшість не мали досвіду бойових дій. Що така людина може зробити для, як він вважає, "помсти за братів по вірі"? Купити "калаш" дорого, виготовити вибухівку самотужки важко (хоча братам Царнаєвим, які влаштували теракт на Бостонському марафоні, це вдалося). Інша справа - ніж чи автомобіль. Останній, як правило, крадений, нерідко водія роблять першою жертвою.

Інколи виконавців автомобільних таранів та ножових атак називають одинокими вовками, але Браян Дженкінс з аналітичного центру Rand Corporation вважає, що це занадто романтичний термін. Правильніше, переконує він, іменувати їх "бродячими псами". Це агресивні невдахи, інколи з кримінальним минулим, поведінка яких непередбачувана. І через це спецслужбам дуже важко подібні теракти попередити.

Ще один важливий нюанс, чому ця тактика важлива для її популяризаторів - вона більше залякує людей. Автомобільні теракти набувають розголосу і залякають людей. Їм здається, що тепер тероризм прийшов до їхніх дверей, а захиститися від нього неможливо. Вибухівку може виявити металодетектор або собака. У випадку з автомобільним наїздом такий спосіб не спрацює.

Працює також і принцип географічноої близькості європейських терактів та прискіплива увага ЗМІ до них (Еспресо днями писало, що таке трупокілометри).

Наприклад, про теракт у Барселоні написано вже десятки журналістських матеріалів та сотні постів у соцмережах. Про нещодавній напад на турецький ресторан у Буркіна Фасо говорили значно менше, хоча там загинуло на п'ять людей більше, і серед них так само багато іноземців.

Наостанок слід зауважити, що не лише ісламські радикали полюбляють тактику автомобільного тарану. У тому ж Лондоні цього року білий чоловік з вигуками про те, що він хоче вбивати мусульман, врізався у людей біля мечеті.

А під час нещодавніх демонстрацій в американському містечку Шарлотсвілл хлопець-расист таранив автомобілем ходу лівих активістів. В обох випадках загинула одна людина, але тенденція очевидна.

Захиститися від автомобільних таранів можна, наприклад, встановлюючи у пішохідних зонах спеціальні загородження, тумби та стовпчики. Так, приміром, огороджують зупинки громадського транспорту в Ієрусалимі.

Також виконанню таких терактів може завадити встановлення на автомобілі систем, які примусово знижують її швидкість у випадку виникнення небезпеки зіткнення. Є версія, що саме ця система запобігла більшій кількості жертв під час теракту в Берліні. Але набагато більш важлива задача - це профілактика радикалізації ісламської молоді.

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
08:55
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Росіяни запустять залізницю від Маріуполя до Іловайська у квітні-травні та мріють про ще одну вздовж азовського узбережжя, - Андрющенко
08:42
Оновлено
шахед
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
08:38
Сумщина, шахеди, ППО, обстріл
Масована атака РФ: українська ППО знищила 84 повітряні цілі ворога
08:38
окупанти
Росія забирає нерухомість жителів ТОТ Луганщини та Донеччини, які поїхали з окупації, - ОВА
08:30
на фото: українська жінка
Близько 50% українських біженців, які опинилися у Польщі після повномасштабного вторгнення, висловлюють бажання повернутися в Україну, - дослідження
08:03
OPINION
Юрій Бутусов
Війна дронами. Прямі збитки Росії від атак на НПЗ сягнули півтора мільярда доларів
08:01
Бріджит Брінк
"Наша допомога потрібна зараз": посолка США Брінк відреагувала на російську атаку по Україні
07:49
Оновлено
втрати росіян
ЗСУ ліквідували 820 окупантів, 27 бронемашин та 56 БПЛА
07:24
санкції проти Росії
Японія продовжила торговельні санкції проти РФ ще на рік
07:22
Ємен, хусити
Сили США знищили 4 безпілотники хуситів, які намагалися атакувати судна у Червоному морі
07:15
Інфографіка
Регулювання Telegram та інших соцмереж: що пропонують народні депутати?
07:08
ООН
В ООН пояснили, хто стежитиме за санкціями проти КНДР після вето РФ на роботу спостерігачів
06:51
ЗАЕС Запорізька атомна електростанція
Експерти МАГАТЕ на ЗАЕС щодня чули вибухи впродовж тижня, а візит на сховище пального відклали через авіаналіт
06:49
На фото: військові
ISW розповів, на скільки просунулася РФ в Україні з початку 2024 року
06:48
олімпіада 2024
Польща відправить війська на Олімпійські ігри в Париж для допомоги в забезпеченні безпеки
06:29
Оновлено
Бєлгород
У РФ заявили про збиття 15 снарядів РСЗВ Vampire над Білгородом та областю: нібито є пошкодження
06:27
новини Львова
Окупанти планують "легалізувати" винищення української літератури на ТОТ, - Спротив
06:21
Окупанти, кримінал, росіяни
Запобігти потраплянню товарів до РФ: США просять американський бізнес вжити експортних обмежень
03:54
Макрон і Путін
Макрон назвав умови для запрошення Путіна на саміт G20
03:10
Ігор Потєря (праворуч)
UFC: українець Потєря проведе бій з непереможним росіянином
02:37
Прикордонники
Двоє чоловіків "замаскувались" під продавців подушок та ковдр, щоб незаконно потрапити у Молдову
01:59
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Євро-2024: скарги тренерів змусили УЄФА змінити правила турніру
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
Більше новин