Російські боти допекли Facebook. Як мережа боротиметься з пропагандою

Дмитро Гомон
22 вересня, 2017 п'ятниця
15:58

Скандал із втручанням Росії у вибори в США змусив Facebook почати боротися з російськими ботами

Компанія Facebook продовжує розслідувати скандальну історію про масову закупку російськими користувачами політичної реклами, яка могла вплинути на перебіг президентських виборів у США в 2016 році.

Читайте також: Російські тролі закупили у Facebook пропаганди, щоб розповідати американцям про погані США. Навіщо

Засновник та керівник Facebook Марк Цукерберг вийшов із відпустки та записав відеозвернення, в якому анонсував 9 методів, якими компанія боротиметься зі спробами маніпулювати свідомістю громадян та впливати на перебіг виборів у чужій країні. Зокрема буде змінено правила щодо розміщення реклами.

Сліди російської фабрики тролів

На початку вересня голова служби безпеки Facebook Алекс Стамос оголосив, що за два роки з акаунтів, які "ймовірно керувалися з Росії", закупили політичної реклами на $100 тисяч.

Проведене внутрішнє розслідування виявило, що 3000 рекламних оголошень та постів було оплачено з 470 акаунтів та сторінок, за якими не стоять реальні люди.

Газета The New York Times посилаючись на офіційних представників Facebook повідомила, що фейкові акаунти, про які згадує Стамос, були створені російською компанією Агентство дослідження інтернету. Вона більше відома як "фабрика тролів".

З підставних акаунтів співробітники контори створюють пропагандистські пости в соцмережах, які потім масово поширюються за допомогою бот-ферм, пишуть маніпулятивні коментарі, провокуючи дискусії тощо.

Реклама не була адресована на підтримку того чи іншого кандидата на президентських виборах у США. Зміст постів більше стосувався суперечливих соціальних та політичних послань та зачіпав такі теми, як ЛГБТ, міжрасові стосунки, міграція, право на носіння зброї.

Запізніла реакція Цукерберга

Лідер Facebook у своєму відеозверненні розповів, що компанія закрила тисячі фейкових акаунтів, які могли бути відповідальні за втручання у виборчий процес по всьому світу, зокрема нещодавно у Франції.

Далі він визнав, що вони не здатні попередити всі спроби втручання, але можна зробити цей процес набагато більш складним. Зокрема, на виборах у Німеччині, які мають відбутися за два дні - в неділю, 24 вересня.

Цукерберг оголосив про план з 9 пунктів. Видання Tech Crunch зауважує, що він запізнився з реакцією, але хоча б визнав проблему та почав із нею боротися.

Циніки говорять, що якби не було скандалу з американськими виборами, не було б і реакції Facebook на те, що російські тролі використовують соцмережу як майданчик для маніпуляцій.

"Цілком можливо, що звернення Цукерберга - це піар для відбілювання компанії щодо можливих звинувачень під час німецьких виборів", - розповіла на умовах анонімності сайту Еспресо українська спеціалістка з "розгонки" інформації у соцмережах.

На її думку, Цукерберг зробив політичну заяву, спрямовану на захист інтересів компанії, але вона не містить жодних сигналів для ринку.

"Нічого особливо та нового я від нього не почула. Те, що Facebook - це нейронна мережа, алгоритм якої постійно вчиться, зокрема й виявляти фейки, це ні для кого не секрет", - відзначила наша співрозмовниця.

Антисемітський фільтр

Цілком можливо, що до дій Цукерберга спонукала ще й інша історія, про яку він не згадав у своєму зверненні. Вона яскраво демонструє недоліки соцмережі та її алгоритмів, які відповідають за самовдосконалення.

Видання ProPublica у вересні провело експеримент і за $30 купило на Facebook рекламу, яка транслювалася спеціально для антисемітів.

Журналісти в процесі купівлі налаштували фільтр, який визначає аудиторію, якій показуватимуть проплачений пост. Вони знайшли та обрали такі категорії: "ненависник євреїв", "як палити євреїв", "історія того, як євреї руйнують світ", "Гітлер не зробив нічого поганого" тощо.

Видання Slate пішло далі, та виявило інші рекламні категорії, написані мовою ненависті. Наприклад, "Ку клукс клан", "вбити сук", "вбити радикальних мусульман" тощо.

У Facebook після цього видалили відповідні рекламні категорії, відзначивши, що їх, скоріше за все, сформував алгоритм, а не конкретна людина.

Справа в тому, що категорії генеруються відповідно до того, що люди пишуть в своїх профілях. Деякі вказали, наприклад, що вивчились на "ненависника євреїв" у коледжі, інші - що це їхня галузь професійних інтересів. Програма ж додала це у рекламні фільтри.

"Той факт, що слова ненависті можна було вибрати серед інших, є цілком неприйнятним і це наш прокол. Ми їх видалили, і коли це не принесло бажаного ефекту, ми відключили цей цільовий сегмент в нашій рекламній системі", - заявила головний операційний директор Facebook Шерил Сендберґ.

Вона обіцяла, що Facebook тепер вручну перегляне всі рекламні категорії та посилить контроль за ними.

То що ж тепер збирається робити Facebook

Перші два пункти плану Цукерберга полягають в тому, що компанія буде співпрацювати з урядом та Конгресом США та продовжить внутрішнє розслідування щодо фейкових акаунтів, їхнього стосунку до Росії та змісту реклами, яку вони поширюють.

Також соціальна мережа зробить політичну рекламу більш прозорою. Зі слів Цукерберга випливає, що користувачі тепер зможуть не лише побачити, хто сплатив за рекламне оголошення, а ще зайти на сторінку рекламодавця і подивитися, які оголошення він транслює на будь-яку аудиторію соцмережі.

Окрім того, Цукерберг пообіцяв посилити процес перегляду політичних оголошень. Він зауважив, що компанія і раніше блокувала ті з них, які порушують закон, але можна покращити процес.

Також Facebook збирається збільшити витрати на безпеку. Планується найняти понад 250 людей, які будуть цим займатися.

"Знову ж таки, це те, що Facebook мав би зробити до виборів-2016. Він заробляє більше $3 мільярдів щоквартала, тож запросто може дозволити собі це збільшення штату. Це виключно проблема Facebook - передбачити найгірші сценарії використання свого продукту, і компанія неодноразово не змогла цього зробити", - коментує цей пункт Tech Crunch.

Також компанія планує співпрацювати з виборчими комісіями по всьому світу та ділитися досвідом з іншими IT-компаніями (це шостий та сьомий пункти).

Восьмий пункт дуже цікавий - Facebook збирається захищати політичні дискусії від погроз. Зокрема, Цукерберг розповів про плани розширити дію систему антибулінга таким чином, аби вона захищала також і від політичної агресії.

В останньому пункті лідер компанії обіцяє моніторити вибори в Німеччині. Він розповів, що компанія вже співпрацює з Федеральним управлінням з інформаційної безпеки, кандидатами й партіями, а також вживає заходи щодо фейкових акаунтів.

Як вже писав сайт Еспресо, у Німеччині Facebook з березня залучив до боротьби з фейковими новинами колектив журналістів-розслідувальників Corrective.

Це чотири журналісти, які кожен ранок отримують електронного листа від Facebook з підбіркою фальшивок, клікбейтів та постів, відзначених користувачами соцмережі як неправдиві чи образливі.

Читайте також: Російські фейки дуже набридли Європі, але вона нічого не може зробити. Чому так відбувається

Якщо перевірка підтверджує, що новина фейкова, вона позначається у стрічці користувачів прапорцем "disputed" (сумнівно) та опускається вниз.

Просто бізнес

Видання Tech Crunch висловлює сподівання, що помилки Facebook та загальна наївність IT-компаній і громадськості змусять їх змінити напрямок діяльності, адже світ усвідомлює, якими складними можуть бути атаки на демократію.

Насправді, слово наївність - це дуже м'яка оцінка. "Facebook заробляє на рекламі і компанії невигідно її притискати. Вона буде це робити лише тоді, коли це буде нести загрозу репутації, що зараз і відбулося. Якби не було уваги громадськості, Facebook спокійно заробляв би гроші та нічого не заявляв", - вважає наша співрозмовниця, спеціаліст з соцмереж.

Але якщо Facebook хоча б робить гучні заяви, інші компанії взагалі відмовчуються. А це може погано скінчитися - і для них, і для їхніх користувачів.

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
04:40
соцмережа Х (Твіттер)
Соцмережа X запускає спеціальний TV додаток для відео
04:12
Танкер для доставки СПГ
Німеччина пропонує ввести ембарго на імпорт СПГ з РФ до Євросоюзу
03:44
Росія ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
Більше новин