Переробляти сміття: Україна втрачає мільйони через непотріб

Уляна Букатюк
7 вересня, 2017 четвер
09:52

Вже з 1 січня українців змусять сортувати сміття. За порушення загрожує штраф до 64 тиc грн

Навесні мені довелося побувати в Швеції, - розповідає Еспресо.TV студентка Юлія Парсхавер. - Оскільки країна дорога, вирішила шукати житло через сервіс Airbnb, тобто, довелося гостювати в звичайних шведів. Щоб зекономити також вирішила готувати вечерю в помешканні - хазяї були не проти. Але на шведській кухні мене чекав шок - шість смітників без жодних позначень.

Почувалася як справжня неандерталка. Господарі були недалеко, тож коли я вкинула до смітника тару від молока, дуже здивувалися, що я її не помила. Мені стало страшенно соромно, адже як пояснити, що людина з країни в центрі Європи не має жодного поняття про сортування сміття?

Шведи переробляють 99% відходів

Юлія неабияк здивувала шведів, адже сортування сміття для них давно перетворилося з екологічної проблеми на раціональний вибір. Ще в 70-ті роки минулого століття Швеція, що вже кілька років поспіль входить до п’ятірки країн з найвищим рівнем ВВП на душу населення, вирішила переглянути ставлення громадян до сміття.

Оскільки країна північна та не має великих покладів природних ресурсів, шведи повністю залежали від поставок природного газу зовні. Кожен житель Швеції, за підрахунками експертів, в середньому продукував 1-1,5 кг відходів на день, тож енергетичну стратегію раціональні шведи вирішили будувати саме на них.

В результаті зараз Швеція переробляє 99% власних відходів та ще й закуповує по 700 тис. тонн на рік з інших країн. Утилізація твердих відходів забезпечуює 20% тепла у шведських будинках. Сьогодні таким чином опалюється майже 900 тисяч шведських домогосподарств.

Завдяки органічним відходам (на кшталт лушпиння від картоплі, зіпсованих фруктів чи овочів - те, що українці звично викидають) Швецією їздить громадський транспорт паливо для якого роблять саме з органіки.

Та в шведів утилізація сміття - справа добровільна, уряд не змушує громадян робити це на законодавчому рівні. А от якщо б Юлія викинула немиту тару від молока в помешканні швейцарців, то цілком ймовірно, що господарі попросили б її сплатити за це додаткові кілька франків.

Справа в тім, що в Швейцарії норми щодо сортування відходів передбачають й сплату за його переробку. Викинута Юлією пластикова пляшка від молока до сміттєвого кошика з пластиковими відходами виглядає правильним вчинком, але через те, що вона немита та неспресована, сміття вважатиметься невідсортованим.

А за такі відходи господарі помешкання мусять платити 2 франки (54 грн) за 5 кг. Штрафи за «неоплачені» відходи сягають й десятків тисяч франків.

Українське сміття

В 2013 році представниця Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко заявляла, що 7% України завалено сміттям. Лише офіційні звалища займають площу 43 тисячі квадратних кілометрів, що, за словами Тимочко, дорівнює території Данії без Гренландії.

null

Інфографіка "24 канал"

За даними міжнародної неурядової організації “Екологія. Право. Людина”, 94% відходів вивозиться на полігони й лише 2,8% - переробляється. Трагедія на Грибовицькому сміттєзвалищі засвідчила, наскільки неефективною є така модель вирішення “сміттєвого питання”.

Адже сміття роками накопичується та забруднює українські чорноземи, річки та атмосферу. А це своєю чергою негативно впливає на рослини, тварини та здоров’я громадян. Говорити про те, щоб на кшталт шведів заробляти на смітті, поки не доводиться, попри те, що, за оцінками експертів, приблизно 40% відходів - це корисні і цінні вторинні ресурси.

Сортування побутових відходів в Україні поки що залишається прерогативою звичайних громадян та активістів. Поблизу багатоповерхівок небайдужі вже встановлюють експериментальні сміттєві контейнери.

Прикладом такої екоініціативи в Києві може бути Україна БЕЗ сміття. В активістів можна придбати спеціальні бокси для сортування, отримати детальні рекомендації стосовно того, як правильно сортувати відходи та найважливіше, що до них це сміття можна привозити. Екоактивісти створили біля метро Васильківська в Києві так звану станцію сортування сміття NoWasteRecyclingStation.

Якщо ж їхати до станції сортування вам ніяк не виходить, Києвом також курсує їх автобус “Майстер добрих справ”, розклад руху районами міста можна переглядати тут. Щоправда зараз автівка перебуває на ремонті.

Фото зі NoWasteRecyclingStation

“Україна БЕЗ сміття” приймає сміття різних видів, серед яких паперове, скляне, полімерне, Tetra Pak. Активісти закликають очищувати відходи від органічних відходів та звертають особливу увагу на полімерне сміття. 

Що ж до переробки батарейок, градусників, ламп та інших небезпечних відходів, киянам варто звертатися до проекту Екологічні Інвестиції.

Активісти проекту “Велика епоха” розробили мапу зі 122 населеними пунктами по всій країні, де позначено всі місця, куди громадяни можуть здати відсортовані відходи залежно від типу.

З 2018 року українців змусять сортувати сміття

Обов’язкове сортування відходів передбачає Закон України “Про відходи”. Таку норму наша країна внесла до законодавства ще в 2012 році, декларуючи свої європейські наміри.

В законі немає переліку та послідовності операцій з непотребом, однак вказано, що з 1 січня 2018 року “у країні забороняється захоронення на полігонах неперероблених (необроблених) побутових відходів”.

Також передбачена система штрафів: за захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів громадяни платитимуть 20-80 неоподаткованих мінімумів (16-64 тис. грн в 2017 році), а посадові особи та суб’єкти підприємницької діяльності - 50-150 неоподаткованих мінімумів (40-120 тис. грн). За повторне порушення норм законодавства протягом року громадянам світить 80-100 неоподаткованих мінімумів (64-80 тис грн), а от посадовці та підприємці змушені будуть сплатити аж 100-200 неоподаткованих мінімумів (80-160 тис. грн).

Та опитані “Радіо Свобода” експерти-екологи певні, що з нового року норма про обов’язкове сортування сміття в Україні ще не запрацює. Причина банальна  - відсутність належної інфраструктури.

Євгенія Аратовська, засновниця проекту “Україна БЕЗ сміття” в коментарі Еспресо.TV вказує на ще один недолік закону: “Мають бути прописані інструменти фінансування роздільного збирання сміття населенням та зазначено, хто купить контейнери, забезпечить обслуговування й заготівлю вторсировини”.

Окрім закону, що діє зараз, у Верховній Раді наразі зареєстровано шість законопроектів, що безпосередньо стосуються сфери побутових відходів. Один стосується мита на вивезення відходів і металобрухту – так можна запустити експорт сміття. Другий – поводження із небезпечними відходами. Третій – пропонує змінити механізми контролю держави над сміттєзвалищами.

В країнах ЄС в утилізації відходів зацікавлені в першу чергу виробники продукції. Саме на них законодавство покладає відповідальність за майбутнє товару, в тому числі за його упаковку. Тож виробники намагаються зробити свої продукти екологічно безпечними, а за переробку відходів платять спеціальним ресайклінговим компаніям, тож переробка вторсировини стає бізнесом. Таку модель пропонує законопроект 4028.

Також регулювати питання утилізації відходів повинна розроблена Міністерством екології та природних ресурсів України "Національна стратегія поводження із відходами".

Попри високий рівень законодавчого інтересу до відходів, поступу в їх переробці - небагато. В Україні поки немає жодного сміттєпереробного заводу. Перший такий повинен бути побудований у Льові за €25 млн, виділених ЄБРР.

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.45
    Купівля 39.45
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
02:58
Typhoon
Велика Британія відправить до Польщі винищувачі Typhoon
01:55
Оновлено
ЗРК С-300 РФ
Армія РФ вдарила ракетами по житловому комплексу в Харкові та області: щонайменше 2 поранених
01:52
Міноборони створює єдину систему надання медичної допомоги пораненим за стандартами НАТО
00:58
Сергій Кислиця
ООН має докази систематичного використання сексуального насильства Росією як знаряддя війни і тортур
00:54
Айтана Бонматі
Оголошено імена володарів спортивного "Оскара"
00:40
Валерій Залужний
В ОП повідомили, коли Залужний розпочне роботу на посаді посла у Великій Британії
00:28
Білий дім
У Білому домі розповіли, як розподілятиметься допомога Україні після надання $61 млрд
2024, вiвторок
23 квітня
23:54
Михайло Мудрик (у синій формі) та Бен Вайт, Арсенал - Челсі
"Арсенал" принизив "Челсі" в "українському дербі" та став одноосібним лідером АПЛ
23:26
Оновлено
Україна США
Україна у новому пакеті допомоги від США на $1 млрд може отримати далекобійні ракети ATACMS, - CNN
22:50
навчання ЗСУ
Для активних дій цього недостатньо, - політолог Магда про допомогу Україні від партнерів
22:47
Оновлено
Сенат США
Сенат США схвалив розгляд законопроєкту про допомогу Україні за скороченою процедурою
22:44
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
У Росії за підозрою у хабарництві затримали заступника міністра оборони, який курував "відновлення" Маріуполя
22:20
Володимир Зеленський
Зеленський обговорив із Сирським посилення ЗСУ на ключових ділянках фронту
22:00
Ексклюзив
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак
Поки міністри виконують вказівки Єрмака, їхні перестановки не будуть ефективними: Луценко про підозру Сольському
21:43
Микола Княжицький
Припинення вчинення консульських дій щодо українських чоловіків, які перебувають за кордоном - пряме порушення Конституції, - Княжицький
21:28
Ексклюзив
злочини росії
"Щоб жінки й в Європі, і в Балтійських країнах усвідомили, що з ними також може статися": у Польщі опублікували звіт про звірства росіян проти українок
21:13
Оновлено
Військовий квиток
Крім дітей до 12 років: українцям за кордоном припинили видачу документів. У МЗС дали роз'яснення
20:34
Київські митники вилучили з посилки три археологічні артефакти з 6 тисячоліття до н.е.
Артефакти з 6 тисячоліття до н.е.: київські митники вилучили цінну знахідку
20:06
OPINION
Ігор Гулик
Андрій Єрмак. З топу Time – у прем’єри?
20:02
ЗСУ. кулемет
Сили оборони відбили 59 ворожих атак за добу: найактивніше росіяни наступали на Новопавлівському, Бахмутському й Авдіївському напрямках
20:00
Єнс Столтенберг
"Створюємо довгострокові плани фінансових зобов'язань": Столтенберг про допомогу НАТО Україні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 790-го дня війни: три "урали" мертвих окупантів у Маріуполі і найбільший пакет військової допомоги від Британії
19:34
Ексклюзив
Карта бойових дій Бахмут 23.04.24
Противник стягнув до Часового Яру велику кількість техніки й особового складу, - майор НГУ Кожубенко
19:24
Митрополит Епіфаній і Гундяєв
У ВСУ прокоментували перше в Україні рішення про законність переходу громади з УПЦ МП до ПЦУ
19:14
Україна_Словаччина
Українці подякували словацькому народу за підтримку збору на боєприпаси після відмови уряду долучитися до чеської ініціативи
19:02
На фото: "Дедпул і Росомаха"
Вийшов новий трейлер фільму "Дедпул і Росомаха", який побив рекорд всесвіту Marvel
19:01
Ріші Сунак
Британія переведе оборонну промисловість на військову основу
18:23
Данія
Данія надасть Україні €380 млн для критичної інфраструктури, яка використовує відновлювальну енергетику
18:21
На фото: Том Йорк з Radiohead
Фронтмен Radiohead Том Йорк випустив дві пісні, які стали саундтреками до фільму Confidenza
18:18
фортифікація, обладнання рубежів оборони, ЗСУ
Кабмін виділив ще 8 млрд грн на будівництво фортифікацій
18:18
Ексклюзив
Джо Байден
У Defense Express пояснили, що таке президентське вилучення, яке має пройти законопроєкт про допомогу від США
18:09
OPINION
Богдан Логвиненко
Про типаж Вікторії Спартц
18:01
Новини компаній
Переваги металопластикових вікон
18:00
Литва прапор
Литва планує закупити для України радари ППО
17:52
Дамба ДніпроГЕС, Запоріжжя
На Дніпрогес триває розбір завалів і демонтаж, про відновлення енергетичної складової наразі не йдеться, - голова Запорізької ОВА
17:49
Ошукали мешканців Чехії на 5,5 млн грн: в Одесі викрили шахрайський колцентр
17:29
На фото: Лана Дель Рей на фестивалі Coachella
Фестивалю Coachella загрожує $28 тис. штрафу за те, що виступ Лани Дель Рей завершився на 13 хвилин пізніше
17:19
окупанти
Штурмували позиції ЗСУ в Мар'їнці та Вугледарі: СБУ повідомила про підозру 5 бойовикам
17:14
Росія Ленін Фінляндія культура
У Фінляндії закривають музей Леніна, який працював з 1946 року
17:03
військові облігації, Дія
Українці придбали за добу через Дію облігацій на понад 30 млн грн, - Федоров
Більше новин