Розкрадання армії на 200 мільярдів: хто присвоїв військовий госпіталь в Новоград-Волинському

Дмитро Костюк
14 лютого, 2019 четвер
12:45

$ 200 млрд збитків, підрив обороноздатності і як результат – неможливість протистояти анексії Криму та початку війни на Донбасі. Як розвалювали українську армію, - з'ясовував журналіст програми "ШУСТРОВА LIVE" Дмитро Костюк

Тимчасова слідча комісія парламенту, що збирає факти розкрадань в Збройних Силах оприлюднила попередні результати. Згідно з висновками експертів, за кожного міністра оборони до 2014-го року з армії зникали озброєння, техніка, земля та держмайно. Трьом колишнім урядовцям вже оголосили підозру. Серед іншого, в рамках так званого "реформування", а по факту — знищення Збройних Сил, закрили й десятки медичних військових закладів. Зокрема, у 2013-у, коли міністром оборони України був російський бізнесмен Павло Лебедєв, свою роботу припинив Новоград-Волинський військовий госпіталь, що на Житомирщині.

Новоград-Волинський -­ місто, в якому кожен п’ятий мешканець – військовий. Тут дислокуються окремий полк, батальйони та легендарна 30-та окрема механізована бригада, бійці якої пройшли бої за Дебальцеве, Волноваху, Іловайськ, Маринівку, Лутугине, Рубіжне, Савур-Могилу, бої під Горлівкою. На полі бою загинули 248 військових, 1280 отримали серйозні поранення. Навдивовижу, у військовому місті, де лише минулого року за медичною допомогою звернулися майже 10 тисяч військовослужбовців, відсутній військовий медичний заклад. Добре знає про цю проблему інвалід 1-ї групи Олег Федорчук. Командир відділення 30-ки в боях за Дебальцеве втратив ногу.

"Я підірвався на протипіхотній міні. В мене пошкоджена права нога сильно. Ліву ногу відірвало. Грудна клітина побита", - розповідає учасник АТО.

Щоб зберегти кінцівку Олег потребує коштовної операції, на яку родина коштів не має. Замість того, щоб заліковувати численні рани за місцем проживання, АТОвець змушений їздити за 100 км до найближчого військового госпіталю. При цьому закон зобов’язує його періодично проходити багатоденну військово-лікарську комісію для підтвердження групи інвалідності.

"В мене нема ніг. Лютий місяць. Я на милицях, на колясці проходив лікарів. Амбулаторно, тому що у Житомирському госпіталі не було місць. Я був змушений кожен день зранку з Новограда їхати на Житомир",  - зазначає Олег.

У місті Новоград-Волинський та районі проживають 916 інвалідів АТО. А ще є сусідні Пулинський (раніше Червоноармійський), Баранівський, Ємільчинський райони, де військовий госпіталь також відсутній. Постійної медичної допомоги потребують й інші ветерани війни, зокрема, 450 афганців, - розповідає Голова Новоград-Волинської міськрайонної спілки ветеранів афганської війни Юрій Шевчук.

"Дуже багато хворіє, є лежачі. Є обласний госпіталь ветеранів війни у Бердичеві, але щоб туди потрапити, це черга 3-4 місяці", - підкреслює він.

Як і належить військовому місту, з 1937 року, в Новоград-Волинському існував власний військовий госпіталь. Існував до останніх місяців правління Януковича. У листопаді 2013-го, коли міністром Оборони України був росіянин Лебедєв, госпіталь розформували.

"Експерти констатували, що дії міністра оборони України Єжеля, Саламатіна та Лєбєдєва перебувають у причинно-наслідковому зв’язку з настанням тяжких наслідків окупації Російською Федерацією АРК і Севастополя", - Юрій Луценко.

4 лютого Тимчасова слідча комісія парламенту, що збирає факти розкрадань в ЗСУ, оприлюднила попередні результати розслідування. Встановлено, що чисельність Збройних Сил України з часу здобуття незалежності до початку війни на Сході невпинно знижувалася: від 980 тисяч військовослужбовців у 1991 році до 165 тисяч у 2013-му.

Ще суттєвіше зменшувалися розміри майна Міноборони. З 2000 року діяла постанова про надлишкове майно і його реалізацію по "залишковим цінам". Розпродавали від парашутів до БТРів та гармат, і навіть сучасні "гради", "буки", "урагани", бойові літаки, вертольоти та танки збували за копійки.

"Танки виробництва 1983-го, 1986-го, навіть 1990-го, і навіть 1995-го років. Т-72, Т-72-а, Т-72АК, Т-72Б1 продавалися сотнями. Все це було визнано надлишковим, продано і в 2014 році нам залишились гармати афганського періоду", - розповів Луценко.

За словами Генпрокурора, в середині 2000-х вертольоти продавали по 80 тисяч гривень, при ринковій вартості 97 мільйонів, бойові літаки за півтора мільйони замість 150. Танк 172 можна було придбати дешевше бюджетного автомобіля Volkswagen. Бездумне знищення військового потенціалу країни позначилося і на розпродажі земель Міноборони, полігонів, казарм та військових медустанов. У 2012-му, коли з військового госпіталю Новоград-Волинського вже винесли майже все обладнання, з’ясувалося, що грабунок армії може призвести до смертей військових навіть у мирний час.

"Бере інсульт. Людину привозять у міську лікарню Новоград-Волинська, йому відмовляють, у вас є госпіталь, його привозять в госпіталь, лікарів немає. Його везуть на Житомир. І молода людина віком 34 роки помирає по дорозі", - згадує свого товариша по службі учасник АТО Олег Федорчук.

На 5 році війни роботу шпиталю так і не відновили. При цьому в регіоні відсутні медзаклади, де б військовим надавали психологічну допомогу. А через брак транспорту бійців гарнізону до лікарні за сто кілометрів возять місцеві підприємці, - розповідає Володимир Господинчик - голова спілки інвалідів ветеранів АТО.

"Вони віддали все, що могли, основне, це здоров'я своє. Щорічно до нас приїжджають з Міністерства оборони, приїжджають комісії, переглядають, ходять, дивляться, вирішують, всі як один говорять: "так, треба". Результату по цей день немає", - говорить Господинчик.  

Обурені ігноруванням потреб військових, громадські активісти міста організували рух "За госпіталь".

"Ми започаткували таку кампанію як збір підписів, для того, щоб активізувати громаду міста і разом вирішити цю нагальну проблему", - розповідає член ГО "Неподільна Україна" Андрій Сухих.

"А молодь же на це все дивиться. Яке відношення сьогодні буде до військових, до ветеранів, які повернулися, і до інвалідів, таку сильну ми будемо мати й армію», - підкреслює Голова ГО "Братство ОУН-УПА в Новоград-Волинському" Віктор Бусленко.

Проблему відновлення шпиталю неодноразово підіймали і з трибуни Верховної Ради.

"Скільки ще потрібно коштів для того, щоб відновити госпіталь, для якого є приміщення, нагадаю, що це приміщення розташоване в колишньому будинку маєтку графа, перебуває в мальовничій парковій зоні на березі річки Случ і, очевидно, вже хтось накинув око на це приміщення", - заявляв з трибуни парламенту депутат від округу Володимир Литвин декілька місяців тому.

На заваді відкриттю госпіталю став приватний інтерес. Цю думку ми ще неодноразово почуємо від солдатів та ветеранів. За словами депутата міської Ради, учасника АТО Олександра Кармазіна, у 2013 році госпіталь був виставлений на продаж.

"Навіть була за нього, як нам давали відповідь, внесена заставна вартість для участі в аукціоні", - згадує він.

Війна лише відклала продаж шпиталю на невизначений термін.

"Ті люди, напевне, сьогодні все одно вважають, що це все таки їх майно. Можливо це людина, можливо це якась група або якась структура, і звичайно через це госпіталь не відновлює свою роботу", - вважає депутат.

Кому потрібен закритий військовий шпиталь, хто його нинішній власник і в якому стані він перебуває? Ми надіслали запит до Міністерства оборони для отримання дозволу на зйомку військового госпіталю. Наше звернення лишили без уваги. Довелося знімати приховано. До госпіталю посеред лісу прокладена окрема дорога, на центральному вході бачимо табличку "Об'єкт Міністерства оборони". Насправді це комплекс приміщень, обнесених парканом, і з охороною, що забороняє нам знімати. Охоронець вважає, що госпіталь простоює через брак фінансування.

Об'їжджаємо територію комплексу, що простягся на понад 7 гектарів, навколо бачимо 300-річний ліс, неподалік - річка, на пагорбі - центральна триповерхова будівля госпіталю. У деяких вікнах увімкнуте світло. Кому належать ці землі, мала би знати міська влада. Заступник міського голови запевняє: у розпал бойових дій, в 2015 році, в Міноборони обіцяли відновити роботу шпиталю, однак надалі були лише відмови. 

"Оце все, що в мене в папці, це та переписка, кожна сторінка це лист, запит і відповідь", - показує документи представник міської ради.

У відповідях чиновники Міноборони переконують, що відкривати госпіталь у місті немає необхідності та й коштів на це не передбачено. Адже за сто кілометрів, у Житомирі, є відповідна медустанова з усіма умовами для лікування військовослужбовців. Насправді ж, ветерани війни бідкаються на постійне переповнення житомирського шпиталю. У міській раді Новоград-Волинського ми вчергове почули про таємничі сили, які нібито блокують відкриття госпіталю.

"Пообіцяли вирішити питання. Однак, на жаль, очевидно були якісь чинники, які не дозволили  виконати те, що було обіцяно", - говорить заступник міського голови Сергій Колотов.

"Ходять чутки, що госпіталь давно приватизований кимось, і Міністерство оборони нібито його орендує", - говорить Голова Новоград-Волинської міської організації ветеранів Василь Парфьонов.

Представники міської влади та ветерани говорять про приватизацію госпіталю, однак підтверджуючих документів не мають. Імен тих, хто присвоїв, також не називають. Лише за умови зміни голосу та імені говорити з нами відверто погодився учасник АТО.

"2010-й ­ 2011-й роки, 8-й армійський корпус, очолює його молодший Литвин (ред. – Петро Литвин), брат Володимира Михайловича. І почалася історія із розформуванням цього госпіталю", - розповідає військовий.

По телефону підтвердив нам цю інформацію іще один військовослужбовець — Ігор Лук'янець, боєць 30-ї бригади, нагороджений орденом за мужність ІІІ ступеня, керівник місцевого осередку Всеукраїнської організації ветеранів АТО.

"Володимир Михайлович Литвин, депутат Верховної Ради. Повну відповідальність за свої слова я беру на себе. Всі прекрасно все знають, і всі в той же час бояться щось десь сказати. Однак, якщо боятися, то ми так втратимо не лише госпіталь, а скоро ще й Україну втратимо", - запевняє учасник АТО.

Ми зв'язалися з Володимиром Литвином по телефону. Нардеп висловив своє обурення звинуваченням на його адресу. Переконує, що сам виступає за відновлення шпиталю і не має жодного стосунку до його можливої приватизації.

"Я написав 20 звернень і виступав неодноразово з трибуни Верховної Ради України з приводу відновлення госпіталю. Нормальна людина, яка дружить з розумом, чи захоче вона приватизувати приміщення, які насичені людськими болями і хворобами?", - говорить Литвин.

Ми заходилися перевірити отриману інформацію. Опрацювали усі випуски офіційного видання Фонду держмайна з 2012 по 2014 роки. Про шпиталь там — жодних відомостей. Водночас, відповідно до інформації з публічної кадастрової карти, земля під госпіталем перебуває в державній власності. Цільове призначення: для розміщення та постійної діяльності Збройних Сил. То ж, з відкритих джерел інформація про продаж госпіталю не підтвердилась…

Величезний військовий госпіталь залишається закинутим під час війни. Чому? Хто відповість пораненим солдатам?

Теги:
Читайте також:
Київ
+7°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:25
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
19:05
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: є постраждалий, пошкоджено інфраструктуру
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
18:37
Україна - НАТО
"Путіна треба спустити на землю, а наше небо зробити безпечним": Зеленський звернувся до учасників термінового засідання Ради Україна - НАТО
18:24
Мі-8 ВКС РФ
У Росії затримали школярів, яких підозрюють у підпалі гелікоптера Мі-8
18:11
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн
У відповідь на підтримку України, - фон дер Ляєн заявила, що РФ провокує міграційну кризу у Фінляндії
18:10
Ален Делон
Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги перед Україною"
18:10
Оновлено
Прапор Словаччини
Словаки зібрали на снаряди для України майже €2 млн після відмови уряду підтримати ініціативу Чехії
18:02
OPINION
Віктор Круглов
Підручники — у сміття?
17:55
На фото: Мальме - місто-господар Євробачення-2024
Готуються до застосування дронів: на період Євробачення Швеція закриє повітряний простір над Мальме
17:42
На фото: чин похорону Павла Петриченка у Михайлівському соборі
Світло пам’яті: Михайлівський собор об’єднав серця у прощанні з Павлом Петриченком. Фоторепортаж
17:40
на фото: Майк Джонсон
"Розраховуємо, що конгрес ухвалить правильне рішення": країни Балтії звернулися до Джонсона напередодні голосування щодо України
17:40
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22М3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
17:38
скандальний мурал з дівчиною, на яку "падають ракети НАТО"
Росіяни в Маріуполі прибирають пропагандистський мурал із дівчиною, на яку падають "ракети НАТО"
17:35
Марія Захарова
Росія взялася "захищати" права українців під час мобілізації. ЦПД пояснив мотиви
17:13
принц Гаррі
Принц Гаррі офіційно змінив місце проживання з Великої Британії на США
17:00
Вдів російських військових возять на ТОТ агітувати місцевих воювати проти України, - Спротив
16:59
Андрій Лунін та Бернарду Сілва (ліворуч)
Суперкомп'ютер Opta спрогнозував переможця Ліги чемпіонів
16:58
Ексклюзив
"Це зовсім нова унікальна розробка": у Defense Express припустили, чим могли збити російський Ту-22М3
16:43
Сатурн
Учені з NASA виявили передумови для формування життя на одному зі супутників Сатурна
16:41
АрселорМіттал Кривий ріг
Найбільше металургійне підприємство України збільшує виробництво: вийде на 50% довоєнної потужності
16:38
На фото: "Різдвяна свинка"
Дитячу книжку-бестселер Джоан Роулінг "Різдвяна свинка" планують екранізувати
16:29
чорне море, ракетоносій рф
У ВМС пояснили, чому росіяни майже не використовують "Калібри"
Більше новин