Буремний серпень 1991 року. Як Україна поховала Радянський Союз

Юрій Корогодський
24 серпня, 2017 четвер
10:00

Саме вихід України зі складу Радянського Союзу 24 серпня 1991 року показав, що СРСР не зможе далі існувати як єдина держава

Переворот ГКЧП

Вранці 19 серпня 1991 року радянські громадяни дізналися з новин радіо та телебачення, що ними тепер керуватиме новостворений "надзвичайний комітет". Президента Михайла Горбачова було усунуто від влади, його доля була невідомою.

Новина про державний переворот не дуже здивувала громадян. Політична ситуація тоді була напружена. Радянський Союз розвалювався, незалежність проголосили Литва, Латвія, Естонія, Грузія. Президент Горбачов був зацікавлений у налагодженні відносин з Заходом, проводив ліберальну політику, однак не полишав намірів будь-якою ціною зберегти СРСР як єдину державу.

Горбачов запропонував союзним республікам укласти нову Союзну угоду, яка перетворила б Радянський Союз на федерацію чи навіть конфедерацію. Однак у радянському керівництві були люди, яким не подобався такий курс Горбачова, в якому вони бачили неусвідомлене намагання розвалити Радянський Союз.

Саме ці люди і створили в ніч на 19 серпня ГКЧП (Державний комітет з надзвичайного стану). Вони спробували змінити ситуацію, зупинити курс на лібералізацію радянського суспільства і, на загал, відмовитися від головних принципів горбачовської перебудови.

У перші години після створення ГКЧП та вводу військ до Москви здавалось, що противники перебудови перемогли і незабаром нова залізна завіса відокремить Радянський Союз від цивілізованого світу.

Поразка путчистів

Однак, вже 20 серпня стало відчуватись, що ГКЧП не має суттєвої підтримки серед активної частини населення. Війська ввійшли до Москви, але не мали чітких наказів і просто стояли, очікуючи на розвиток подій.

В Україні ситуація теж була не зовсім зрозумілою. Представники ГКЧП завітали до голови Верховної Ради Леоніда Кравчука і повідомили йому, що про надзвичайний стан у Києві поки не йдеться. В той же час вони розраховували на те, що Кравчук визнає переворот або просто буде змушений це зробити під загрозою застосування військової сили.

Кравчук у ці тривожні дні зумів показати усю свою дипломатичність та здатність до широкого політичного маневру. Він не засудив створення ГКЧП і в той же час не підтримав його рішення про усунення Горбачова.

Потім представники націонал-демократів докоряли Леоніду Макаровичу, що у своєму вечірньому виступі на УТ-1 він багато говорив не про політичну ситуацію, а про те, що "попереду зима" і до неї треба готувати господарство республіки.

Ввечері 21 серпня у Москві стало зрозуміло, що непевний у своїх діях ГКЧП програв боротьбу за владу, яка опинилася в міцних руках президента Росії Єльцина. Лідери ГКЧП були заарештовані, а міністр внутрішніх справ СРСР Борис Пуго покінчив життя самогубством.

Голосування 24 серпня

22-23 серпня політична ситуація у Радянському Союзі стала ще менш зрозумілою. Події у той час розгортались дуже швидко. Після поразки ГКЧП було вже важко просто повернутись до тієї ситуації, яка була станом на 18 серпня, тобто до спроби державного перевороту.

Президент СРСР Горбачов так і не міг чітко пояснити людям, чи знав він про наміри путчистів. Його популярність стала різко зменшуватись, однак він все ще лишався керівником союзної держави.

Президент Росії Єльцин, навпаки, за ці кілька днів отримав шалене зростання популярності, але не мав всесоюзних повноважень, щоб скористатись цією ситуацією. Він одразу після поразки ГКЧП почав казати, що все одно треба підписати нову Союзну угоду і зберегти єдину державу.

І от у цих складних умовах політичної невизначеності 24 серпня Верховна Рада проголосувала за вихід зі складу СРСР. Цьому передувало утворення несподіваної коаліції між комуністами та націонал-демократами. Комуністи тоді мали більшість у Верховній Раді і без їхньої підтримки було б фізично неможливо проголосити незалежність парламентським шляхом.

Вважається, що комуністи хотіли відокремитися від єльцинської Росії, яка тоді виглядала дуже антикомуністичною. Зараз важко зрозуміти, як це могло бути, але факт лишається фактом. Українські комуністи підтримали проголошення незалежності, бо тікали від можливого тиску з боку московських лібералів.

Союз на межі розвалу

Мабуть, що такі різкі кроки з боку Києва були неочікуваними для Москви. За один день виявилось, що усі розмови про нову Союзну угоду стають марними, бо зникає ключовий учасник таких переговорів.

Після проголошення Незалежності Україною учасниками так званого союзного процесу залишалися лише Росія, Білорусь та п’ять республік Центральної Азії. Грузія та країни Балтії висловили своє негативне ставлення до Радянського Союзу ще у 1990 році. Молдова, Вірменія, Азербайджан теж не планували далі брати участь у переговорах про продовження існування СРСР.

Однак, поки учасником союзного процесу залишалась Україна, у Москві ще була надія на збереження єдиної держави. Без України ситуація ставала комічною, бо з 7 учасників союзного процесу 5 представляли мусульманські республіки.

Після поразки ГКЧП та подій 24 серпня у Києві Радянський Союз ще протримався кілька місяців, але це була агонія смертельно пораненої імперії. Спроби Горбачова врятувати союзний процес були марними, бо позиція Києва не змінювалась. Республіка готувалась до референдуму 1 грудня, на який було винесено питання про підтримку Незалежності. В таких умовах балачки про нову союзну угоду не було з ким проводити.

Війна, яку відклали

Отже, силова спроба ГКЧП врятувати Радянський Союз від розвалу виявилась анекдотично невдалою. Позиції Горбачова та Єльцина теж були тоді далекими від агресивних. Росія восени 1991 року була надто зацікавлена у налагодженні відносин з Заходом і тому стримувала свої агресивні наміри.

Україна у 1991 році зуміла вискочити у своєрідне "вікно історії", коли була несподівана можливість мирного демонтажу СРСР. Певні сумніви щодо можливості мирного розв’язання суперечок все ж існували і навіть у 1992 році в українських ЗМІ час від часу виникали припущення про ймовірний силовий конфлікт з Росією.

І лише у 2014 році виявилось, що такий воєнний конфлікт все-таки стався. Історична доля на початку дев’яностих років зіграла у свою гру з Україною, відклавши битву за Незалежність на наступний період.

У 1991 році незалежність впала на Україну майже з неба і перші роки після цього святкування 24 серпня були надто офіційними. Народ спочатку не дуже розумів,що саме слід святкувати.

І от вже четвертий рік країна усвідомлено святкує Незалежність. Війна, яка дивом не сталась у 1991-1992 роках, прийшла потім і нагадала українцям, що свободу слід здобувати у боротьбі.

Теги:
Читайте також:
Київ
+4°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.27
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
22:48
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:09
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сел
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
18:37
Україна - НАТО
"Путіна треба спустити на землю, а наше небо зробити безпечним": Зеленський звернувся до учасників термінового засідання Ради Україна - НАТО
18:24
Мі-8 ВКС РФ
У Росії затримали школярів, яких підозрюють у підпалі гелікоптера Мі-8
18:11
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн
У відповідь на підтримку України, - фон дер Ляєн заявила, що РФ провокує міграційну кризу у Фінляндії
18:10
Оновлено
Прапор Словаччини
Словаки зібрали на снаряди для України майже €2 млн після відмови уряду підтримати ініціативу Чехії
18:10
Ален Делон
Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги перед Україною"
18:02
OPINION
Віктор Круглов
Підручники — у сміття?
17:55
На фото: Мальме - місто-господар Євробачення-2024
Готуються до застосування дронів: на період Євробачення Швеція закриє повітряний простір над Мальме
17:42
На фото: чин похорону Павла Петриченка у Михайлівському соборі
Світло пам’яті: Михайлівський собор об’єднав серця у прощанні з Павлом Петриченком. Фоторепортаж
17:40
на фото: Майк Джонсон
"Розраховуємо, що конгрес ухвалить правильне рішення": країни Балтії звернулися до Джонсона напередодні голосування щодо України
17:40
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22М3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
17:38
скандальний мурал з дівчиною, на яку "падають ракети НАТО"
Росіяни в Маріуполі прибирають пропагандистський мурал із дівчиною, на яку падають "ракети НАТО"
Більше новин