Кожної осені в Умань приїжджають 30 тисяч хасидів. Що вони шукають в Україні

Юрій Корогодський
18 вересня, 2017 понедiлок
11:25

У вересні, під час масового паломництва брацлавських хасидів, певні райони Умані стають схожими скоріше на частину Єрусалима, ніж на звичайний український райцентр

Щорічне паломництво

У вересні-жовтні Умань стає центром паломництва представників громади брацлавських хасидів. Юдеї в цей час святкують серію осінніх релігійних свят. Брацлавські хасиди вірять, що зустріч єврейського Нового року на могилі раббі Нахмана приносить щастя на весь рік.

За оцінками Державної служби з надзвичайних ситуацій, цього року в Умані очікується прибуття близько 35-40 тисяч хасидів. Це може стати рекордом, оскільки раніше кількість паломників не перевищувала 25-30 тисяч.

Українська влада приділяє особливу увагу питанням безпеки під час паломництва і щороку ситуацією в Умані опікується окремий спецзагін поліції. Район, де знаходиться могила раббі Нахмана, оточено постами поліції. Поліцейські перевіряють документи та речі у тих, хто заходить до цього кварталу. Це призводить до певних труднощів для місцевих мешканців, яким такі дії нагадують введення надзвичайного стану.

В цьому році на забезпечення заходів з безпеки залучено близько 500 поліцейських, а також щонайменше 15 працівників поліції Ізраїлю. Також в охороні громадського порядку в Умані задіяний новий підрозділ - тактична поліція. Основне завдання цього підрозділу - забезпечення правопорядку під час масових заходів.

Йдеться не тільки про запобігання можливим терактам, але і про криміногенну ситуацію. Ізраїльські поліцейські вже не перший рік допомагають українським силовикам вирішувати різні конфліктні ситуації, що виникають під час паломництва. А таких буває достатньо, враховуючи, що до міста на Черкащині приїздять десятки тисяч людей з іншим культурним досвідом та життєвими звичками.

null

А все починалось з невеликої групи віруючих, які почали активно відвідувати могилу раббі Нахмана на початку 90-х років. Згодом паломництво ставало все більш чисельним, а біля могили несподівано став формуватись хасидський мікрорайон. Картина була трохи сюрреалістичною, враховуючи наявність в цьому місці значної кількості радянських багатоповерхових будинків.

null

null

Зараз квартал біля поховання хасидського лідера нагадує скоріше не українське містечко, а певні єрусалимські райони, де мешкають ультраортодокси. Хасиди створили в цій частині Умані свою інфраструктуру, яка працює весь рік.

Хасиди і місцеві

Зараз населення Умані складає майже 90 тисяч людей і одночасне прибуття такої великої кількості туристів є значним навантаженням для міста.

Автор цієї статті неодноразово бував в Умані у період паломництва і бачив, як іноді прямо на вулицях міста виникають дивні ситуації. Їх важко назвати конфліктними, але вони можуть призводити до певного напруження.

От, наприклад, доволі велика група хасидів побачила, як до них наближається релігійний авторитет літнього віку. Одразу усі починають швидко бігти, не звертаючи увагу на тих, хто просто стоїть поряд і не приймає в цьому участь. Якщо так швидко бігти натовпом, то можна і з ніг збити і навіть затоптати випадкового перехожого, який опинився не в той час у цьому місці.

Певні незручності у місцевих мешканців виникають і від постійного галасу з боку паломників. Хасидів у вересні на вулицях Умані дуже багато, а якщо казати про район могили раббі Нахмана,то там паломників не менше, ніж місцевих мешканців.

Вони вільно себе відчувають і виникає враження, що час від часу забувають, що все ж таки знаходяться в гостях. До того ж це все галасування відбувається на мові, яка незнайома мешканцям Умані, що теж не допомагає взаєморозумінню.

До цього часу в Умані вдалося уникати міжнаціональних сутичок чи масових безладів, хоча зустріч великої кількості доволі різних за звичками людей може спровокувати невідомо що. Останніми роками були певні спроби представників праворадикальних організацій Черкащини створити громадський рух, який виступає за обмеження обсягів паломництва та більш жорстке ставлення до хасидів.

Бо іноді складається враження,що місцева влада та силовики більше намагаються підтримати паломників, ніж місцевих мешканців.

Втім, спроби зробити такий рух масовим виявилися невдалими. Зараз в Умані зацікавлені у збереженні паломництва, яке приносить непогані кошти.

Чому саме Умань?

Щоб зрозуміти, чому Умань викликає такий інтерес у хасидів, треба згадати заповіт раббі Нахмана. Він був родом з Брацлава, що на Вінниччині. Зараз це малопримітне містечко, але у вісімнадцятому столітті Брацлав був великим містом, одним з центрів Поділля. Нахман помер в 1810 році.

Перед смертю він заповів, щоб його поховали в Умані, тому що там було багато могил жертв Коліївщини. Нахман вважав, що ці люди стали праведниками, і тому місце, де вони поховані, стане особливим.

Послідовники раббі Нахмана врахували його заповіт, внаслідок чого виникло унікальне явище масового паломництва хасидів до українського міста.

Цікаво, що різні юдейські громади не завжди позитивно ставляться до паломництва брацлавських хасидів до Умані. Ультраортодоксам в період, коли вони святкують єврейський Новий рік і Судний день, бажано не залишати Ізраїль, якщо вони вже там знаходяться.

В юдаїзмі зараз є різні громади і хасиди – це лише один з напрямків. До того ж, у хасидів теж є багато своїх різних малих і великих громад, кожна з яких має своїх духовних авторитетів.

Влаштовуючи масове паломництво на могилу раббі Нахмана, брацлавські хасиди виконують лише ритуал своєї громади. До загальноєврейських звичаїв це не має прямого стосунку.

Також створюючи певний культ раббі Нахмана, брацлавські хасиди відходять від важливих для юдаїзму тез про відсутність посередників між Всевишнім і людьми. Це теж причина, через яку до їхнього паломництва виникають питання навіть в єврейському середовищі.

…На загал, можна сказати, що паломництво хасидів до Умані вже стало успішним прикладом розвитку туристичної галузі на Черкащині. Керівництво міста підтримує прибуття паломників, місцеві мешканці, хоча і відчувають певні незручності, але непогано заробляють за "сезон" у вересні, а самі хасиди відчувають, що недарма приїхали на місце поховання свого духовного лідера.

Теги:
Читайте також:
Київ
+6°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.43
    Купівля 39.43
    Продаж 39.94
  • EUR
    Купівля 42.15
    Продаж 42.9
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
10:10
Ексклюзив
на фото ситуація на фронті
Спротив українців на окупованих територіях допомагає ЗСУ, окупанти бояться, - заступник голови Бердянської райради Дудукалов
10:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 квітня: скільки коштують долар, євро та злотий
10:05
Чорне море, Крим
РФ скасувала парад в Криму на 9 травня
10:02
OPINION
Валерій Чалий
Війна припиниться, коли у світі зрозуміють її причини та наслідки
10:00
Партнерський матеріал
В Україні нагородили переможців премії "Ранкові зорі" для вчителів
09:50
Майк Пенс
Ексвіцепрезидент США Пенс припустив, що Путін почне війну з НАТО, якщо Україна програє
09:42
обстріл, ППО
Українська ППО знищила 15 ракет і всі 14 "шахедів", які РФ запустила в ніч на 19 квітня
09:24
Оновлено
Дніпро, ракетний удар, воєнні злочини Росії
РФ атакувала Україну: у Дніпрі та області є загиблі та поранені, в тому числі діти
09:20
Ексклюзив
російські війська окупанти
На окупованій Херсонщині росіяни проводять кампанію із заохочення людей вступати до армії РФ, - Соболевський
09:09
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22м3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
08:55
Наслідки атаки по Дніпру 19 квітня 2024 рік
ППО має перебувати не на складах, а в містах, які зазнають ударів, - Зеленський відреагував на масовану атаку РФ
08:50
F-16
Польща піднімала у небо винищувачі через атаку РФ по Україні
08:31
Оновлено
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського
08:03
OPINION
Олексій Голобуцький
Усе вирішуватиметься в Європі й вирішуватиме Європа
07:44
Оновлено
ЗСУ генштаб війна з Росією
Армія РФ за добу війни в Україні втратила 870 військових, 9 танків та 21 артсистему
07:33
Маріуполь
В окупованому Маріуполі пролунали вибухи, уражено пункт РФ, - Андрющенко
07:19
Дональд Трамп
У суді щодо приховування Трампом виплат порнозірці обрали 12 присяжних
07:13
Радослав Сікорський
"Угорщина блокує компенсації за надану Україні зброю": очільник МЗС Польщі заявив про ускладнення подальшої допомоги
07:11
Наталія Гуменюк
Генштаб ЗСУ звільнив Наталію Гуменюк з посади речника Сил оборони півдня
07:00
Бєлгород вибух
У Росії заявили про збиття 25 повітряних цілей над Білгородщиною: нібито є пошкодження
07:00
Обидві партії у Конгресі США підтримують законопроєкт з допомогою Україні, - Шмигаль після зустрічей з сенаторами та конгресменом
06:45
Держдеп США
"Глибоко розчаровані": США закликали Грузію не приймати "інспірований Кремлем" закон про "іноагентів"
06:36
Дональд Трамп
Трамп заявив, що виживання України є важливим для Сполучених Штатів
06:32
росія мобілізація
РФ посилила мобілізацію перед можливим наступом влітку: ISW назвав проблеми, що можуть чекати на РФ
06:26
Дональд Туск
"Ситуація критична": Туск заявив, що найближчі тижні можуть вирішити долю війни в Україні
06:17
Ізраїль, ЦАХАЛ
Ізраїль завдав ракетного удару по Ірану, - ABC News
06:10
Додо, Фіорентина, Ліга конференцій
Ліга конференцій: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
05:05
Мохамед Салах (в центрі), Ліверпуль - Аталанта
Ліга Європи: визначились півфіналісти турніру, результати матчів чвертьфіналу
04:27
Дмитро Пєсков
"Київ продовжує анонсувати теракти по території РФ": російські фейки і маніпуляції за 18 квітня
02:20
Марта Костюк
Костюк перемогла імениту суперницю і вийшла у чвертьфінал турніру WTA у Німеччині
01:45
окупант
У Криму росіяни влаштували облаву та мобілізували мусульман під час Ураза-байрам
01:00
фото Юлія Кочетова
Українська фотожурналістка Юлія Кочетова – серед переможців глобального етапу премії World Press Photo-2024
00:56
Анатолій Трубін, Бенфіка
Трубін не врятував "Бенфіку" від вильоту з Ліги Європи: по пенальті виграв "Марсель"
00:38
Баєр, Байєр, Ліга Європи
"Баєр" пройшов "Вест Гем" в ЛЄ і встановив історичний рекорд у європейському футболі
00:28
ЦРУ
Є ризик програшу України до кінця року, якщо не буде схвалено допомогу США, – директор ЦРУ Бернс
00:13
Оновлено
Харківщина газопровід пожежа
На Харківщині пошкоджено газопровід: виникла пожежа, постраждалих немає
00:01
Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба
"У нас немає плану Б": Кулеба прокоментував очікування від голосування в конгресі США
2024, четвер
18 квітня
23:56
Венеційська бієнале: українці поширили по всьому місту мапи бомбосховищ
23:44
Генасамблея ООН
США обмежили пересування очільника МЗС Ірану, який прибув на заходи ООН
23:13
В Україну після року роботи в Антарктиці повернулася 28-ма експедиція
Більше новин