Ігор Ейдман: Силовики пропонують Путіну: "Давай гайки закрутимо, або влаштуємо побоїще біля кордонів України"

Антін Борковський
21 вересня, 2017 четвер
16:33

Російський соціолог Ігор Ейдман в ефірі телеканалу Еспресо проаналізував причини розкрутки Поклонської і дилему путінських штабів

У Москві муніципальні вибори виграла опозиція. Можливо, це серйозна перемога опозиції, можливо, це недогляд Кремля або якась хитра його тактика?

Так, ось якраз, я боюся, це той випадок, коли бажане за краще видавати за дійсне. На жаль, якоїсь очевидної, потужної, політично значимої перемоги опозиції в Москві не було за фактом. Три чверті депутатів пройшли від «ЕДРА», і природно, що, керуючи владою, вони повністю контролюють ситуацію в Москві і повністю контролювали і ці вибори теж , забезпечуючи там собі більшість в більшості муніципальних зборів.

Інше питання: навіщо влада допустила це? Вони, звичайно ж, могли цих людей не допустити до виборів, і вони багато разів це робили. Могли не допустити команду Яшина, і так далі. Значить, вони це зробили, допустили.

Ви вжили слово «допустили». Тобто, наскільки я розумію, мова йде про контрольовану ситуацію, так званої контрольованої ядерної реакції.

Так, безумовно. Ця ситуація контрольована. Звичайно, влада припускала, що може статися щось подібне, і, звичайно, якби вона цього категорично не хотіла допустити, вона б і не допустила. Елементарно просто.

Ну, самі знаєте, як це у нас робиться: просто б не зареєстрували, причепилися б до чого, скасували б реєстрацію, посадили б на 15 діб кандидата - та що завгодно могли зробити. Я думаю, тут вони вирішили напередодні мерських виборів трохи промацати ситуацію, зрозуміти, наскільки взагалі вони контролюють ситуацію, що хочуть виборці, і як ними маніпулювати.

А як, на вашу думку, будуть відбуватися президентські, так звані, вибори? Тому що кожну новину в Росії з внутрішнього політичного порядку денного ми пропускаємо через цю призму, тому що в Україні склалося дуже чітке розуміння того, що Путін - дорівнює війна. І війна йде проти нас.

Це абсолютно правильно підмічено. Путін дійсно дорівнює війна. І поки Путін буде при владі, миру в Україні, миру на кордоні між Україною і Росією не буде. Це буде триваючий, такий, яке розгоряється з новою силою, або згасаючий, але постійний військовий тиск і агресія. Що далі буде з Путіним, що буде з його виборами !?

На жаль, я поки не бачу в Росії сили, яка б могла перешкодити Путіну знову прийти до влади, тобто утримати владу і, пролонгувавши її, конституювати її на чергові шість років. На жаль це так. Існує величезна велика Росія, і там будуть жорстко маніпулювати виборцями, там буде жорстка пропагандистська накачування і тиск, там будуть абсолютно безсовісно вкидати - особливо в регіонах так званої електоральної аномалії: всяких Башкортостані, Дагестані та інше.

Звичайно, йому, в будь-якому випадку, забезпечать прихід, черговий президентський термін, черговий раз йому вручать президентські корочки - влада диктатора буде продовжена. Але я вже неодноразово говорив про це, що в Росії влада в цій ситуації, в ситуації диктатури, змінитися на виборах просто не може, апріорі.

Але з іншого боку, ми розуміємо, що навіть влада диктатури потребує якогось загортання каменя у фантики. І, наскільки я розумію, потрібна та чи інша перемога перед своїми ж виборцями.

Тобто, перемоги в Україні, слава Богу, не сталося, війна в Сирії триває, жити стало дорожче і гірше звичайного представника навіть путінського електорату. Кремлю треба щось придумувати.

Так, безумовно. Зараз ось вся адміністрація президента, її внутрішньополітичне управління на чолі з Кирієнко, намагається креативити. Але знаєте, в який вони області креативлять? У них зараз завдання номер один навіть не підвищення рейтингу Путіна, а підвищення інтересу до виборів. Тому що ви бачите, який відсоток приходить на вибори в Росії - він весь час стрімко знижується.

І зараз вже на вибори ходять 10-20%, причому, з огляду на примусове голосування бюджетників, військових, і так далі. І в цій ситуації потрібно ввести якийсь пожвавлення, щоб люди прийшли на вибори, щоб підняти явку. Це зараз головне. Головне - не рейтинг Путіна, а головне - підвищення явки. Зараз йде така нова вигадка кремлівських політтехнологів - якусь жінку запустити на вибори.

Це, по-перше, хороший пожвавлення для виборів - жінка завжди цікавіше, рідкість для російської політики, - і, друге, все-таки, Росія патріархальна країна, і за жінку навряд чи проголосують, і тому вона більш безпечна.

Тим більше, якщо вона буде настільки епатажна, як Ксенія Собчак, за яку жодне губернське російське містечко за Уралом не проголосує. Чомусь я в цьому впевнений.

Так згоден. І ось зараз існує два варіанти людей, кого можуть висунути разом з Путіним. Умовно, ніби, від лівих або правих. Зараз, правда, все змінилося в російській шизофренічній політиці: де ліво, де право - ніхто не зрозуміє. Це з одного боку від так званих лібералів - Ксенія Собчак, і від патріотичної, православнутої частини населення - відома Поклонська.

Поклонська доводить це пожвавлення до градуса божевілля.

Це дійсно. Поклонску найактивнішим чином влада розкручує, і люди не розуміють, для чого. Для чого піднімається цей релігійний психоз, або середньовіччя. Я ось недавно вивчав, до речі, цю тему, і дуже схожі психози відбувалися в феодальній Європі.

Теж якась така місцева дурочка, типу Поклонської, прошу вибачення, заб'ється в істериці, в конвульсіях, почне пророкувати, її підтримають дурні місцеві по всій окрузі, а потім вже і звичайний середній селянин починає в це втягуватися, в це безумство.

Ну, тоді не забуваємо про те, що це закінчується ще й опричниками, або «чорною сотнею». І тоді вся ця, вибачте, фекальна маса поглинає вулиці, і ентропією знищує державу зсередини.

Так, це, взагалі, небезпечна історія, тому що, наприклад, ті ж хрестові походи теж багато в чому починалися з масових психозів, які призводили потім до людських жертв. Досить згадати знаменитий хрестовий похід дітей. Це ж очевидно був типовий масовий психоз.

Тобто, масовий психоз міг дійсно кров'ю закінчитися. Ось ці масові психози роздуває телебачення. Ось цим клікуші дають клікушествовати в Росії не на сільських вулицях, як було в феодальні часи, а клікушествовати на центральних каналах.

Відповідно, їх біснування поширюється серед населення. Звичайно, цей психоз Поклонский важко порівняти з антиукраїнським психозом за масштабами, який також клікушами з телебачення був розпалений в Росії, він ще й триває в значній мірі, але під час його піку - 2014-2015 рр. - він був просто жахливий, він був масовий, набагато більш масовий.

Проте ось цей психоз Поклонська розпалює. Для чого? Одна з причин може бути, що її готують для президентських виборів, щоб Путіну було «не нудно». Це дуже в стилістиці російських політтехнологів, російських телевізійників, їм подобається, щоб було таке інше. Ви ж бачите російське телебачення, там весь час хтось в істеричному стані перебуває.

Ось таку ж істеричну кампанію вони можуть влаштувати, істеричну передвиборчу кампанію президента, яка підкреслить саме «солідність» і «вагомість» головного кандидата Путіна. Я займався політтехнологією в Росії раніше і зустрічався з такими методами, коли фріків висувають, щоб відтінити гідність якогось губернатора.

Тобто, наскільки я розумію, російський порядок денний буде зосереджений на внутрішньоросійській проблематиці, будуть, умовно, «бомбити» Воронеж, а не місто Львів.

Я сподіваюся. Тут, знаєте, ситуація яка: російська влада не монолітна, і у Путіна в голові творяться якісь процеси, які ми слабо розуміємо, і слабо контролюємо. Ось те, що Кирієнко зараз робить явно всередині країни - це все в рамках звичайних традиційних російських політтехнологій, таких епатажних, яких завгодно, але це не пов'язано з кров'ю, з якоюсь війною.

Але є й інші люди при Путіні: силовики всякі, чекісти - їм потрібно свої послуги продавати. І чиї послуги в даному випадку купить Путін, невідомо. Це, до речі, цікава ситуація, дійсно. Так було навіть вже з часів Єльцина. Тобто існує як би силова угруповання - при Єльцині спочатку це був Коржаков, Барсуков, і так далі, - і існує начебто маніпулятивне угруповання, при Єльцині це був Чубайс.

І ось вони намагаються президенту продати свої послуги. У 1993 році вдалося Коржакову і силовикам продати свої послуги, щоб придушити військові сили, провести такий насильницький фактично переворот в жовтні 93-го року. А зараз така ж ситуація з Путіним.

Існує Кирієнко і інші маніпулятори, які намагаються йому продати ось ці хитрі кроки «давайте ми там Собчак висунемо, давайте ще кого-небудь висунемо», а існують і силовики, всілякі Патрушева, Сєчін і інші страшні люди, страшні в реальному сенсі цього слова .

Вони напевно йому кажуть: «так навіщо нам ця вся байда потрібна, давай ми краще гайки закрутимо, або влаштуємо якесь побоїще біля кордонів України, і весь народ, звісно, єдиним поривом побіжить вождя обирати». І хто тут переможе - невідомо.

Про вашу версії говорить масове мінування Москви. Наскільки я розумію, без спецслужб подібне просто не можливо. Можливо, таким чином Путіна заганяють під черговий рекорд його параної.

Так, саме так. Тут ще момент, що сам-то клієнт у нас стоїть не просто між умовним Кирієнко і умовним Сечіним. Він, звичайно, ментально ближче до Сєчіна. Він, звичайно, параноїк, абсолютно хворий ксенофобією, антизахідних психозом, він боїться, що його там західні сили ЦРУ або ще хтось підсидять, отруять, що завгодно. Це очевидно.

І природно його симпатія на стороні силовиків, на відміну від випадку з Єльциним, який дійсно коливався між цими двома таборами, потім вибрав так званих «лібералів». А тут він користується поки послугами. Він, скажімо так, всі яйця в одному кошику не тримає.

Тобто він користується послугами силовиків і послугами умовних маніпуляторів. Але подивимося, яка буде кампанія президентська. Поки важко сказати, чия візьме, і хто буде розрулювати ситуацію перед і під час президентської кампанії, який табір: силовики чи маніпулятори.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+8°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.26
    Купівля 39.26
    Продаж 39.76
  • EUR
    Купівля 41.9
    Продаж 42.74
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
16 квітня
06:59
Напада на священника у Сіднеї
У Сіднеї чоловік влаштував різанину в церкві: поранено 4 людей, поліція заявила про теракт
06:55
Кіліан Мбаппе, Ліга чемпіонів, ПСЖ
"Барселона" - ПСЖ, "Борусія" - "Атлетико": де дивитися матчі-відповіді 1/4 фіналу ЛЧ
06:51
ЗСУ, мобільні вогневі групи ППО
Нічна атака "шахедів": Повітряні сили знищили усі 9 ворожих БПЛА
06:38
Кислиця
"Категорично відкидаємо божевільні звинувачення": Кислиця в Радбезі ООН пояснив мету провокацій Росії на ЗАЕС
06:26
На фото: Зброярка фільму "Іржа" Ганна Гутьєррес-Рід
Убивство українки Гатчінс: реквізиторку засудили до 18 місяців тюрми
05:59
Конгрес США
Конгрес США ввів нові санкції щодо Ірану у відповідь на атаку на Ізраїль
05:56
NASA шукає дешевий і швидкий спосіб повернути на Землю зразки породи з Марсу
05:33
технології світ
Зі статей у вікіпедії видаляють дані про санкції щодо дочок Путіна, російських чиновників і бізнесменів
04:39
Пентагон
У Пентагоні назвали потребу України у ППО "терміновою"
04:11
світ Греція кокаїн кримінал
Поліція Греції у вантажівці виявила майже 60 кг кокаїну вартістю понад €2 млн
03:43
Ізраїль, ЦАХАЛ
Ізраїль завдав повітряних ударів по базах "Хезболли" в Лівані
03:15
США і Канада розширили санкції проти Білорусі
02:47
Оновлено
шахед
Росія запустила по Україні "шахеди". Ситуація в ніч на 16 квітня
02:34
Частина, яка, схоже, була зроблена в Китаї в січні, була в іранському безпілотнику
У Білому домі пояснили, чому не збивають іранські дрони в Україні, як це зробили в Ізраїлі
02:06
Рафаель Маріано Гроссі
Гроссі в Радбезі ООН заявив про зростання ризику для Запорізької АЕС через обстріли
01:53
війна з Росією нафта ППО безпілотник
"Фантастична рентабельність": Литвиненко пояснив ефект від ударів дронами по території РФ
01:25
Білий дім, освітлений синім і білим кольорами
Білий дім проти окремого законопроєкту про допомогу Ізраїлю без України
00:57
Оновлено
грузія
У Тбілісі триває мітинг проти ухвалення закону про "іноагентів": поліція затримала 14 людей
00:36
зернова угода ,експорт зерна, Одещина, економіка
Україна, РФ й Туреччина домовлялись про судноплавство в Чорному морі, але угода зірвалась у березні, - Reuters
2024, понедiлок
15 квітня
23:59
Байден
США віддані безпеці Ізраїлю, припиненню вогню і звільненню заручників, - Байден після іранської атаки
23:52
Оновлено
Павло Петриченко
На фронті загинув військовослужбовець і громадський діяч Павло Петриченко
23:28
Петр Фіала
Чехія прагне надати Україні 300 тис. снарядів і законтрактувала вже 180 тис., - Фіала
23:07
Естонія
РФ вислала естонського дипломата у відповідь на дії Таллінна щодо представника російської дипмісії
22:34
Олена Зеленська зустрілася з королевою Данії Мері
22:20
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс
Удар РФ по Одесі під час візиту делегації Греції: прем'єр Міцотакіс назвав атаку акцією залякування
21:57
Очільник СБУ Василь Малюк
У РФ заявили, ніби заочний арешт голови СБУ Малюка оскаржив його "захист", спецслужба прокоментувала
21:36
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Влада "похоронила" мобілізацію одним реченням в законі, - офіцер ЗСУ Лапін
21:31
Ексклюзив
Дмитро Разумков
"Бійці на фронті деморалізовані тим, що їх кинули": нардеп Разумков про питання демобілізації
21:29
Оновлено
Норвегія
Зеленський зустрівся з головою МЗС Норвегії Барт Ейде та заявив про завершення підготовки безпекової угоди
21:18
ЄС - Україна
Допомога в 50 млрд євро: Єврокомісія схвалила план реформ для України
20:23
Ексклюзив
"До оточення далеко, але наміри ворога чітко простежуються": полковник запасу ЗСУ про ситуацію в Часовому Яру
20:08
ракета Х-59
Росіяни вдарили балістикою по Кіровоградщині
20:03
OPINION
Галина Пагутяк
Київські відьми читають Булгакова
20:00
Конгрес США
Пакет допомоги Україні та Ізраїлю: 91 конгресмен закликав спікера Джонсона внести законопроєкт для "негайного голосування"
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 782-го дня війни: в Криму уразили російський командний пункт, Норвегія передасть оновлені F-16, які можуть бити глибоко в тил ворога
19:52
Оновлено
Металіст 1925 - Дніпро-1
УПЛ: "Дніпро-1" не втримав перемогу над "Металістом 1925", результати інших матчів 24-го туру та турнірна таблиця
19:29
ЗСУ
Протягом доби на фронті відбулося 87 бойових зіткнень, на Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 27 атак РФ, - Генштаб
19:22
Українське Дунайське пароплавство завершило 2023 з рекордним прибутком в 719 млн грн
Українське Дунайське пароплавство завершило минулий рік із рекордним прибутком
19:19
Володимир Зеленський
"Не потрібна активація 5-ї статті НАТО, достатньо політичної волі": Зеленський провів Ставку щодо ситуації в енергетиці та на фронті
19:17
Україна ЄС
У ЄС заявили, що надають Україні все, про що вона просить для захисту від ракетних атак РФ
Більше новин